Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΆνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων ζητά η Κομισιόν

Άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων ζητά η Κομισιόν

train

Κοινοποίηση των σχετικών μέτρων εντός δύο μηνών απαιτεί η Επιτροπή.

Να λάβει μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα σχετικά μάλιστα μέτρα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Κομισιόν εντός δύο μηνών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα ενδεχόμενως να βρεθεί αντιμέτωπη με παραπομπή στο ευρω-δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κάλεσε σήμερα συνολικά έξι κράτη μέλη, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου.

Πρόκειται για την οδηγία που περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις για το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Η εν λόγω οδηγία ορίζει τους κανόνες για τη διαχείριση των υποδομών και των σιδηροδρομικών μεταφορών, τα κριτήρια για την αδειοδότηση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, καθώς και τις αρχές και τις διαδικασίες καθορισμού και είσπραξης των τελών υποδομής και για την κατανομή της χωρητικότητας υποδομής, καθώς και τη ρυθμιστική εποπτεία.

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα έξι κράτη-μέλη καλούνται να κοινοποιήσουν μέτρα στην Επιτροπή εντός δύο μηνών. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

 

Πηγή:dealnews.gr

RELATED ARTICLES