Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΆποψη: Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από το χάος με τα μπόνους σε...

Άποψη: Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από το χάος με τα μπόνους σε ύψος – τ.μ. κ.λπ. του ΝΟΚ

*Του Κων/νου Νταβανά

Τον τελευταίο καιρό άπαντες, συνάδελφοι μηχανικοί επί τώ έργω και κοινό, είμαστε μάρτυρες ενός ανεκδιήγητου «θεάματος» αντιπαραθέσεων, αλληλοκατηγοριών, εξωδίκων, πολλαπλών προσφυγών στο ΣτΕ αλλά και μέχρι τον Άρειο Πάγο (!) – μεταξύ του προέδρου του ΤΕΕ, ενός υπουργού, ενός επικεφαλής αποκεντρωμένης διοίκησης, πολλών δημάρχων (Αθηναίων, Κηφισιάς, Αλίμου, Βάρ.-Βουλιαγμ.-Βούλ., Παπάγ.-Χολαργ., Αγ.Παρασκ.), του προέδρου της Κεντρ. Ένωσης Δήμων Ελλ., κλπ. Ταύτα λόγω των παρενεργειών του άρθρου 10 του Νέου Οικοδ. Καν/σμού που προβλέπει «μπόνους» (δηλ. αυξήσεις) σε ύψη-τ.μ.-κλπ νεαοαναγειρομένων κτηρίων αν αυτά είναι «πράσινα» (με κάποιες προδιαγραφές φύτευσης, ενεργειακής κατανάλωσης κλπ). Αποτέλεσμα;

 Η αγορά πελαγοδρομεί, μηχανικοί και κατασκευαστές δεν ξέρουν τί να κάνουν με τις υποχρεώσεις τους προς τους πελάτες τους, οι πολεοδομίες αλλού δίνουν μπόνους αλλού όχι (!!!), δήμαρχοι εξανίστανται με νεόδμητα μεγαθήρια που ξεφυτρώνουν παντού (εκτός Εκάλης, Φιλοθέης, Ψυχικού που, με ειδικό νόμο, έχουν εξαιρεθεί απ’ τα μπόνους!!!), και πάει λέγοντας – το δε ΥΠΕΝ ετοιμάζεται (τί άλλο;) να νομοθετήσει τροπολογίες μπας και «φέρει βόλτα» τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και τις αντιφατικές διατάξεις αυτού του χάους της πολυνομίας (και της πολεοδομικής ασχήμιας και αταξίας) που επικρατεί. Λες και δεν ξέρουμε όλοι, ότι κι αυτές οι τροπολογίες, όπως οι προηγούμενες και οι προ-προηγούμενες κλπ, θα πυροδοτήσουν νέο (φαύλο) κύκλο προσφυγών-μηνύσεων-εξωδίκων-κττ προς διαιώνιση του χάους (με τις πασίγνωστες συνέπειές του πρβλ. ανάλογες «κόντρες» στα περί «ανασυγκρότησης» της Θεσσαλίας … 28/4/2024 Εφημερίδα «Ταχυδρόμος» Βόλου  https://www.facebook.com/photo/?fbid=25253403074303001&set=a.7855127117890533 ). Ήδη στις 25/4/2024 κατατέθηκε μιά «προκαταρκτική» τροπολογία (για το προαναφερθέν άρθρο 10) που ξεσήκωσε νέα θύελλα διαμαρτυριών σε Βουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναγκάζοντας τον αρμόδιο υφυπουργό (Ταγαρά) να δηλώσει ότι… πρόκειται για «μεταβατική ρύθμιση» μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων οπότε δέν αποκλείει (το ΥΠΕΝ) μελλοντικές αλλαγές (!!!) – με άλλα λόγια,  «καλά κρασιά».

Μήπως χρειάζεται, για να ξεφύγουμε απ’ αυτό το αέναο τέλμα, «ένας νόμος με ένα άρθρο»; Που να λέει ότι εάν το κτήριο είναι «πράσινο», θα ισχύει ο Κανονισμός ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΝΟΥΣ (ήτοι κατάργηση του προαναφερθέντος άρθρου 10), ενώ εάν δεν είναι «πράσινο», θα ισχύει ο Κανονισμός ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ σε ύψη-τ.μ.-κλπ («ένας νόμος με ένα άρθρο» στη θέση του καταργούμενου άρθρου 10) – δηλ. πέναλτυ αντί μπόνους! Οπότε, δέν θα επιτρέπεται καμμιά υπέρβαση τών (κοινών διά όλους, ανά περιοχή) θεσπιζομένων ανωτάτων ορίων (υψών-τ.μ.-κλπ), και άπαντες, μηχανικοί-κοινό-πολιτικοί, θα συγκεντρωθούμε στο κατ’ αρμοδιότητα έργο μας (επιτέλους), χώρια που θα «πρασινίσει» το σύμπαν (ποιός δεν θα θέλει τό maximum τών τ.μ., … θα γεμίσουμε φυτά και φωτοβολταϊκά)!

 

*Κων/νος Νταβανάς (τηλ. 693440302)

Μηχανικός-Μέλος τού ΤΕΕ Μαγνησίας

RELATED ARTICLES