Τα προβλήματα των μηχανικών επί τάπητος την Τρίτη

360

  

engineers5Τα προβλήματα των διπλωματούχων μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών του νομού Ηρακλείου θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι εκπρόσωποι του κλάδου την Τρίτη 17-3-2015 και ώρα 12:30 μ.μ. στην αίθουσα “Α. Παπανδρέου” του Δήμου Ηρακλείου (Λότζια).

Σύμφωνα με το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου, «η κατάσταση των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών στο νομό Ηρακλείου όπως και σε ολόκληρη τη χώρα είναι τραγική», με την ανεργία κυριολεκτικά «να θερίζει» και την ετεροαπασχόληση και την υποαπασχόληση να «έχει γίνει είδος πολυτελείας», ενώ «ένα τραγικά μεγάλο ποσοστό των μηχανικών είναι ανασφάλιστοι».

Ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών εκπροσωπεί όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες διπλωματούχους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων (πλην των δημοσίων υπαλλήλων), δηλαδή:

-Αρχιτέκτονες μηχ/κούς – πολιτικούς μηχ/κούς – μηχανολόγους μηχ/κούς – ηλεκτρολόγους

-Μηχ/κούς – αγρονόμους τοπογράφους μηχ/κούς – χημικούς μηχ/κούς – μηχ/κούς Ορυκτών

Πόρων – μηχ/κούς Περιβάλλοντος – μηχ/κούς Υπολογιστών – ναυπηγούς-μεταλλειολόγους

– Μηχ/κούς – ηλεκτρονικούς μηχ/κούς – μηχ/κούς Παραγωγής, μελετητές και εργολήπτες.

Εκπροσωπεί περίπου το 90% του συνόλου των διπλωματούχων μηχανικών, δηλαδή για το νομό Ηρακλείου περίπου 1.830 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων επί συνόλου 1.979 μηχανικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «δεν είναι καθόλου υπερβολή εάν πούμε ότι η κατάσταση των ελευθέρων επαγγελματιών στο νομό Ηρακλείου αλλά και σε ολόκληρη την χώρα είναι τραγική. Η ανεργία κυριολεκτικά θερίζει και η ετεροαπασχόληση και η υποαπασχόληση έχει γίνει είδος πολυτελείας.

Ενδεικτικό της κατάστασης των μηχανικών είναι ότι τραγικά μεγάλο ποσοστό των μηχανικών είναι ανασφάλιστοι. Εκτιμούμε ότι πάνω από 70% των συναδέλφων είναι ανασφάλιστοι. Και λέμε “εκτιμούμε” διότι το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών) αρνείται να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των ανασφάλιστων συναδέλφων, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως με κατάθεση γραπτής αίτησης.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ ότι συνειδητά αποκρύπτει την πραγματική κατάσταση και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση. Η στάση της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ είναι απαράδεκτη και όσο και να προσπαθούν με την στάση τους το απόστημα της ανεργίας και της εξαθλίωσης των μηχανικών δε θα το καλύψουν. Τα προβλήματα των μηχανικών είναι απόρροια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης τα οποία έχουν βάλει ταφόπλακα στην δουλειά του επαγγελματία μηχανικού.

Η απελευθέρωση του επαγγέλματος, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και το πλιάτσικο στα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων των μηχανικών ήρθαν να παραδώσουν την δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία στις μεγάλες μελετητικές εταιρείες. Σε όλη αυτήν την κατάσταση οι ευθύνες το Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας διαχρονικά είναι τρομακτικές. Συνειδητά με τη στάση του έβαλε πλάτες και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή και τη διάλυση της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών.

Εμείς σαν σύλλογος δε θα επιτρέψουμε τη σφαγή μας. Διεκδικούμε πίσω τα κλεμμένα δικαιώματά μας και παλεύουμε για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Σε αυτό τον αγώνα δεν μπορούν να μας χωρίσουν φιλοσοφικές, πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές. Μας ενώνουν τα προβλήματά μας και η κοινή μήτρα που τα γεννάει.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, οι διπλωματούχοι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες διεκδικούν:

• «Την άμεση κάλυψη των συναδέλφων που έχουν ασφράγιστο βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τα χρέη τους προς τα ταμεία, με κάλυψη από το κράτος με χρηματοδότηση 100% συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Αναδρομική διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για όλο το διάστημα της ανεργίας.

• Γενναία και δραστική μείωση των εισφορών

• Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”. Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας.

• Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο με πλήρη κάλυψη του συνόλου των απωλειών του ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστήριο.

• Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

• Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.

• Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Πρόνοια.

• Όχι στην ανταποδοτικότητα και στην επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση.

• Κατάργηση του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις, ακύρωση της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία.

• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μαζί και των ν. 3518/06, 3655/08, 3863/2010 και των πρόσφατων ρυθμίσεων (μεσοπρόθεσμο).

• Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

• Πλήρη κρατική κάλυψη των υποχρεώσεων των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών-ερευνητών απ’ τους φορείς που τους απασχολούν.

• Αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους με ΔΠΥ.

• Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς (στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες).

• Άμεση αύξηση των συντάξεων του ΤΣΜΕΔΕ στο ύψος που προσδιορίστηκε με τις δικαστικές αποφάσεις. Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων.

• Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις ΣΣΕ, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους.

• Να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια.

• Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων/υποαπασχολούμενων, επίδομα ανεργίας για όλους ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός-ΔΠΥ).

• Ένταξη των ανέργων μηχανικών στο επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

• Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞ.Υ.Π.Π.

• Όχι στη διενέργεια εξετάσεων για πιστοποίηση γνώσεων των μηχανικών, π.χ. ενεργειακοί επιθεωρητές

• Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ), αντίστοιχα δικαιώματα για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες μηχανικούς.

• Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.

• Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και συνολικά το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα.

• Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 €, συν 5.000 € επιπλέον για κάθε παιδί.

• Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Καμιά μετατόπιση της “τεχνικής ευθύνης” από το κράτος και την εργοδοσία στον εργαζόμενο.

• Απαίτηση ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Πηγή: neakriti.gr