Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑνακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές

Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές

IMG_20140821_172243

To δεύτερο συνέδριο με θέμα την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές/Recycling in Island Regions (RECIS 2016) θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη στις 13-14 Μαΐου 2016. Το συνέδριο οργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Το πρώτο συνέδριο έγινε τον Μάιο του 2015 με μεγάλη επιτυχία. Παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, εκπρόσωποι από 16 νησιωτικούς δήμους, από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τα άλλα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, επιστήμονες, μελετητές, εκπρόσωποι εταιρειών και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στο μοναδικό περιβάλλον της Σαντορίνης συζητήθηκαν εποικοδομητικά πολύ σημαντικά θέματα για την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον στον τομέα της ανακύκλωσης στα νησιά. Ήδη ένα χρόνο μετά έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα.

Η Αλόννησος, με αφορμή το συνέδριο όπου συμμετείχε ενεργά ο Δήμαρχός της υλοποιεί από το Δεκέμβριο του 2015 πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας. H Σίφνος προχωρά σε εκπαιδευτικές δράσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Η Κύθνος ξεκίνησε την ανακύκλωση συσκευασιών και ηλεκτρικών συσκευών. Η Χίος αλλά και τα Ψαρά, οι Οινούσες, η Μήλος, οι Λειψοί προχωρούν με επίσης δυναμικά.

Η Σαντορίνη βραβεύτηκε για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης που υλοποιεί στα Waste and Recycling Awards.

Οι νησιωτικές περιοχές είναι ίσως οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εξελιχθεί ως μία από τις πιο σημαντικέςπροκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί φορείς. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τομεγάλο ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που περιέχονται στα απορρίμματα των νησιωτικών περιοχών, η σωστή οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων θεωρείται κλειδί για την περιβαλλοντικά αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων

Τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές, δηλαδή το μικρό μέγεθος σε μόνιμο πληθυσμό και έκταση, η άνιση κατανομή της παραγωγής των απορριμμάτων κατά την διάρκεια του έτους λόγω του τουρισμού, ο ολοένα αυξανόμενος όγκος τουριστών που φιλοξενούν, η ανάγκη για μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών δια θαλάσσης προς τα κέντρα συγκέντρωσης και επεξεργασίας και η απόσταση από τους τελικούς αποδέκτες των ανακυκλωμένων υλικών είναι θέματα που απασχολούν τους ειδικούς και των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις και σωστή οργάνωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές σε συνδυασμό με την έλλειψη έμπειρου επιστημονικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους, επηρεάζουν το κόστος και την αποδοτικότητα των συστημάτων διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων τους.

Στόχος του RECIS 2016 είναι να καθιερωθεί πλέον ως το ετήσιο ραντεβού όλων εκείνων που εμπλέκονται σε θέματα ανακύκλωσης στα νησιά. Στο φετινό συνέδριο ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας και των επιτυχημένων πρακτικών ανά τον κόσμο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν

-Η υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά

-Νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ)

-Κυκλική οικονομία – Οι νέες κατευθύνσεις της ΕΕ

-Βιώσιμο και αειφόρο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων

-Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

-Κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών

-Χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων σε απομονωμένες περιοχές και νησιά – κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις

-Συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ)

-Διαχείριση Βιοαποβλήτων και Food waste – Καλές πρακτικές για νησιωτικές περιοχές

-Διαλογή στην πηγή

-Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της διαλογής και της ανακύκλωσης

-Ενημερωτικές καμπάνιες και ευαισθητοποίηση του κοινού

-Τουριστική περίοδος, εποχικότητα και Ανακύκλωση

-Ανακύκλωση / πρόληψη στις Τουριστικές Επιχειρήσεις

-Εταιρική κοινωνική ευθύνη

-Eθελοντισμός

-Πετυχημένα παραδείγματα

Ανοιχτή πρόσκληση για ομιλίες

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή με ομιλία στο συνέδριο μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις για ομιλία στη γραμματεία του συνεδρίου στο email [email protected] ως τις 24 Μαρτίου.

Σημαντικό: Ειδικές τιμές εγγραφής ως τις 16 Μαρτίου!

Όλες οι πληροφορίες για τo συνέδριο στη σελίδα: http://recis2016.conferences.gr.

Οργάνωση – Πληροφορίες

Ηλιότοπος Συνέδρια

Ημεροβίγλι Σαντορίνης, 84700 Τηλ.: 2286023670 – 24758 – Fax: 2286023672 – Email: [email protected]

 

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES