Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια5,6 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κτιριακού συγκροτήματος στην Ορεστιάδα

5,6 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κτιριακού συγκροτήματος στην Ορεστιάδα

Εγκρίθηκε  από τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας Θράκης η ένταξη της πράξης «Αναβάθμιση Η/Μ εξοπλισμού κτιριακού συγκροτήματος δήμου Ορεστιάδας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενιαίας διαχείρισης» προϋπολογισμού 5.648.420,79 ευρώ.

Η πράξη αναφέρεται στην αναβάθμιση Η/Μ εξοπλισμού δημοτικού κτιριακού συγκροτήματος με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενιαίας διαχείρισης. Η υφιστάμενη κατάσταση περιλαμβάνει δημοτικά κτίρια, τα οποία βρίσκονται σε γειτνιάζουσα οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Ορεστιάδας (ΟΤ372, ΟΤ560, ΟΤ560Α και ΟΤ559), αποτελώντας ουσιαστικά ένα δημοτικό κτιριακό συγκρότημα. Το κτιριακό συγκρότημα είναι συνολικού εμβαδού 9.965,13 m2 και αποτελείται από το κάτωθι δημοτικά κτίρια:

• 8ο Δημοτικό Σχολείο (1993, κατηγορία Δ)

• 9ο Νηπιαγωγείο (1998, κατηγορία Δ)

• 2ο Γυμνάσιο (1978, κατηγορία Ε)

• Κλειστό Κολυμβητήριο (2002, κατηγορία Δ)

• Παλαιό Κλειστό Γυμναστήριο (1980, κατηγορία Δ)

 

Πρόκειται για κτίρια κακής ενεργειακής κατάστασης, με έντονη χρήση και υψηλό κόστος λειτουργίας, τεκμηριώνοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης της πράξης. Η πράξη περιλαμβάνει την εφαρμογή παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως θερμομόνωση κελύφους/στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα και αντικατάσταση τεχνητού φωτισμού με LED καθώς επίσης και ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 217,35kW, αερόψυκτες αντλίες θερμότητας συνολικής θερμικής ισχύος 490kW, ηλιοθερμικού συστήματος 16m2 και μονάδα ΣΗΘΥΑ θερμικής ισχύος 600kW. Τα συστήματα παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας θα τροφοδοτούν το σύνολο των κτιρίων του συγκροτήματος μέσω της ανάπτυξης μικροδικτύου θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας και της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης.

Η εν λόγω παρέμβαση στηρίζεται στο διαφορετικό προφίλ ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις) για την επίτευξη μέγιστης διείσδυσης των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ. Οι παρεμβάσεις καλύπτουν τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και αναβαθμίζουν τα κτήρια σε ενεργειακή κατηγορία Β και άνω.

Στόχος της πράξης είναι η συνολική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 3.123,9 MWh/έτος , και η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1.072,5 t/έτος.

Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Ορεστιάδας.

 

localit.gr

RELATED ARTICLES