Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμηση«Όχι» προχειρότητες για τη σύνταξη του κτηματολογίου

«Όχι» προχειρότητες για τη σύνταξη του κτηματολογίου

«Οι πολίτες του νομού μας δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο, αλλά αντίθετα ρωτούν, ενημερώνονται και προσπαθούν να δηλώσουν όσο γίνεται πιο ορθά τις ιδιοκτησίες τους», επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους οι Επιστημονικοί Σύλλογοι Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών Χανίων.

Παράλληλα καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία της κτηματογράφησης καθώς, όπως σημειώνουν, «αν δεν δηλωθεί η ιδιοκτησία τους θα έχουν σημαντικά προβλήματα. Είτε θα τη χάσουν, είτε θα πληρώσουν πολύ ακριβά για να την “επανακτήσουν”». Πάντως, τονίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν όλα πρόχειρα, επειδή μας πιέζει ο χρόνος. Καλυτέρα να μη γίνουν. Ο σκοπός είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σωστά η κτηματογράφηση των ακινήτων κι όχι πρόχειρα, διότι διαφορετικά τα προβλήματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον στις αναρτήσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων, που θα κάνει ο ανάδοχος».
Αναλυτικότερα, στην κοινή δήλωση τούς αφού αναφέρονται στην «πρότερη εμπειρία του πιλοτικού προγράμματος κτηματογράφησης της πόλεως των Χανίων και των περιαστικών πρώην κοινοτήτων (προ εικοσαετίας)» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «ως επαγγελματίες ακόμα και σήμερα (μετά από 20 χρόνια) διαχειριζόμαστε υποθέσεις διόρθωσης σφαλμάτων, που προέκυψαν στις τότε αρχικές εγγραφές είτε από πλημμελή καταχώριση, είτε από τη μη γνώση της διαδικασίας και της ακρίβειας, που απαιτείται για την σύνταξη του κτηματολογίου από τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες. Η διόρθωση αυτών των σφαλμάτων είναι χρονοβόρα και οικονομικά πολλές φορές δυσβάσταχτη, αφού σε πολλές περιπτώσεις εκτός από μηχανικός για τη διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων των κτηματολογικών εγγραφών απαιτείται, δικηγόρος για νομικές ενέργειες, δικαστικός επιμελητής και πλήθος εγγράφων που χρεώνεται ο επισπεύδων. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αν το κόστος για μια τέτοια διαδικασία διόρθωσης εντός της πόλεως των Χανίων είναι δυσβάσταχτο, για μια ανάλογη διαδικασία σε ένα ακίνητο που βρίσκεται στη ενδοχώρα (πολύ χαμηλής αξίας) θα είναι απαγορευτικό».
Στη συνέχεια σημειώνουν: «Πραγματικά διαπιστώνουμε κι εμείς μέσω της καθημερινής συναλλαγής μας με τους πολίτες την χαμηλή ανταπόκριση (και όχι αδιαφορία) όσον αφορά στη διαδικασία της κτηματογράφησης. Θεωρούμε όμως ότι οι πολίτες του νομού μας δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο, αλλά αντίθετα ρωτούν, ενημερώνονται και προσπαθούν να δηλώσουν όσο γίνεται πιο ορθά τις ιδιοκτησίες τους. Όταν λέμε ορθά εννοούμε:
1. Σωστός εντοπισμός του ακινήτου κατά θέση και σωστή αποτύπωσή του κατά όρια, σχήμα κι έκταση
2. Σωστή καταγραφή των τίτλων κτήσης όπου αυτοί υπάρχουν, και σωστή τεκμηρίωση του δικαιώματος επί της ιδιοκτησίας όπου αυτοί δεν υπάρχουν.
3. Συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων, που πρέπει να υποβληθούν, από υπηρεσίες και επαγγελματίες, όπως συλλογή συμβολαίων, παλιών τοπογραφικών διαγραμμάτων που τα συνοδεύουν και πιστοποιητικών μεταγραφής από Υποθηκοφυλακεία και συμβολαιογράφους, παλιών Ε9 από λογιστές.
4. Σύνταξη φακέλου και ορθή υποβολή της δήλωσης είτε μέσω του αναδόχου, είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου.
Αν τα παραπάνω γίνουν με τη απαραίτητη επιμέλεια η ιδιοκτησία θα δηλωθεί ορθά και θα αποφευχθούν σφάλματα, άρα και ταλαιπωρία και κόστος για τη διόρθωση τους.
Σε ότι αφορά τον εντοπισμό του ακινήτου, η πιο σωστή διαδικασία από άποψη ακρίβειας ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ του με επίγειες μεθόδους, έτσι ώστε το ακίνητο να προσδιοριστεί μοναδιαία κατά θέση, όρια, σχήμα κι εμβαδόν και να μην επιδέχεται αμφισβητήσεων.
Όταν ο ανάδοχος αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητα τα τοπογραφικά διαγράμματα, δεν εννοεί ότι δεν είναι απαραίτητες οι μετρήσεις, αλλά ότι δεν είναι απαραίτητη για το Κτηματολόγιο η σύνταξη ενός πλήρους τοπογραφικού διαγράμματος, το οποίο εκτός από τα γεωμετρικά στοιχεία, περιλαμβάνει και πολεοδομικό έλεγχο του ακινήτου και δήλωση του μηχανικού περί αρτιότητας-οικοδομησιμότητας».

