Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΝέα179 φοιτητές αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης δημιουργούν στον φανταστικό κόσμο του CITYSCAPE©

179 φοιτητές αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης δημιουργούν στον φανταστικό κόσμο του CITYSCAPE©

chania

Σε έκθεση, που πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, 1-27 Μαρτίου 2016, παρουσιάζονται περίπου 1200 έργα φιλοτεχνημένα από 179 φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης μέσα από το μάθημα “Απεικόνιση του Φαντασιακού” του Επίκουρου Καθηγητή Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη.

Μέσα από μια ποικιλία τεχνοτροπιών και απεικονίσεων, τα έργα παρουσιάζουν τους φανταστικούς κόσμους με τους οποίους οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή μέσα από αυτήν τη διαδικασία βιωματικής μάθησης. Επιπλέον, παρουσιάζεται ο τρόπος ανάπτυξης και λειτουργίας του συστήματος CityScape© καθώς και σειρά συνεντεύξεων από τους συμμετέχοντες φοιτητές σε σχέση με την εμπειρία του παιχνιδιού.

Λίγα λόγια για το αντικείμενο της Έκθεσης

Η δημιουργία είναι μια κατεξοχήν νοητική διαδικασία, ένα «ταξίδι» του μυαλού μέσα σε μια πληθώρα ατραπών, περιπλανήσεις μέσα σε επιθυμίες, ανάγκες, απωθημένα εκφρασμένα μέσα από μεταφράσεις και μετασχηματισμούς των παραστάσεων και των εμπειριών του δημιουργού. Είναι ένα ταξίδι μέσα σε πολλές πιθανότητες, τόσο στην αφήγηση και στη διαδρομή όσο και στον προορισμό. Σε αυτό το ταξίδι, που είναι ταυτόχρονα τρομακτικό και γοητευτικό, ο δημιουργός χρειάζεται επικουρία, ένα μέσο που τον βοηθάει να περιπλανιέται στο «εν δυνάμει» και να συλλέγει εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το δημιουργικό του «λόγο», την έκφρασή του.

Σε αυτό το πνεύμα, η “Απεικόνιση του Φαντασιακού”, ως μαθησιακή διαδικασία, στοχεύει να προσφέρει αυτό το μέσο, μια διαδικασία που ενώ επιτρέπει την ελευθερία της περιπλανώμενης φαντασίας, βοηθάει στην αποτύπωση του κόσμου και της δράσης που αυτή δημιουργεί. Η Έκθεση “Απεικόνιση του Φαντασιακού” παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας διαδικασίας καλλιέργειας της ικανότητας των φοιτητών αρχιτεκτονικής να εκφράζουν αναπαραστατικά ιδέες και εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό τους.

Μέσα από τη διαδικασία των παιχνιδιών ρόλων, γαλουχείται η δυνατότητα ενός αρχιτέκτονα να μπορεί να απεικονίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα τις σκέψεις του και να «φέρνει» στην πραγματικότητα, να οπτικοποιεί, τα γεννήματα της φαντασίας του. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη θεωρία του Radford, που τονίζει την ανάγκη μιας υβριδικά βιωματικής προσπάθειας στην απόκτηση εμπειριών από τους εκπαιδευόμενους αρχιτέκτονες μέσα από τη θεωρία παιγνίων ρόλων. Η χρήση παιχνιδιών ρόλων για εκπαιδευτικούς λόγους έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα ενισχυτικά, ειδικά σε μαθησιακές διαδικασίες που βασίζονται στην εμβύθιση.

Τα παιχνίδια ρόλων ενισχύουν τη φαντασιακή διαδικασία και βοηθούν την καλύτερη νοητική σχηματοποίηση του χώρου. Οι φοιτητές δημιούργησαν χαρακτήρες με συγκεκριμένες ιδιότητες και ικανότητες, και βάσει αυτών επιδίωξαν ένα στόχο μέσα από το παιχνίδι. Η «δράση» αυτή τελείται μέσα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, διακριτά είδη κτιρίων και καλύπτουν όλα τα είδη κλίμακας που χειρίζεται η αρχιτεκτονική πρακτική. Μέσα από τη «δράση», οι φοιτητές παίρνουν βοήθεια στο να σχηματίσουν νοητικά καλύτερα τα τοπία αυτά και να μπορέσουν να τα αποδώσουν καλύτερα απεικονιστικά.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με όλα τα αντικείμενα και τις κλίμακες του κτισμένου περιβάλλοντος, τα οποία απεικόνισαν με γρήγορους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βελτίωσαν σημαντικά την ικανότητά τους να αποδίδουν σημασιολογικά στοιχεία στις αναπαραστάσεις τους, πέρα από την απλή περιγραφική προσέγγιση, καθώς ανέπτυξαν δεξιότητες να χειρίζονται καλύτερα τις νοητικές παραστάσεις τους και να προσδίδουν σε αυτές ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη στην ανάπτυξη ικανοτήτων ομαδικής εργασίας και στην ατομική βελτίωση και εκτόνωση, όπως φαίνεται και στις συνεντεύξεις της έκθεσης. Το πλαίσιο του παιχνιδιού ρόλων που εφαρμόστηκε αναπτύχθηκε από μέλη της ομάδα του μαθήματος ειδικά για τον βιωματικό τρόπο μάθησης που ακολουθήθηκε.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο, που ονομάζεται CityScape©, χρησιμοποιεί τη σύγχρονη πραγματικότητα ως βάση και έχει εξελίξει ένα σύστημα απλοποιημένων κανόνων στη δημιουργία χαρακτήρων και στη διαδικασία διαδραστικού παιχνιδιού ώστε να εφαρμόζεται για μαθησιακούς στόχους. Το σύστημα παιχνιδιού Cityscape© αναπτύχθηκε κυρίως για μαθησιακούς στόχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, ως ένα ισχυρό εργαλείο μάθησης.

 

Πηγή: tuc.gr

RELATED ARTICLES