Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΌλα τα κριτήρια για τα 400 ευρώ στους επιστήμονες

Όλα τα κριτήρια για τα 400 ευρώ στους επιστήμονες

Νέα, ”χαλαρότερα” κριτήρια για το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ για τη στήριξη των αυταπασχολούμενων επιστημόνων που θίγονται από την κορονο-κρίση θέτει η κυβέρνηση.

Το βασικότερο εξ αυτών είναι πως δεν χρειάζεται να έχει υποστεί κανείς μείωση τουλάχιστον 20% στο τζίρο του στο διάστημα περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως ίσχυε με βάση προηγούμενη υπουργική απόφαση χάρη στην οποία έλαβαν προ 15 ημερών το σχετική επίδομα περίπου 44.500 επιστήμονες.

Για να λάβει ένας αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας το εν λόγω επίδομα, αρκεί, πλέον, να έχει υποστεί μείωση τζίρου, οποιοδήποτε εύρους, χωρίς κατώτατο ”πλαφόν”.

Συνεπώς μπορεί να λάβει το επίδομα ακόμα και εκείνος ο επιστήμονας, ο οποίος υπέστη μείωση τζίρου ακόμα και κάτω από 20% (πχ 15%, 10% , 0,5% κλπ) στο διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση. με το αντίστοιχο 9μηνο του 2019.

Ωστόσο, παραμένει η ίδια ”ρήτρα” οικογενειακού εισοδήματος η οποία ίσχυε για τους προηγούμενους δικαιούχους, σύμφωνα με την οποία για να λάβει κανείς τα 400 ευρώ, δεν θα πρέπει ξεπερνά για το 2020 (βάσει της φορολογικής δήλωσης που θα κάνουν) τα 30.000 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, εκτός από τις παραπάνω ”ρήτρες”, προβλέπεται πως οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 (και όχι έως έως 31 Δεκεμβρίου 2016, όπως ίσχυε για την προηγούμενα ”γενιά” δικαιούχων των 400 ευρώ).

Όσον αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, δικαιούνται να λάβουν τα 400 ευρώ, εφόσον έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως την 5η Φεβρουαρίου 2021 με μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το τζίρο τους στο διάστημα Απριλίου -Δεκεμβρίου 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2019 (σ.σ. για την προηγούμενη ”γένια” δικαιούχων νέων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων ίσχυε πως έπρεπε να είχαν έναρξη επαγγέλματος  μετά την 1η Ιανουαρίου 2017) .

Να σημειωθεί πως όχι μόνο εξακολουθεί να μην ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 αλλά και για εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την ημερομηνία αυτή.

Η διαδικασία

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο ΠΣ “Εργάνη” έως τις 15 Απριλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η “Εργάνη” είναι ανοιχτή από τις 19 Μαρτίου, για καταχώρηση διορθώσεων κατά τον πρώτο κύκλο της υποβολής αιτήσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ). Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στην ίδια προθεσμία μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιονδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.

Διευκρινίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση και είχαν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα my BusinessSupport της ΑΑΔΕ.

α στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες του συστήματος ”Εργάνη”, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης.

Υπενθυμίζεται δικαιούχοι είναι:

– αυτοαπασχολούμενοι σε νομικές δραστηριότητες

– αρχιτέκτονες, μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών,

– αυτοαπασχολούμενοι γενικά ιατρικά επαγγέλματα, σε ειδικά ιατρικά επαγγέλματα, σε οδοντιατρικά επαγγέλματα

– κτηνίατροι

– αυτοαπασχολούμενοι σε δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών, σε δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλες συμβουλές διαχείρισης.

capital.gr

RELATED ARTICLES