Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΗ αιολική ενέργεια σπρώχνει τα τραίνα στην Ολλανδία

Η αιολική ενέργεια σπρώχνει τα τραίνα στην Ολλανδία

trainΤι θα λέγατε εάν την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε με τραίνο, η ταχύτητα που θα αναπτύσσει ο συρμός θα οφείλεται στο «σπρώξιμο» του ανέμου;

Εάν το 2018 βρεθείτε στην Ολλανδία και ταξιδέψετε σιδηροδρομικώς ίσως αυτό είναι πραγματικότητα.

Μια συμφωνία ανάμεσα σε εταιρείες σιδηροδρόμων και εταιρείες ενέργειας που υπογράφηκε το 2014 προβλέπει ότι τα μισά ηλεκτρικά τραίνα της Ολλανδίας θα τροφοδοτούνται από αιολική ενέργεια με απώτερο στόχο το ποσοστό των «πράσινων» ηλεκτροκίνητων τραίνων να αυξηθεί στο 100% έως το 2018.

Την καθαρή ενέργεια θα παράγουν αιολικά πάρκα στην Ολλανδία, στο γειτονικό Βέλγιο και στις κοντινές χώρες της Σκανδιναβίας οι οποίες εξάγουν το αιολικό τους πλεόνασμα.

Οι ολλανδικοί σιδηρόδρομοι μεταφέρουν 1,2 εκατ. επιβάτες κάθε μέρα και εξέπεμπαν περίπου 550 κιλοτόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα προτού σταδιακά στραφούν στην αιολική ενέργεια από τις αρχές του έτους.

Ελπίζουν ότι θα εκμηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων με την εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πρόσφατα, ολλανδοί πολίτες μήνυσαν την κυβέρνηση ώστε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά 25% ως το 2020 με έτος βάσης το 1990.

Η χρήση των ΑΠΕ στους σιδηροδρόμους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ δεν έχουν φτάσει καν σε αυτό το σημείο αφού οι εταιρείες σιδηροδρόμων μόλις ξεκινούν να κατασκευάζουν τα αιολικά πάρκα που θα τροφοδοτήσουν τα τραίνα τους.

Στο μεσοδιάστημα αναπτύσσουν αποδοτικότερες μηχανές τραίνων που απελευθερώνουν λιγότερους ρυπαντές στην ατμόσφαιρα.

econews.gr

RELATED ARTICLES