Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΜε 13% θα φορολογείται το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά έως 100 KW

Με 13% θα φορολογείται το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά έως 100 KW

fbΜε 13% θα φορολογείται το εισόδημα που προκύπτει από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έως 100 KW, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, το εισόδημα των κατ’ επάγγελμα αγροτών, που προέρχεται από τη διαχείριση ΑΠΕ έως 100 KW, θα φορολογείται με 13%, θα θεωρείται και θα φορολογείται στο εξής ως αγροτικό εισόδημα, εναρμονιζόμενο με τις διατάξεις του μητρώου αγροτών (Ν. 3874/2010).

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον “γαλάζιο” βουλευτή Ημαθίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι «οι αδικίες πρέπει σταδιακά να αποκαθίστανται. Με την συγκεκριμένη τροπολογία που έγινε αποδεκτή, δόθηκε οριστική λύση σε ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για τους αγρότες που επένδυσαν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κινδύνευαν να υπερφορολογηθούν.

Η αναγνώριση πλέον του εισοδήματος των αγροτών, που προέρχεται από φωτοβολταϊκά έως 100 KW, ως αγροτικού εισοδήματος, σημαίνει ότι θα φορολογείται με 13%. Διασφαλίσαμε ότι το σύνολο των εισοδημάτων από αγροτικές δραστηριότητες θα φορολογείται ως αγροτικό. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση αποκαταστήσαμε μια αδικία που θα έπληττε χιλιάδες αγρότες».

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας αναφέρει τα εξής:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο νόμο υπ. Αριθ. ΦΕΚ 151Α/ 06-09-2010 με τίτλο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων  δίνεται ο εννοιολογικός ορισμός «του επαγγελματία αγρότη», «της αγροτικής εκμετάλλευσης», «της  αγροτικής δραστηριότητας», καθώς και «του αγροτικού προϊόντος» και προβλέπονται ρητά οι διαδικασίες εγγραφής στο αντίστοιχο μητρώο.

Στο άρθρο 2 παραγρ.  Στ. ορίζεται ως αγροτική δραστηριότητα κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή της φυτικής, ζωικής ή της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων και της υδατοκαλλιέργειας, που αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100KW.

Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η εναρμόνιση του ορισμού της αγροτικής δραστηριότητας και της φορολόγησής της με ενιαίο συντελεστή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ  ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο…..

Στο τέλος της περίπτωσης στ’ της παρ. 2 του Ν. 3874/2010 (ΦΕΚ Α’ 151/6.9.2010) προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής :

Ειδικά για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ο ως άνω ορισμός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του ως άνω εισοδήματος».

Όπως είχε γράψει και παλαιότερα το Energypress, τέλη Οκτωβρίου, αποφασίστηκε μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, το εισόδημα επαγγελματιών αγροτών που προέρχεται από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW να θεωρείται και να φορολογείται πλέον ως αγροτικό.

 

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES