Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΆκυρη η εκχώρηση αιγιαλού και παραλιών από τους δήμους σε ιδιώτες

Άκυρη η εκχώρηση αιγιαλού και παραλιών από τους δήμους σε ιδιώτες

IMG_20140821_193949

Άκυρη είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η εκχώρηση από τους δήμους της εκμετάλλευσης του αιγιαλού και των παραλιών από ιδιώτες.

Η 7μελής σύνθεση του Ε’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου βγάζει «κόκκινη κάρτα» στους ΟΤΑ οι οποίοι συλλήβδην με υπουργική απόφαση του 2010 αποκτούσαν το δικαίωμα της παραχώρησης σε τρίτους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν παράνομη τη διαδικασία αυτή θεωρώντας ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση, θέτοντας έτσι τέλος στη δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη από αυτή προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.. Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ. αριθμόν 3944/2015 απόφασή του ( Αγγελική Παπαδοπούλου-Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ) ακυρώνει την (1038460/2439/Β0010/15.4.2009) Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Την σχετική προσφυγή είχε καταθέσει πριν από 5 χρόνια ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών στο ΣτΕ. Στην υπόθεση είχε παρέμβει και ο Δήμος Σαρωνικού. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης.

 

Πηγή: zougla.gr

RELATED ARTICLES