Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήUncategorized3D printing: Η τρισδιάστατη εκτύπωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

3D printing: Η τρισδιάστατη εκτύπωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 ZPrinter 850Πριν λίγο καιρό είχα βρεθεί στο εργαστήρι ενός γνωστού μου από τον Καναδά που ζει στα Εξάρχεια και εκπαιδεύει νέους ανθρώπους σε τεχνικές δικής τους παραγωγής: Φτιάχνουν από μπύρα μέχρι ξύλινα έπιπλα και από εργαλεία μέχρι τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Ο Heath Meikle που είναι τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κατασκεύασε μόνος του τον 3D εκτυπωτή του, μετά από παρότρυνση του εντεκάχρονου τότε γιού του: Ένα μηχάνημα με πλαστικές ίνες που θερμαίνονται σε πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου και βγαίνουν ως ρευστή πλέον μάζα μέσα από μια γραφίδα, και ένας συνδεδεμένος υπολογιστής, στον οποίον εισάγει το σχέδιο με τις προδιαγραφές του. Αυτό είναι, σε πολύ αδρές γραμμές, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής του Heath, ο οποίος με τις επάλληλες λεπτές στρώσεις της πλαστικής μάζας σχημάτισε μέσα στη μισή ώρα που μιλάγαμε, ένα γραναζωτό εξάρτημα – που το κράτησα ως σουβενίρ.

Ένα μαύρο μικρό καπάκι ήταν και το πρώτο αντικείμενο που παρήγε ο εφευρέτης της τρισδιάστατης εκτύπωσης, Chuck Hull, πριν από 30 περίπου χρόνια. Από τότε η τεχνολογική εξέλιξη είναι τεράστια, τα υλικά είναι πλέον πιο προσιτά και οι εκτυπωτές πωλούνται στα καταστήματα ή κατασκευάζονται από ιδιώτες. Η αρχική μου εντύπωση, ότι οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις αφορούν κυρίως μακέτες, αποδείχθηκε τρομερά λάθος: Αυτό που εκτυπώνεται είναι χρηστικά αντικείμενα σε κανονικές διαστάσεις: Έπιπλα, κούπες, παπούτσια, καπέλα, έργα τέχνης, εξαρτήματα αυτοκινήτων, κοσμήματα, μέχρι και σπίτια, τεχνητά ανθρώπινα μέλη ή φαγητά. Φωτογραφίζεις ή σχεδιάζεις αυτό που θες να έχεις, προσθέτεις στον εκτυπωτή πλαστικό, χαρτί, ρινίσματα μετάλλου ή κεραμικών ή και… σοκολάτα και αυτός σου τυπώνει την επιθυμία σου ως αντικείμενο.


New heart – Dr Richard Arm

Πάνω από 100 τέτοια αντικείμενα θα δούμε σε λίγες μέρες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου φιλοξενείται η έκθεση 3D tóra. Οι δημιουργίες εκτείνονται στους τομείς της επιστήμης, της αρχιτεκτονικής, της μόδας, του design και της τέχνης: προσθετικά ανθρώπινα μέλη και μια τρισδιάστατη εκτυπωμένη καρδιά στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Έπιπλα, κοσμήματα, φορέματα, καπέλα, παπούτσια και τσάντες. Ένα εκτυπωμένο σπίτι στο Άμστερνταμ και μια βάση στη σελήνη. Έπιπλα και κεραμικά. Η Μελίτα Σκαμνάκη, συνιδρύτρια της Double Decker, που επιμελείται την έκθεση, μας εξηγεί το σκεπτικό της διοργάνωσης: «Πρόκειται για κάτι νέο, με το οποίο ο κόσμος δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα απασχολεί ένα πιο εξειδικευμένο κοινό. Η εξέλιξη και η αλλαγή των δεδομένων από τον πρώτο εκτυπωτή έως σήμερα ήταν ταχύτατη. Στο εξωτερικό έχουμε δει σχετικές εκθέσεις για τη χρήση των τρισδιάστατων εκτυπώσεων κυρίως στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αλλά είναι πολύ λίγες οι εκθέσεις παγκοσμίως για έργα αληθινά κι όχι απλά αντικείμενα. Εμείς διερευνούμε τη σχέση με το μέσο και την επιρροή του στην τέχνη και στην επιστήμη. Και θεωρούμε ότι η Στέγη είναι φιλόξενος χώρος για καινοτομίες και εφαρμοσμένες τέχνες. Οπότε σκεφτήκαμε, αν όχι αυτοί, ποιοι;».


RVR CHAIR – Studio Dirk Vander Kooji

Τα ερωτήματα, πολλά: Μπορείς να παράξεις μόνος σου ό,τι θέλεις; Και τι δικαιώματα έχεις πάνω σε αντικείμενα που παράγεις, αλλά έχουν σχεδιαστεί από άλλους; Στην κοινότητα του ίντερνετ κυκλοφορούν ελεύθερα λογισμικά ή σχέδια που μπορείς να κατεβάσεις με ελάχιστο κόστος. Μπορεί η τρισδιάτατη εκτύπωση να μας εξασφαλίσει εν μέρει ένα είδος αυτάρκειας και αυτό-οργάνωσης; Τι στάση θα κρατήσουν οι εταιρείες; Μπαίνει κάπου ηθικό δίλημμα; Όπως η κατασκευή όπλων; Ή η αντικατάσταση ανθρώπινων μελών (δέρμα, αυτιά, μύτη, δόντια, νεφρό) από εκτυπωμένα μέλη; Μέχρι σήμερα 5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο κάνουν χρήση τεχνητών μελών που έχουν εκτυπωθεί σε ιατρικά εργαστήρια με χρήση του κυτταρικού ιστού τους, συνεπώς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα συμβατότητας.

«Υπάρχουν πολλά μελλοντικά σενάρια», εξηγεί η κ. Σκαμνάκη. «Για παράδειγμα, η εταιρεία θα μπορεί να μας δίνει έναν κωδικό για να εκτυπώσουμε τον διακόπτη του πλυντηρίου που μας χάλασε; Το λογισμικό θα είναι ελεύθερο ή ελεγχόμενο με πληρωμή; Γι’ αυτό στην έκθεση θα υπάρχει κι ένας χώρος, όπου ο καθένας θα γράφει τι νομίζει ότι θα συμβεί: Πάντοτε ερχόμαστε αντιμέτωποι με σενάρια φόβων και μύθους που συνδέονται με καθετί καινούριο, όπως πχ ότι το βίντεο θα ήταν το τέλος του σινεμά, ή ότι το walkman κουφαίνει. Στόχος μας είναι να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου. Δεν απαντάμε σ’ ερωτήματα, αλλά θέτουμε συνεχώς καινούρια, δείχνοντας κάποια πράγματα».


White Rabbit – Danny Van Ryswyk

Στην έκθεση θα υπάρχουν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που θα τυπώνουν διαρκώς αντικείμενα: Από σοκολάτες μέχρι χριστουγεννιάτικα δέντρα. Επίσης υπάρχουν βίντεο και διοργανώνονται πολλά εργαστήρια και παράλληλες ομιλίες και δράσεις, όπως η κατασκευή κοσμημάτων χωρίς δέσιμο με πολύτιμους λίθους ή το «Γίνε το δικό σου σουβενίρ» του BlabBlabLab, όπου οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν με μινιατούρες από τους ίδιους τους εαυτούς τους… σκαναρισμένους.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2014 ως τις 31 Ιανουαρίου 2015 λοιπόν, στο -1 της Στέγης μπορούμε να αναμετρηθούμε με τους φόβους και τα διλήμματά μας, τους μύθους και την πραγματικότητα, την τεχνολογία και την χειροτεχνία, αλλά και με τα όρια (;) των δυνατοτήτων και της φαντασίας μας.

Info: Την έκθεση 3D tóra θα τη βρείτε στον εκθεσιακό χώρο -1 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 15 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 31 Ιανουαρίου 2015

Οι φωτογραφίες του άρθρου αφορούν εκθέματα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση

Κείμενο: Άννα Ρούτση

Πηγή: elculture.gr

RELATED ARTICLES