Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΌλο το σχέδιο για την εφάπαξ ενίσχυση στους πληττόμενους επιστήμονες

Όλο το σχέδιο για την εφάπαξ ενίσχυση στους πληττόμενους επιστήμονες

Στα 400 ευρώ θα ανέλθει η εφάπαξ ενίσχυση την οποία προβλέπει διάταξη του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε προχθές ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, για τους πληττόμενους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών φορέων στο Capital.gr, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως η στόχευση είναι να στηριχθούν οι νέοι αυτοαπασχολουμένοι μηχανικοί, δικηγόροι και οικονομολόγοι.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως εκείνοι που θα ωφεληθούν θα είναι πιθανότατα όσοι έχουν έως 5 έτη ασφάλισης.

Κορυφαίος παράγοντας του Υπ. Εργασίας, ανέφερε, επίσης, στο Capital.gr πως στο σχεδιασμό του είναι η ένταξη και των νέων αυταπασχολούμενων γιατρών, οδοντιάτρων και των γεωτεχνικών.

Εξάλλου, κύκλοι των ταμείων, επισήμαναν πως το διαθέσιμο κονδύλι για την καταβολή της σχετικής ενίσχυσης,δηλαδή ο Ειδικός Λογαριασμός Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων, ανέρχεται στα 67 εκατ. ευρώ, αν και κατέστησαν σαφές πως δεν είναι σκοπός να διατεθεί όλο αυτό το ποσό για την καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης.

Οι ίδιες πηγές απέκλεισαν το ενδεχόμενο η σχετική καταβολή να αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω διάταξη Βρούτση προβλέπει πως θα “χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παράγραφο 2α του άρθρου 44 του νόμου 3986/2011 (Α’ 152), εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου -Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι δαπάνες οι οποίες προκαλούνται από την εφαρμογή του παρόντος για τους δικηγόρους και για τους μηχανικούς καταβάλλονται από τον δεύτερο κλάδο και για τους οικονομολόγους από τον πρώτο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του νόμου 3986/2011.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης της παραγράφου 1, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης και εξειδικεύονται τυχόν ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της παραγράφου 1 απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (…), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακή εισόδημα”.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

capital.gr

RELATED ARTICLES