Σε μία γεμάτη αίθουσα στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό κέντρο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου 2016, η παρουσίαση των σπουδαστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Θήρας, όπως καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο του μαθήματος τους «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτιρίων και Συνόλων».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της δουλειάς των φοιτητών, καθώς η συνολική καταγραφή περιλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών, σχεδίων και μελετών. Η κα Έλενα Κωνσταντινίδου, καθηγήτρια ΕΜΠ, μας ενημέρωσε για την δομή και τη μεθοδολογία του μαθήματος το οποίο περιλαμβάνει:
α) Μελέτη των βασικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν τη συγκρότηση και τη μορφή του οικιστικού συνόλου, β) καταγραφή στοιχείων που αφορούν στον αρχιτεκτονικό, μορφολογικό και δομικό χαρακτήρα των κτισμάτων και γ) αξιολόγηση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα.
Όλες οι εργασίες των φοιτητών βρίσκονται στον ιστότοπο της σχολής https://5a.arch.ntua.gr/ ο οποίος είναι ανοικτός στο ευρύ κοινό.
Οι ομιλίες των υπόλοιπων καθηγητριών επικεντρώθηκαν στα τοπικά Δομικά Συστήματα και Αρχιτεκτονική γραφή από την κα Ε.Εφεσίου, καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και στη Παραδοσιακή και Μοντέρνα Σαντορίνη ως Αρχιτεκτονική Κληρονομιά από την λέκτορα ΕΜΠ κα Ρ.Λάββα.
Η κοσμήτορας της σχολής κα E.Μαΐστρου ολοκλήρωσε τις ομιλίες του Πολυτεχνείου αναφερόμενη στην Προστασία και Ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών και στη σημαντική συμβολή του Πολυτεχνείου προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια της ημερίδας τον λόγο πήραν αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στο νησί, δίνοντας από την πλευρά τους μια άλλη οπτική γωνία και αντίληψη.
Η «παγκοσμιοποίηση» της αρχιτεκτονικής και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον μας θέτει μπροστά από τις ευθύνες μας για τη προφύλαξη και διατήρηση της παράδοσης και όπως επισήμανε ο κος Κάτωνας Ασιμής «είμαστε πια περισσότερο ελεύθεροι από ποτέ να υπερασπιστούμε την υπευθυνότητα μας απέναντι στην παράδοση».
Ο αρχιτέκτονας κος Γιάννης Μπίτης, στο ίδιο κλίμα αναφέρθηκε στις «Καμπύλες της Σαντορίνης» και στην αρνητική χρήση αυτού του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού, ενώ η κα Βούλα Διδώνη (αρχιτέκτων) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει πριν από 40 χρόνια ο ΕΟΤ στην Οία, για την προστασία και ανοικοδόμηση των παραδοσιακών οικισμών.
Την ημερίδα έκλεισε η καθηγήτρια ΑΠΘ κα Κλαίρη Παλυβού, η οποία εστίασε στον στενό δεσμό που θα πρέπει να έχει η κοινωνία με το πανεπιστήμιο και στα αμοιβαία οφέλη.
Η Σαντορίνη αποτέλεσε κατά γενική ομολογία μία αποκάλυψη ιδίως στους οικισμούς που δεν είναι οι πιο προβεβλημένοι, κυρίως στο εσωτερικό του νησιού. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελεί μέρος της ταυτότητας του νησιού, κομμάτι της ύπαρξής της. Ένα κομμάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε, να προστατεύουμε και να αξιοποιήσουμε.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και υποσχέθηκε πως αυτή η προσπάθεια είναι μόνο η αρχή της κοινής διαδρομής Πολυτεχνείου και Σαντορίνης.
Η έκθεση με τις εργασίες των φοιτητών θα μεταφερθεί στον χώρο έκθεσης στην κεντρική πλατεία στον Πύργο (εβδομάδα 09-15/05 και ώρες 10:00-13:00 & 18:00-20:00), ενώ στη συνέχεια θα βρίσκεται στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 (ώρες επισκέψιμες 10:00-14:00 μμ. καθημερινά).
Σε όλη αυτή την προσπάθεια θα πρέπει για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην υλοποίηση της συνεργασίας με το ΕΜΠ τόσο τον Οκτώβριο του 2015 όσο και τον Φεβρουάριο του 2016.
Πολλές ευχαριστίες λοιπόν,
στους κατά τόπους «οδηγούς» των σπουδαστών, κα Βούλα Διδώνη (Οία/Φοινικά), κο Τάσο Μελιχούρτη (Φηρά), κο Νίκο Μαρτίδη (Μεσαριά), κο Λευτέρη Ζώρζο (Πύργο) και κα Κατερίνα Καραμολέγκου (Εμπορείο). Σημαντική επίσης στάθηκε και η βοήθεια της Εστίας του Πύργου ως προς την διάθεση των χώρων της για την μελέτη των φοιτητών.
Στα καταλύματα που φιλοξένησαν τους σπουδαστές δωρεάν – Heliotopos, Casa Florina, Loizos, Lilium Villa,Kalma Hotel, Voreina Gallery Suites, Meltemi Suites και Pelican Hotel.
Στη Blue Line Santorini & τον κ. Στέλλιο Σαρρή, στο NST Travel και τον κ. Νίκο Παγώνη αλλά και στα ΚΤΕΛ και τον πρόεδρο τους κ. Μανώλη Σιγάλα που φρόντισαν για τις ασφαλείς και δωρεάν μετακινήσεις των φοιτητών στο νησί.
Στον κ. Γιώργο Χατζηγιαννάκη και το εστιατόριο Σελήνη για τη φιλοξενία του.
Πολλές ευχαριστίες τέλος και στους κατοίκους της Σαντορίνης που αγκάλιασαν τους φοιτητές, τους άνοιξαν τα σπίτια τους και τους βοήθησαν σε κάθε απορία τους.