Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔασικοί Χάρτες: Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τις διορθώσεις και την...

Δασικοί Χάρτες: Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τις διορθώσεις και την αναθεώρησή τους

Σε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των δασικών χαρτών, προέβη χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

«Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, από τις 3 Φεβρουαρίου 2022 εκδόθηκε η απόφαση για την Αναθεώρησή τους. Έκτοτε, έχουν περάσει 20 μέρες περίπου κι εμείς δεν έχουμε ακόμη δει τις όποιες διορθώσεις –δεν έχουν ανέβει στο σύστημα δηλαδή- οπότε δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις διορθώσεις. Βρισκόμαστε σε αναμονή -αν και οι αλλαγές είναι πολύ σημαντικές, όπως κάποιες τροποποιήσεις που έπρεπε να γίνουν καθώς και κάποια σφάλματα που διορθώθηκαν», δήλωσε ο κ. Τσιράκος.

Ερωτηθείς εάν παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάθε ενδιαφερόμενου, ο κ. Τσιράκος δήλωσε: «Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωσή του, την ιδιοκτησία του, εάν η έκτασή του εμπίπτει σε θέματα δασικής νομοθεσίας και να προβεί στις απαραίτητες αντιρρήσεις. Η προθεσμία λήγει στις 4 Απριλίου 2022. Την ίδια ώρα, έχουμε κλειστό το Κτηματολόγιο πάνω από ένα χρόνο με συνέπεια να μην μπορούμε να προμηθευτούμε σχεδιαγράμματα. Πολλές υποθέσεις έμειναν πίσω και οι εκκρεμότητες συσσωρεύτηκαν. Γι αυτό και καλούνται όποιοι έχουν ακόμη πρόβλημα να προσέλθουν για να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσιράκο επειδή δεν σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση για αντιρρήσεις, θεωρείται αναγκαίο να δοθεί μια παράταση έως 5 μήνες, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία.

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΡΟΔΟΥ

Την ίδια ώρα κι ενώ το Κτηματολόγιο Ρόδου ξεκίνησε (σιγά σιγά) τη λειτουργία του εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από πράξεις, όπως πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, μεταγραφές πράξεων, αγωγές χρησικτησίας και συμβολαιογραφικές πράξεις που συσσωρεύτηκαν εδώ και 15 μήνες:

«Το μεγάλο βάρος έχει πέσει στους υπαλλήλους που πρέπει να φέρουν εις πέρας τον όγκο αυτών των υποθέσεων. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, καθώς τρέχουν κάποιες προθεσμίες. Π.χ. οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση λήγουν το τέλος του 2022, που σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης πρέπει να βγάλει οικοδομική άδεια. Χωρίς όμως να έχει πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και να έχει μεταγραφεί η απόφαση, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Οπότε ανησυχούμε πως αν δεν πιέσουμε για παράταση, κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες. Τουλάχιστον αν κερδίσουμε κάποιο χρόνο ίσως να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Παν. Τσιράκος.

Όπως εκτίμησε, θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Κτηματολόγιο Ρόδου, εκφράζοντας την ανησυχία πως, με αυτούς τους ρυθμούς, ίσως να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

RELATED ARTICLES