Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Πώς διορθώνονται στο κτηματολόγιο οι εγγραφές ακινήτων «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» χωρίς δικαστική απόφαση

Στις 30 Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία δηλώσεων ιδιοκτησίας σε όλη την χώρα (με εξαίρεση για τις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Χανίων, Ρέθυμνου και βόρειου Ηρακλείου για τις οποίες δόθηκε παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου) και οδεύουμε πλέον προς την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Κατά την κτηματογράφηση, όμως, είναι πολύ πιθανό να έχουν σημειωθεί σφάλματα τα οποία αποκλίνουν από την πραγματικότητα. Αυτά τα σφάλματα χαρακτηρίζονται κτηματολογικά ως «πρόδηλα» και με τη λειτουργία του κτηματολογίου, μπορούν να διορθωθούν με ευθύνη του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου, σχετικά με απλό τρόπο, ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Οτι δηλαδή, δεν είναι με σαφή τρόπο οριοθετημένη η έννοια του προδήλου σφάλματος από το νόμο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αντιμετωπίζονται αιτήσεις διόρθωσης με το ίδιο ή σχετικό αντικείμενο διαφορετικά από τον κάθε προϊστάμενο κτηματολογικού γραφείου, γι’ αυτό και πρέπει να προσδιορίσει με σαφήνεια το περιεχόμενο των προδήλων σφαλμάτων το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ώστε να μην οδηγούνται αδίκως, ιδιοκτήτες ακινήτων στα δικαστήρια λόγω της λανθασμένης κρίσης του εκάστοτε υπαλλήλου.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων καθορίζεται από τη διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 2664/1998, το οποίο προχωρεί σε ενδεικτική απαρίθμηση των περιπτώσεων προδήλου σφάλματος και ως τέτοιο θεωρεί κάθε σφάλμα όταν η ανακρίβεια στα στοιχεία της εγγραφής.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης αρχικών εγγραφών με περιεχόμενο «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου.

  • Σε ποιες περιπτώσεις και με ποιες προϋποθέσεις διορθώνονται τα «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» χωρίς δικαστική απόφαση;

α) Όταν υπάρχει δημόσιο έγγραφο, στο οποίο περιέχονται τίτλοι κτήσης περισσοτέρων ακινήτων του ιδίου ή περισσότερων δικαιούχων, τα οποία βρίσκονται στην ίδια κτηματογραφηθείσα περιοχή και έχουν καταχωρηθεί ορισμένα ακίνητα εξ αυτών ως γνωστού ιδιοκτήτη, ενώ τα υπόλοιπα (ακίνητα) έχουν καταχωριστεί ως «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ». Τότε ο δικαιούχος των ακινήτων αυτών δύναται πλέον να ζητήσει τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών με την ένδειξη «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» και την αναγραφή των δικών του στοιχείων του στα εν λόγω ακίνητα, επικαλούμενος τον ως άνω τίτλο κτήσης.

β) Όταν ο τίτλος του αιτούντος τη διόρθωση ή των δικαιοπαρόχων του (αμέσων ή απώτερων) είναι παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, π.χ. παραχωρητήριο Οργανισμού ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης, Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ.λπ. Το παραχωρητήριο μπορεί να αποτελεί είτε τίτλο του αιτούντος τη διόρθωση, είτε τίτλο δικαιοπαρόχου, άμεσου (π.χ. του πωλητή του), ή απώτερου (π.χ. αρχικού κληρούχου επί σειράς μεταβιβάσεων). Όταν το παραχωρητήριο αποτελεί τίτλο δικαιοπαρόχου (άμεσου ή απώτερου) λαμβάνεταιυπόψη κατά τον έλεγχο για τη βασιμότητα του αιτήματος διόρθωσης σε σχέση με τουςεπιγενόμενους αυτού τίτλους κτήσης, που συνιστούν διαδοχή στο δικαίωμα.

*Σημείωση: Υπό τις ανωτέρω (α΄ και β’) προϋποθέσεις δύναται να διορθωθούναρχικές εγγραφές «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» αδιακρίτως του είδους του ακινήτου,για τις οποίες ζητείται η διόρθωση(π.χ. γεωτεμάχιο, διηρημένη ιδιοκτησία).

γ) Όταν το ακίνητο με την ένδειξη «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» είναι διηρημένη ιδιοκτησία (οριζόντια, κάθετη, οριζόντια επί καθέτου), που διαθέτει αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο και τα στοιχεία του δικαιούχου προκύπτουν από το συσχετισμό:

  • του τίτλο κτήσης του
  • των τίτλων κτήσης των δικαιοπαρόχων του (εάν υπάρχουν δικαιοπάροχοι) και
  • της σύστασης της διηρημένης ιδιοκτησίας.

Η διάταξη καταλαμβάνει τις περιπτώσεις διηρημένων ιδιοκτησιών, πουέχουν αναγραφεί ως «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» και τα στοιχεία του δικαιούχου τους δύνανται να διορθωθούν με αναγωγή στον τίτλο κτήσης του και στη σύσταση της διηρημένης ιδιοκτησίας. Εάν υπάρχουν δικαιοπάροχοι, τότε ο έλεγχος για τη βασιμότητα του αιτήματος διόρθωσης καταλαμβάνει και τους τίτλους κτήσης αυτών κατά τη σειρά διαδοχής τους στο δικαίωμα.

δ) Όταν το ακίνητο με την ένδειξη «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» είναι διηρημένη ιδιοκτησία/υποδοχέας (οριζόντια, κάθετη, οριζόντια επί καθέτου), στην οποία έχουν αθροιστεί όλα τα υπολοιπόμενα χιλιοστά επί των αδήλωτων διηρημένων ιδιοκτησιών, που προβλέπονται στην οικεία σύσταση.

Στη διάταξη εμπίπτουν οι περιπτώσεις εκείνες που οι μη δηλωμένες διηρημένες ιδιοκτησίες μίας σύστασης αποτυπώθηκαν στις αρχικές εγγραφές ως μία συνολική εγγραφή «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» (υποδοχέας αδήλωτων χιλιοστών). Ο δικαιούχος διηρημένης ιδιοκτησίας, που το αντιστοιχούν σε αυτή ποσοστό συγκυριότητας επί του εδάφους έχει συμπεριληφθεί σε αρχική εγγραφή «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δύναται να ζητήσει τη διόρθωση της εγγραφής με αναγωγή στον τίτλο κτήσης του, στον τίτλο κτήσης των δικαιοπαρόχων του (εάν υπάρχουν δικαιοπάροχοι) και στη σύσταση της διηρημένης ιδιοκτησίας.

ε) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μη δηλωμένες διηρημένες ιδιοκτησίες δεν έχουν αναγραφεί ως «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ», με συνέπεια να μην διαθέτουν αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο, ούτε το αντιστοιχούν σε αυτές ποσοστό συγκυριότητας επί του εδάφους έχει συμπεριληφθεί σε αρχική εγγραφή διηρημένης ιδιοκτησίας «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ»/υποδοχέα. Εν προκειμένω η μη εμφάνιση της διηρημένης ιδιοκτησίας συνιστά έλλειψη, δυνάμενη να θεραπευθεί με αναδρομή στην πράξη σύστασης, στον κανονισμό της διηρημένης ιδιοκτησίας και δύναται μέσω της διόρθωσης αφενός να δημιουργηθεί αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο.

  • Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη»;

Η διόρθωση προδήλου σφάλματος γίνεται με την υποβολή του εντύπου «Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος» ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του κτηματολογίου.

Κατά την υποβολή της αίτησης συνυποβάλλεται κυρωμένο αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου, για το οποίο ζητείται η διόρθωση.

Η αίτηση συνοδεύεται από αντίγραφα των δημοσίων και ήδη μεταγεγραμμένων στο υποθηκοφυλακείο εγγράφων, τα οποία κατά περίπτωση είναι:

  • αντίγραφο τίτλου κτήσης του υπέρ ου η διόρθωση,
  • αντίγραφο τίτλου κτήσης των δικαιοπαρόχων του υπέρ ου η διόρθωση ( εάν υπάρχουν δικαιοπάροχοι),
  • αντίγραφο σύστασης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
  • αντίγραφο κανονισμού διηρημένης ιδιοκτησίας (όταν ζητείται η δημιουργία κτηματολογικού φύλλου διηρημένης ιδιοκτησίας,
  • κάθε άλλο έγγραφο που κατά την κρίση του αιτούντος συνεισφέρει στηναπόδειξη των ισχυρισμών του.
  • Πότε διορθώνεται η αρχική εγγραφή;

Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου είναι αρμόδιος για την αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος διόρθωσης και εκδίδει σχετική απόφαση. Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δεν αποφανθεί μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης ή αν την απορρίψει, ο αιτών δικαιούται να προσφύγει στον Κτηματολογικό Δικαστή μέσα σε προθεσμία 30 εργασίμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, ή αφότου έλαβε γνώση της απόρριψης της αίτησης.

  • Ποια είναι η διαιαδικασία υποβολής αίτησης για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων;

Προαπαιτείται έκδοση κτηματογραφικού διαγράμματος για τα ακίνητα (ΚΑΕΚ) των οποίων αιτείται η διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων.

Η διαδικασία είναι η εξής:

  1. Συμπλήρωση της αντίστοιχης έντυπης αίτησης. Η αίτηση, εφόσον συναινούν όλοι οι όμοροι δικαιούχοι που επηρεάζονται από την αποδοχή της, μπορεί να υποβληθεί από κοινού.
  2. Κατάθεση της αίτησης συνοδευόμενης από το ενημερωμένο κτηματογραφικό διάγραμμα που αποδίδει τη διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων και το τοπογραφικό διάγραμμα. Επισημαίνεται ότι στα σχετικά έγγραφα πρέπει να μνημονεύεται ο ΚΑΕΚ του ακινήτου που αφορά η πράξη.
  3. Ενημέρωση του αιτούντα από το Κτηματολογικό Γραφείο για το αποτέλεσμα του τυπικού ελέγχου της αίτησης του και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί (π.χ. κοινοποίηση της αίτησης σε όμορους δικαιούχους, εάν η αποδοχή της μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματά τους, ορισμός προθεσμίας για υποβολή απόψεων εγγράφως από τους όμορους).

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

Εκτός σχεδίου: Προς αρτιότητα 8 στρεμμάτων;

Το νέο πολεοδομικό σχέδιο για τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και την υπόλοιπη χώρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σε Μύκονο για Σαντορίνη.

Εξηγώντας λεπτομέρειες για όσα τίθενται σε ισχύ, ο Γ.Γ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Θύμιος Μπακογιάννης, είπε στους «Αταίριαστους» για το νέο πολεοδομικό σχέδιο και κυρίως, όσα θα ισχύσουν για την εκτός σχεδίου δόμηση.

«Η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει στη δημοτική αρχή της Μυκόνου και της Σαντορίνης που κάναμε την εκκίνηση των δύο πολεοδομικών σχεδίων είναι ότι για να δομήσει κάποιος μια κατοικία, θα πρέπει να έχει 8 στρέμματα ενώ για τα τουριστικά, τα ξενοδοχεία, στη Μύκονο πρέπει να έχει 30 και στη Σαντορίνη 40 στρέμματα» εξήγησε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

«Αυτό θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα;» ρωτήθηκε ο κ. Μπακογιάννης και εκλήθη να εξηγήσει αν τερματίζεται η δόμηση σε εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως εκτός κι αν το εμβαδόν τους είναι κατ’ ελάχιστον 4 στρέμματα. «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” ένας σχεδιασμός για το σύνολο σχεδόν των δήμων της ελληνικής επικράτειας. Κάθε δήμος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά επομένως ο σχεδιασμός εξειδικεύεται ανάλογα με αυτά» απάντησε ο Θύμιος Μπακογιάννης.

«Θα υπάρχουν κι άλλες περιοχές που για να χτίζει εκτός σχεδίου θα θέλεις 8 στρέμματα;» ήταν η επόμενη ερώτηση στον .Γ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

 

«Ήδη υπάρχουν, πχ στην Αττική» απάντησε.

«Τώρα θα γίνει ένας εξορθολογισμός για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά πρωτίστως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακι λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του συμβουλίου της Επικρατείας, θέλει να κάνει έναν σχεδιασμό που θα είναι προστατευτικός ως προς τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

«Στο επόμενο διάστημα, θέλουμε να υπάρχει αυτή η διάχυση στο αγροτικό τοπίο και στον εξωαστικό χώρο. Να μην χτιστούν τα πάντα» διευκρίνισε ο κ. Μπακογιάννης για το νέο πολεοδομικό σχέδιο.

lifo.gr

Έρευνες για απάτες με το Κτηματολόγιο σε Λευκάδα, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα

Mε αφορμή τις περιπτώσεις απάτης και πλαστογραφίας σε τρία νησιά του Σαρωνικού που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο Κτηματολόγιο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αποκάλυψε σήμερα στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» ότι διερευνώνται και άλλες υποθέσεις οι οποίες είναι στη Λευκάδα, στη Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα.

«Μετά την παρέμβαση που κάναμε, έχουν έρθει και άλλες καταγγελίες. Ο κόσμος που δεν πάει να δηλώσει, αφήνει τέτοια κενά» είπε ο υφυπουργός.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, «ένα πρόσωπο συγκεκριμένο έχει δηλώσει πολλά ακίνητα στη Λευκάδα με την ίδια μέθοδο: χρησικτησία και τροποποιημένες δηλώσεις του Ε9. Όλα τα διερευνούμε και όπου χρειαστεί θα πάμε στον Εισαγγελέα».

Για το Κτηματολόγιο

«Σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής, με ανοικτές δηλώσεις και ανοικτές διαδικασίες. Και παρατάσεις δεκαετιών, που μας έχουν κατατάξει στην τελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη, ως τη μοναδική χώρα που δεν διαθέτει ακόμα Κτηματολόγιο» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Τηρήθηκε η προθεσμία σχεδόν για το σύνολο της χώρας. Τέλος του 2025 θα μπορούμε να πούμε ότι είναι 100% έτοιμο το Κτηματολόγιο. Πέρυσι, ήταν στο 39% η κτηματογράφηση, τώρα είμαστε στο 53%. Στα τέλη Ιανουαρίου, με τις περιοχές που η προθεσμία τους έληξε χθες το βράδυ, θα ξεπεράσουμε το 70% και μέχρι το Δεκέμβριο του 2025 θα πάμε στο 100%», πρόσθεσε.

euro2day.gr

Η παγκόσμια αγορά γεωεντοπισμού θα ξεπεράσει τα 8 δισ. έως το 2033

Η παγκόσμια αγορά παρατήρησης της γης ή γεωεντοπισμού (Earth Observation – EO) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση μέχρι το 2033 από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Novaspace.

Η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου γεωεντοπισμού, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των αμυντικών συμβάσεων μεγάλης κλίμακας και στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα των δυνατοτήτων απεικόνισης υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατης απεικόνισης, οι οποίες ενισχύουν το πεδίο εφαρμογής και την ποιότητα της παρακολούθησης της Γης, αναφέρει η έκθεση.

Η τεχνολογία EO, η οποία παρέχει κρίσιμα δεδομένα για βιομηχανίες που κυμαίνονται από τη γεωργία έως την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την άμυνα, είναι ένας από τους πιο προσοδοφόρους τομείς στην εμπορική αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας.

Κυρίαρχος παίκτης η Βόρεια Αμερική με μερίδιο 44%, ακολουθεί η Ευρώπη με 22%

Η Βόρεια Αμερική παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά, συνεισφέροντας το 44% των παγκόσμιων εσόδων το 2023. Η Ευρώπη ακολουθεί με μερίδιο 22%, σύμφωνα με τη Novaspace. Ωστόσο, η σημαντικότερη ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει από την Ασία, σύμφωνα με την έκθεση.

Η περιοχή αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 23% της παγκόσμιας αγοράς ΗΟ έως το 2033, ωθούμενη από τις αναδυόμενες πολιτικές προμηθειών, τις αυξανόμενες επενδύσεις σε διαστημικές υποδομές και την αυξανόμενη ζήτηση από τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες EO για την καλύτερη παρακολούθηση των πάντων, από τη βλάστηση και την κλιματική αλλαγή μέχρι τα σύνορά τους.

Η Ινδία, για παράδειγμα, στρέφεται σε αυτόν τον τομέα για να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα εμπορευματοποίησης του διαστήματος, ενώ ο Καναδάς δήλωσε πέρυσι ότι θα επενδύσει 1,01 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (741 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα 15 χρόνια σε δορυφορική τεχνολογία για να ενισχύσει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση πυρκαγιών και άλλων περιβαλλοντικών κρίσεων.

«Η ανάπτυξη της αγοράς δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση των εναέριων συστημάτων γεωεντοπισμού», δήλωσε ο Alexis Conte, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

«Πρόκειται για την κλιμάκωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης EO για την παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών σε βάθος χρόνου. Αυτή η εστίαση στην παρακολούθηση και ανάλυση δραστηριοτήτων σε κλίμακα οδηγεί τόσο τις τεχνολογικές καινοτομίες όσο και τις καινοτομίες της αγοράς», πρόσθεσε.

 powergame.gr

Κτηματολόγιο: Πότε θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των «ορφανών» ακινήτων

Τα αδήλωτα ακίνητα έχουν γίνει πόλος έλξης για επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται κενά στην καταγραφή για να αποκτήσουν πολύτιμες ιδιοκτησίες, είτε από ιδιώτες είτε από το Δημόσιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση κυκλώματος που προσπάθησε να καταγράψει στο όνομά του 45 ακίνητα σε τρία νησιά του Αργοσαρωνικού – το Αγκίστρι, την Ύδρα και τις Σπέτσες. Η συνολική έκταση των ακινήτων αυτών ξεπερνά τα 550.000 τετραγωνικά μέτρα. Για την απάτη, το κύκλωμα χρησιμοποίησε την επίκληση χρησικτησίας και παραποιημένες δηλώσεις Ε9, στις οποίες τα ακίνητα δηλώθηκαν ψευδώς ως ιδιοκτησία τους.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Στη Χαλκιδική, βρίσκεται υπό διερεύνηση υπόθεση κυκλώματος που έχει δηλώσει περισσότερα από 130 οικόπεδα. Παρόμοιες περιπτώσεις εξετάζονται σε νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, αλλά και στη Λευκάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιτήδειοι επικαλούνται χρησικτησία ή καταθέτουν δηλώσεις Ε9 με ψευδή στοιχεία για να εμφανιστούν ως νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Οι περιοχές όπου παρατηρούνται συχνότερα αυτά τα φαινόμενα είναι κυρίως επαρχιακές, όπου πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αμελήσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο. Αυτό αφήνει κενά στη διαδικασία καταγραφής, τα οποία εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα. Συχνά, μάλιστα, η πληροφορία για τα «ορφανά» ακίνητα διαδίδεται από στόμα σε στόμα στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που διευκολύνει τους σφετεριστές.

Τα αδήλωτα ακίνητα περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα λεγόμενα «ορφανά» κομμάτια γης, γνωστά ως «φλοίδες». Πρόκειται για πολύ στενές λωρίδες γης που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο ιδιοκτησίες και δεν έχουν δηλωθεί, συχνά επειδή τα όρια των διπλανών ακινήτων δεν ταυτίζονται απόλυτα. Επίσης, πολλά αδήλωτα δικαιώματα αφορούν το ύψος – γνωστό ως «αέρας» – πάνω από κτίρια, που πολλοί ιδιοκτήτες ξέχασαν να καταγράψουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν στο Δημόσιο, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες τους σε δυσμενή θέση.

Μέχρι την άνοιξη του 2025, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των «ορφανών» ακινήτων. Παράλληλα, θα αξιολογηθεί αν τα ακίνητα αυτά είναι αξιοποιήσιμα, όπως κτίρια ή οικόπεδα με δυνατότητα χρήσης. Στόχος είναι να αποφασιστεί η μελλοντική τους διαχείριση.

Για την αξιοποίηση των ακινήτων που θα περιέλθουν στο Δημόσιο, έχει προταθεί να δημοπρατηθούν. Τα έσοδα από τις δημοπρασίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη νέων ζευγαριών και της νεότερης γενιάς, προσφέροντας έτσι μια λύση στο δημογραφικό πρόβλημα. Παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία για αποκατάσταση της τάξης και αξιοποίηση αυτών των περιουσιών που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

 dnews.gr

Πράσινες Πόλεις: Η Δυτική Ελλάδα στην πρωτοπορία των μηδενικών εκπομπών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, η εκδήλωση με θέμα “Πράσινα Κατασκευαστικά Υλικά και Νέα Πρότυπα για Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις” στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, από τον περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό ECOCITY με την συμπόρευση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, του ΕΛΟΤ και του Πανεπιστημίου Πατρών με την αιγίδα της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε την πρώτη κοινή δράση μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ECOCITY, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, των επαγγελματικών κλάδων, σπουδαστών ειδικών συναφών κλάδων και της κοινωνίας των πολιτών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η σημασία της χρήσης πράσινων κατασκευαστικών υλικών για την επίτευξη κλιματικά ουδέτερων πόλεων εφαρμόζοντας μεθόδους κυκλικής οικονομίας, καθώς και ο κρίσιμος ρόλος τους στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτηρίων. Αναδείχθηκε η σημαντικότητα της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγή, χρήση και ανάκτηση πρώτων υλών και η διατήρηση και ενίσχυση του πράσινου στις πόλεις. Συζητήθηκαν εκτενώς τα υπάρχοντα πρότυπα καθώς και το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, τα οποία απαιτούν συνεχή επικαιροποίηση λόγω των μεταβαλλόμενων και δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Αναφέρθηκαν επίσης θέματα σχεδιασμού, όπου οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζονται από την δόμηση κτηριακών συνόλων και όχι μεμονωμένων κτηρίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις καινοτόμες τεχνολογίες, την ενεργειακή απόδοση, την χρήση των τοπικών υλικών και την συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων.

Το ECOCITY, από το 2018, πρωτοστατεί στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις ελληνικές πόλεις, οργανώνοντας δράσεις που συνδέουν την επιστήμη, τη βιομηχανία και τη διοίκηση με κοινό όραμα τη βιωσιμότητα. Στόχος είναι να αναπτυχθούν εφαρμόσιμες προτάσεις, εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες θα προωθηθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συζήτηση που διεξήχθη με το ακροατήριο καθώς και τα αποτελέσματα της ημερίδας, 5ης κατά σειρά με την συγκεκριμένη θεματική, αποτελούν κομβικό σημείο αυτής της πρωτοβουλίας, συμβάλλοντας στη διάχυση των ιδεών και των εργαλείων που θα διασφαλίσουν τη μετάβαση των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους οι κ.κ. Λίνος Μπλέτσας, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Καραχάλιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΕ, Γωγώ Καμάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY, Μαργαρίτα Καραβασίλη, MSc Planner, Architect dplg, πρ. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΚΑ, Μέλος ΔΣ ECOCITY, Πέπη Παπαδάκη, Αρχιτέκτων, Σύμβουλος Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού ΥΠΕΝ, Δρ. Ανθή Πουρνάρα, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Εκπρόσωπος ECOCITY – Executive Committee ECOS, Δρ. Φραγκούλης Δ. Κρόκος, Διευθυντής ΑΛΜ ΕΛΟΤ, ΕΣΥΠ, Ευάγγελος Παπαδάκης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ολυμπία Λόη, Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Δρ. Σωτήριος Δέμης, Πολιτικός Μηχανικός, Εκπρόσωπος ΤΕΕ/ΤΔΕ,Γιώργος Στεφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δρ. Θανάσης Γιανναδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Παπαγεωργίου, Environmental Manager, ΤΙΤΑΝ ΑΕ.

Σύλλογος Μηχανικών Θήρας: Σχόλια επί του προτεινόμενου ΕΠΣ Θήρας

Σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίασης των τριών σεναρίων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας και κυρίως του τρίτου που προτείνεται από τους μελετητές, ο Σύλλογος Μηχανικών Θήρας διατυπώνει τις θέσεις και τα σχόλιά του επ’ αυτού, με την ελπίδα να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Μηχανικών παρακολουθεί από την αρχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μελέτη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας. Πριν από δύο χρόνια, στα πλαίσια της τότε διαβούλευσης, ο Σύλλογος παρουσίασε το πλαίσιο των προτάσεών του για το παρόν και το μέλλον του νησιού, προτείνοντας μέτρα για την προστασία του τοπίου, την προστασία των οικισμών, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόνιμης κατοικίας, τις υποδομές, των δημόσιο χώρο, τους πόρους όπως το νερό και η ενέργεια, ενώ πρότεινε και ένα πλαίσιο αλλαγών στη νομοθεσία που θα βοηθήσουν στην τήρηση της νομιμότητας. Ως προς την κατανομή της δόμησης, συνοπτικά προτάθηκε τότε από τον Σύλλογο ο δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης για την προστασία του τοπίου και η μεταφορά της απαιτούμενης δυνατότητας δόμησης σε επεκτάσεις μη παραδοσιακών οικισμών, ύστερα από πολεοδομικές μελέτες.

“Σχολιάζοντας αρχικά τα δεδομένα της μελέτης και κυρίως τον πληθυσμό βάσης των 18.840 κατοίκων, ο οποίος προέκυψε από τις ενεργειακές καταναλώσεις, είναι κοινή αίσθηση ότι είναι μικρότερος από τον πραγματικό. Ο μαθητικός πληθυσμός ανέρχεται στους 4.500 μαθητές, επομένως η εκτίμηση είναι ότι ο πληθυσμός είναι αισθητά μεγαλύτερος. Είναι το κρίσιμο μέγεθος για την εκτίμηση των οικιστικών αναγκών” αναφέρει εισαγωγικά ο Σύλλογος Μηχανικών και συνεχίζει:

“Ως προς τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, τα αποτελέσματά της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, καθώς έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ όλοι οι δείκτες. Ο δείκτης τουριστικής λειτουργίας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη καν τα καταλύματα βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης, ενώ ο δείκτης τμ/κάτοικο παρουσιάζει μια δόμηση τριπλάσια από την ανεκτή. Σε αυτόν τον δείκτη μάλιστα μπορεί να συγκριθεί η νόμιμη δόμηση σε σχέση με τη συνολική, από την οποία προκύπτει ότι η αυθαίρετη δόμηση καλύπτει το 25% και παραπάνω της συνολικής δόμησης. Τα προβλήματα είναι ήδη αντιληπτά στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην προστεθεί ούτε μια νέα τουριστική κλίνη”.

Αξιολογώντας στη συνέχεια την πρόταση των μελετητών ανά περιοχή, όπως  παρουσιάζεται στην μελέτη, ο Σύλλογος Μηχανικών Θήρας έχει καταγράψει τις εξής παρατηρήσεις:

1. ΠΕΠ-1: Προστασία Καλντέρας

  • Να οριοθετηθούν οι παραδοσιακοί οικισμοί Αμμούδι και Αρμένη, ο Αθηνιός και ο όρμος των Φηρών.
  • Να συμπληρωθεί στις επιτρεπόμενες εργασίες και η στατική ενίσχυση νομίμως υφιστάμενων κτισμάτων.
  • Δεν απαιτείται η κατασκευή δεύτερου τελεφερίκ. Η κατασκευή νέου εμπορικού λιμένα στον Μονόλιθο επιτρέπει την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων από το λιμάνι του Αθηνιού.

2. ΠΕΠ-2.1 Τοπιακή ενότητα Φάρος Εμπορείο

  • Η ζώνη αυτή εμπεριέχει τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Βλυχάδας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή προστατεύονται σε βάθος 150μ. από την ακτή. Αυτή η ζώνη προστασίας από κάθε παρέμβαση πρέπει να διατηρηθεί αν όχι να επεκταθεί. Το καθεστώς προστασίας πρέπει να είναι αντίστοιχο της Καλντέρας.
  • Να διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας του λόφου Γαβρίλου και κάμπου Εμπορείου (χάρτης ΖΟΕ) το οποίο επιτρέπει δεξαμενές και αποθήκες 15 μ².
  • Να διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας στο λόφο Αρχαγγέλου όπως ορίζει η ισχύουσα ΖΟΕ.
  • Στην εναπομείνασα ζώνη να αφαιρεθούν οι χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, των θρησκευτικών χώρων, των πολιτιστικών εγκαταστάσεων, της εστίασης, των αναψυκτηρίων, της στάθμευσης, της κατασκήνωσης και των πλωτών υποδομών.
  • Να αφαιρεθούν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ εκτός από τις εγκαταστάσεις αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής.

3. ΠΕΠ-2.2 Τοπιακή ενότητα Ι.Μ. Προφήτη Ηλία – Αρχαίας Θήρας

  • Να διατηρηθεί η Ζώνη 1 της Αρχαίας Θήρας από τον χάρτη των ΖΟΕ, στην οποία επιτρεπόταν μόνο υδατοδεξαμενές. Ούτως ή άλλως η περιοχή είναι ακατάλληλη για δόμηση από γεωλογικής άποψης βάσει του χάρτη που παρουσιάστηκε.
  • Στο υπόλοιπο τμήμα να αφαιρεθούν οι χρήσεις των θρησκευτικών χώρων, των πολιτιστικών εγκαταστάσεων, της εστίασης, των αναψυκτηρίων, της στάθμευσης, οι κατασκηνώσεις, οι πλωτές κατασκευές και των ΑΠΕ.

4. ΠΕΠ-2.3 Τοπιακή ενότητα Θήρα-Κολούμπος

  • Να διατηρηθεί το καθεστώς της περιοχής 8 των ΖΟΕ, στις οποίες επιτρέπεται μόνο υπόγειες υδατοδεξαμενές.
  • Στην υπόλοιπη ζώνη να αφαιρεθούν από τις επιτρεπόμενες χρήσεις οι θρησκευτικοί χώροι, η εστίαση, τα αναψυκτήρια, η στάθμευση, οι ΑΠΕ και οι πλωτές εγκαταστάσεις.

5. ΠΕΠ-2.4: Τοπιακή ενότητα Θηρασιάς

  • Να οριοθετηθεί ο οικισμός της Αγριλιάς.
  • Να οριοθετηθεί ο οικισμός της Ρίβας και να πολεοδομηθεί, με στόχο να προβλεφθεί μια αναπτυξιακή διέξοδος για το νησί.
  • Να αφαιρεθούν οι χρήσεις των ΑΠΕ.

6. ΠΕΧ-1: Περιοχή καλλιεργειών ΠΟΠ

Είναι οι μοναδικές περιοχές που έχουν διατηρήσει τον αγροτικό τους χαρακτήρα και γι’ αυτό πρέπει να προστατευτούν πλήρως από οποιαδήποτε μορφή δόμησης.

  • Να αφαιρεθούν οι χρήσεις των θρησκευτικών χώρων, των πρατηρίων καυσίμων, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Ειδική αναφορά γίνεται στο να μην επιτραπούν οποιασδήποτε μορφής βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
  • Να μην υλοποιηθεί ο νέος προβλεπόμενος δρόμος προς την Οία.

7. ΠΕΧ-2: Λοιπές αγροτικές περιοχές

  • Να επανέλθει η ζώνη προστασίας των γεωλογικών σχηματισμών βορείως του Μονόλιθου πλάτους 100 μ. στην οποία το καθεστώς να είναι αντίστοιχο της Καλντέρας.
  • Στην υπόλοιπη περιοχή να αφαιρεθούν οι χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, των θρησκευτικών χώρων, των πολιτιστικών εγκαταστάσεων, της εστίασης, των αναψυκτηρίων, οι ΑΠΕ και οι πλωτές κατασκευές.
  • Ως προς την κατοικία, με τον τρόπο που προτείνεται ο Σύλλογος δε διαφωνεί, αν και θεωρεί ότι η χρήση είναι πιο κατάλληλη στην περιοχή ΠΕΧ-3.

atlantea.news

Εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ εξομοίωσης τμήματος ΠΑΔΑ με Πολυτεχνική Σχολή με αναδρομική ισχύ

Η αντιστοίχιση τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με Πολυτεχνική Σχολή είναι πλέον γεγονός καθώς εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ εξομοίωσης, η οποία έχει αναδρομική ισχύ.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ υπογράφηκε από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς -Παιδείας, Υποδομών, Οικονομικών και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της απόφασης, προβλέπεται η εξομοίωση τμήματος ΠΑΔΑ με Πολυτεχνική Σχολή. Ειδικότερα, πρόκειται για την αντιστοίχιση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με Τμήμα Ειδικότητας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Η απόφαση της αντιστοίχισης συμπεριλαμβάνει και το σύνολο των αποφοίτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας του.

Τα επόμενα βήματα

Θα ακολουθήσει η εισήγηση της Συγκλήτου του ΠΑΔΑ στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, προκειμένου να μετονομαστεί η Σχολή Μηχανικών, η οποία περιλαμβάνει 8 τμήματα, σε Πολυτεχνική. Ο υπουργός, με τη σειρά του, θα ζητήσει τη γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και εφόσον τη λάβει, θα ακολουθήσει η υπογραφή από τον Υπουργό της σχετικής απόφασης για τη μετονομασία.

Τέλος, το ΠΑΔΑ θα ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος την εφαρμογή της απόφασης. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΠΑΔΑ, εφόσον θα είναι πλέον απόφοιτοι Πολυτεχνικής Σχολής, εξομοιώνονται με εκείνα των αποφοίτων του Πολυτεχνείου.

capital.gr

Πώς ενημερώνεται ο πολίτης για τη λήξη διόρθωσης «αγνώστου και ξεχασμένων δικαιωμάτων» στο Κτηματολόγιο για κάθε περιοχή;

Ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο στη χώρα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή και να ελέγξουν πρώτον ότι δήλωσαν έγκαιρα όλη την ακίνητή τους περιουσία και δεύτερον να δούνε αν έγινε σωστά η εγγραφή τους στα αντίστοιχα κτηματολογικά βιβλία. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο 2664/1998 περί κτηματολογίου, τα ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή επί συγκεκριμένου ακινήτου, για το οποίο δεν έχει υποβληθεί δήλωση κυριότητας.

Συνήθως πρόκειται για ακίνητα, για τα οποία δεν υποβλήθηκε δήλωση ιδιοκτησίας κατά το στάδιο της κτηματογράφησης και χαρακτηρίστηκαν ως «άγνωστου ιδιοκτήτη», υπάρχουν όμως κι άλλες πολλές περιπτώσεις.

Τα λάθη αυτών των ακινήτων μπορούν να διορθωθούν κατά το μεταβατικό στάδιο από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών.

Εν τούτοις, η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών δημιούργησε πάλι αναστάτωση στον κόσμο σχετικά με την ημερομηνία λήξης των διορθώσεων, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη ημερομηνία, αλλά γίνεται αναφορά σε νόμους και διατάξεις με πολλές παραπομπές, οι οποίες είναι δυσνόητες από τον πολίτη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σχετικά με τις προθεσμίες επίλυσης των διάφορων ζητημάτων με το κτηματολόγιο.

  • Τι προβλέπει για τα αγνώστου ιδιοκτήτη η νέα νομοθετική ρύθμιση;

Συγκεκριμένα, η νομοθετική ρύθμιση για την προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου αφορά τις περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία διορθώσεων της περ. α παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 έληγε στις 30.11.2024 και η οποία θα λήγει πλέον μετά την πάροδο ενός (1) έτους από τη δημοσίευση πράξης του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με την οποία διαπιστώνεται η εφαρμογή του συστήματος του Κτηματολογίου σε αντικατάσταση του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών στο σύνολο της επικράτειας της Χώρας.

Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για τις περιοχές στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρίσθηκαν από την 1η.1.2Ο13 έως και την 31η.12.2Ο16.

  • Πρακτικά πότε πρέπει να υπολογίζει ο πολίτης ότι λήγει η προθεσμία των διορθώσεων;

Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της κτηματογράφησης, π.χ. συλλογή δηλώσεων και προανάρτησης στοιχείων όπως είναι: Κρήτη, Κυκλάδες, Ιόνια Νησιά κλπ, εκτιμάται ότι τέλος του 2025 θα γίνει η δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του Δ.Σ. του Κτηματολογίου για την αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας από την λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Κατά συνέπεια το πέρας της προθεσμίας διορθώσεων για τις περιοχές αυτές εκτιμάται ότι θα επέλθει στα τέλη του 2026.

  • Τι σημαίνει ακριβώς αυτή η διάταξη και ποιους αφορά;

Σημαίνει ότι με το πέρας αυτής της ημερομηνίας χρησικτησίες και άλλοι τίτλοι που κατοχυρώθηκαν χωρίς συμβόλαια θα θεωρούνται πλέον οριστικοί, ενώ τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περάσουν στο Δημόσιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η προθεσμία αυτή αφορά τις παλιές κτηματογραφήσεις προ του έτους 2006, καθώς και σε περιοχές στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρίσθηκαν από την 1η.1.2013 έως και την 31η.12.2016.

  • Πως μπορώ να μάθω αν το ακίνητο μου βρίσκεται σε αυτές τις περιοχές και πρέπει να τρέξω τις διαδικασίες διόρθωσης;

Υπάρχει ένα αρχείο excel στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.ktimatologio.gr/pliroforiako-yliko/ktimatologio-se-leitourgia/16. Εκεί μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης αναλυτικά για τις προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, ανά προκαποδιστριακό Νομό και ΟΤΑ, για όλη την χώρα. Ο πίνακας συμπληρώνεται και ενημερώνεται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

  • Μα είναι δυνατόν ενώ έχω συμβόλαιο που αποδεικνύει την ιδιοκτησία μου, να το χάσω γιατί δεν το δήλωσα στο κτηματολόγιο;

Δυστυχώς ναι. Γιατί σύμφωνα με τον νόμο, μετά την οριστικοποίηση της πρώτης εγγραφής το Δημόσιο αποκτά κατά πρωτότυπο τρόπο κυριότητα, όπως ακριβώς γίνεται και για τα αδέσποτα ακίνητα, όσα ακίνητα δεν ανήκουν σε ιδιώτες. Εκτιμάται ότι εκαντοντάδες χιλιάδες ιδιωτικής περιουσίας θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα χρόνια.

  • Ποια είναι τα SOS που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το Δημόσιο;

Εκτός από τα ακίνητα για τα οποία δεν έγινε εμπρόθεσμα δήλωση ιδιοκτησίας, έχει διαπιστωθεί ότι στις αστικές περιοχές ένα μεγάλο μέρος των εγγραφών ως αγνώστου ιδιοκτήτη προέρχεται από «ξεχασμένα» δικαιώματα. Αυτά είναι τα δικαιώματα όπως: ο «αέρας» της οικοδομής, η δουλεία διόδου, η θέση στάθμευσης στην πυλωτή, νέο οικόπεδο που έχει δοθεί μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής κλπ. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και μπορεί να αφορά τόσο αστικά ακίνητα όσο και γεωργικά χωρίς διάκριση, όπως μπορεί να αφορά και μερίδια επί κληρονομικού δικαιώματος, π.χ. αν για κάποιο ακίνητο ένας κληρονόμος δεν υπέβαλε δήλωση ιδιοκτησίας και άφησε να παρέλθει η προθεσμία των διορθώσεων τότε το Δημόσιο θα βρεθεί συνιδιοκτήτης στο ακίνητο αυτό. Συνήθης περίπτωση είναι και το δικαίωμα υψούν (αέρας) το οποίο οι δικαιούχοι δεν το δηλώνουν (προφανώς γιατί έχει εξαντληθεί το δικαίωμα δόμησης) με αποτέλεσμα να βρεθεί το Δημόσιο συνιδιοκτήτης σε όλη την πολυκατοικία.

  • Τι ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές που κτηματογραφήθηκαν αργότερα;

Η αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών εξαρτάται από το χρόνο έναρξης λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου για τη συγκεκριμένη περιοχή-ΟΤΑ.

Η προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών είναι η 31η Δεκεμβρίου του 8ου έτους από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, π.χ. η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου της Αθήνας είναι η 20η Μαρτίου 2023 και η αποκλειστική προθεσμία για διορθώσεις των ανακριβών εγγραφών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2031.

Για να ενημερωθεί ο πολίτης για μια συγκεκριμένη περιοχή εισέρχεται στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου και συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.ktimatologio.gr/pliroforiako-yliko/ktimatologio-se-leitourgia/16 και κατεβάζει το excelμε τις προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, ανά προκαποδιστριακό Νομό και ΟΤΑ, για όλη την χώρα. Ο πίνακας συμπληρώνεται και ενημερώνεται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

  • Ποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν με την εξωδικαστική διαδικασία;

1) Διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων (λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, λάθη στα στοιχεία του συμβολαίου, στο εμβαδό του κτίσματος κλπ).

2) Διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου (το εμβαδό, τα όρια, οι συντεταγμένες).

3) Διόρθωση για αλλαγή του δικαιώματος λόγω νέου συμβολαίου, υποθήκης, διοικητικής πράξης, δικαστικής απόφασης ή άλλης διαδικαστικής πράξης, που καταχωρίσθηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ημερομηνία καταχώρησης των πρώτων εγγραφών.

4) Διόρθωση χαρακτηρισμού ακινήτου ως δασικού, μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.

5) Διόρθωση μετά τις αποφάσεις των επιτροπών ενστάσεων.

  • Ποιες διορθώσεις απαιτείται να γίνουν δικαστικώς;

Όταν πρόκειται για προσβολή εμπράγματου ή άλλου εγγραπτέου δικαιώματος, τότε με την κατάθεση δικογράφου αγωγής, μπορεί να προστατευτεί ο δικαιούχος εγγραπτέου δικαιώματος από την ανακριβή πρώτη εγγραφή, με την οποία αμφισβητείται ολικά ή μερικά το δικαίωμα που έχει επί του κτηματογραφημένου ακινήτου.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

«Σε ομηρία οι εργοληπτικές επιχειρήσεις» καταγγέλουν οι μηχανικοί

Το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ διαμαρτύρεται στο Υπουργείο Υποδομών για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εργοληπτικές επιχειρήσεις, κυρίως για έργα μέσω ΕΣΠΑ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το ΤΕΕ αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τον ένα χρόνο και ως εκ τούτου, οι εταιρίες έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, δημιουργούν χρέη και κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους.

«Χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, οι συνάδελφοι μηχανικοί εργολήπτες αποκλείονται από δημοπρασίες, γεγονός που τους ωθεί στη διακοπή της δραστηριότητάς τους» σημειώνει επίσης το ΤΕΕ.

Επίσης, τα ίδια τα έργα κατασκευάζονται πιο αργά ή ακόμα και συμβάσεις, διαλύονται.

Το ΤΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και ισοσκελισμός απαιτούμενων πιστώσεων και προϋπολογισμού, προεξόφληση στο 90% μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, εκχώρηση λογαριασμού στο Δημόσιο, έναντι οφειλών (ΦΠΑ-ασφαλιστικά) και επικαιροποίηση – εκσυγχρονισμός των ενιαίων τιμολογίων εργασιών, ώστε οι τιμές μονάδας αποζημίωσης των εργασιών να συνάδουν με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς, τεχνικές και οικονομικές.

Ακόμα, το ΤΕΕ επισημαίνει προβλήματα στην είσοδο των νέων μηχανικών στην αγορά, λόγω προβλέψεων για ύπαρξη εμπειρίας στη βαθμίδα Α’ του ΜΕΚ και προτείνει δημιουργία εισαγωγικής βαθμίδας στον Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Έργων Δημοσίου (ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε.), με ανώτατο όριο προϋπολογισμού έργων τις 50.000€. Παράλληλα, πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα εγγραφής στη βαθμίδα Α’ του ΜΕΚ χωρίς προαπαιτούμενη εμπειρία, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Τέλος, αναφέρει ότι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Τεχνικών Επιχειρήσεων δεν είναι επαρκώς λειτουργική, παρότι έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λειτουργίας της από τις 02-05-2024.

typos-i.gr

Απατεώνες παριστάνουν τους μηχανικούς και αποσπούν χρήματα από σεισμόπληκτους

Απόπειρες εξαπάτησης από επιτήδειους καταγγέλθηκαν στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, οι οποίοι προσεγγίζουν τα θύματα τους παριστάνοντας τους μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος καλεί τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και τους ενημερώνει οτι κανένας εκπρόσωπος της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ δεν θα ζητήσει χρήματα για υπηρεσίες αποκατάστασης ή αξιολόγησης ζημιών, ούτε θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και επίσημη έγγραφη ειδοποίηση.

Αναλυτικά η προειδοποίηση προς τους κατοίκους του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων,, ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο επιτήδειων που, υπό την κάλυψη του έργου της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τους πολίτες.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, επικαλούμενοι ψευδώς την ιδιότητα των μηχανικών της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., επισκέπτονται κατοικίες και ζητούν χρηματικά ποσά για δήθεν εργασίες αποκατάστασης ζημιών που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές ή άλλα παρόμοια προγράμματα.

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων σας ενημερώνει ότι κανένας εκπρόσωπος της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ δεν θα ζητήσει χρήματα για υπηρεσίες αποκατάστασης ή αξιολόγησης ζημιών, ούτε θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και επίσημη έγγραφη ειδοποίηση.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παραδίδουν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα σε άτομα που δεν έχουν αποδεδειγμένη και νόμιμη ταυτότητα ή εξουσιοδότηση.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε ύποπτες συμπεριφορές ή διαπιστώσετε τέτοιες παράνομες ενέργειες στην περιοχή σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με την τοπική αστυνομία ή το Δήμο, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η προστασία των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα, και καλούμε όλους να συμβάλλουν στην ενημέρωση και την αποφυγή τέτοιων απατηλών πρακτικών.

Έκρηξη «πράσινων» επενδύσεων με το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών

Τον δρόμο για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας, τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, πρόκειται να ανοίξει το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, με χρηματοδοτήσεις «πράσινων» δράσεων στη νησιωτική Ελλάδα που θα πυροδοτήσουν ένα μπαράζ επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι διαθέσιμοι πόροι του νέου αυτού Ταμείου θα προέλθουν από δημοπράτηση 25 εκ. δικαιώματα εκπομπών CO2.

Στο βασικό σενάριο τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών, εκτιμάται ότι τα κονδύλια του Ταμείου θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το Ταμείο αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. για το διάστημα 2025-2032. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι προβλέψεις για την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων τα επόμενα 2 χρόνια, όταν και θα δημοπρατηθούν σταδιακά τα εν λόγω δικαιώματα εκπομπών, στα ποσά αυτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον έως και 1,5 δισ. επιχορηγήσεων και 3,5 δισ. συνολικών επενδύσεων αντίστοιχα.

Καθώς δεν είναι εξαρχής συγκεκριμένο το ύψος των συνολικών διαθέσιμων πόρων, οι προς χρηματοδότηση κατηγορίες έργων «μοιράζονται» σε δύο Ομάδες Προτεραιότητας, με τον προϋπολογισμό των έργων στην 1η Ομάδα Προτεραιότητας να ισούται με το συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό στο βασικό σενάριο (1,6 δισ.). Στην περίπτωση που τα έσοδα ξεπεράσουν αυτό τον «πήχυ», τότε πολλές από τις «πράσινες» δράσεις θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον κεφάλαια.

Εξοικονόμηση 4,7 δισ. ευρώ από τις ΥΚΩ
Ενδεικτικό της μείωσης των λογαριασμών ρεύματος που θα επιφέρει το Ταμείο είναι το γεγονός ότι, μόνο από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα χρηματοδοτηθούν, θα προέλθει σε βάθος 25ετίας εξοικονόμηση 4,7 δισ. ευρώ από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Μέσω του Ταμείου, πρόκειται να καλυφθεί μέρος του προϋπολογισμού της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων. Το έργο αυτό περιλαμβάνει τόσο τη διασύνδεση από τον ΑΔΜΗΕ των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου απευθείας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), όσο και, μέσω διασυνδέσεων Μέσης Τάσης από το ΔΕΔΔΗΕ, τη διασύνδεση και των μικρότερων νησιών των Δωδεκανήσων (Σύμη, Πάτμος κλπ).

Επίσης, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις Μέσης Τάσης μικρότερων νησιών Κυκλάδων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Το πρότζεκτ αυτό αφορά στη διασύνδεση των μικρότερων νησιών των Κυκλάδων, Σίφνος, Κύθνος, Δονούσα, Αμοργός, και Ανάφη, μέσω νέων υποβρύχιων διασυνδέσεων Μέσης Τάσης, με μεγαλύτερα νησιά και εν τέλει με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη 2η Ομάδα Προτεραιότητας περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση ηλεκτρικών διασυνδέσεων μικρότερων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε αυτές, περιλαμβάνονται οι διασυνδέσεις μεταξύ Σάμου και Ικαρίας, μεταξύ Σάμου και Αγαθονησίου, όπως και η εγκατάσταση δύο νέων υποσταθμών στη Λέσβο και η διασύνδεσή τους με διπλή εναέρια γραμμή.

Αυτοπαραγωγή και υβριδικές ΑΠΕ
Μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος θα εξασφαλίσουν επίσης τουλάχιστον 14.600 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και δημόσια κτίρια, χάρις σε συστήματα αυτοπαραγωγής (φωτοβολταϊκά με μπαταρία) που θα επιδοτηθούν να εγκαταστήσουν. Τα κεφάλαια από το Ταμείο θα ανέλθουν σε 135 εκατομμύρια, παρέχοντας επιδότηση περίπου 50%.

Μέσα από τη δράση αυτή αναμένεται να εγκατασταθούν συνολικά συστήματα ΑΠΕ ισχύος 130 MW και αντίστοιχα συστήματα μπαταριών χωρητικότητας 130 MWh, εξοικονομώντας έως και 305.124 τόνους CO2 στη διάρκεια ζωής των έργων. Επίσης, στη 2η Ομάδα Προτεραιότητας, προβλέπονται επιπλέον πόροι 195 εκατ.

Φθηνότερο ενεργειακό κόστος θα εξασφαλιστεί επίσης στις τοπικές κοινωνίες μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τη χρηματοδότηση εγκατάστασης συστημάτων σταθμών ΑΠΕ (αιολικά ή φωτοβολταϊκά) σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (συσσωρευτές ή συστήματα αντλησιοταμίευσης). Η ενίσχυση από το Ταμείο θα είναι 210 εκατομμύρια, ώστε οι επενδύσεις να υλοποιηθούν με επιδότηση περίπου 42%.

Μάλιστα δρομολογείται άμεσα, εντός των πρώτων μηνών του 2025, η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη και λειτουργία τέτοιων υβριδικών σταθμών στα 5 μεγάλα μη διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα (Ρόδου, Κω-Καλύμνου, Χίου, Σάμου, Λέσβου). Σε επόμενη φάση αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού/ών για την ανάπτυξη και λειτουργία ΥΒΣ και σε μικρότερα ΜΔΝ, όπως η Αμοργός, η Κάρπαθος, η Κύθνος, η Λήμνος, η Πάτμος και η Σύμη καθώς και σε κάποια πολύ μικρά νησιά όπως η Μεγίστη, οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα, η Γαύδος, τα Αντικύθηρα κ.α.

Μπαταρίες & υπεράκτια αιολικά
260 εκατομμύρια προβλέπονται για την επενδυτική ενίσχυση της ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 195 MW, αποτελούμενου από πλωτές ανεμογεννήτριες, σε μία από τις περιοχές προτεραιότητας που έχουν εντοπιστεί στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο (προκρίνεται η περιοχή της Κρήτης, ακολουθούμενη από περιοχή Κυκλάδων και περιοχή Δωδεκανήσων).

Επίσης, με 36 εκατομμύρια θα επιδοτηθούν αυτόνομες μπαταρίες, με 106 εκατομμύρια ΑΠΕ συνολικής ισχύος 190 MW. Παράλληλα, θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ανάπτυξη και λειτουργία υποδομών σε νησιωτικά λιμάνια για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ελλιμενιζόμενα πλοία (cold-ironing).

Τέλος, με 15 εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση περισσότερων από 1000 φορτιστές στα νησιά.

insider.gr

Κτηματολόγιο: Τι θα συμβεί σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση

Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο έχουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές όπου εξακολουθεί να τρέχει η κτηματογράφηση. Παρά το γεγονός ότι οι αδήλωτες ιδιοκτησίες παραμένουν, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, χιλιάδες, οι πολίτες σπεύδουν να προλάβουν την προθεσμία, η οποία όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι και η καταληκτική.

Οι πολίτες που δεν θα υποβάλουν δήλωση κινδυνεύουν να εμπλακούν σε γραφειοκρατικές ή και δικαστικές περιπέτειες. Πρώτη άμεση συνέπεια για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση είναι η αδυναμία έκδοσης οικοδομικής άδειας ή εκτέλεσης πράξεων όπως είναι οι αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ενώ σε περίπτωση σφάλματος των πρώτων εγγραφών, ο υπόχρεος θα πρέπει να προβεί στη διόρθωσή τους που σημαίνει επιπλέον κόστος, χρόνο και ίσως και εμπλοκή σε δικαστικές διαμάχες.

Δεδομένου ότι για πολλούς πολίτες το πλαίσιο παραμένει ασαφές, το Insider.gr απευθύνθηκε στο Δικηγορικό Γραφείο Κωνσταντίνος Χ. Τοκατλίδης & Συνεργάτες. Ο Δικηγόρος και μέλος του Γραφείου, κ. Γεώργιος Α. Παλαμιδάς, που ειδικεύεται στο εμπράγματο δίκαιο, αναλύει τις συνέπειες παράλειψης υποβολής δήλωσης ενώ αναφέρεται και στη δυνατότητα εκπρόθεσμης δήλωσης.

Όπως αναφέρει, «άμεση συνέπεια της παράλειψης υποβολής δήλωσης είναι ότι το δικαίωμα επί του ακινήτου, που ο ιδιοκτήτης παρέλειψε να δηλώσει, δεν θα γνωστοποιηθεί προς το γραφείο κτηματογράφησης, ώστε να συμπεριληφθεί στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες και εν συνεχεία στις αρχικές εγγραφές. Αυτό έχει περαιτέρω συνέπειες ως προς το πρόσωπο που θα εμφανιστεί ως δικαιούχος επί συγκεκριμένης έκτασης και ως προς τα όρια ή τη θέση αυτής. Τα ανωτέρω απορρέουν από τη βασική αρχή ότι το κτηματολόγιο δεν αποσκοπεί στη δημιουργία επικαλυπτόμενων εκτάσεων, στην αποτύπωση αντιφατικών δεδομένων ή στην διαπίστωση της “έλλειψης δεδομένων”. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «άρτιου» πάζλ γεωτεμαχίων, όπου κάθε τετραγωνικό μέτρο της ελληνικής επικράτειας θα εμπίπτει εντός των ορίων συγκεκριμένης ακίνητης ιδιοκτησίας και επί της έκτασης αυτής θα υφίσταται ορισμένος δικαιούχος.

Παραδείγματος χάρη, εάν ένα ακίνητο ανήκει εξ αδιαιρέτου με ποσοστό 50% σε δύο πρόσωπα και ένα παραλείψει να υποβάλει σχετική δήλωση, το ακίνητο αυτό θα κτηματογραφηθεί μεν και θα αποτυπωθεί στη θέση και τα όρια που προέκυψαν από τη δήλωση του ενός κυρίου. Ωστόσο, μόνο ο κύριος που υπέβαλε τη δήλωση θα αναγραφεί ως δικαιούχος αυτού για το 50%. Αντιθέτως, ο κύριος που παρέλειψε να υποβάλει τη σχετική δήλωση δεν θα αναγράφεται σε κάποιο εκ των κτηματολογικών στοιχείων, με αποτέλεσμα το υπολειπόμενο ποσοστό 50% να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Έτερο παράδειγμα, αφορά στην παράλειψη δήλωσης ενός ακινήτου εν γένει. Στην περίπτωση αυτή είναι σφόδρα πιθανό είτε εφόσον υπάρχει δήλωση έτερου προσώπου επί αυτού, το ακίνητο να κτηματογραφηθεί υπέρ του ετέρου προσώπου. Είναι επίσης πιθανό να «συμπεριληφθεί» εντός των ορίων κάποιου γειτονικού ακινήτου ή επί της έκτασης αυτής να δημιουργηθεί μεν το γεωτεμάχιο, με βάση τις δηλώσεις των γειτονικών ιδιοκτησιών, πλην όμως και πάλι αυτό να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Ως προς τυχόν κυρώσεις για την παράλειψη υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης, αυτές προβλέπονται μεν στην ισχύουσα νομοθεσία, ωστόσο, αυτές δεν έχουν θεσμοθετηθεί και εξειδικευτεί ακόμα. Ως εκ τούτου δεν επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα ή πρόσθετες επιβαρύνσεις τελών.

Τέλος, ως προς την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2024 θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή αφορά στη διόρθωση αρχικών εγγραφών και όχι σε υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Συνεπώς, εάν η σχετική προθεσμία παραταθεί, η παράταση θα αφορά μόνο τη διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών και ως εκ τούτου την ημέρα εκείνη θα παρέλθει κανονικά η προθεσμία που κατά σύμπτωση έχει οριστεί ως καταληκτική για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε πολλές περιοχές της χώρας».

Ο κίνδυνος απώλειας ακίνητης περιουσίας λόγω μη υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο

Η επί σειρά ετών παράλειψη των πολιτών να συμμετέχουν στις διαδικασίες της κτηματογράφησης και κυρίως στη διαδικασία των αρχικών εγγραφών ενέχει βέβαιο κίνδυνο απώλειας της ακίνητης περιουσίας ή έστω απομείωσής της, όπως σημειώνει ο κ. Παλαμιδάς.

«Κύριο χαρακτηριστικό του Κτηματολογίου και απώτερος σκοπός υιοθέτησης του ως συστήματος αποτύπωσης της ακίνητης περιουσίας είναι οι οριστικές κτηματολογικές εγγραφές του να καλυφθούν από αμάχητο τεκμήριο περί της ακρίβειας και της ορθότητας τους. Αυτό θα καταστήσει απόλυτη την προστασία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, του ευρύτερου Δημοσίου και θα εξασφαλίσει σε μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των συναλλαγών. Ωστόσο, εάν αρχικά ο πολίτης παραλείψει να δηλώσει την ιδιοκτησία του, στη συνέχεια παραλείψει να ζητήσει τη διόρθωση των προσωρινών στοιχείων της Ανάρτησης και τέλος επί οκτώ έτη παραλείψει να διορθώσει τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου, τότε αυτός δεν θα αναγράφεται πουθενά ως δικαιούχος στα κτηματολογικά. Όταν αυτά οριστικοποιηθούν, θα απωλέσει τα σχετικά δικαιώματα του επί του ακινήτου και εάν για παράδειγμα κάποιος τρίτος αναγράφεται ως δικαιούχος, τότε το ακίνητο ή το δικαίωμα θα αναγνωριστεί υπέρ του τρίτου. Εάν δεν υπάρχει κανείς δικαιούχος, το ακίνητο θα περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θεωρείται δικαιούχος των ακινήτων με χαρακτηρισμό αγνώστου ιδιοκτήτη. Εάν κάποιο δικαίωμα δεν έχει αναγραφεί, τότε αυτό με την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών θα παύσει να υπάρχει», αναφέρει σχετικά.

Η δυνατότητα εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο

Στο πλαίσιο της Κτηματογράφησης προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία υποβολής δηλώσεων από την ημερομηνία έναρξης συλλογής δηλώσεων ανά περιοχή, με τη σχετική προθεσμία να παρατείνεται έως και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές χορηγήθηκε παράταση ή τέτοια παράταση συνεχίζει να ισχύει μέχρι και σήμερα.

Όπως εξηγεί ο κ. Παλαμιδάς, «μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες δεν χάνουν το δικαίωμα να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας για τα ακίνητα τους, καθώς μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση, μέχρι την προθεσμία που ορίζεται με απόφαση του Φορέα του Κτηματολογίου. Η προθεσμία αυτή λήγει σε κάθε περίπτωση μετά την περίοδο της «Ανάρτησης» των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων και την υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης αυτών.

Από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, θα πρέπει να διακριθούν οι δηλώσεις που αφορούν σε μεταβολές, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά την πάροδο της συλλογής δηλώσεων ή σε νέα εγγραπτέα δικαιώματα. Οι σχετικές δηλώσεις αποτελούν υβριδικό μέσο επικαιροποίησης αφενός της διαδικασίας κτηματογράφησης, αφού είναι απαραίτητη για την ορθή απεικόνιση των ισχυόντων κτηματολογικών στοιχείων στις αρχικές εγγραφές. Αντίστοιχα, ενημερώνονται και τα βιβλία του συστήματος Μεταγραφών & Υποθηκών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει μέχρι την περάτωση της κτηματογράφησης και την αντικατάσταση του Υποθηκοφυλακείου από το αντίστοιχο Κτηματολογικό Γραφείο».

insider.gr

Αναγνώριση οδών εκτός σχεδίου: Προχωρούν οι σχετικές μελέτες

Ακόμη και νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα διασφαλίζονται νόμιμες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ του 2012 ή χτίστηκαν οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές προτού το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίξει το θέμα της αναγνώρισης του κοινόχρηστου δρόμου που «κοιτούν» τα οικόπεδα για να είναι οικοδομήσιμα επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καθησυχάσει ιδιώτες και επενδυτές για τη συνέχεια του κράτους.

Το ΥΠΕΝ, αλλά και η κυβέρνηση επιχειρούν να θέσουν κόκκινες γραμμές στο «πριν» και το «μετά» των δικαστικών αποφάσεων, καθώς δέχονται απανωτά μηνύματα για τις συνθήκες ανασφάλειας που δημιουργούν οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες έχουν ήδη βάλει στον πάγο χιλιάδες συναλλαγές με ακίνητα υπό τον φόβο μιας καταδικαστικής απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Φώτη Γιόφτσιου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της TEN Brinke Hellas, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων: «Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς υπάρχει πρόβλημα στις επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες και έχουν καταρτίσει business plan με βάση τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) που ίσχυε για 12 χρόνια και ξαφνικά λόγω κάποιων δημάρχων που θεωρούν ότι μπορεί να μην εφαρμόσουν τον νόμο η ανάπτυξη σταματά. Αυτό αμαυρώνει την αξιοπιστία της χώρας. Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου». Η εταιρεία αναπτύσσει στη χώρα μας ένα χαρτοφυλάκιο από εκατοντάδες ακίνητα και υλοποιεί επένδυση συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, από την οποία 150 εκατ. θα διατεθούν σε οικιστικά πρότζεκτ.

Ο επικεφαλής του ομίλου υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στην κεντρική διοίκηση της εταιρείας στην Ολλανδία ότι πρέπει να περιμένει ένα δικαστήριο να δώσει σινιάλο για το πότε και αν προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός έργου: «Υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ρυθμίσει η διοίκηση γιατί δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Οταν οι επενδυτές βάζουν χρήματα και εφαρμόζουν τον νόμο και τους σταματάς ή αφαιρείς αξία από αυτό που σου ενέκριναν να χτίσεις έχουν δικαίωμα αποζημίωσης». Ηδη σε δήμους των νοτίων προαστίων, όπου βρίσκεται το επίκεντρο των αντιδράσεων, η εταιρεία αναπτύσσει περίπου 80 διαμερίσματα με προοπτική την επόμενη τριετία ο αριθμός αυτός να φτάσει στα 490, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά η ανάπτυξη στο Ελληνικό (The Ellinikon Project). Οι Ολλανδοί έχουν βρει τοίχο στα νότια προάστια της Αθήνας, καθώς υπήρξε ακόμη και αναστολή οικοδομικής άδειας την οποία κατάφεραν με διάφορα νομικά εργαλεία να ξεμπλοκάρουν.

Υπάρχει ασφάλεια δικαίου

«Θέλουμε να επιτρέψουμε σ’ αυτούς που επιδιώκουν να επενδύσουν στη χώρα μας το μόνο ρίσκο που παίρνουν να είναι αυτό της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης και όχι το ρίσκο αν μπορούν να χτίσουν ή όχι ή να κινδυνεύουν κάποια στιγμή για διάφορους λόγους να ακυρωθούν όχι μόνο αποφάσεις αλλά και έργα – και αυτό είναι ένα μείζον στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε τις προηγούμενες μέρες σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Από το ίδιο φόρουμ, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης δεν δίστασε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να νομοθετήσει αν χρειαστεί για να μην αδικηθούν νόμιμα εγκεκριμένες άδειες. «Θέλω να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις», είπε, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα ισχύει και για την εκτός σχεδίου δόμηση. «Υπάρχουν θέματα με τις αποφάσεις τους ΣτΕ, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες -για να μην πω χιλιάδες- άδειες που έχουν εκδοθεί με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι διοικητικές πράξεις που η διοίκηση θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο», ξεκαθάρισε.

Για τον ΝΟΚ εκδικάστηκαν πρόσφατα από την Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές δημάρχων και φορέων και υπάρχουν πιέσεις η απόφαση να βγει ακόμη και τον επόμενο μήνα ή αρχές του 2025. Στόχος είναι να υπάρξει μια ορατότητα στην αγορά για το πώς θα επιτραπεί η δόμηση από δω και στο εξής σε περιοχές που σήμερα έχουν διακόψει οικοδομικές δραστηριότητες υπό το βάρος της αβεβαιότητας που υπήρχε με τις προσφυγές στο ΣτΕ.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε στενή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό βρίσκονται σε διαδοχικές συναντήσεις το τελευταίο διάστημα για να διαμορφώσουν το πλαίσιο της ενδιάμεσης μεταρρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση πριν από την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται κλειδωμένη η απόφαση για την κατάργηση της δουλείας διόδου σε όμορο οικόπεδο με πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο που αξιοποιήθηκε για να κάνει οικοδομήσιμο ένα «τυφλό» οικόπεδο. Το μέτρο το έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται από τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο, ότι ακυρώνει ένα μεγάλο ποσοστό των οικοδομήσιμων μέχρι σήμερα οικοπέδων, θεωρείται ένα μέτρο ανάσχεσης της εκτός σχεδίου δόμησης που η Πολιτεία θα συμπεριλάβει (άγνωστο με ποιους όρους και προϋποθέσεις) στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και ως προς το καθεστώς δόμησης που θα ισχύσει μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Υπάρχουν σκέψεις το καθεστώς αυτό να μην είναι οριζόντιο αλλά διαφορετικών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, στην ηπειρωτική χώρα προτείνεται να χτίζονται οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε δρόμο προϋφιστάμενο του 1977, ενώ για τα νησιά επιδιώκεται να υπάρξει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο με περισσότερα κριτήρια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αεροφωτογραφίες του ’77 λαμβάνονται υπόψη και στις μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τους κοινόχρηστους δρόμους, λένε στο ΥΠΕΝ, κάτι που εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί και στο μεταβατικό στάδιο του νέου πλαισίου.

Στο τελευταίο draft που είχε διαρρεύσει το υπουργείο και αποσύρθηκε υπό το βάρος αντιδράσεων λόγω προεκλογικής περιόδου προτεινόταν σε άρτια εκτός σχεδίου οικόπεδα (άνω των 4 στρεμμάτων) το πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο να είναι στα 25 μέτρα για να χτιστεί μια κατοικία υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, στην περιοχή θα πρέπει να προϋφίστανται τουλάχιστον δύο νομίμως υφιστάμενα κτίρια και, δεύτερον, η απόσταση της νέας οικοδομής από αυτά να μην ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα. Είχε προβλεφθεί κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται δόμηση και σε οικόπεδα με πρόσωπο 3,5 μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργήθηκαν (δηλαδή κατατμήθηκαν τελευταία φορά) πριν το 1985, εάν στην περιοχή όπου βρίσκονται υπάρχει ήδη ένα κτίριο. Το υπουργείο κατά πληροφορίες θα προβλέψει εξαιρέσεις από τα 25 μέτρα και στις μεταβατικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Παρότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφέρονταν σε άμεσες ανακοινώσεις επί του τελικού πλαισίου για την εκτός σχεδίου δόμηση, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι αδύνατο αυτό να συμβεί πριν από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Υπάρχουν εμπόδια

Στο ΥΠΕΝ αναγνωρίζουν ότι έχουν ανακύψει σημαντικά ζητήματα από τις αποφάσεις του ΣτΕ, τα οποία θα αντιμετωπιστούν και τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει ασφάλεια δικαίου και θα προστατεύσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα. Στόχος, όπως έχει τονίσει ο κ. Ταγαράς, είναι μια μεταβατική ισορροπημένη λύση και όχι ο αιφνίδιος θάνατος στην εκτός σχεδίου δόμηση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός που για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο 80% της επικράτειας, με χρόνο ολοκλήρωσης τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα αναζητήσει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τόσο για την εκτός σχεδίου δόμηση όσο και για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τα ύψη των κτιρίων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν όλοι πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των αλλαγών», αναφέρει ο κ. Ταγαράς και τονίζει ότι «πολεοδομικά και συνταγματικά πρέπει να βρούμε διέξοδο για να δώσουμε τη δυνατότητα να μη σταματήσει η ανάπτυξη».