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Οσον αφορά τα χρονικά περιθώρια και τις προθεσμίες, παρατηρούν μεταξύ άλλων:
«1. Τα γραφεία των επαγγελματιών που ασχολούνται με την Κτηματογράφηση έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής, έστω και με τη συμμετοχή να φτάνει στο 3%, όπως αναφέρει η ανάδοχος εταιρία.
2. Η χαμηλή ανταπόκριση του κόσμου οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στην έλλειψη τίτλων ιδίως στις αγροτικές περιοχές, γεγονός που οδηγεί τους πολίτες είτε σε δικηγόρο για ένορκες βεβαιώσεις, είτε σε συμβολαιογράφο για αποδοχές κληρονομιάς ή μεταβιβάσεις, γεγονός που με τη σειρά του επιφέρει κωλυσιεργία.
3. Η όλη διαδικασία γίνεται εν μέσω σκληρής πανδημίας τόσο για όλη τη χώρα όσο και για το Νομό μας.
4. Στο γεγονός ότι η χώρα πρέπει να έχει κτηματολόγιο μέχρι το 2025 και η κτηματογράφηση στα Χανιά ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 σε συνδυασμό με το αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί το 75% ενός ορεινού νομού σίγουρα υπεύθυνος δεν είναι ο “Χανιώτης που γύρισε την πλάτη του στο Κτηματολόγιο’’. Ας μην υπήρχαν οι καθυστερήσεις στην έναρξη της διαδικασίας, έτσι ώστε να μην έχουμε ασφυκτικά περιθώρια. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν όλα πρόχειρα, επειδή μας πιέζει ο χρόνος. Καλυτέρα να μη γίνουν. Ο σκοπός είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σωστά η κτηματογράφηση των ακινήτων κι όχι πρόχειρα, διότι διαφορετικά τα προβλήματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον στις αναρτήσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων, που θα κάνει ο ανάδοχος».
Τέλος, καλούν «όλους τους πολίτες του νομού μας να συμμετέχουν στην διαδικασία της κτηματογράφησης. Αν δεν δηλωθεί η ιδιοκτησία τους θα έχουν σημαντικά προβλήματα. Είτε θα τη χάσουν, είτε θα πληρώσουν πολύ ακριβά για να την “επανακτήσουν”».
Την ανακοίνωση υπογράφουν για τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Νομού Χανίων η πρόεδρος Αγάπη Παπαδάκη και για τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών ο πρόεδρος Ιωάννης Βόρδος.

haniotika-nea.gr

RELATED ARTICLES