Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΑναθεωρούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Αναθεωρούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

engineering1ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

*Με παρεμβάσεις και από άλλους κλαδικούς συλλόγους μηχανικών στο πλαίσιο των επεξεργασιών της Πανελλήνιας Διασυλλογικής Επιτροπής

Το «Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την Άσκηση του Επαγγέλματος του Μηχανικού» ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε χθες στη Λάρισα ο τοπικός Σύλλογος Χημικών Μηχανικών σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας.

Σε μια περίοδο που για πρώτη φορά δύναται να αναθεωρηθεί ριζικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, η χθεσινοβραδινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής απόφασης των οκτώ Πανελληνίων Συλλόγων των βασικών ειδικοτήτων των διπλωματούχων μηχανικών να συμβάλουν στη διαμόρφωση των βασικών αξόνων του πλαισίου και των Προεδρικών Διαταγμάτων, που διαμορφώνει το ΤΕΕ για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Στην πρωτοβουλία των χημικών μηχανικών ανταποκρίθηκαν χθες και άλλοι τοπικοί κλαδικοί σύλλογοι μηχανικών.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Κων. Βαφειάδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, ο Κων. Κρεμαλής, αντιπρόεδρος, υπεύθυνος επαγγελματικών θεμάτων και ο γραμματέας του ΠΣΧΜ Άρης Γκορόγιας.

Τη συζήτηση άνοιξε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Κ&Δ Θεσσαλίας Κώστας Παπαμαργαρίτης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Κώστα Τσαλαπόρτα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Γιώργο Καρτσαφλέκη, πρόεδρο της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Κ&ΔΘ, τον πρόεδρο των Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων Κ&ΔΘ Νίκο Παπαγεωργίου κ.ά.

Όπως αναφέρθηκε, στην ανακοίνωση της Διασυλλογικής Επιτροπής των Πανελληνίων Συλλόγων υπογραμμίζεται ότι με την ψήφιση του νόμου 4254/2014 το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού δύναται να αναθεωρηθεί ριζικά. Έτσι, οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι των βασικών ειδικοτήτων των διπλωματούχων μηχανικών αποφάσισαν να συμβάλλουν στο έργο του ΤΕΕ, προκειμένου να σταθεί στο ύψος του κύρους και του θεσμικού του ρόλου και να ανταποκριθεί στη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Το ΤΕΕ, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, οφείλει να επεξεργαστεί τάχιστα τις βελτιώσεις στην κατεύθυνση ενός συνολικού, σύγχρονου, απλού, ενιαίου και σαφούς πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος, το οποίο θα περιγράφει τις κοινές επαγγελματικές

δραστηριότητες, και όπου κριθεί αναγκαίο (και αναλογικό με γνώμονα τον υπέρτερο λόγο του δημοσίου συμφέροντος) θα τεκμηριώνει τις αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Οι 8 κλαδικοί Πανελλήνιοι Σύλλογοι των μηχανικών, ως αρμόδιοι φορείς, συμφώνησαν και ήδη ξεκίνησαν τη διενέργεια διαλόγου, στοχεύοντας στην επεξεργασία και την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων που θα προκύψουν από τη συνέργεια των επιμέρους ειδικοτήτων. Η συνέργεια των Συλλόγων θα αποδώσει τους βασικούς άξονες του πλαισίου και των ΠΔ, που πρέπει να διαμορφώσει το ΤΕΕ για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού.

Η διεπιστημονική αυτή μελέτη-συμφωνία στο θέμα των νομοθετικά ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων είναι απαραίτητη, ώστε οι λύσεις να είναι διαρκείς και σταθερές, να υπηρετούν τις αρχές της συνταγματικής τάξης και να μην θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, την επιστημονική εγκυρότητα και την αξιοπρέπεια κατά την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.

*Ειδικά για τους χημικούς μηχανικούς, στη χθεσινή εκδήλωση έγινε μεταξύ άλλων αναφορά και στον σκοπό του γνωστικού αντικειμένου σπουδών διπλωματούχου χημικού μηχανικού που είναι: η απόκτηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων ώστε να εφαρμόζει τις αρχές των θετικών επιστημών, της μηχανικής και της εφαρμοσμένης οικονομικής, με την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, κατά την ανάλυση, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία-συντήρηση εγκαταστάσεων διεργασιών για τη διαχείριση και τον μετασχηματισμό της ύλης ή/και της ενέργειας κατά τον βέλτιστο τρόπο από τεχνική, οικονομική και κοινωνική άποψη, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, στην υγιεινή και ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Πηγή: eleftheria.gr

RELATED ARTICLES