Οι μελέτες για τους δρόμους

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σήμερα οι μελέτες για τη χάραξη των δρόμων που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων εξελίσσονται σε 149 δημοτικές ενότητες, πλην Εύβοιας και Κρήτης, και αφορούν όλους τους νησιωτικούς δήμους. Για την ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας και της Κρήτης, ξεκινούν διαγωνιστικές διαδικασίες συνολικού ύψους 196 εκατ. ευρώ.

Σήμερα είναι ελάχιστες οι θεσμοθετημένες οδοί στο σύνολο της χώρας όπου είναι το βασικό οδικό δίκτυο, οι επαρχιακοί δρόμοι και κάποιοι άλλοι δρόμοι που είναι προ του ’23. Ολοι οι υπόλοιποι δεν θεωρούνται για την πολεοδομική νομοθεσία χαρακτηρισμένοι «κοινόχρηστοι» δρόμοι και θεωρούνται αρρύθμιστοι. Με το πρόγραμμα χαρακτηρισμού των δρόμων του ΥΠΕΝ ουσιαστικά θα καλυφθεί η ανάγκη να δοθεί πρόσωπο σε οικόπεδα τα οποία σήμερα μπορεί να έχουν τη χρήση και την αρτιότητα, αλλά δεν έχουν το πρόσωπο στον δρόμο για να μπορέσουν να είναι και οικοδομήσιμα.

Στον χαρακτηρισμό των δρόμων το υπουργείο προσθέτει και μια σειρά από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η οριοθέτηση οικισμών που είναι σε 51 δημοτικές ενότητες της χώρας (με αφορμή απόφαση του ΣτΕ που είχε ακυρώσει τα όρια των οικισμών στο Πήλιο), αλλά και ο καθορισμός των 83 δημοτικών ενοτήτων ως ζωνών υποδοχής συντελεστή με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στο 80% της επικράτειας (δηλαδή σε 630 από τις 1.035 δημοτικές ενότητες) υπάρχουν σε εξέλιξη τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα προβλέπουν τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες για το κλίμα, με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ταγαράς έχει εκτιμήσει ότι το υπουργείο περιμένει ένας απίστευτος όγκος δουλειάς, καθώς θα χρειαστεί να εκδώσει πάνω από 300 Προεδρικά Διατάγματα που θα πρέπει να ελεγχθούν από το ΣτΕ για να υλοποιηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

newmoney.gr

Καταπατημένα: «Αν το πληρώσεις, μπορείς να το σώσεις»

«Σεισμός» στην πλατφόρμα για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, η οποία αλλάζει τον χάρτη της κτηματαγοράς. Μετά την προσθήκη της Περιφέρειας Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν κάνει είσοδο στο Gov.gr και στην ειδική εφαρμογή (aeda.apps.gov.gr) προκειμένου να δουν πώς θα υποβάλουν τις αιτήσεις για να αποκτήσουν «καθαρούς» τίτλους για τα σπίτια των οποίων διεκδικεί την ιδιοκτησία το Δημόσιο ενώ ήδη τους ανήκουν και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ!

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή έως 31 Οκτωβρίου 2025 και θα σώσει ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως, σε περιοχές όπου τέλειωσαν οι δηλώσεις κτηματογράφησης. Απ’ όπου περνάει το Κτηματολόγιο, το Δημόσιο εμφανίζεται συχνά ως… συν-ιδιοκτήτης σε ακίνητα ιδιωτών. Οι ιδιοκτήτες αυτοί λοιπόν βρέθηκαν σε κατάσταση «ομηρίας» όταν ανακάλυψαν ξαφνικά τα τελευταία χρόνια ότι δεν μπορούν ούτε καν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά τους διότι το Δημόσιο εμφανίζεται να διεκδικεί την περιουσία τους. Στην παγίδα του νόμου και της γραφειοκρατίας έπεσαν έτσι μαζικά χιλιάδες ιδιώτες, οι περιουσίες των οποίων εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα παρότι έχουν στα χέρια τους χαρτιά ή κέρδισαν δικαστήρια, ή ακόμα και αν το κράτος το ίδιο τους επέτρεψε να χρησιμοποιούν τις επίμαχες εκτάσεις, εισπράττοντας φόρους και παράβολα από συμβόλαια, μεταβιβάσεις, ΕΝΦΙΑ, κτηματογραφήσεις κ.λπ.

Τι αλλάζει

Με τη νέα πλατφόρμα το υπουργείο Οικονομικών παρέχει δικαιώματα επί εκτάσεων που θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, ακόμη κι εκείνων στις οποίες έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά-αγροτικά κτίσματα, αποθήκες), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να το εξαγοράσουν πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο.

Το τίμημα εξαγοράς προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία προσαυξάνεται κατά 25% αν στην έκταση υφίσταται κτίσμα, και καταβάλλεται σε 60 δόσεις με ελάχιστη 100 ευρώ τον μήνα. Προβλέπονται, όμως, και εκπτώσεις έως 80% με βάση τα χρόνια κατοχής, τα κοινωνικά κριτήρια, αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, τον αριθμό των δόσεων κ.λπ.

Ζητείται λύση

Το πρόβλημα αφορά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα και πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες, κυρίως, σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Χαλκιδική, τα Μέγαρα, η Κρήτη, αλλά ακόμα και σε Μαρούσι, Βύρωνα, Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, Γαλάτσι, Πεντέλη, Ταύρο ή αλλού κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Σε πολλές περιπτώσεις, για εκτάσεις ή χωριά ολόκληρα και προάστια (π.χ. Καλαμαριά Θεσσαλονίκης), όπου εγκαταστάθηκαν μαζικά πριν από 100 χρόνια, οι μικρασιατικής και ποντιακής καταγωγής ιδιοκτήτες δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει τα συνταγματικώς απαράγραπτα ιδιοκτησιακά δικαιώματά του στα ακίνητα αυτά.

Ποιοι μένουν εκτός

Ωστόσο, η ρύθμιση καλύπτει μεν ακίνητα αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών και Αμυνας (και όχι, π.χ., του υπουργείου Γεωργίας) αλλά εξαιρεί παραθαλάσσιες εκτάσεις ή παραποτάμιες και σε δάση. Ειδικά σε αιγιαλούς, ακόμα και αν ιδιώτες έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, το Δημόσιο δεν παραιτείται από αξιώσεις παρότι αποδεδειγμένα προ πολλών δεκαετιών το χειμέριο κύμα «έσκαγε» μακρύτερα, αλλά με τα χρόνια διαβρώθηκε (μίκρυνε) η παραλία.

Αλλου τύπου προβλήματα ανακύπτουν σε περιοχές της Αττικής (για παράδειγμα, στις παρυφές ή ψηλά στον Υμηττό), όπου πριν από 70 χρόνια το υπουργείο Γεωργίας είχε δώσει μεν τίτλους σε ακτήμονες για να καλλιεργήσουν, αλλά στη συνέχεια οι εκτάσεις μεταπωλήθηκαν, οικοπεδοποιήθηκαν και χτίστηκαν πολυκατοικίες και πολεοδομικά τετράγωνα. Γι’ αυτά το Δημόσιο προβάλλει αξιώσεις από ιδιοκτήτες που δεν τα γνώριζαν όλα αυτά, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται και στη λύση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για τα δημόσια κτήματα. Και όπου αλλού πάντως υπάρχει αεροφωτογραφία (π.χ. του 1942), που δείχνει ότι μια (ίσως πυκνοκατοικημένη σήμερα) περιοχή της πρωτεύουσας ή άλλου αστικού κέντρου, ήταν κάποτε δασική, οι υπηρεσίες σπεύδουν να δηλώσουν το Δημόσιο ως ιδιοκτήτη. Ετσι, οι ιδιώτες καλούνται να αποδείξουν ότι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Τότε όμως αρχίζει η Οδύσσεια για να σώσουν τις περιουσίες τους!

Για παράδειγμα:

■ Στη Συκιά Χαλκιδικής επί χρόνια οι ιδιοκτήτες ταλαιπωρούνταν επειδή… το 1933 διανεμήθηκε γη σε ακτήμονες χωρίς να τους δοθούν όμως οριστικοί τίτλοι κυριότητας.

■ Στα Μέγαρα, ιδιοκτήτες καλούνται να προσκομίσουν τίτλους και έγγραφα από… του Οθωνα τα χρόνια (1832-1862), καθώς τότε ένα μέρος της μοναστηριακής γης πέρασε στο ελληνικό κράτος, αλλά χωρίς σαφή όρια. Ωστόσο, ακόμα και πολλά χρόνια αργότερα, ως όρια στα συμβόλαια αναφέρονταν κάποια ποτάμια ή δέντρα που δεν υπάρχουν σήμερα για να ξεκαθαριστεί ποια έκταση ορίζεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αξιώνει πάνω από 3.000 στρεμμάτα γης στις θέσεις Μαυρατζά, Βούθουλα, Αγ. Νικολάου κ.λπ.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα (αλλά και σε εκτάσεις της Αττικής σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Γλυφάδα κ.λπ.) καθώς μέχρι και πριν από 100 χρόνια ακόμα, στα παλιά συμβόλαια οι εκτάσεις αναγράφονταν σε ζευγαριές που, ως μονάδα μέτρησης, ήταν ασαφές αν εννοούσαν τότε 2 στρέμματα ή 3 στρέμματα ή… 80! Ως ζευγαριά υπολόγιζαν την έκταση που μπορεί να οργώσει ο αγρότης με ένα ζευγάρι ζώα. Ωστόσο, αλλού εννοούσαν άλογα και αλλού βόδια (τα οποία όμως όργωναν πολύ πιο αργά και άρα πολύ μικρότερες εκτάσεις), αλλού το έδαφος ήταν πιο δύσκολο να οργωθεί (κυρίως σε εκτάσεις με μεγάλη κλίση όπως σε νησιά του Αιγαίου) και άρα αυτό σήμαινε μικρότερη έκταση, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο όρος αυτός περιέγραφε τη συνολική έκταση που οργώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής του αροτριασμού και όχι μέσα σε μόλις μία μέρα (κατ’ άλλους 24 ώρες και κατ’ άλλους 4 ή 5 ώρες που άντεχαν να οργώσουν τα ζώα).

Ωστόσο το πρόβλημα της τακτοποίησης καταπατημένων κτημάτων περιπλέκεται και με δικαστικές αποφάσεις που έχουν μπλοκάρει ρυθμίσεις και λύσεις, ήδη από τη δεκαετία του ’90: πρόσφυγες στη Νέα Αλικαρνασσό εμφανίζονται σαν καταπατητές για τα ακίνητα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους, παρότι πλήρωσαν και εντάχθηκαν σε παλαιότερη νομοθετική τακτοποίηση του 1995! Ο λόγος; Δικαστήρια έκριναν ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρώτα παραχώρησε τα κτήματα στην Κοινότητα Αλικαρνασσού και έπειτα στην Πρόνοια ή στους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση στο Αμύνταιο Φλώρινας, όπου μετά από κατολίσθηση ορυχείου της ΔΕΗ το 2017 οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια (κτισμένα πριν από το 1955) και επειδή δεν είχαν καθαρούς τίτλους βρέθηκαν να μην μπορούν να αποζημιωθούν στη φάση της απαλλοτρίωσης.

newmoney.gr

Η Περιφέρεια Αττικής «βάζει μπροστά» τις μηχανές για 158 αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα

Σε εγρήγορση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περίπτωση εξαιρετικά ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Θεσσαλία ή πριν από λίγο καιρό στην ισπανική Βαλένθια.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Περιφέρεια Αττικής «βάζει μπροστά» τις μηχανές για 158 αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, εκ των οποίων τα 54 μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της τρωτότητας της Αττικής σε περίπτωση πλημμύρας, που ολοκλήρωσαν τον Φεβρουάριο του 2024 τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Αριστείας Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Τηλεπισκόπησης, BEYOND, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε μια ακραία περίπτωση βροχόπτωσης η Αττική θα έχει πρόβλημα.

Ωστόσο το μέγεθος του πλημμυρικού αντικτύπου, όπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας, με επικεφαλής τον διευθυντή Ερευνών στο ΕΑΑ και συντονιστή του Κέντρου δρα Χάρη Κοντοέ, εξαρτάται από την ένταση της βροχής (χιλιοστά βροχής ανά ώρα).

Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο συγκαταλέγονται η πυκνή δόμηση, οι καμένες εκτάσεις, αλλά και το γεγονός ότι τα ποτάμια της Αττικής έχουν κλειστεί, σε μια χρονική περίοδο, δε, που η πόλη ήταν εντελώς διαφορετική από τη σημερινή.

Το χρονοδιάγραμμα

Με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ, 158 αντιπλημμυρικά έργα που εντάσσονται στον σχεδιασμό της Περιφέρειας αναμένεται να μειώσουν σε βάθος χρόνου τον βαθμό επικινδυνότητας από πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα, τα 54 έργα που ξεκινούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, έχουν υψηλό δείκτη ωρίμασης, ενώ στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός της θητείας της παρούσας περιφερειακής Αρχής.

Παράλληλα, προχωράει η ωρίμαση μελετών – σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία – και για τα υπόλοιπα 104 έργα, με σκοπό την ένταξή τους σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, έτσι ώστε να έχουν δρομολογηθεί με τη σειρά τους μέχρι το τέλος του 2028. «Προχωράμε στη βάση επικαιροποιημένων, ώριμων μελετών και πάντα με σαφή χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης, ξεπερνώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρόνιες αρρυθμίες και επιταχύνοντας τις αδειοδοτήσεις.

Αυτός ήταν εξαρχής – και παραμένει – αδιαπραγμάτευτος όρος για εμάς. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Ούτε υποστηρίζω ότι τα προβλήματα θα λυθούν μέσα σε μία μέρα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην παντού στον πλανήτη. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον βαθμό επικινδυνότητας όσο περισσότερο μπορούμε, ιδίως στις περιοχές που στο παρελθόν έχουν δώσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ενα είναι βέβαιο, ότι δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσουμε για έργα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Δεν μας αφορούν ούτε οι εύκολες – ανέξοδες – εξαγγελίες ούτε οι φωτογραφίες και οι κάθε είδους επικοινωνιακές φιέστες», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκονται η Δυτική και η Ανατολική Αττική, δύο περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο «προβληματικός» Κηφισός καθώς και οι νότιες συνοικίες με έμφαση στους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου και Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. «Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα. Θέλουν να αισθάνονται ότι κάποιος προσπαθεί, προκειμένου η ζωή τους – η ζωή των παιδιών τους – να γίνεται ημέρα με την ημέρα καλύτερη. Αυτή την προσπάθεια έχουμε ξεκινήσει. Σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο συνεχίζουμε και από αυτό θα κριθούμε», προσθέτει.

Στο επίκεντρο του προβλήματος

Στο επιστημονικό επίκεντρο, πάντως, βρέθηκε ο Κηφισός, με τα σοβαρότερα προβλήματα σε ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο να τα αντιμετωπίζουν περιοχές από τη συμβολή του ρέματος της Εσχατιάς με τον βασικό κλάδο του Κηφισού και κάτω, όπως είναι για παράδειγμα οι Αγιοι Ανάργυροι/Τρεις Γέφυρες, ο Ταύρος, ο Ελαιώνας, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, ο Αγιος Ιωάννης Ρέντης, το Μοσχάτο, μέχρι και τις εκβολές του Κηφισού στο Δέλτα Φαλήρου.

Αλλά και οι περιοχές από το Χαλάνδρι μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, όπου το ρέμα Χαλανδρίου συμβάλλει με τον Ποδονίφτη και στη συνέχεια συναντά τον βασικό κλάδο του Κηφισού. Δεν είναι, όμως, μόνο ο Κηφισός αλλά κι άλλα ποτάμια και ρέματα που εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε μια ακραία νεροποντή, όπως ο Σαρανταπόταμος, η Πικροδάφνη και το ρέμα στον Μαραθώνα που καταλήγει στην Ευριπίδου, με τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα καθαρισμού της κοίτης να κρίνονται απαραίτητα.

Υπενθυμίζεται πως η μελέτη υλοποιήθηκε για τους σκοπούς της Περιφέρειας Αττικής και έχει παραδοθεί στην Πολιτική Προστασία και σε όλους τους εμπλεκόμενους δήμους.

Πού θα δοθεί η προτεραιότητα των έργων

Το αμέσως επόμενο διάστημα «ξεκλειδώνουν», σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα έργα σε Ιλισό και Πικροδάφνη. Προτεραιοποίηση δίνεται στα αντιπλημμυρικά έργα του Ιλισού, καθώς κάθε φορά που καταγράφεται μια μεγάλη νεροποντή στα νότια προάστια της Αττικής ο Ιλισός «φουσκώνει», με αποτέλεσμα τα νερά του να κατακλύζουν την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, τους παρακείμενους δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Δεκέμβριο ξεκινούν οι εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού. Ειδικότερα, προβλέπεται η εκβάθυνσή της καθώς επίσης και η ανακατασκευή τριών γεφυρών, προκειμένου να διατηρηθεί ή ακόμη και να αυξηθεί η αποχετευτική ικανότητα του Ιλισού, που παρεμποδίζεται αυτή τη στιγμή από την υπάρχουσα πέτρινη τοξωτή γέφυρα.

Μάλιστα, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2027 αναμένεται να έχει καθαιρεθεί και να έχει ανακατασκευαστεί η υφιστάμενη γέφυρα της οδού Εθνάρχου Μακαρίου πάνω από τον Ιλισό, η οποία διαφοροποιείται τόσο κατά πλάτος όσο και καθ’ ύψος, καθώς και πάνω από τον παριλίσιο ποδηλατόδρομο. Επίσης, θα καθαιρεθεί η υφιστάμενη γέφυρα της λεωφόρου Ποσειδώνος και θα κατασκευαστεί νέα γέφυρα αστικού περιπάτου.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πλήρη ανάπλαση του ρέματος της Πικροδάφνης, από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως την εκβολή του. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή υδραυλική λειτουργία του ρέματος.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο εύρος της κοίτης για την ομαλή διέλευση των υδάτων και να ανακατασκευαστούν έξι μεταλλικές δικτυωτές πεζογέφυρες, ενώ ταυτόχρονα, για την προστασία της κοίτης και των πρανών από τη διάβρωση, προβλέπονται έργα διαμόρφωσης και προστασίας τους. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθαρισμοί σε ρέματα και φρεάτια και μέχρι στιγμής 12.000 τόνοι φερτών υλικών έχουν απομακρυνθεί από τα πλακοσκεπή του Κηφισού.

Ωστόσο, το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και σε αυτή την περίπτωση είναι ένα από τα βασικά προβλήματα. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του αλαλούμ είναι οι φορείς που εμπλέκονται στον καθαρισμό των φρεατίων. Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά τέσσερις! Είναι ενδεικτικό πως για το επάνω μέρος που βρίσκεται στο οδόστρωμα την ευθύνη διαχείρισης έχει ο εκάστοτε δήμος, για το κάτω μέρος – το υπόγειο δηλαδή – η ΕΥΔΑΠ, ενώ για το μεσαίο μέρος που καταλήγει στο φρεάτιο την ευθύνη έχει άλλοτε η οικεία περιφέρεια και άλλοτε το υπουργείο Υποδομών.

70 θανατηφόρες πλημμύρες σε 45 χρόνια

Από το 1980 έως σήμερα, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι ενδεικτικό πως την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Το 60% των απωλειών, δε, καταγράφεται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτή την εποχή.

ot.gr

ΤΕΕ: Τι θα γίνει με τους απλήρωτους μηχανικούς στους προσεισμικούς ελέγχους

Πρόβλημα έχει προκύψει στην Ηλεία με τις αμοιβές των μηχανικών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, αφού έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην εξόφλησή τους, γεγονός που ανάγκασε το τοπικό ΤΕΕ να ζητήσει ενημέρωση.

Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε, η καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία πρόσβασης του ΤΕΕ στο κρατικό ηλεκτρονικό σύστημα φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων.

Αυτό που αναμένεται να γίνει εντός δύο εβδομάδων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα είναι να υπάρξει υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση για να πιστοποιηθούν οι ασφαλιστικά ενήμεροι μηχανικοί και να τους καταβληθούν οι αμοιβές.

ertnews.gr

Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες: Πως θα επιλυθεί το ζήτημα των Εκχερσωμένων Εκτάσεων;

Ένα από τα μεγάλα αγκάθια των Δασικών Χαρτών και του κτηματολογίου είναι οι παράνομες εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις. Υπολογίζεται ότι 1,3 εκατ. στρέμματα, που αποτελούσαν δάση στο παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια, κυρίως τη δεκαετία του 1970 , με σκοπό την αγροτική εκμετάλλευση. Με το νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.3.2023) επετράπη η απόδοση παρανόμως εκχερσωθέντων δασών και δασικών εκτάσεων, που φαίνονται στον Αναρτημένο Δασικό Χάρτη ως ( ΔΑ) , σε αγροτική χρήση, με την προϋπόθεση οι εκτάσεις αυτές να επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για όσο χρόνο λαμβάνονται οι επιδοτήσεις και συνεχίζεται η καλλιέργεια.

Πολλοί ήταν οι πολίτες, που νόμισαν ότι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την εξαγορά αυτών των δημοσίων εκτάσεων στα πλαίσια του πρόσφατου νόμου 5113/2024 του Υπουργείου Οικονομικών, όμως όσο αναφορά τις δασικές εκτάσεις, αυτές εξαιρούνται της εξαγοράς σύμφωνα με άρθρο 5 του Ν. 5024/2023.

Μέχρι σήμερα, το κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και οι αγρότες συνεχίζουν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις χωρίς να τους επιβάλλονται διοικητικά μέτρα και κυρώσεις κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να νομίζουν, ότι το θέμα έχει λυθεί και κανένας πλέον δεν θα τους προξενήσει πρόβλημα .

Όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν άμεσα με τη λειτουργία από 1η Ιανουαρίου 2025 των περισσότερων Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας και την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών. Διότι οι ξεχερσωμένες εκτάσεις, σύμφωνα με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες έχουν χαρακτήρα «ΔΑ» ή «ΧΑ» και ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο και οι Δασικές Υπηρεσίες θα πρέπει να κινήσουν τη διαδικασία της Αναδάσωσης και της διοικητικής αποβολής σε όσους κατέχουν αυτές τις εκτάσεις.

