Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΑιολικά: ανατροπή στις ταρίφες από το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ

Αιολικά: ανατροπή στις ταρίφες από το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ

aiolika

Πολλές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα κινδυνεύουν να καταστούν μη βιώσιμες εφόσον ψηφισθεί το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ.

Όπως μεταδίδει το energypress, το νέο σχέδιο ενδέχεται να «ξεκλειδώνει», δηλαδή να καταργεί τις εγγυημένες τιμές που είχαν εξασφαλίσει τα έργα ΑΠΕ κατά την ημερομηνία υπογραφής «Σύμβασης Αγοραπωλησίας» με τον ΛΑΓΗΕ. Η ταρίφα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ισχύει μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου παρά μόνον εφόσον το έργο έχειηλεκτριστεί και έχει τεθεί σε λειτουργία. Διαφορετικά, το έργο θα αποζημιώνεται με την ανώτατη τιμή που ορίζεται για τους διαγωνισμούς στο πλαίσιο του feed-in-premium.

Η τιμή-ταβάνι έχει οριστεί στα 98 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τη στιγμή που οι «κλειδωμένες» ταρίφες για τα εν εξελίξει έργα είναι 105 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές που έχουν υπογράψει «Σύμβαση Αγοραπωλησίας», αλλά και έχουν προχωρήσει σε αγορά και πληρωμή εξοπλισμού και σύναψη δανείων με Τράπεζες για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Τα έργα αυτά, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αγοράσει ακόμα και εγκαταστήσει τον εξοπλισμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ξεπερνούν τα 200 MW, ενώ το σύνολο των έργων που έχουν υπογράψει Συμβάσεις με τον ΛΑΓΗΕ φτάνουν τα 1250 MW.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τους φορείς των ΑΠΕ κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν με τα στελέχη του υπουργείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι τη βάση του νέου μοντέλου αποτελεί ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.

Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου (ταβάνι) για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) που θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Ο εύλογος εσωτερικός βαθμός πληρωμής (IRR), δηλαδή η απόδοση, κάθε επένδυσης που αναγνωρίζει το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ κυμαίνεται από 8% έως 12%.

Με βάση αυτήν την παραδοχή η ανώτατη τιμή, το «ταβάνι» του feed-in-premium είναι ανά τεχνολογία το εξής:

· Για αιολικά στα 98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

· Για τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

· Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW, στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES