Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑντιδράσεις για τα μορφολογικά στοιχεία παραδοσιακών οικισμών

Αντιδράσεις για τα μορφολογικά στοιχεία παραδοσιακών οικισμών

engineering

Σειρά αντιδράσεων συναντά η μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός των οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ εκτός από τη διαφωνία των αρχιτεκτόνων, ενστάσεις διατυπώθηκαν και από τους πολιτικούς μηχανικούς, που πλήττονται επίσης τα δικαιώματά τους, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση για το άνοιγμα μεγάλων γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής συμμετείχαν και οι πρόεδροι των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, Μαρία Μπρούζγου και Σπύρος Τσιρνόβας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και τοπογράφων, ενώ παρόντες ήταν και υπηρεσιακά στελέχη των δήμων Σκιάθου και Σκοπέλου και συγκεκριμένα η Αικατερίνη Σάχου και η Αγγελική Προβιά.

Η συνεδρίαση εξέτασε κατά κύριο λόγο τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης μελέτης και τις καταγγελίες του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών – Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων. Στοιχεία της μελέτης όπως απεικονίσεις που παρουσιάζονται και ορίζονται ως σχήματα εκλαΐκευσης, επισημάνθηκε, προκάλεσαν την αντίθεση των αρχιτεκτόνων οι οποίοι εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους και εξήγησαν ότι αυτού του τύπου οι μελέτες δημιουργούν περιορισμούς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τυποποίηση.

Από την πλευρά του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών εκφράστηκε επίσης διαφωνία για την έγκριση της μελέτης, καθώς αυτή προϋποθέτει υπογραφή αρχιτέκτονα και πλήττει έτσι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πολιτικών μηχανικών.

Το κυριότερο, όμως, κρίνεται ότι είναι πως εάν η μελέτη υιοθετηθεί, τότε η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε υπέρμετρη γραφειοκρατία, καθώς η παραμικρή λεπτομέρεια, ακόμη και σε περιοχές που δεν έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα, θα οδηγείται στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Η μελέτη, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, βάζει ασαφή κριτήρια για την παραπομπή των θεμάτων, με αποτέλεσμα το σύνολο των μελετών να χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Η Διοικούσα Επιτροπή, που εξέτασε στο θέμα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε ότι είναι απαραίτητη η επίσημη παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές, όπως συνέβη και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων.

Πηγή:taxydromos.gr/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

RELATED ARTICLES