Επίσης , σύμφωνα με το νόμο, θα υπάρξει διασύνδεση κτηματολογίου και ΟΠΕΚΕΠΕ και επομένως θα δημιουργηθεί μεγάλη εμπλοκή στη συνέχιση των αγροτικών επιδοτήσεων αυτών των εκτάσεων.

Σήμερα οι Δασικές Υπηρεσίες διατηρούν σε εκκρεμότητα ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες και εξακολουθούν να καταθέτουν αγωγές διεκδίκησης των εκτάσεων υπέρ του δημοσίου. Για αυτό, θα πρέπει πλέον το αρμόδιο υπουργείο – ΥΠΕΝ να δώσει ένα οριστικό τέλος στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.

  • Τι ισχύει με το νέο νόμο για την γεωργική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων;

Σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία :

  1. Απαγορεύεται η εκχέρσωση δασών προς απόδοση σε αγροτική οποιασδήποτε φύσης καλλιέργεια
  2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η από γεωργικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή φυσικά πρόσωπα εκχέρσωση δασικών εκτάσεων ή η χρήση από αυτούς ασκεπούς έκτασης ή διάκενου εντός δάσους ή δασικής έκτασης, εμβαδού έως 30 στρέμματα όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια ή για φύτευση σε ανάμειξη αγρίων και οπωροφόρων ή καρποφόρων δένδρων ή για φύτευση δασικών ειδών για την απόδοση προϊόντων, ιδίως, κάστανων, καρυδιών και τρούφας, ή για δημιουργία αμπελώνων ή φυτειών αρωματικών φυτών.
  3. Επιτρέπεται, επίσης, η δια εμβολιασμού εξημέρωση άγριων οπωροφόρων ή καρποφόρων δένδρων.
  4. Εντός των ως άνω εκτάσεων επιτρέπονται κατασκευές που εξυπηρετούν τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές Δ.Ε.Η., υπόστεγα κατ’ εφαρμογή της σχετικής περί των κατασκευών αυτών νομοθεσίας.
  • Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται η έγκριση για γεωργική εκμετάλλευση ;

Η έγκριση για τη γεωργική εκμετάλλευση χορηγείται, εφόσον διαπιστωθεί, κατόπιν σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ότι οι εδαφολογικές και οικολογικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ αυτού του τρόπου εκμετάλλευσης χωρίς να παραβλάπτεται η λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος, από την απώλεια του φυσικού του στοιχείου, καθώς και ότι τηρούνται οι απαιτούμενες από το προϋποθέσεις .

Η μελέτη συντάσσεται από ιδιώτη γεωτεχνικό επιστήμονα, σε περίπτωση δε που αυτός δεν είναι δασολόγος, απαιτείται συνυπογραφή αυτής και από δασολόγο, περιέχεται δε σε αυτήν ειδικό κεφάλαιο για την τυχόν οικολογική αναβάθμιση του φυσικού οικοσυστήματος λόγω της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης.

  • Τι ισχύει για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν;

Δάση, δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση, χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής, οι οποίες εμφαίνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες με τον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό «ΔΑ» ή «ΧΑ», εφόσον συνεχίζουν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα ή τελούν σε καθεστώς αγρανάπαυσης και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (Ο.Σ.Δ.Ε.), διατηρούν τη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση. Οι εκτάσεις αυτές εξακολουθούν να φέρουν τον χαρακτηρισμό «ΔΑ» ή «ΧΑ» στο δασικό χάρτη, ο οποίος δεν μεταβάλλεται.

  • Πως συνδέονται τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες ;

Για την αποτύπωση των εκτάσεων αυτών, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο Ο.Σ.Δ.Ε..

Τα περιγράμματα αυτά προσαρμόζονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα των δασικών χαρτών και οι εκτάσεις που τελούν σε καθεστώς ενίσχυσης επισημαίνονται, καταχωριζόμενης της σχετικής πληροφορίας με την αντίστοιχη ένδειξη της νόμιμης αλλαγής χρήσης. Τα στοιχεία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. επικαιροποιούνται ανά τρία (3) έτη.

Το ειδικό αρχείο που δημιουργείται από τα παραπάνω στοιχεία του δασικού χάρτη και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ενημερώνεται και τηρείται από το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας Διεύθυνσης Δασών.

  • Θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι αγρότες δηλώσουν ξεχερσωμένες εκτάσεις ;

Όχι . Στις εκτάσεις αυτές, για όσο χρόνο τελούν υπό καθεστώς ενίσχυσης, δεν επιβάλλονται διοικητικά μέτρα και κυρώσεις κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, ενώ η εκτέλεση σχετικών διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί αναστέλλεται.

  • Τι ισχύει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το κτηματολόγιο ;

Έως την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών των δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς έναντι του ελληνικού δημοσίου των ανωτέρω εκτάσεων δεν εξετάζεται, προκειμένης της υπαγωγής σε καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, ο φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αποστέλλει, τόσο στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσο και στο Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών, καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ετήσια βάση, γεωχωρικό και περιγραφικό αρχείο, για τις εγγραφές με δικαιούχο κυριότητας το Ελληνικό Δημόσιο, των περιοχών, στις οποίες οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές.

  • Θα μπορούν να μεταβιβαστούν αυτές οι εκτάσεις ;

Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη κάθε μεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση και γενικά κάθε μεταβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, στις δασικές εν γένει εκτάσεις, που περιλαμβάνονται σε αυτόν, είναι άκυρη και ανίσχυρη, αν δεν συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Διεύθυνσης Δασών, με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης.

  • Μπορεί ένας ιδιώτης να διεκδικήσει την κυριότητα έκτασης ΔΑ ;

Σε περίπτωση που αγρότης θελήσει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της έκτασης που καλλιεργεί , υπάρχουν διάφοροι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει, όπως μέσω της κτηματογράφησης ή με άσκηση προσφυγής ενώπιον των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών ή των δικαστηρίων.

  • Πως συνδέονται ΟΣΔΕ με κτηματολόγιο και Ε9;

Με σχετική εγκύκλιο του ΟΣΔΕ 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίστηκε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να καταθέσουν στοιχεία απόδειξης νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων . Όπως :

Α. Μισθωτήρια αγροτεμαχίων

Β. Αναγραφή – ΚΑΕΚ : Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου

Γ. Αναγραφή Α.Τ.ΑΚ : Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου

Τα στοιχεία που θα δηλωθούν από τους δικαιούχους μέσω του ΚΑΕΚ θα ταυτοποιούνται με τη βάση δεδομένων του κτηματολογίου καθώς και τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ (Ε9).

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

Σχέδιο “μπάλωμα” για νομιμοποίηση υπό ανέγερση οικοδομών με τα μπόνους του ΝΟΚ

Σχέδιο “μπάλωμα” στον ΝΟΚ (νέο οικοδομικό κανονισμό) για όσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Συγκεκριμένα, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις θα διασφαλίζονται νόμιμες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ του 2012 ή χτίστηκαν οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίξει το θέμα της αναγνώρισης του κοινόχρηστου δρόμου όπου “κοιτούν” τα οικόπεδα για να είναι οικοδομήσιμα επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειες προκειμένου να καθησυχάσει ιδιώτες και επενδυτές για τη συνέχεια του κράτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος το ΥΠΕΝ αλλά και η κυβέρνηση επιχειρούν να θέσουν κόκκινες γραμμές στο “πριν” και το “μετά” των δικαστικών αποφάσεων, καθώς δέχονται απανωτά μηνύματα για τις συνθήκες ανασφάλειας που δημιουργούν οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες έχουν ήδη βάλει στον πάγο χιλιάδες συναλλαγές με ακίνητα υπό τον φόβο μιας καταδικαστικής απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου.

Υπάρχει ασφάλεια δικαίου

“Θέλουμε να επιτρέψουμε σε αυτούς που επιδιώκουν να επενδύσουν στη χώρα μας το μόνο ρίσκο που παίρνουν να είναι αυτό της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης και όχι το ρίσκο αν μπορούν να χτίσουν ή όχι ή να κινδυνεύουν κάποια στιγμή για διάφορους λόγους να ακυρωθούν όχι μόνο αποφάσεις αλλά και έργα και αυτό είναι ένα μείζον στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί” δήλωσε τις προηγούμενες μέρες σε συνέδριο του τεχνικού επιμελητηρίου ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.

Από το ίδιο φόρουμ ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δεν δίστασε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να νομοθετήσει αν χρειαστεί για να μην αδικηθούν νόμιμα εγκεκριμένες άδειες. “Θέλω να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις” είπε διευκρινίζοντας ότι οποιοδήποτε ενέργεια θα ίσχυε και για την εκτός σχεδίου δόμηση. “Υπάρχουν θέματα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, παρόλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες άδειες που έχουν εκδοθεί με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι διοικητικές πράξεις που οι διοίκηση θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο” ξεκαθάρισε.

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Σε τελευταίο draft που είχε διαρρεύσει το υπουργείο και αποσύρθηκε υπό το βάρος αντιδράσεων λόγω προεκλογικής περιόδου προτεινόταν σε άρτια εκτός σχεδίου οικόπεδα (άνω των τεσσάρων στρεμμάτων) το πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο να είναι στα 25 μέτρα για να χτιστεί μία κατοικία υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, στην περιοχή θα πρέπει να προϋφίστανται τουλάχιστον δύο νομίμως υφιστάμενα κτίρια και, δεύτερον, η απόφαση της νέας οικοδομής από αυτά να μην ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα.

Είχε προβλεφθεί κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται δόμηση και σε οικόπεδα με πρόσωπο 3,5 μέτρων υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργήθηκαν το 1985 εάν στην περιοχή όπου βρίσκονται υπάρχει ήδη ένα κτίριο.

Το υπουργείο κατά πληροφορίες θα προβλέψει εξαιρέσεις από τα 25 μέτρα και στις μεταβατικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.

capital.gr

ΥΠΕΝ: Αλλαγές στα προγράμματα “Εξοικονομώ” για μείωση κόστους και επιτάχυνση των επενδύσεων

Κεντρική διαχείριση των προγραμμάτων “Εξοικονομώ” με στόχο τη μείωση του κόστους αγοράς των υλικών (συστήματα θέρμανσης, μονώσεις κλπ.) και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παράλληλα με απλούστευση των διαδικασιών που θα περιλαμβάνει κατάργηση σειράς δικαιολογητικών.

Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αιβαλιώτης μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο όπου έκανε λόγο για περισσότερο συγκεντρωτική δομή προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεύθυνση που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι η ανάθεση της διαχείρισης των προγραμμάτων (συγκέντρωση και υποβολή των δικαιολογητικών, πιστοποιήσεις, υλοποίηση των παρεμβάσεων) σε εταιρίες ή κοινοπραξίες που θα επιλεγούν κατόπιν διαγωνισμού ή εναλλακτικά θα εγγραφούν σε σχετικό μητρώο εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επάρκειας που θα τεθούν.

Με το μοντέλο που εφαρμόζεται ως τώρα κάθε ιδιοκτήτης ξεχωριστά απευθύνεται σε μηχανικό, συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά, υποβάλει αίτηση, αγοράζει εξοπλισμό – υλικά, κλπ. “Το ΥΠΕΝ έρχεται σε επαφή με δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε κάθε προκήρυξη με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθυστερήσεις. Επιπλέον είναι διαφορετικό το κόστος όταν αγοράζει κανείς π.χ. μία αντλία θερμότητας και άλλο όταν προμηθεύεται 1000 αντλίες. Μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που δίνονται σήμερα καταλήγει σε διαχειριστικά κόστη, και έσοδα για το λιανεμπόριο, τους ενδιάμεσους φορείς κλπ. Με πιο κεντρική διαχείριση θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων”, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του ΥΠΕΝ.

Παράλληλα επανεξετάζονται πριν προχωρήσουν οι νέες προκηρύξεις τα δικαιολογητικά που ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να απλουστευθεί η διαδικασία. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, δείγμα της πολυπλοκότητας είναι να υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με την προκήρυξη του 2021.

Την επιτάχυνση των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια επιτάσσει και η επίτευξη των στόχων του ενεργειακού σχεδιασμού για αναβάθμιση 400.000 κατοικιών ως το 2030, δηλαδή 67.000 κατοικιών κάθε χρόνο τα επόμενα έξι χρόνια.

energypress.gr

Ημερίδα: Η Συμβολή της Σκίασης στην Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κτιρίων

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην 1η Ημερίδα ΣΕ-ΕΣ, όπου επαγγελματίες από τον χώρο των κατασκευών και της δόμησης, αρχιτέκτονες και μηχανικοί θα συζητήσουν τη σημαντική συμβολή των προϊόντων σκίασης στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, από κοινού με τους εκπροσώπους από τον κλάδο της σκίασης.

Αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

Kύριες παρουσιάσεις:

O κ. Anders Hall, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηλιακής Σκίασης (ES-SO), θα αναλύσει τις ευρωπαϊκές τάσεις στη σκίαση των προσόψεων που επηρεάζονται από τους στόχους της πράσινης μετάβασης.

Η κα. Ελεάννα Μακρίδου, Αρχιτέκτονας και Partner στη MAKRIDIS Associates (MAs), θα εστιάσει στη διαχείριση του φυσικού φωτισμού και τη θερμική άνεση από την προοπτική του μελετητή.

Ο κ. Max Tillberg, Αναλυτής στην EQUA Simulation AB, θα αναφερθεί σε μοντέλα προσομοίωσης για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης με εφαρμογές σκίασης.

Η Δρ. Χρυσούλα Βαΐτση, Ενεργειακή Επιθεωρήτρια και Γενική Γραμματέας του ΠΣΥΠΕΝΕΠ, θα εμβαθύνει στα δεδομένα του ΚΕΝΑΚ.

Μάθετε περισσότερα για την 1η Ημερίδα ΣΕ-ΕΣ:
https://hellenic-shading.gr/forum-2024/

Επίσημη Ιστοσελίδα ΣΕ-ΕΣ:
https://hellenic-shading.gr/

Συμμετοχή στην ημερίδα :
Ειδική Προσφορά: Αρχιτέκτονες Μηχανικοί με προεγγραφή έως

29/11/2024 εξασφαλίζουν έκπτωση 50%. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

 

Προκηρύσσονται άμεσα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», αντήλιών θερμότητας και αποθήκευσης ενέργειας

–       Πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους περί των 500 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προκηρύσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοίνωσε η Υφυπουργός Περɩβάλλοντος καɩ Ενέργεɩας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».

«Αυτή τη στιγμή ως υπουργείο σπεύδουμε για να βγάλουμε στον αέρα τα προγράμματα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε σε εκκρεμότητα και χρηματοδοτούνται από το  Ταμείο Ανάκαμψης. Προγράμματα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, για επιχειρήσεις, σχολικά κτίρια νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα αντικατάστασης με αντλίες θερμότητας, και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε επιχειρήσεις»,  είπε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τονίζοντας την καταλυτική συμβολή του ΤΕΕ στην υλοποίηση και την πρόοδο των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και κτιριακών ανακαινίσεων και την άμεση ανταπόκριση του προέδρου του ΤΕΕ, ώστε να δίνονται αποτελεσματικές λύσεις η κυρία Σδούκου ζήτησε τη συνεργασία του ΤΕΕ και τον μηχανικών και για την υλοποίηση και  των νέων προγραμμάτων. Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και το ακροατήριο των μηχανικών του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», η Υφυπουργός Ενέργειας είπε χαρακτηριστικά ότι: «και  εδώ σίγουρα θα χρειαστεί η δυτική σας συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να χουμε υψηλότερους στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας μ έναν κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας».

Ως πολύ σημαντική για την ενεργειακή αναβάθμιση στον κτιριακό τομέα επισήμανε η κυρία Σδούκου τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία προβλέπει ένα καινούργιο εργαλείο, αυτό των συστάδων κτιρίων, ώστε όπως είπε «να έχουμε clusters κτιρίων, μια συστάδα νοσοκομείων, μια συστάδα πανεπιστημίων, μια συστάδα σχολείων ή ότι άλλο και όλα μαζί ως συστάδα να είμαστε σε θέση να τα προκηρύξουμε,  χρησιμοποιώντας το εργαλείο των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης,  τα escos και δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας μεγαλύτερες και χαμηλότερο κόστος στις ενεργειακές ανακαινίσεις».

Την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, αλλά και το «δύσκολο» μονοπάτι που ακολουθεί τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τον μεγάλο στόχο της ενεργειακής μετάβασης περιέγραψε επίσης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος καɩ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024». Τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα στα ζητήματα της ενέργειας και της μετάβασης, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τους φιλόδοξους στόχους. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα βαρύ και δύσκολο μονοπάτι να ανέβουμε». Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάθεση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο «είναι μια κοινωνική συμφωνία, μια δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο». «Η πρόσβαση σε καθαρή, επαρκή και φθηνή ενέργεια είναι θεμελιώδης για την κοινωνική ευημερία» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σχετικά με το τι θα κάνουμε από το 2025 έως το 2030, όπως ανέλυσε η Υφυπουργός, στόχος είναι να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, φθάνοντας στο 95% σε 10 χρόνια από σήμερα. Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Σδούκου έκανε λόγο για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε σχέση με σήμερα, για ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας (6 Giga έως το 2030), για επιτάχυνση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για εισαγωγή νέων τεχνολογιών, καθώς και για την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς μόνο από τη σύνδεση με την Κρήτη μπορούν να εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ.

Ειδική μνεία έκανε και στον κτηριακό τομέα, ο οποίος εκπροσωπεί το 7,3% των καθαρών εκπομπών. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, επιβάλλεται ταχύτερη δράση για απανθρακοποίηση» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, παραπέμποντας στην κακή κατάσταση του αποθέματος της χώρας.

«Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά, με ποιους πόρους και υπό ποιες συνθήκες» διερωτήθηκε στη συνέχεια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ΕΣΠΑ, σήμερα έχει προστεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το Repower EU, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ενώ από το 2026 θα έχουμε και το Social Climate Fund για τους ενεργειακά ευάλωτους. Όλα αυτά σημαίνουν, όπως διευκρίνισε, ότι θα έχουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και το 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. «Αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες και στον σχεδιασμό και στην απορρόφηση», σχολίασε.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να υπενθυμίσει ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ. «Ξοδεύουμε πολλά λεφτά για λίγους ωφελούμενους. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Χρειάζεται αποδοτικότερος σχεδιασμός των προγραμμάτων», σημείωσε με νόημα.

Όσον αφορά την τρέχουσα συγκυρία, σημείωσε ότι οι καταστροφές στην Ισπανία αποδεικνύουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά το GreenDeal» συμπλήρωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, προτού αναφερθεί και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα έχει επιπτώσεις στην πράσινη μετάβαση. Σ’ αυτό το σημείο υπενθύμισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Τέλος, για την Ευρώπη και τη νέα Κομισιόν, η Υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη βιώσιμη βιομηχανία, αλλά προσβλέπουμε σε «μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των εξαγγελιών». «Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα, αλλά πρέπει να προχωρούμε σε γενναία και καινοτόμα μέτρα» ήταν το μήνυμα της Αλεξάνδρας Σδούκου.

 

Ενεργειακή μετάβαση: Προκλήσεις και προβληματισμοί

Το θέμα της ενέργειας απασχόλησε ένα από τα πάνελ συζήτησης που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024» με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Φαίη Χρυσοχόου.

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση/αποθήκευση ενέργειας

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε, αρχικά, στον σχεδιασμό του Υπουργείου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και στα μέτρα που αυτό θα λάβει για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση της ενέργειας.

«Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου μας είναι να υπηρετήσουμε το Green Deal. Καταφέραμε να έχουμε πάνω από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα από ΑΠΕ – φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να φτάσει το ποσοστό αυτό στο 75%. Ωστόσο, η στρατηγική του Υπουργείου προσκρούει σε δύο προβλήματα», είπε αρχικά ο κ. Αϊβαλιώτης. Και συνέχισε: «Το πρώτο πρόβλημα, είναι το ότι η ζήτηση της αγοράς της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή, άρα πάρα πολλή ενέργεια πηγαίνει χαμένη, πρόβλημα που θα διογκωθεί τα επόμενα χρόνια θέτοντας σε κίνδυνο σχεδιαζόμενες και υφιστάμενες επενδύσεις. Οι δρόμοι για να μεγαλώσουμε την ηλεκτρική “πίτα” είναι η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις (δηλαδή να εξάγουμε σε περισσότερες χώρες). Θα μεγαλώσει λίγο η “πίτα” και με την ηλεκτροδότηση των νησιών. Όσον αφορά στην αποθήκευση, προωθείται, λ.χ., με την αντλησιοταμίευση, ενώ ήδη το Υπουργείο προωθεί επιθετικά την αποθήκευση με μπαταρίες. Το συνολικό σχέδιο, που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, είναι το να έχουμε γύρω στα 2-4 γιγαβάτ μπαταρίες στο σύστημα, προς εξισορρόπηση της χαμένης ενέργειας τουλάχιστον για ένα διάστημα ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Έπειτα, ο κ. Αϊβαλιώτης εξήγησε, ότι «σήμερα η τεχνολογία έχει οδηγήσει στο να μειωθούν τα κόστη, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε επενδύσεις χωρίς ενισχύσεις. Η εποχή των επιδοτήσεων έχει τελειώσει. Από εδώ κι εμπρός όλες οι νέες επενδύσεις που θα μπουν στην αγορά θα μπουν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Αυτό προσφέρει φυσικά ένα ρίσκο αλλά είμαστε ψύχραιμοι σχετικά, αφενός διότι οι αγορές συνήθως λειτουργούν με ρίσκο στις ελεύθερες οικονομίες, ενώ το ΥΠΕΝ έχει ως κεντρική του έγνοια το συμφέρον των καταναλωτών. Το GreenDeal δεν μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά αν δεν αγκαλιαστεί από τον μέσο άνθρωπο. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει φθηνές τιμές».

Επίσης, ο κ. Αϊβαλιώτης παρέθεσε και τις «αντινομίες» που, όπως τόνισε, υφίστανται όσον αφορά στις ΑΠΕ.

«Πώς θα “παντρέψουμε” τις κεντρικές ευρωπαϊκές οδηγίες που μας δεσμεύουν με τις δυνατότητες της χώρας μας; Αθροίζοντας όλες μας τις υποχρεώσεις καταλαβαίνουμε ότι απαιτούνται 90-100 δισ. ευρώ έως το 2040. Πού θα τα βρούμε, την ώρα που αντιμετωπίζουμε και άλλα πολλά κόστη (π.χ. για την κλιματική κρίση). Η δεύτερη αντινομία είναι ότι ενώ προωθούμε με ταχύτατους ρυθμούς τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας μας και αναζητούμε ζήτηση, την ίδια ώρα προωθούμε προγράμματα εξοικονόμησης που αφαιρούν ζήτηση. Πετάμε ενέργεια και ταυτόχρονα λέμε “εξοικονομήστε ενέργεια”».

Κλείνοντας, ο κ. Αϊβαλιώτης σχολίασε πως είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως η θέρμανση δεν είναι κρίσιμο μέγεθος πλέον στην Ελλάδα, αλλά η ψύξη, λόγω του καιρού και άλλων παραγόντων.

Αναστάσιος Μάνος: Ψηφιακός μετασχηματισμός και δίκτυα

Από την πλευρά του, ο CEO του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό ως βασικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΔΕΔΔΗΕ. «Είναι ο πυρήνας της αλλαγής», σχολίασε, «αλλά υπάρχουν οκτώ νέες κύριες τάσεις που επηρεάζουν πλέον τα δίκτυα: τα ανανεώσιμα, η ηλεκτροκίνηση, οι μεγάλες απαιτήσεις για ηλεκτρισμό, ο γερασμένος εξοπλισμός της Ευρώπης που σε πολλά σημεία είναι πολλών δεκαετιών, η κλιματική κρίση, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και γερασμένο προσωπικό, η δυνατότητα να πληρωθούν όλα αυτά και η φυσική πίεση από τους ρυθμιστές».

Οι τάσεις αυτές, είπε ο κ. Μάνος, δημιουργούν μεγάλες αντιδράσεις. «Τα δίκτυα πρέπει να ανταποκριθούν με διαφορετικό τρόπο στην απόδοση και διαχείριση. Χρειάζεται άλλη προσέγγιση στις επενδύσεις. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο εργασίας (εκεί βοηθά πολύ η ψηφιοποίηση) για τη διαχείριση των ελλείψεων και να βρούμε επίσης λύσεις πέρα από τα προφανή».

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, απαιτούνται ήδη πολλά κεφάλαια για την κλιματική κρίση, αλλά «εάν δεν κάνουμε επενδύσεις θα είναι αφάνταστα πιο ακριβά τα κόστη. Τα δίκτυα και ο τομέας διανομής και μεταφοράς υποφέρουν από χιόνι, ζέστη, πλημμύρες, αέρα και από το πόσο πολύ διαρκούν αυτά τα φαινόμενα».

Στον ΔΕΔΔΗΕ, είπε ο κ. Μάνος, «ενισχύσαμε σε 6 πυλώνες τις επενδύσεις μας, εξετάσαμε ξανά τις στρατηγικές μας, αναλύσαμε το vulnerability του δικτύου και κάναμε και τη δική μας μελέτη για το τι σημαίνει αν αυξηθεί 5 βαθμούς η θερμοκρασία στα δίκτυα. Από 150 εκατ. επενδύσεις πήγαμε πάνω από 600, αλλά κι αυτό δεν είναι αρκετό».

Κλείνοντας, ο κ. Μάνος είπε ότι «οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν, αλλά σε βάθος χρόνου δεν υπάρχει μεταβολή για τον καταναλωτή. Ακόμη, οι επενδύσεις στον τομέα των δικτύων σε πολύ μεγάλο βαθμό μένουν στην Ελλάδα».

Θωμάς Αχείμαστος: «Φυσικά μπορούν να συνεργαστούν ιδιωτικός τομέας-δημόσιο»

Ακόμη, ο Group Vice Chairman του Copelouzos Group, Θωμάς Αχείμαστος, ρωτήθηκε εάν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστεί με το δημόσιο για τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών μονάδων, για νέους εξοπλισμούς, κλπ.

«Βεβαίως», απάντησε και αναφέρθηκε έπειτα στο εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε, έργο που υλοποιεί η εταιρεία του για τη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αίγυπτο: «Το καλώδιο που θα φέρει “πράσινο” ηλεκτρισμό από την Αίγυπτο θα εξυπηρετήσει ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα φέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια 3 γιγαβάτ από την Αίγυπτο. Έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εξυπηρετεί όλους τους στόχους της ΕΕ και της Ελλάδας για το “πρασίνισμα” της βιομηχανίας. Το σχεδιάζουμε από το 2008 στην ουσία. Προχωρά με γοργούς τώρα ρυθμούς, με στόχο να ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση το 2030».

Επίσης, ο κ. Αχείμαστος διευκρίνισε πως «η ενέργεια που θα μεταφέρεται από την Αίγυπτο δεν θα περισσεύει. Θα διανέμεται και στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός είναι να χρησιμοποιεί η Ελλάδα το 1 γιγαβάτ για ανάγκες ηλεκτρικής κατανάλωσης, το άλλο γιγαβάτ να διοχετευτεί στην ΕΕ και έχουμε πλάνα για το άλλο γιγαβάτ να καταναλωθεί σε παραγωγή πράσινου υδρογόνου ή πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων».

Γιώργος Πεχλιβάνογλου: Προτεραιότητες η απανθρακοποίηση των νησιών και έργα αποθήκευσης

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της Eunice Energy Group, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, στάθηκε στο κατά πόσο οι ΑΠΕ κυρίως στα νησιά αλλά και η αποθήκευση ενέργειας μπορούν να δώσουν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις.

«Η αποθήκευση θα βοηθήσει σίγουρα short term στην είσοδο των ΑΠΕ πολύ πιο δυναμικά στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι διασυνδέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα νησιά, αλλά να σκεφτούμε το κομμάτι της ανθεκτικότητας. Οι μπαταρίες στα νησιά είναι αρκετά σημαντικές. Είναι, όμως και το πρόβλημα του νερού – η ανομβρία θα οδηγήσει σε αφαλατώσεις, που θα απαιτήσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οπότε η ενεργειακή θωράκιση των νησιών είναι εξαιρετικά σημαντική», ήταν τα λόγια του.

«Τόσο η αποθήκευση στον ηπειρωτικό χώρο όσο και στα νησιά με έξυπνα συστήματα και έχοντας πάντα κατά νου την ανάγκη των datacenters και της αφαλάτωσης θα πρέπει να είναι στον γενικό σχεδιασμό των κρατικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι τα νησιά που έχουν προτεραιότητα είναι «τα μη διασυνδεδεμένα, όσα δεν πρόκειται να διασυνδεθούν αλλά και τα νησιά με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στην κατανάλωσή τους λόγω αυξομειώσεων του πληθυσμού τους χειμώνα-καλοκαίρι. Πολλά νησιά (Φούρνοι, Λέρος) έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αιολικό δυναμικό αλλά αναπτύσσονται και μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες εκεί. Ολιστικά πρέπει να το δούμε το θέμα και να επιτρέψουμε στον ιδιωτικό τομέα να κάνει εύκολα επενδύσεις εκεί».

Νικόλαος Λιάπης:  Τα προβλήματα στην υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων

Για τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων μίλησε ο Operations DirectorEnergy Sector της Hill International, Νικόλαος Λιάπης. «Από τους πελάτες μας βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε παγκοσμίως μία πολύ βασική ροπή προς την άμεση ενεργειακή ασφάλεια, κάτι που μεταφράζεται σε μία στροφή σε παραδοσιακά έργα, λ.χ. παραδοσιακές πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου. Παράλληλα, όμως, τα ίδια έργα και οι ίδιοι παίκτες παρακολουθούν την πράσινη μετάβαση».

Προκλήσεις υπάρχουν σε όλη αυτήν την πορεία, είπε ο κ. Λιάπης: «Πόλεμοι, πανδημίες, κλιματική κρίση, καθορίζουν τις αποφάσεις όλων αυτών των κεφαλαίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως βλέπουμε ότι ένας κύριος παράγοντας που απασχολεί τα κεφάλαια είναι το δημογραφικό (σ.σ. μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών που αλλάζουν ουσιαστικά τα μοντέλα κατανάλωσης αλλά και τις επενδύσεις που θα γίνουν. Αλλά, έχουν γίνει αλλαγές εδώ και 30 χρόνια. Έχουν ήδη ανασχηματιστεί οι εταιρείες, έχει αλλάξει το χαρτοφυλάκιο».

Ιωάννης Στεφάνου:  Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης

Επιπρόσθετα, ο Ιωάννης Στεφάνου, PartnerHead Of Energy Sector στην Grant Thornton, σχολίασε τις δυσκολίες της πράσινης μετάβασης.

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μία αναγκαιότητα. Όμως, ο ρυθμός και η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης είναι μία σύνθετη εξίσωση με πολλές παραμέτρους. Οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται κατά βέλτιστο και αποδοτικό τρόπο ώστε οι υποδομές να μην θεωρούνται υποχρησιμοποιημένες ή παρωχημένες γρήγορα», είπε αρχικά.

Κατόπιν, τόνισε: «Η ενεργειακή μετάδοση είχε χτιστεί πάνω σε επιδοτήσεις – αυτή η εποχή πέρασε και όλοι οι παίκτες πρέπει να αρχίσουν να εξοικειώνονται με το ότι οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν με όρους της αγοράς στο ενεργειακό μείγμα. Ακόμη, πυλώνας βασικός της πράσινης ανάπτυξης είναι τα δίκτυα. Μεσοσταθμικά, το ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας θα μειώνεται και το κόστος των δικτύων θα αυξάνεται».

Άλλη πρόκληση, κατά τον κ. Στεφάνου, «είναι ότι ακρογωνιαίος λίθος της πράσινης μετάβασης είναι η ζήτηση ενέργειας. Είχαμε ενεργές πολιτικές για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης – η σταθερή αύξηση της ζήτησης όμως και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες είναι βασικός πυλώνας στήριξης της ενεργειακής μετάβασης. Βασικό, επίσης, είναι και οι διασυνδέσεις. Αν δεν αναπτύξουμε διασυνδέσεις για να εξαγάγουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας στις γειτονικές μας χώρες το ενεργειακό μας σύστημα δεν θα μπορεί να είναι ισορροπημένο. Η ευφυής διαχείριση του ενεργειακού συστήματος είναι βεβαίως μια μεγάλη πρόκληση».

Τέλος, για τον κ. Στεφάνου, «η πράσινη μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, μα για να γίνουν χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες, μηχανικοί και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και τα πανεπιστήμιά μας και γενικά ο κλάδος έχουν όλο αυτό το προσωπικό για να στηρίξει και να συντηρήσει όλη αυτήν την ανάπτυξη. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να βρεθούν εξειδικευμένοι άνθρωποι. Ακόμη, για να εγκατασταθούν τόσες πολλές ΑΠΕ πρέπει να εξετάσουμε ξανά τον χωροταξικό μας σχεδιασμό».

Άγις Μ. Παπαδόπουλος: «Το πιο σημαντικό πρόβλημα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού»

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Καθηγητής Άγις Μ. Παπαδόπουλος, ανέλυσε το τι χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στον καιρό της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση δεν αναδεικνύει μόνο κακοτεχνίες που υπάρχουν. Οι υποδομές μας έχουν σχεδιαστεί με βάση παραδοχές και δεδομένα που πλέον δεν ισχύουν. Δεν υπάρχει υποδομή πουθενά στην Ευρώπη που να μπορεί να αντέξει ό,τι έγινε στη Θεσσαλία ή στη Βαλένθια», είπε αρχικά.

Ειδικά για τη λειψυδρία, τόνισε ότι έχει να κάνει και με τη λειτουργία των (πολύ παλαιών, σε πολλές περιπτώσεις) δικτύων και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό μπορούμε τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των δικτύων και να μειώσουμε τις απώλειες νερού στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ωστόσο, «ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα να είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Από μεγάλους κατασκευαστές έως μικρούς αναδόχους δημοσίων έργων, όλοι ψάχνουν προσωπικό, κάτι που έχει άμεση επίδραση στην υλοποίηση των έργων. Καθυστερούμε γιατί δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Θα χρειαστούμε πολλά χρήματα τις επόμενες δεκαετίες για την πράσινη μετάβαση, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτά θα χρειαζόμασταν ούτως ή άλλως. Το πρόσθετο κόστος για τις ΑΠΕ είναι στην πραγματικότητα αρκετά μικρότερο από όσο παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη».

Το συνέδριο συνεχίζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες του στο youtube.

Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν

Ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές- Έλληνες και ξένους- ότι όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα θα προστατευτούν έστειλαν οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο συνέδριο GreenDealGreece 2024 που διοργανώνει το ΤΕΕ. Απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν εκπρόσωποι της αγοράς, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ αποδέχθηκαν ότι έχουν ανακύψει ζητήματα από αποφάσεις του ΣτΕ, τα οποία θα αντιμετωπιστούν και τόνισαν ότι «η Ελλάδα έχει ασφάλεια δικαίου και θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα»

Ν. Ταγαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μεταβατική ισορροπημένη λύση έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και όχι αιφνίδιος θάνατος στην εκτός σχεδίου δόμηση 

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός που για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο 80% της επικράτειας  και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, μεταβατικά και με ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη καλούμαστε να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει η δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως επίσης και με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στα ύψη των κτιρίων, αυτά που αναφέρονται ως μπόνους και κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν τα πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που είναι κρίσιμες πλέον των αλλαγών».

Αυτά τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι: «Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να διασυνδέεται με την κοινωνία και την οικονομία».

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς αναφερόμενος στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και στον ΝΟΚ σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ» τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία ομαλή μεταβατική περίοδος που αφενός θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου όμως δε θα σταματά την οικονομική δραστηριότητα.

-«Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν όλοι πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των αλλαγών» τόνισε παράλληλα όμως δεσμεύτηκε ότι «πολεοδομικά και συνταγματικά πρέπει να βρούμε διέξοδο για να δώσουμε τη δυνατότητα να μην σταματήσει η ανάπτυξη που υπάρχει -ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί ορθολογικά και με προστασία του περιβάλλοντος,  αλλά να μην σταματήσει η ανάπτυξη. Δεν είμαστε ασφαλείς ακόμα» τόνισε.

«Η μετάβαση πρέπει να είναι ήρεμη και όχι με ξαφνικό θάνατο» ξεκαθάρισε. «Στόχος  μας είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να ασχολούνται μόνο με το ρίσκο ανάληψης της επιχειρηματικές δράσεις και όχι να κινδυνεύουν να ακυρωθούν αποφάσεις και έργα. Αυτό είναι το μείζον στοίχημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε κερδίσει ένα εθνικό στοίχημα.»

Όπως είπε ο Ν. Ταγαράς για τους χαρακτηρισμούς δρόμων βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε 149 δημοτικές ενότητες στη νησιωτική Ελλάδα πλην Εύβοιας και Κρήτης, όπου έχει ξεκινήσει η φάση του διαγωνισμού. Για το έργο έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 196 εκ ευρώ.

«Οι όποιες αλλαγές στους κανόνες έχουν κόστος -και με τη στενή και με την ευρεία έννοια- και δεν υπάρχουν άπειρα χρήματα για αυτό η μετάβαση να είναι ήρεμη και ασφαλής» είπε ο Ν. Ταγαράς. «Αυτό  που ζητάμε από όλους είναι να βρούμε την χρυσή τομή με ισορροπία στη μετάβαση για να εισάγουμε τους κανόνες που δεν υπήρξαν ποτέ»

Ο Ν. Ταγαράς σημείωσε τη σημαντική συμβολή του ΤΕΕ στο να πετύχει η χώρα τα ορόσημα στην κατάρτιση τεσσάρων κατηγοριών μελετών, ενώ αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς για την οργάνωση του χώρου που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι  «χωρίς το ΤΕΕ θα ήταν αδύνατο να εξελιχθούν».

Στο 80% της επικράτειας (δηλαδή σε 630 από τις 1.035 δημοτικές ενότητες) βρίσκονται σε εξέλιξη τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, που θα προβλέπουν τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες για το κλίμα, με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 700 εκ. ευρώ.

«Θα έχουν ολοκληρωθεί με προεδρικά διατάγματα σε 2-3 χρόνια. Ότι θα αναφέρεται σε αυτό τον σχεδιασμό από πλευράς έργων μόνο αυτά θα επιτρέπεται να γίνουν στο μέλλον» ξεκαθάρισε.

Ε. Μπακογιάννης (Γεν. Γραμματέας ΥΠΕΝ): Η Ελλάδα έχει ασφάλεια δικαίου και θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα

Πρωτίστως η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθιστά σαφές ότι θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών, οι οποίες έχουν εκδοθεί νομίμως. Η χώρα έχει ασφάλεια δικαίου και θα κάνει τα πάντα, νομοθετικά αν χρειαστεί, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου των οικοδομικών αδειών, που έχουν σήμερα εκδοθεί από τη διοίκηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας ΧΣΑΠ του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι αναφέρεται τόσο στις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ, όσο και της εκτός σχεδίου δόμησης.

«Η Ελλάδα είναι ένας τόπος όπου η κυβέρνηση και το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διασφαλίσουν το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα» ξεκαθάρισε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης,  γενικός γραμματέας ΧΣΑΠ του ΥΠΕΝ.

-«Θέλω να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις» είπε διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα ισχύει και για την εκτός σχεδίου δόμηση.

«Υπάρχουν θέματα με τις αποφάσεις τους ΣτΕ» παραδέχθηκε, «παρόλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες – για να μην πω χιλιάδες- άδειες που έχουν εκδοθεί με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι διοικητικές πράξεις που η διοίκηση θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο» ξεκαθάρισε.

Σε ότι αφορά στις αστικές αναπλάσεις, ο Ε. Μπακογιάννης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για να βελτιωθεί το πλαίσιο στο οποίο υλοποιούνται και ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει το 2025.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα τέλη του 2025 θα γίνει αξιολόγηση των έργων αστικής ανάπλασης που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ και είχαν στόχο τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με την μεγαλύτερη προσβασιμότητα (που βασίζεται στο τρίπτυχο δημόσιες συγκοινωνίες, ποδήλατο, περπάτημα). «Θα γίνει σκληρά αξιολόγηση για τον αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, όχι μόνο για την αύξηση της προσβασιμότητας αλλά και για την κοινωνική αποδοχή.»

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του Θριασίου, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο και σύνθετο πρότζεκτ», τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ένα συμπληρωματικό οδικό δίκτυο που θα απορροφήσει τον επιπλέον κυκλοφοριακό όγκο που θα γεννηθεί κυρίως στον Ασπρόπυργο.  

Φώτης Γιόφτσιος (TEN BRINKE HELLAS): Άμεση λύση στο θέμα των αδειών

Έκκληση να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του ΣτΕ απηύθυνε ο Φώτης Γιόφτσιος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TEN BRINKE HELLAS.

«Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ» είπε. «Φυσικά υπάρχει πρόβλημα στις επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες και έχουν καταρτίσει businessplan με βάση έναν νόμο που ίσχυε για 12 χρόνια και ξαφνικά λόγω κάποιων δημάρχων σταματάνε οι αναπτύξεις. Αυτό αμαυρώνει την αξιοπιστία της χώρας. Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου» είπε.

«Εμείς είμαστε ένας μεγάλος όμιλος και εφαρμόζουμε πάντα τον νόμο. Πώς θα εξηγήσουμε στην κεντρική διοίκησή μας στην Ολλανδία ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός έργου και περιμένουμε από ένα δικαστήριο να μας πει τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

«Υπάρχει πρόβλημα και δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του προβλήματος γιατί δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί οι αποζημιώσεις» προειδοποίησε και ευχαρίστησε τον Ε. Μπακογιάννη για τη δέσμευση ότι θα ισχύσουν οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί.
 

Βασίλης Μαγκλάρας (Thriasio Logistics Center): Αρχές του 2025 ξεκινάει το έργο

Τη διαβεβαίωση ότι προς το τέλους του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025 θα ξεκινήσει το έργο για το Logistics Center στο Θριάσιο έδωσε ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος του ΘΕΚ – Thriasio Logistics Center.

«Το συγκεκριμένο έργο είναι μία εμβληματική επένδυση» ανέφερε. «Πολύ σύντομα αυτή η επένδυση θα ξεκινήσει. Έχουμε λύσει μία σειρά από εγγενή προβλήματα που έχουν να κάνουν με το συνολικό στήσιμο της χώρας. Μεσολάβησαν διαφορετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα ο πρόσφατος νόμος για τα επιχειρηματικά πάρκα.»

Σε ότι αφορά στον κυκλοφοριακό φόρτο, ο Β. Μαγκλάρας σημείωσε ότι «το συντριπτικό κομμάτι της κίνησης οφείλεται στο ότι έχουν αναπτυχθεί μία πλειάδα αποθηκών που είναι αναποτελεσματικές, σε στενούς δρόμους» ενώ τόνισε ότι στο ΘΕΚ το μεγαλύτερο κομμάτι της εμπορευματικής κίνησης θα γίνεται μέσω του πιο πράσινου μέσου, που είναι το τρένο.

 

Πολυχρόνιος Ακριτίδης (ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ): Παρατηρητήριο για την πορεία των αναπλάσεων

Στο Παρατηρητήριο αστικών αναπλάσεων που αναπτύσσει η Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο και τους ΟΤΑ αναφέρθηκε ο Πολυχρόνιος Ακριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ. Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν εθνικό μηχανισμό , ένα πληροφοριακό σύστημα που θα υποστηρίζει τις αστικές αναπλάσεις των ΟΤΑ, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και το οποίο στη συνέχεια θα αξιολογεί τα αποτελέσματα των αναπλάσεων.

Στην αρχική πιλοτική φάση το Παρατηρητήριο θα λειτουργήσει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και ΟΤΑ με πληθυσμό άνω των 25 χιλιάδων κατοίκων.

«Θα καταγράψουμε τις περιοχές με το μεγαλύτερο θερμικό αποτύπωμα και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα και θα προτείνουμε μέτρα για αναπλάσεις ενώ θα χαράζουμε περιοχές που θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις αναπλάσεις» εξήγησε ο Π. Ακριτίδης και τόνισε ότι στόχος θα είναι η μείωση της θερμοκρασίας κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου.

Άγγελος Πρωτοψάλτης (SALFO & ASSOCIATES): Αναγκαία η συνδυασμένη ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση

Στην αναγκαιότητα για συνδυασμένη ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση αναφέρθηκε ο  Άγγελος Πρωτοψάλτης, Senior Consultant της SALFO & ASSOCIATES, τονίζοντας ότι το 75% του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος είναι ενεργειακά αναποτελεσματικό και ότι στην Ελλάδα το 80-90% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν το 2000, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο απόκλιση από τα αναγκαία σήμερα στάνταρ αντισεισμικής προστασίας.

«Για τα παλιά κτίρια η πιο ριζική λύση είναι η ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση και έτσι μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής τους και να δώσουμε στο κτίριο μία δεύτερη ευκαιρία» σημείωσε ο Α. Πρωτοψάλτης συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πρόσφατα η σεισμική αναβάθμιση απαιτούσε να φύγουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους. Τώρα όμως υπάρχουν πολλές λύσεις εξωτερικής ενίσχυσης που δεν αναγκάζουν τον κάτοικο να μετακομίσει για να γίνει ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση. Υπάρχουν επίσης πολλά νέα υλικά όψεων ώστε με τη συνδυασμένη αναβάθμιση να δίνουν νέα μορφή και ποιότητα στο κτίριο.
 

Σάββας Πελτέκης (TÜV HELLAS):  Ακόμα και σε μικρά έργα ζητούνται πιστοποιήσεις 

«Ακόμα και σε μικρά έργα ζητούνται πιστοποιήσεις για το ότι εφαρμόστηκαν τα κατάλληλα πρότυπα και αυτό είναι προς όφελος τόσοι του κατασκευαστή και όσο και του αγοραστή» ανέφερε ο Σάββας Πελτέκης, διευθύνων σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Όπως ανέφερε «το αστικό περιβάλλον στην χώρα μας είναι μία πολύπαθη έννοια» προσθέτοντας ότι «τα πρότυπα και οι προδιαγραφές υπάρχουν,  έχουμε εξαιρετικά εργαλεία που μετρούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των υλικών και μπορούμε να πάμε σε βελτιωμένες κατασκευές».

Ο Σ. Πελτέκης σημείωσε ότι «πιστοποιούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υλικών και εφαρμόζουμε τα πρότυπα βιωσιμότητας των κατασκευών» ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τις πολεοδομικές μελέτες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Το συνέδριο συνεχίζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες του στο youtube.

Πρόγραμμα «Διατηρώ», 20 εκατ., για ενεργειακή αναβάθμιση διατηρητέων -Ποιους αφορά, πότε προκηρύσσεται

Στα 20 εκατομμύρια ευρώ, χαμηλότερα του αρχικού προγραμματισμού, ανέρχεται τελικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης διατηρητέων ιδιωτικών κτιρίων «Διατηρώ» μέσω του ΕΣΠΑ 2021-27. Το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του προϋπολογισμού μέσω της υπερδέσμευσης εντάξεων, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και βέβαια τη διαθεσιμότητα των πόρων.

Ο αρχικός σχεδιασμός τοποθετούσε τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Διατηρώ» στα 450 εκατ. ευρώ. Εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αλλά στην πορεία μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-27 με τον προϋπολογισμό να μειώνεται στα 80 εκατ. ευρώ. Τελικά, ο προϋπολογισμός «κουρεύτηκε» στα 20 εκατ. ευρώ με την δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου για αύξηση προϋπολογισμού εφ’ όσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα «Διατηρώ» αφορά σε παρεμβάσεις τόσο σε χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ιδιωτικά κτίρια ή/και μνημεία ή ιστορικά κτήρια εντός ιστορικών τόπων και παραδοσιακών οικισμών, όσο και σε κτίρια που δεν έχουν ακόμα χαρακτηριστεί ως διατηρητέα ή μνημεία, αλλά φέρουν αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρήζουν προστασίας, π.χ. μεσοπολεμικές πολυκατοικίες. Πρόκειται δηλαδή για κτίρια με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, τα οποία μέσω του προγράμματος θα αναβαθμιστούν κατά 2 ενεργειακές κλάσεις.

Οι παρεμβάσεις, όπως έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Καθαρισμό προσόψεων, όπως για παράδειγμα με ήπια υδροβολή για το εξωτερικό αρτιφισιέλ επίχρισμα των μεσοπολεμικών κτιρίων για την απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων ή βαφή με anti graffiti για την προστασία από βανδαλισμούς.
  • Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για το κέλυφος των κτιρίων (στερέωση ανοιγμάτων, επιδιορθώσεις στην κεραμοσκεπή κ.α.) για την αποφυγή μερικής ή ολικής κατάρρευσης του κτηρίου π.χ. λόγω της εισροής υδάτων, την αντιμετώπιση αστοχιών, π.χ. λόγω σεισμικής δραστηριότητας ή λόγω διάβρωση των δομικών υλικών.
  • Στατική ενίσχυση των κτιρίων, αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των κτιρίων.
  • Αποκατάσταση όψεων: αποκατάσταση πλαστικού διακόσμου, αντικατάσταση κουφωμάτων, επιδιόρθωση μεταλλικών στοιχείων.
  • Αποκατάσταση του εσωτερικού των κτιρίων: αποκατάσταση ή ενίσχυση ξύλινων πατωμάτων, αποκατάσταση κλιμάκων, αλλαγές στη διαμερισμάτωση για λειτουργικούς λόγους.
  • Ενσωμάτωση νέων χρήσεων για την ανάδειξη, αφενός του κοινωνικού, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα των ίδιων των κτιρίων και του πολιτιστικού κεφαλαίου των φορέων-ιδιοκτητών τους και, αφετέρου, την αύξηση της συμβολής στο εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο, τη δημοκρατία, την εκπαίδευση, την έρευνα κ.λπ.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων όπου η «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων» αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση – ψύξη – κλιματισμό (ΘΨΚ), φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με την ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης και ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσονται παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος και σε συστήματα μέσω τουλάχιστον μεσαίας κλίμακας ανακαίνιση που οδηγούν στη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου ή σε τουλάχιστον 30% μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές.

Ο προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης της αρχικής εξειδίκευσης του προγράμματος είναι, όπως προαναφέρθηκε, 20 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα αύξησης προγραμματικού προϋπολογισμού ή χρήσης υπερδέσμευσης εντάξεων, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τη διαθεσιμότητα των πόρων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη εκπονήσει oδηγό για το pρόγραμμα «Διατηρώ του ιδιωτικού τομέα». Απαιτείται η οριστικοποίηση των στοιχείων της μεθοδολογίας χρηματοδότησης των προτάσεων προκειμένου να εκδοθεί η πρόσκληση προς δυνητικούς δικαιούχους.

 

energymag.gr

 

Νέα παράταση για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη και λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες για να διασφαλίσουν την περιουσία τους;

Νέα παράταση αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στο δικαίωμα διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ηπροθεσμία άσκησης αγωγής διόρθωσης ανακριβών κτηματολογικών εγγραφώνλήγει στις30/11/2024.

Πρόκειται για τις 21 περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017, αλλά και για τις 14 περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Σε αυτές τις περιοχές έχουν σύμφωνα με το νόμο οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές και τώρα δίνεται ακόμα μία ευκαιρίαγια να γίνουν διορθώσεις. Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγονται από τη Μαγνησία οι ΟΤΑ Σκιάθου, Αλοννήσου και Νέας Αγχιάλου Βόλου. Επίσης, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και άλλες περιοχές όπως: Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθµός των ακινήτων που εμφανίζονται… ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα ανέρχεται σε 140.000, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα.

Γιατί κρίνεται απαραίτητη η παράταση;
Στις περισσότερες περιοχές η αποτύπωση των ακινήτων ήταν προβληματική και οι μελέτες κτηματογράφησης έχουν πολλά λάθη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται οι πολίτες σε σωρεία δικαστικών διαδικασιών προς το σκοπό της διόρθωσης των ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών.
Επίσης, επειδή σε αυτές τις περιοχές συντάχθηκε πρώτα το κτηματολόγιο και μετά κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες με αποτέλεσμα πολλά «ξεχασμένα» δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου να δηλωθούν από πολίτες και τώρα θα πρέπει να στραφεί με αγωγές το Ελληνικό Δημόσιο απέναντί τους, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιες εκτάσεις να καταγραφούν ως ιδιόκτητες.
Οι διαδικασίες δεν είναι καθόλου εύκολες, είναι χρονοβόρες και περίπλοκες, απαιτούν μεγάλο κόστος, απαιτούν συνεργασία Δικηγόρων – Συμβολαιογράφων – Δικαστικών Επιμελητών – Μηχανικών – Λογιστών (για δημιουργία τίτλων, τοπογραφικών με συντεταγμένες, κοινοποιήσεις αγωγών κλπ), και όλη αυτή η δαιδαλώδης διαδικασία έχει οδηγήσει στο να υφίσταται ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό λαθών και σφαλμάτων που αφορούν το λειτουργούν Κτηματολόγιο.

Ποιους αφορά η παράταση;
Το μέτρο της παράτασης αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, (κληρονόμους, ομογενείς και όσους έχουν λανθασμένες εγγραφές κ.ά. όπως σε όσους στερούνται τίτλο ιδιοκτησίας και κατέχουν ακίνητη περιουσία με χρησικτησία), οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις ή να ασκήσουν όπου απαιτείται ένδικα μέσα για να μη χαρακτηριστεί ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο των εγγραφών στο Κτηματολόγιο;
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κλείσουν οι εγγραφές και είναι οριστικές και είναι σε κάποιο όνομα μετά αυτό μένει σε αυτό το όνομα ή αν ένα ακίνητο φαίνεται αγνώστου ιδιοκτήτη και παραμένει αγνώστου ιδιοκτήτη μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών περιέρχεται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και αυτό δεν αλλάζει.

Ποια είναι τα SOS που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το Δημόσιο;
Εκτός από τα ακίνητα, για τα οποία δεν έγινε εμπρόθεσμα δήλωση ιδιοκτησίας, έχει διαπιστωθεί ότι στις αστικές περιοχές ένα μεγάλο μέρος των εγγραφών ως άγνωστου ιδιοκτήτη προέρχεται από «ξεχασμένα» δικαιώματα. Αυτά είναι τα δικαιώματα όπως: ο «αέρας» της οικοδομής, η δουλεία διόδου, η θέση στάθμευσης στην πυλωτή, νέο οικόπεδο που έχει δοθεί μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής κλπ. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και μπορεί να αφορά τόσο αστικά ακίνητα όσο και γεωργικά χωρίς διάκριση, όπως μπορεί να αφορά και μερίδια επί κληρονομικού δικαιώματος π.χ. αν για κάποιο ακίνητο ένας κληρονόμος δεν υπέβαλε δήλωση ιδιοκτησίας και άφησε να παρέλθει η προθεσμία των διορθώσεων τότε το Δημόσιο θα βρεθεί συνιδιοκτήτης στο ακίνητο αυτό. Συνήθης περίπτωση είναι και το δικαίωμα υψούν (αέρας), το οποίο οι δικαιούχοι δεν το δηλώνουν (προφανώς γιατί έχει εξαντληθεί το δικαίωμα δόμησης) με αποτέλεσμα να βρεθεί το Δημόσιο συνιδιοκτήτης σε όλη την πολυκατοικία.

Μπορεί να γίνει συμβόλαιο (πώληση, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.α.) στο μεταξύ διάστημα της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφώνκαι ποια είναι η διαδικασία;
Ναι γίνεται συμβόλαιο, γιατί όπως ορίζεται και από το νόμο οι πρώτες εγγραφές είναι ενδεικτικές και επιδέχονται διορθώσεις κατά το χρονικό διάστημα που παρέχεται στους δικαιούχους το οποίο αρχίζει από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου.

Κάποιες από τις διορθώσεις ήσσονος σημασίας, τα λεγόμενα πρόδηλα σφάλματα, μπορούν να διορθωθούν με μία απλή αίτηση, οπότε στη συνέχεια γίνεται και καταχωρείται κανονικά η σχετική πράξη. Σε περίπτωση, όμως, που δεν μπορεί να γίνει η διόρθωση κατά τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης του πωλητή, ο οποίος είναι μεν δικαιούχος του εμπράγματου δικαιώματος στο συγκεκριμένο ακίνητο αλλά αυτό δεν έχει καταγραφεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί κτηματολογίου (νόμος 2664/1998), τα μη καταχωρισθέντα στις πρώτες εγγραφές δικαιώματα μεταβιβάζονται και επιβαρύνονται σύμφωνα με τις οικείες γι` αυτά διατάξεις, χωρίς να απαιτείται και η τήρηση της τυχόν προβλεπόμενης στις διατάξεις αυτές προϋπόθεσης της εγγραφής της σχετικής πράξης στο κτηματολόγιο» αλλά πρέπει να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία που συνίσταται στα εξής βήματα:

1ον Γίνεται άσκηση εκ μέρους του πωλητή είτε αγωγής ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου, για αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής, είτε ζητείται η διόρθωση με αίτηση εκείνου που ισχυρίζεται ότι έχει εγγραπτέο στο Κτηματολόγιο δικαίωμα, η οποία υποβάλλεται ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή της τοποθεσίας του ακινήτου και, μέχρις ότου ορισθεί αυτός, στο Μονομελές Πρωτοδικείοτης τοποθεσίας του ακινήτου που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

2ον Η αγωγή καταχωρίζεται με επιμέλεια του ενάγοντος στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και αναπληρώνει την εγγραφή της πράξης στο κτηματολόγιο.

3ον Η καταχώριση γίνεται μόνο με το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) του ακινήτου.

4ον Η καταχώριση της πράξης γίνεται νόμιμα και τελεί υπό την αίρεση ότι θα γίνει δεκτή η ασκηθείσα αγωγή ή αίτηση

Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας, εφόσον ο μεταβιβάζων δεν έχει ασκήσει και καταχωρίσει στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου την αγωγή αυτό μπορεί να το κάνει ο αγοραστής

Τα παραπάνω ισχύουν αναλόγως και για κάθε μεταγενέστερη μεταβίβαση ή επιβάρυνση του δικαιώματος, για την οποία καταχωρίζεται σχετική σημείωση στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.

Πώς διορθώνονται τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη»;
Η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Εάν πρόκειται για ζήτημα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης, δηλαδή το ακίνητο έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο στο όνομα τρίτου ή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, που δεν συναινεί σε αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η άσκηση αγωγής (αναγνωριστικής ή διεκδικητικής) ενώπιον του αρμοδίου κατά τόπο Δικαστηρίου.
Εάν πρόκειται λοιπόν για ακίνητο με ένδειξη «Αγνώστου ιδιοκτήτη», δηλαδή για ακίνητο που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκε στη διάρκεια της κτηματογράφησης, που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες διόρθωσης προδήλου σφάλματος και απαιτείται η συναίνεση του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ακολουθηθεί η απλή και σύντομη δικαστική διαδικασία της «Εκούσιας Δικαιοδοσίας», με την οποία υποβάλλεται αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή στο Μονομελές Πρωτοδικείο της τοποθεσίας του ακινήτου και το Δικαστήριο κρίνει χωρίς αντιδικία.
Εάν πρόκειται για ακίνητο με ένδειξη «Ελληνικού Δημοσίου» πρέπει να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου καθ’ ύλην και κατά τόπον Πρωτοδικείου, η αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

Δέσμη προτάσεων από το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ολιστική διαχείριση του ζητήματος που αφορά στις δηλώσεις αυθαιρέτων

Δέσμη προτάσεων για την ολιστική διαχείριση του ζητήματος που αφορά στις δηλώσεις αυθαιρέτων κατέθεσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο ΥΠΕΝ.

Για το θέμα που ιεραρχείται ως μείζονος σημασίας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ηλίας Περτζινίδης απηύθυνε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετική επιστολή που κοινοποιήθηκε επίσης στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, οι οποίες κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Να παραταθεί η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών στον Ν.4178/13 και στον Ν.4495/17. Συγκεκριμένα, από πλευράς ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνεται να θεσμοθετηθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις αυτές η ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου.
  2. Να υπάρξει συνολική και ορθολογική λύση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, με την εκ νέου ενεργοποίηση της δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση.
  3. Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και υποβολής δηλώσεων για αυθαίρετες κατασκευές που προϋφίστανται της 28ης Ιουλίου 2011 χωρίς να τίθεται καταληκτική ημερομηνία (31 Μαρτίου 2026), ώστε μεταξύ άλλων να μην παρεμποδίζεται μελλοντικά η τέλεση συμβολαιογραφικών πράξεων για ιδιοκτησίες που δεν θα καταστεί δυνατό να τακτοποιηθούν μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εισακούει και σέβεται τις απόψεις των ειδικών για σημαντικά ζητήματα έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με τη σειρά του, ως το μεγαλύτερο περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ και ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, προτείνει τα παραπάνω ως απαραιτήτως προαπαιτούμενα σε ό,τι αφορά τη συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και τη δημιουργία ενός γενικού μητρώου του κτιριακού αποθέματος της χώρας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης.

Μπορείτε να δείτε την επιστολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ

Κατασκευαστικός κλάδος: Παραμένουν οι θετικές προοπτικές και οι ανοδικές τάσεις

H αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για το ύψος και τον όγκο των κτηρίων θα άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο, γεγονός που προσδοκάται ότι θα επιδράσει θετικά στην κατασκευαστική δραστηριότητα, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Economic Research της Alpha Bank σε οικονομική ανάλυση με θέμα «H κατασκευαστική δραστηριότητα το 2024».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, όπως το αυξανόμενο, αν και με φθίνοντα ρυθμό, κόστος των οικοδομικών υλικών που αναλώνονται για την κατασκευή νέων κτηρίων καθώς και το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, το οποίο, μεταξύ άλλων παραγόντων, επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση δανείων για στεγαστικούς σκοπούς.

Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος καταγράφει θετικές επιδόσεις, από τις αρχές του έτους, διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Αυτό αντανακλάται σε μία σειρά από δείκτες οικονομικής συγκυρίας, όπως το παραγόμενο προϊόν του κλάδου και η αυξημένη συμμετοχή του στο συνολικό παραγόμενο προϊόν της οικονομίας, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και η απασχόληση.

Θετικές οι προοπτικές

Οι προοπτικές του κλάδου, όπως αντανακλώνται στην πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, διαφαίνονται θετικές, ενώ η αύξηση του αποθέματος διαθέσιμων κατοικιών αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για τη διετία 2024-2025, όπως προκύπτει από τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025.

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) του κατασκευαστικού κλάδου ακολουθεί ανοδική πορεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, για να διαμορφωθεί σε 2,1 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 (σε σταθερές τιμές). Σε ετήσια βάση, η ΑΠΑ των κατασκευών κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,9%, η οποία, ωστόσο, αποδίδεται σε επιδράσεις βάσεις (base effects), καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχε σημειώσει σημαντική αύξηση κατά 21,6%.

Επιπλέον, η ΑΠΑ των κατασκευών αυξάνεται ταχύτερα από τη συνολική ΑΠΑ, στην πλειονότητα των εξαμήνων από το 2017 και μετά, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του παραγόμενου προϊόντος του κλάδου στο συνολικό παραγόμενο προϊόν να αυξηθεί από 1,3% το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε 2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Παρά την άνοδο αυτή, το εν λόγω ποσοστό απέχει σημαντικά από το αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2010 (4%), γεγονός που καταδεικνύει τις απώλειες που υπέστη ο κλάδος από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Οι επενδύσεις σε κατασκευές (κατοικίες και λοιπές κατασκευές), οι οποίες καταγράφουν άνοδο από το 2020 και μετά, διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση κατά 21,2%. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά 10,5% (Η1 2023: +47,1%), ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,9% (Η1 2023: +10%).

Ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές αυξήθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας, μετά την Κροατία και τη Μάλτα, την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27).

Σημειώνεται ότι και το 2023 ο εν λόγω δείκτης στην Ελλάδα είχε σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-27 (13,5%). Από τις επιμέρους κατηγορίες που συγκροτούν τον δείκτη, η παραγωγή οικοδομικών έργων (κτηρίων), που αντιστοιχεί κατά κύριο λόγο στις ιδιωτικές κατασκευές και αντιπροσωπεύει το 39% του δείκτη, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 8,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η παραγωγή έργων πολιτικού μηχανικού, που αφορά στις δημόσιες κατασκευές και αντιπροσωπεύει το 61% του δείκτη, αυξήθηκε κατά 8,4%.

Οικοδομική δραστηριότητα και γεωγραφικές περιοχές – Ποιες είναι στην κορυφή

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2024, όπως αναφέρεται στην μελέτη της Alpha Bank, αυξήθηκε κατά 20,6% και κατά 12,2% σε ετήσια βάση, σε όρους έκδοσης οικοδομικών αδειών και όγκου (m3) αντίστοιχα, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου.

Οι εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθαν σε 18,6 χιλιάδες, με το 22,1% εξ αυτών να αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής και το 13,3% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (51,4%) και Ηπείρου (44,4%).

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημειώνει σημαντική αύξηση από το 2017. Εξαίρεση αποτέλεσε το 2022, καθώς, μεταξύ άλλων, η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, όπως αυτή αντανακλάται στην άνοδο του Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του 2021 και επιταχύνθηκε το επόμενο έτος, επηρέασε αρνητικά την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους (τελευταία διαθέσιμη παρατήρηση), ο Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 27,4%. Κατά την ίδια περίοδο, στις δύο βασικότερες κατηγορίες υλικών, των οποίων η από κοινού στάθμιση υπερβαίνει το 44% του δείκτη, που είναι οι κονίες και το έτοιμο σκυρόδεμα, καθώς και τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας, οι τιμές αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 23,3% και 28,3%, αντίστοιχα.

Αυξάνεται η απασχόληση

Η απασχόληση στον κλάδο των κατασκευών αυξήθηκε κατά 14,7%, κατά μέσο όρο, το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης μεταξύ των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Τούτο συνάδει με την αύξηση κατά 31,7% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Mε βάση την Έρευνα Διάρθρωσης Επιχειρήσεων για το 2022 της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο διαμορφώθηκε σε 70,7 χιλιάδες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 5,8%, με το 96,4% εξ αυτών να απασχολούν μέχρι 9 άτομα.

Όσον αφορά στον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, παρά την έντονη διακύμανση που καταγράφει, διατηρείται σε θετικό έδαφος από τον Οκτώβριο του 2023 (με εξαίρεση τον Απρίλιο του 2024), σε αντίθεση με την πορεία του αντίστοιχου δείκτη στην πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ-27 που βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος.

Από τις επιμέρους κατηγορίες που συνθέτουν τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών, αν και αρνητικές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους, ενώ θετικές παραμένουν οι προβλέψεις για την απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους κλαδικές κατηγορίες, αξίζει να αναφερθεί η ιδιαίτερα καλή επίδοση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στα οικοδομικά έργα (ιδιωτικές κατασκευές).

Ο εν λόγω δείκτης κινείται σε έντονα θετικό έδαφος το τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτώβριος 2023-Σεπτέμβριος 2024), έχοντας ανέλθει τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της χρονοσειράς το 2000. Σημαντικά βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του τομέα τόσο για την τρέχουσα πορεία των εργασιών, όσο και για το πρόγραμμα των εργασιών τους, το επόμενο χρονικό διάστημα.

liberal.gr

Ψηφιακά από 1/11 η υποβολή των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων

Νέα ψηφιακή διαδικασία για την υποβολή των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ από εργολάβο ή υπεργολάβο θέτει σε ισχύ από 1/11 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη δημιουργία ειδικής ψηφιακής εφαρμογής στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Ειδικότερα, με αποφάσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται τα εξής:

• Τα συμφωνητικά αναρτώνται και βεβαιώνονται ψηφιακά, πριν την έναρξη των εργασιών.

• Η ανάρτηση των συμφωνητικών γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακή Βεβαίωση Συμφωνητικών Ανάληψης Τεχνικών Έργων από Εργολάβο/Υπεργολάβο» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Τα υποβληθέντα δεδομένα καθίστανται διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ μέσω σχετικής διαλειτουργικότητας και δεν απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια εκ μέρους των πολιτών.

