Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΗ αιολική ενέργεια μπορεί μόνη της να υπερκαλύψει την παγκόσμια ζήτηση

Η αιολική ενέργεια μπορεί μόνη της να υπερκαλύψει την παγκόσμια ζήτηση

wind turbinesΤα παγκόσμιο αιολικό δυναμικό, όπως το υπολογίζουν οι υπάρχουσες μελέτες, θα μπορούσε να καλύψει από τρεις έως τέσσερεις φορές τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες όπως υποστηρίζει η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (World Wind Energy Association-WWEA).
H Τεχνική Επιτροπή της Ένωσης επισημαίνει ότι το παγκόσμιο αιολικό δυναμικό υπολογίζεται στα 95 εκατ. Μεγαβάτ MW ή  95 Τεραβάτ, την ώρα που η τρέχουσα παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια ανέρχεται σε 100.000 Τεραβατώρες.
Ωστόσο, η ένωση τονίζει ότι η εγκατάσταση αιολικής ενέργειας σε αυτή την τεράστια κλίμακα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως η έξυπνη ενσωμάτωση στις δίκτυα παροχής ενέργειας, ο συνδυασμός με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και η έξυπνη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Τις προκλήσεις αυτές θα θίξει επικείμενη μελέτη της WWEA που αναμένεται σύντομα.

Όπως σχολιάζει ο Δρ Τζάμι Χοσσαΐν, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της WWEA, «κατά την αξιολόγηση του παγκόσμιου δυναμικού αιολικής ενέργειας έγινε επεξεργασία διαφόρων δεδομένων, πληροφοριών και μελετών που έχουμε λάβει κατά καιρούς. Ωστόσο, όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Είτε πρόκειται για τα αιολικά της Γερμανίας, αναφέρει το econews, είτε των ΗΠΑ, είτε της Ρωσίας, της Κίνας ή του Καναδά, η τάξη μεγέθους φαίνεται να είναι η ίδια και η μία μελέτη επιβεβαιώνει τις υπόλοιπες. Επίσης, η έκθεση παρουσιάζει μια ολική άποψη για τις πρακτικές αξιολόγησης των αιολικών πόρων».

Από την πλευρά του ο Στέφαν Γκσένγκερ, Γενικός Γραμματέας της WWEA, τονίζει ότι «η νέα έκθεση της WWEA υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει έλλειψη ενέργειας στον πλανήτη μας. Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι διαθέτουμε πληθώρα αιολικής ενέργειας, αν και μερικά από τα στοιχεία της μελέτης είναι μάλλον συντηρητικά”.

“Εκτός από τα αιολικά, επίσης, τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά, τα γεωθερμικά και η βιοενέργεια μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργειακή τροφοδοσία της ανθρωπότητας- έτσι  ο συνδυασμός διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ καθιστά πιο εύκολη την ικανοποίηση της ζήτησης για ενέργεια” προσθέτει.

“Όσον αφορά στο κόστος, η αιολική ενέργεια μπορεί από σήμερα να αποδειχθεί ανταγωνιστικότερη τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από την πυρηνική ενέργεια”.

“Βασικότερη πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, ώστε αυτό το πλεόνασμα καθαρής ενέργειας να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της ανθρωπότητας, του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα” καταλήγει.

 

 

Πηγή: www.protothema.gr

RELATED ARTICLES