Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑνακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων: μια πηγή δισεκατομμυρίων Ευρώ στην ΕΕ

Ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων: μια πηγή δισεκατομμυρίων Ευρώ στην ΕΕ

ewasteH ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού(e-waste) είναι μια αγορά αξίας 3,7 δισ. Ευρώ στην Ευρώπη υποστηρίζει μια νέα βρετανική μελέτη.

Εκτός από πηγή πλούτου, η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών στη μεταποίηση, καθώς πρόκειται για μία από τις ταχύτερα αυξανόμενες ροές αποβλήτων στον κόσμο, με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ τρία και πέντε τοις εκατό ετησίως.

«Η έρευνα αυτή έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων της διαθεσιμότητας και ασφάλειας υλικών, καθώς και τη μείωση της εξάρτησης από αχρησιμοποίητα, μη ανανεώσιμα υλικά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Λέννι Κο, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Η έρευνα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο της διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολλαπλά κέντρα ανακύκλωσης ηλεκτρονικών, όπου θα αξιολογούνται τα δυνητικά έσοδα από την ανάκτηση πολύτιμων υλικών, όπως ο χρυσός και η πλατίνα, σε 14 ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, των οθονών, των smartphones, των σκληρών δίσκων και των τάμπλετ.

Η μελέτη καταλήγει ότι η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων αξίζει 2,15 δισεκατομμύρια Ευρώ σε πιθανά έσοδα για την ευρωπαϊκή αγορά το 2014, ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει στα 3,67 δισ. έως το 2020.

Με την ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών ειδών και την εκτιμώμενη αύξηση της ποσότητας αποβλήτων, η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ κατασκευαστών και κέντρων ανακύκλωσης, προκειμένου να ανακτάται περισσότερο υλικό από τον εξοπλισμό που απορρίπτεται.

Οι παγκόσμιες τάσεις

Σε μια ξεχωριστή έκθεση της εταιρείας Transparency Market Research υπογραμμίζεται ότι ο Σύνθετος Ετήσιος Ρυθμός Ανάπτυξης (CAGR) του κλάδου της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων από το 2013 ως το 2019 θα διαμορφωθεί σε 23,06%, ενώ η αποτίμηση του κλάδου το 2012 ήταν 9,84 δισ. δολάρια.

Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς e-waste την επόμενη πενταετία θα είναι οι η τεχνολογική πρόοδος, η θέσπιση αυστηρών κανονισμών ανακύκλωσης και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την απόρριψη ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η εμφάνιση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών από την “αστική εξόρυξη” αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων και σχετικών υπηρεσιών.

 

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES