Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorized5000 ασπίδες προσώπου από επιστήμονες-startuppers στη Θεσσαλονίκη

5000 ασπίδες προσώπου από επιστήμονες-startuppers στη Θεσσαλονίκη

Πέντε χιλιάδες προστατευτικά προσώπου θα παραδώσουν σήμερα στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης οι εθελοντές της δράσης «COVID-19 Response Greece» η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας ήταν η παραγωγή ασπίδων προσώπου που θα προσφέρουν μια έξτρα προστασία στους ιατρούς και νοσηλευτές. Τον σχεδιασμό ανέλαβαν οι ιδρυτές της AidPlex, βραβευμένης start up που έχει επιτυχώς ασχοληθεί με ιατρικό εξοπλισμό, Χάρης Γερεμτζές και Δημήτρης Μουστάκας, καθώς και ο Θεόδωρος Αλέξανδρος Μαριόγλου του Project: Veltio.

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, η ομάδα ετοίμασε δύο προστατευτικά τα οποία δοκιμάστηκαν την προηγούμενη Δευτέρα στο ΑΧΕΠΑ και πήραν το πράσινο φως. Έπειτα, σε συνεργασία με εργοστάσιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα κατασκεύασε 5.000 τεμάχια. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τα αγόρασε και θα τα δωρίσει σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτοντας το κόστος των προστατευτικών το οποίο η ομάδα «COVID-19 Response Greece» φρόντισε να είναι το ελάχιστο δυνατόν βρίσκοντας κατασκευαστή που τα έκανε στο κόστος (δείτε εδώ).

“Ξέραμε ότι υπήρχε δυνατή ομάδα στο ΟΚ!Thess αλλά δεν περίμενα να καταφέρουμε να διαθέσουμε σε λίγες ημέρες τόσα χιλιάδες προστατευτικά προσώπου», τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της AidPlex, κ. Μουστάκας. Όπως είπε ο ίδιος, βασική πρόκληση ήταν η ασπίδα να γίνει από ένα υλικό το οποίο θα είναι ευρέως διαθέσιμο την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις στην προμήθεια πρώτων υλών. Τα προστατευτικά προσώπου που σχεδίασαν οι startuppers φτιάχνονται από ένα φθηνό υλικό, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε μεγάλη επάρκεια και χρησιμοποιείται στο packaging. Σύμφωνα με το κ. Μουστάκα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η μέθοδος του 3D Printing γιατί θα ήταν πιο αργή από την τεχνολογία του εργοστασίου που τελικά επιλέχθηκε.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς που πράγματι αντιμετωπίζουν πολύ σκληρές συνθήκες συνεισφέροντας ο καθένας κάτι σχετικό με την ειδικότητά του. Χρειάστηκε αρκετή δουλειά από όλους μας ξεχωριστά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Μουστάκας εκφράζοντας τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση που αισθάνονται όλοι. «Αυτό που σε γεμίζει όταν κάνεις εθελοντισμό, είναι ότι βάζεις και εσύ το λιθαράκι σου για να γίνει κάτι καλό», τόνισε.

Η ομάδα δεν θα σταματήσει στα προστατευτικά προσώπου. Στόχος είναι να προχωρήσει στην κατασκευή υποκατάστατων συσκευών μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού για νοσηλευόμενους, σύστημα online self-assessment & remote monitoring για όσους παρουσιάζουν πιθανά συμπτώματα και μάσκες προστασίας αναπνοής. Προκειμένου να τα πετύχει όλα αυτά, μάλιστα, καλεί όποιον έχει διάθεση, κατάρτιση και χρόνο να συμβάλλει στη συλλογική αυτή προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία.

«Το υγειονομικό προσωπικό, ειδικοί επιστήμονες και μηχανικοί όλων των κλάδων, ειδικοί παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν. Τέλος, είναι σημαντική η πρόσβαση σε υλικοτεχνική υποδομή από εταιρείες, ιδιώτες και φορείς όπως και η υποστήριξη για τις ανάγκες παραγωγής και διανομής», αναφέρει η εθελοντική πρωτοβουλία.

voria.gr

 

 

 

RELATED ARTICLES