Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα«20 χρόνια πίσω οι δασικοί χάρτες»

«20 χρόνια πίσω οι δασικοί χάρτες»

 

dasos«Ταφόπλακα» για τους δασικούς χάρτες θα αποτελέσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως υποστηρίζουν τεχνικοί και επιστημονικοί φορείς. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ και οι σύνδεσμοι των μελετητών και των δασολόγων εκτιμούν ότι το υπουργείο επιστρέφει τη νομοθεσία… 20 χρόνια πίσω, σε μια αποδεδειγμένα αποτυχημένη περίοδο για το έργο. Και προειδοποιούν ότι αν όλοι οι δασικοί χάρτες δεν είναι έστω θεωρημένοι το 2018, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το Δημόσιο να μη γνωρίζει τι να δηλώσει στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης του υπολοίπου 60% της χώρας.

Οι επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών – Γεωτεχνικών και Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων) εξέφρασαν χθες την έντονη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου, που κατά πληροφορίες θα συμπεριληφθεί άμεσα σε πολυνομοσχέδιο μαζί με τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» για τη δόση. Βασική ρύθμιση στο νέο σχέδιο νόμου είναι ότι οι δασικές υπηρεσίες θα ερωτώνται αν μπορούν να αναλάβουν εκείνες το έργο και μόνο αν αρνηθούν η υπόθεση θα καταλήγει σε ιδιώτη.

«Περιμέναμε κάποιες ελάχιστες κινήσεις για την επίσπευση της διαδικασίας κατάρτισης των δασικών χαρτών. Αντ’ αυτού, γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω», εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Καλλέργης, πρόεδρος του ΣΕΓΜ. «Πάμε να εφαρμόσουμε ένα αναχρονιστικό μοντέλο και αντί να δώσουμε στο κράτος έναν ισχυρό επιτελικό ρόλο, γυρνάμε στην εποχή που το κράτος έπρεπε να παράγει τα πάντα. Η πρόταση έχει ένα άρωμα ιδεοληπτικού κρατισμού. Δεν θα προσφέρει κάτι, παρά μόνο καθυστερήσεις και δυνατότητες για μικροπροσλήψεις και άσκηση μικροπολιτικής. Πείτε μου, ποια δημόσια υπηρεσία θα πει ότι δεν μπορεί να κάνει δασικούς χάρτες; Θα ζητήσουν προσωπικό, θα χάσουμε κάποια χρόνια και μετά θα παρακαλάμε τα ιδιωτικά γραφεία μελετών».

«Από το 1978 έως το 1996 οι δασικοί χάρτες υποτίθεται ότι εκπονούνταν από τις δασικές υπηρεσίες, χωρίς αποτέλεσμα. Ο,τι εκπονήθηκε έως σήμερα έγινε στο πλαίσιο του κτηματολογίου. Εφόσον όμως θέλουμε το κτηματολόγιο να είναι έτοιμο το 2020, οι δασικοί χάρτες πρέπει τουλάχιστον να θεωρηθούν έως το 2018, ώστε οι δασικές υπηρεσίες να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσίας», ανέφερε χθες ο κ. Νίκος Χλύκας, από τον Σύνδεσμο Μελετητών – Γεωτεχνικών. «Αυτό που θα περιμέναμε από το υπουργείο είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες. Να προχωρήσει, για παράδειγμα, στην άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 22 νομούς, με την κύρωση των οποίων θα έχει καλύψει το 50% της χώρας (σ.σ.: σήμερα κυρωμένο είναι μόλις περί το 1% των χαρτών). Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου απλά θα καθυστερήσει το έργο».

Για τους δασολόγους – μελετητές, η επιλογή του υπουργείου να επαναφέρει το Δημόσιο στην αρμοδιότητα κατάρτισης των χαρτών θα δημιουργήσει και ποιοτικά ζητήματα. «Η πολιτεία μέσα από σειρά νόμων έθεσε προδιαγραφές, όρους για τη στελέχωση των γραφείων των μελετητών, όρους για τον απαραίτητο εξοπλισμό, την επάρκειά μας. Τώρα όλο αυτό το καταργεί, λέγοντας ότι θα γίνει το έργο αποσπώντας υπαλλήλους στις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες. Δηλαδή ό,τι περισσεύει από το Δημόσιο θα κάνει δασικούς χάρτες».

«Το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες είναι ίσως τα πιο “αναπτυξιακά” έργα που πρέπει να γίνουν στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Αυτά που πρέπει να προηγηθούν ώστε να έρθουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Αλλιώς, συνεχίζουμε στον δρόμο της διαφθοράς και της χρονικής μετάθεσης των προβλημάτων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

 

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES