Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια1o Εργαστήριο: Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και η συμβολή της...

1o Εργαστήριο: Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και η συμβολή της πράσινης κοινωνικής καινοτομίας στην αντιμετώπιση της

inzeb3

Πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέδειξε πως κατά το έτος 2013 ποσοστό της τάξεως του 36% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετώπιζε προβλήματα ενεργειακής φτώχειας, το οποίο μεταφράζεται ως δυσκολία στην διατήρηση συνθηκών άνεσης στην κατοικία τους.

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, η ΚοινΣΕπ «Άνεμος Ανανέωσης» και το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της οικολογίας, της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της βιωσιμότητας, επεξεργάζονται ένα σχέδιο προτάσεων και πολιτικής με στόχο την δημοσίευση ενός policy paper με θέμα «Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και η συμβολή της πράσινης κοινωνικής καινοτομίας στην αντιμετώπιση της».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, η ΚοινΣΕπ «Άνεμος Ανανέωσης» και το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του Δήμου Αθηναίων, συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, στην Αθήνα, το 1ο Εργαστήριο διαλόγου με θέμα «H ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και η συμβολή της πράσινης κοινωνικής οικονομίας».

Το εργαστήριο αποτελεί το πρώτο από μια σειρά προπαρασκευαστικές δράσεις με στόχο να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία και προτάσεις τα οποία θα ενσωματωθούν στο policy paper που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο 2016.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν συμμετοχική και δόθηκε η δυνατότητα σε εκπροσώπους θεσμικών, ακαδημαϊκών φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να τοποθετηθούν και να συζητήσουν το θέμα δομημένα και ουσιαστικά. Για να είναι αποδοτική η διαδικασία, ο διάλογος δομήθηκε γύρω από 7 ερωτήματα που αφορούσαν στα αίτια και στα χαρακτηριστικά του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας καθώς και γύρω από άλλα 8 που αφορούσαν σε προτάσεις για την αλλαγή πολιτικής και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

EP1 (3)

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά και συμμετείχαν στον διάλογο μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από το Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας του ΥΠΕΝ, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, από το ΚΑΠΕ, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο από την εταιρεία GIZ.  Από τον ακαδημαϊκό χώρο, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το ΤΕΙ Αθήνας.

Εκ μέρους των Δήμων συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα  εκπρόσωπος του Γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας καθώς και εκπρόσωποι από το Δήμο Αγίου Δημητρίου, από το Δήμο Αιγάλεω και από το Δήμο Νέας Σμύρνης.

Στην συζήτηση συνέβαλαν εκπρόσωποι από τον Συνήγορο του Πολίτη, από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΕΚ από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, από την Greenpeace και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου.

Στο εργαστήριο συμμετείχε και ένας αριθμός φοιτητών, ερευνητών, δημοσιογράφων, ανθρώπων του εμπορικού χώρου, συνεργάτες ευρωβουλευτών κ.α.

Θα ακολουθήσει 2ο εργαστήριο, στα μέσα Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστεί προσχέδιο του policy paper και θα υπάρχει ευκαιρία ανατροφοδότησης, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του. Επίσης, θα συζητηθούν καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση πολικών κατά της ενεργειακής φτώχειας.

 

 

RELATED ARTICLES