Με τη νέα διαδικασία ψηφιοποιείται πλήρως (end-to-end) η υποβολή άνω των 70.000 συμφωνητικών ετησίως.

Η νέα διαδικασία από την ΑΑΔΕ

Η νέα διαδικασία είναι η εξής:

• διευκολύνει τους φορολογούμενους να εκπληρώνουν τη σχετική τους υποχρέωση απλά και άμεσα,

• ⁠ενισχύει την αποτελεσματικότητα διαχείρισης και αξιοποίησης των δεδομένων από την ΑΑΔΕ,

• ⁠εξοικονομεί ανθρώπινους πόρους, καθώς καταργείται η υφιστάμενη διαδικασία υποβολής των συμφωνητικών μέσω της εφαρμογής «Τα «Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και δεν απαιτείται πλέον επεξεργασία του αιτήματος από υπάλληλο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Διευκρινίζεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν συμφωνητικά ανάληψης τεχνικών έργων από εργολάβο ή υπεργολάβο σε εκκρεμότητα, πρέπει να αναρτήσουν, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, την ψηφιακή βεβαίωση των συμφωνητικών, εντός τριών (3) μηνών από την ειδοποίηση που θα λάβουν. Στην περίπτωση αυτή δεν επιβάλλονται κυρώσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου έναρξης εργασιών του έργου που καθορίζεται σε αυτά. Σημειώνεται ότι η ειδοποίηση θα σταλεί με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και με ανάρτηση στη θυρίδα «Μητρώο και Επικοινωνία – Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής Πύλης myAADE.

Πώς μπορείτε να διορθώσετε στοιχεία ακινήτων στο Κτηματολόγιο

Σε έμμεση σύσταση προς τους φορολογούμενους να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο και ακολούθως τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει στο e-Περιουσιολόγιο του Taxisnet, προέβη η ΑΑΔΕ.

Η φορολογική Αρχή κοινοποίησε στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα την εγκύκλιο με τις διατάξεις του ν. 5142/2024 με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», με τον οποίο καθορίζεται η διαδικασία τροποποίησης των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται, πως στόχος της ΑΑΔΕ από το 2018 είναι η σύνδεση του Κτηματολογίου με το Taxisnet, ώστε να γίνει απόλυτη ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων στις δύο εφαρμογές και η πλέον πρόσφατη ημερομηνία σύνδεσης (μετά από πολλές αναβολές) ήταν ο Σεπτέμβριος του 2024.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το BD αναβλήθηκε εκ νέου η διασύνδεση των δύο πλατφορμών, καθώς δεν είναι έτοιμο ακόμη το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, που θα αποτελέσει τον συνδεκτικό κρίκο Κτηματολογίου και Taxisnet.

Διορθώσεις των εμβαδών
Ειδικότερα, ο νόμος ν. 5142/2024 καθορίζει τη διαδικασία διόρθωσης των δηλωθέντων στο κτηματολόγιο των στοιχείων των ακινήτων, με την υποβολή αίτησης. Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, δικαίωμα υποβολής αίτησης διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει έννομο συμφέρον, καθώς και κάθε εξουσιοδοτημένο από αυτά πρόσωπο.

Η αίτηση συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών, το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και λαμβάνει Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράµµατος, βάσει του τελευταίου τίτλου που είναι καταχωρισμένος στο κτηματολογικό φύλλο.

Ενδιαφέρομαι για ΘερμομόνωσηΕνδιαφέρομαι για Θερμομόνωση
Στο διάγραμμα αποτυπώνεται η γεωμετρική μεταβολή που επέρχεται με την αιτούμενη διόρθωση. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης διόρθωσης αποτελεί η μη ύπαρξη εκκρεμούς κρίσης επί αιτήσεων διόρθωσης.

Παράλληλα, οι αιτήσεις διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων των κτηματολογικών εγγραφών, υποβάλλονται για περιοχές, οι οποίες έχουν ενταχθεί στην τοπική αρμοδιότητα κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στις οποίες περιοχές υφίσταται λειτουργούν Κτηματολόγιο.

Πιστοποιητικά, αντίγραφα και αποσπάσματα που εκδίδονται από τα βιβλία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, ύστερα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον και προορίζονται για να συνυποβληθούν με την αίτηση διόρθωσης του παρόντος, καθώς και οι αιτήσεις που υποβάλλονται για την έκδοσή τους, απαλλάσσονται από κάθε τέλος και δικαίωμα, πάγιο ή αναλογικό.

Η αίτηση διόρθωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων που δημιουργείται για τον σκοπό αυτόν, κύριος και διαχειριστής της οποίας είναι το Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ο αιτών συνδέεται στην εφαρμογή, αυθεντικοποιείται μέσω κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποτυπώνει στον ψηφιακό χάρτη της εφαρμογής τα νέα όρια τα οποία αιτείται.

Η αίτηση καταχωρίζεται, με ποινή απαραδέκτου, στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου του αιτούντος και των ακινήτων των δικαιούχων που επηρεάζονται από την αποδοχή της. Τα ακίνητα που επηρεάζονται από την αίτηση διόρθωσης αποτυπώνονται στον ψηφιακό χάρτη της εφαρμογής από τον αιτούντα.

Τι συμβαίνει με τους γείτονες
Στις περιπτώσεις που η αίτηση διόρθωσης, όπως το περιεχόμενό της αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της εφαρμογής, επηρεάζει όμορα ακίνητα, ο αιτών μεριμνά για την κοινοποίησή της στους δικαιούχους όμορων ακινήτων των οποίων τα εμπράγματα δικαιώματα επηρεάζονται από την αποδοχή της, εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της, επί ποινή απαραδέκτου.

Αν η αίτηση διόρθωσης, όπως το περιεχόμενό της αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της εφαρμογής, επηρεάζει όμορα ακίνητα, των οποίων δικαιούχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή φορέας της Γενικής Κυβέρνησης, η κοινοποίηση γίνεται, εφόσον η σχετική δυνατότητα υφίσταται, ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής, προς την αρμόδια υπηρεσία, με διαλειτουργική πιστοποίηση λήψης της κοινοποίησης.

Αν ο αιτών δεν έχει πλήρες δικαίωμα κυριότητας, μεριμνά για την κοινοποίηση της αίτησης διόρθωσης στους συγκυρίους του υπό διόρθωση ακινήτου εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της, επί ποινή απαραδέκτου.
Τονίζεται ακόμη, πως, δεν απαιτείται κοινοποίηση της αίτησης στους δικαιούχους επηρεαζόμενων ακινήτων των οποίων τα εμπράγματα δικαιώματα επηρεάζονται από την αποδοχή της, ή προς συγκυρίους, εφόσον αυτοί συγκατατίθενται ή έχουν ήδη πριν από την έναρξη της διαδικασίας του παρόντος συγκατατεθεί με την αιτούμενη διόρθωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνυποβαλλόμενο με την αίτηση τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών, είτε με σχετική δήλωσή τους ενώπιον συμβολαιογράφου, είτε με υπεύθυνη δήλωσή τους επί της οποίας βεβαιώνεται αρμοδίως το γνήσιο της υπογραφής τους, είτε με δήλωση συγκατάθεσής τους μέσω της εφαρμογής.
Στις τελευταίες περιπτώσεις η δήλωσή τους περιλαμβάνει ρητά την αποδοχή της αιτούμενης γεωμετρικής διόρθωσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνυποβαλλόμενο με την αίτηση τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών.

Αγνώστου ιδιοκτήτη
Στην περίπτωση επηρεαζόμενων ακινήτων με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», η αίτηση κοινοποιείται στο Ελληνικό Δημόσιο, εκτός εάν αυτό συγκατατίθεται σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο.

Οι δικαστικοί επιμελητές που διενεργούν τις κοινοποιήσεις του παρόντος εγγράφονται υποχρεωτικά στην εφαρμογή με την υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης. Ο αιτών δύναται μέσω της εφαρμογής να αναθέτει τη διενέργεια των κοινοποιήσεων του παρόντος σε εγγεγραμμένο στην εφαρμογή δικαστικό επιμελητή.

Ο δικαστικός επιμελητής, αφού αποδεχτεί την ανάθεση, αποκτά πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων των κτηματολογικών βιβλίων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επί της αιτούμενης μεταβολής και των επηρεαζόμενων ακινήτων.

Αν ο δικαιούχος εμπράγματου δικαιώματος είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, διενεργείται ψηφιακή κοινοποίηση απευθείας μέσω της εφαρμογής, με καταχώριση στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη και με ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που το πρόσωπο αυτό έχει δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) με εξακρίβωση του ακριβούς χρόνου, κατά τον οποίο έλαβαν χώρα η αποστολή, η παραλαβή και η πρόσβαση.

Τεκμαίρεται ότι το πρόσωπο προς το οποίο διενεργείται η κοινοποίηση αποκτά πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτής δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίηση, εκτός εάν το πρόσωπο αυτό αποδείξει τη συνδρομή λόγων ανωτέρας βίας που δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στο περιεχόμενο του εγγράφου ή εφόσον αυτή η αδυναμία οφείλεται σε λόγους που αφορούν στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Αν δεν υφίσταται δήλωση διεύθυνσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο Ε.Μ.Επ. ή δεν πραγματοποιηθεί η σύνδεση του προηγούμενου εδαφίου, η επίδοση διενεργείται από δικαστικό επιμελητή. Για την ολοκλήρωση κάθε κοινοποίησης που διενεργείται από τον ίδιο, ο δικαστικός επιμελητής υποβάλλει την οικεία έκθεση επίδοσης ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής, συμπληρώνει σε ειδικό πεδίο την ημεροχρονολογία της κοινοποίησης και επιλέγει το είδος αυτής, ανά επηρεαζόμενο δικαιούχο εμπράγματου δικαιώματος.

Μετά από την κοινοποίηση, κάθε επηρεαζόμενος δικαιούχος ή συνδικαιούχος εμπράγματου δικαιώματος δύναται ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής, να συναινέσει στην αίτηση διόρθωσης ή να υποβάλει αιτιολογημένες αντιρρήσεις, εντός τριάντα (30) ημερών, άλλως τεκμαίρεται η συναίνεσή του. Κατά την υποβολή της συναίνεσης ή των αντιρρήσεων ο επηρεαζόμενος δικαιούχος επιβεβαιώνει ή καταχωρίζει τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στην οποία γίνονται όλες οι τυχόν μεταγενέστερες κοινοποιήσεις.

Σε περίπτωση ρητής ή τεκμαιρόμενης συναίνεσης, ή μη ύπαρξης επηρεαζόμενων ακινήτων, και μη υπέρβασης της αποδεκτής απόκλισης εμβαδού, οι οριζόμενες στην εν λόγω απόφαση υπηρεσίες του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνουν στην έκδοση απόφασης η οποία καταχωρίζεται προσωρινά στα κτηματολογικά διαγράμματα και βιβλία της βάσης δεδομένων του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα τρίτων για τους οποίους δεν υπάρχει ρητή ή τεκμαιρόμενη συναίνεση.

Ο Κτηματολογικός Δικαστής
Η απόφαση κοινοποιείται μέσω της εφαρμογής στον αιτούντα και σε κάθε επηρεαζόμενο δικαιούχο ή συνδικαιούχο εμπράγματου δικαιώματος. Αντιρρήσεις κατά της απόφασης υποβάλλονται με προσφυγή από τον έχοντα έννομο συμφέρον ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης, και η προσφυγή εγγράφεται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.

Ο Κτηματολογικός Δικαστής, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, ελέγχει αν η αντίρρηση έχει εγγραφεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και σε αρνητική περίπτωση την απορρίπτει ως απαράδεκτη.
Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεση της προσφυγής και επί ποινή απαραδέκτου, η προσφυγή καταχωρίζεται στα κτηματολογικά φύλλα των ακινήτων, όπου έχει καταχωρισθεί η αίτηση επί της οποίας εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση.

Η διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών αναστέλλεται έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της προσφυγής από τον Κτηματολογικό Δικαστή. Η προθεσμία και η άσκηση των ενδίκων μέσων κατά της απόφασης του Κτηματολογικού Δικαστή δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Μετά από την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας άσκησης προσφυγής, οριστικοποιείται η καταχώριση της απόφασης και διενεργείται η διόρθωση στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Σε περίπτωση άσκησης προσφυγής, αναστέλλεται η διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα. Ο Προϊστάμενος του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος τρέπει, σύμφωνα με την απόφαση του Κτηματολογικού Δικαστή επί της προσφυγής, την προσωρινή καταχώριση της απόφασής του σε οριστική, σημειώνοντας την τροπή στην οικεία θέση του κτηματολογικού φύλλου.

Ως ημερομηνία της οριστικής καταχώρισης θεωρείται η ημερομηνία της προσωρινής καταχώρισης. Μετά από την προσωρινή καταχώριση της απόφασης, ο Προϊστάμενος του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταχώριση μεταγενέστερης εγγραφής, πριν οριστικοποιηθεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου η προσωρινή καταχώριση.

Η υποβολή αίτησης διόρθωσης δεν συνιστά αναγκαία προδικασία για την υποβολή και συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου αγωγών και αιτήσεων διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, αρχικών και μεταγενέστερων.

Τέλος σημειώνεται, ότι έως ότου οριστεί Κτηματολογικός Δικαστής οι αντιρρήσεις υποβάλλονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, με βάση τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Κτηματολόγιο: Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών– Τι ισχύει για τις 30 Νοεμβρίου

Παράταση αναμένεται να πάρει η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών η οποία για πολλές περιοχές έληγε στις 30/11/2024 ύστερα από εισήγηση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Σε διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, έγινε δεκτό το αίτημα να μην αποτελέσει η 30.11.2024 καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είχε επισημάνει ότι «εάν οι εσφαλμένες πρώτες εγγραφές δεν διορθωθούν εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε, κατ’ άρθρο 7 ν. 2664/1998, θα καταστούν οριστικές και θα παραγάγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ του φερόμενου ως δικαιούχου», μία επισήμανση η οποία εισακούστηκε τελικά όπως φαίνεται από το αρμόδιο υπουργείο. Όπως αναφέρει πλέον σε σχετική ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών «Μέσα από τις τοποθετήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων σχετικά με την σημασία επαναπροσδιορισμού του τεκμηρίου αναδείχθηκε παράλληλα η αναγκαιότητα, η προθεσμία της 30.11.2024 η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών με την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή με εξωδικαστικές ενέργειες, να μην αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία. Το ως άνω αίτημα έγινε δεκτό από τον Υφυπουργό και η 30.11.2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των προαναφερομένων κτηματολογικών εγγραφών».

Η προθεσμία αυτή ωστόσο (30.11.2024) εξακολουθεί να ισχύει για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις περιοχές στις οποίες «τρέχει» ακόμη η Κτηματογράφηση. Όπως είναι γνωστό, με την διαδικασία της Κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (για παράδειγμα κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές). Από την άλλη, όσον αφορά στη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, για την οποία σε πολλές περιοχές της χώρας η προθεσμία έληγε στο τέλος Νοεμβρίου λόγω κινδύνου να βρεθούν πολλοί ιδιοκτήτες στον αέρα σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής αναμένεται να δοθεί παράταση.

Σε ποιες περιοχές αφορά η παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών
Όσον αφορά στις αρχικές εγγραφές, ανάλογα με το χρόνο έναρξης της διαδικασίας, κάποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν περιθώριο για διόρθωση των αρχικών εγγραφών ακόμη και μέχρι το 2032 ενώ, άλλες, όπου η διαδικασία είχε ξεκινήσει νωρίτερα δέχονταν την πίεση τις προθεσμίας στις 30/11/2024. Πρόκειται για περιοχές στην Αττική, στον Πειραιά, στην Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη. Εκεί πλέον η καταληκτική αυτή ημερομηνία αναμένεται να μετατεθεί χρονικά και οι πολίτες θα λάβουν νέα ενημέρωση για την περιοχή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετάθεση της προθεσμίας για την διόρθωση των αρχικών εγγραφών αφορά σε περιοχές όπως:

Αττική: Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη, Παπάγου, Ψυχικό, Αρτέμιδα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Παιανία, Σπάτα, Παλλήνη, Ελευσίνα, Μαγούλα
Πειραιάς: Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Αιάντειο, Αμπελάκια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα, Σελήνια
Δυτική Μακεδονία (υποκατάστημα Γρεβενών): Γρεβενά, Καρπερς, Φελλί,
Δυτική Μακεδονία (υποκατάστημα Καστοριάς): Αμπελόκηποι, Άργος Ορεστικό, Δισπηλιό, Καστοριά, Λεύκη, Μαυροχώρι, Μεσοποταμία, Πολυκάρπη-Δυτική Μακεδονία (υποκατάστημα Φλώρινας) Αίγειρος, Άγιος Αχίλλειος, Αμύνταιο, Αντάρτικο, Βαλτόνερα, Καλλιθέα, Λαιμός, Λεβαία, Λεύκωνας, Πεδινό, Πλατύ, Φλώρινα
Δυτική Μακεδονία (υποκατάστημα Εορδαίας): Φιλώτας
Δυτική Μακεδονία (Έδρα-Κοζάνη): Κοζάνη
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (έδρα-Κομοτηνή): Κομοτηνή, Μέση,
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης): Αλεξανδρούπολη, Άνθεια, Λουτρός, Άγιος Αθανάσιος, Δράμα, Καλαμπάκι, Καλαμώνας, Κεφαλάρι, Μέγας Αλέξανδρος
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (υποκατάστημα Καβάλας): Αβραμυλιά, Αγίασμα, Άγιος Ανδρέας, Διαλεκτό, Ελευθερούπολη, Ελευθερές, Καβάλα, Κεραμωτή, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Καρυά, Νέα Πέραμος, Ξεριά, Παράδεισος, Πηγές, Φίλιπποι
Κεντρική Μακεδονία (υποκατάστημα Βέροιας): Αγία Βαρβάρα, Βεργίνα, Βέροια, Παλατίτσια, Τριπόταμος,
Κεντρική Μακεδονία (υποκατάστημα Κιλκίς): Άγιος Πέτρος, Αξιοχώρι, Άσπρο, Ευρωπός, Κιλκίς, Μεσιά, Πευκόδασος, Πολύκαστρο, ΚοζάνηΚεντρική Μακεδονία (υποκατάστημα Σερρών): Σέρρες
Κεντρική Μακεδονία (υποκατάστημα Πολυγύρου): Νέος Μαρμαράς, Πολύγυρος, Σάρτη, Συκέα
Θεσσαλονίκη: Άγιος Παύλος, Αμπελόκηποι, Ασβεστοχώρι, Ελευθερίου Κορδελιού, Εξοχή, Ευκαρπία, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, Ιωνία, Μενεμένη, Νεάπολη, Πεύκα, Πολίχνη, Πυλαία, Σταυρούπολη, Συκιές, Τριανδρία, Χορτιάτης, Ωραιόκαστρο, Αγία Τριάδα, Βασιλικά, Θέρμη, Καλαμαριά, Νέα Ραιδεστός, Νέο Ρύσιο, Πανόραμα, Νέοι Επιβάτες, Περαία, Πλαγιάρι, Ταγαράδες, Ανάληψη, Μοδίου, Αθύρων, Καβαλλάρι, Λαγηνών, Ραχώνα
Δωδεκάνησα: Πάτμος
Στερεά Ελλάδα (υποκατάστημα Χαλκίδας): Άγιος Νικόλαος, Βασιλικός, Δροσιά, Μύτικας, Χαλκίδα, Αφράτι, Βαθύ, Καλοχώρι-Παντείχι, Νέα Αρτάκη, Νέα Λάμψακος, Παραλία Αυλίδος, Φάρος, Φύλλα, Άγιος Ανδρέας, Ανιάδα, Καρπενήσι, Κλαυσί, Κορυσχάδες, Μεγάλο Χωριό, Μουζίλο
Στερεά Ελλάδα (Λαμία-έδρα): Άγιος Κωνσταντίνος, Αρκτίστα, Αταλάντη, Κυπαρίσσι, Λιβανάτες, Μαλεσίνα, Μαρτίνο, Προσκυνάς, Τραγάνα
Στερεά Ελλάδα (υποκατάστημα Άμφισσας): Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άμφισσα, Ιτέα, Κίρρα, Σερνικάκι, Χρισσό
Ιόνιο (υποκατάστημα Ζακύνθου): Αργάσι, Βασιλικός, Ζάκυνθος Καλαμάκι, Παντοκράτορας
Ιόνιο (Κέρκυρα-έδρα): Αλεπού, Κανάλι, Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα,
Ιόνιο (υποκατάστημα Κεφαλλονιάς και Ιθάκης): Αργοστόλι, Δαυγατά, Διλινάτα, Θηναία, Κουβαλατα, Κουρουκλάτα, Ληξούρι, Σουλλαρών
Ιόνιο (υποκατάστημα Λευκάδος): Αλέξανδρος, Απολπαίνη, Βαύκερη, Καριώτες, Καρυά, Κατούνη, Λευκάδα, Νυδρί, Πηγαδησάνων, Σφαακιώτες, Τσουκαλάδες
Δυτική Ελλάδα (υποκατάστημα Αμαλιάδος): Αρετή, Λεχαινά, Μανωλάδα, Νέα Μανωλάδα, Πύργος, Άγιος Γεώργιος, Αμαλιάδα, Κολίρι, Λασταίικα
Ήπειρος (υποκατάστημα Ηγουμενίτσας): Ασπροκκλήσι, Ηγουμεντίτσα, Πλαίσιο, Σαγιάδα, Φιλιατά,
Ήπειρος (έδρα-Ιωάννινα): Ανατολή, Ιωάννινα, Κατσικάς, Σταυράκι
Ήπειρος (υποκατάστημα Άρτας): Νέα Κερασούντα, Ρωμιά, Φιλιπιάδα,
Ήπειρος (υποκατάστημα Πρέβεζας): Θεσπρωτικό, Πέτρα, Πρέβεζα, Στεφάνη
Κρήτη (έδρα-Ηράκλειο): Ηράκλειο
Κρήτη (υποκατάστημα Αγίου Νικολάου Λασιθίου): Άγιος Νικόλαος, Ελούντα
Κρήτη (υποκατάστημα Ρεθύμνου): Άδελε, Αργυρούπολη, Αρμένοι, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Επισκοπή, Μαρουλάς, Πρασιές, Πρινές, Ρέθυμνο, Ρουσσοσπιτι, Χρωμοναστήρι,
Κρήτη (υποκατάστημα Χανίων): Κουνουπιδιανά, Μουρνιές, Νέα Κυδωνία, Νεροκούρος, Κυδωνία, Σούδα, Χανιά, Γαύδος
Βόρειο Αιγαίο (έδρα Μυτιλήνη): Αγία Μαρίνα, Αλυφαντά, Κάτω Τρίτος, Μεσαγρός, Μόρια, Μυτιλήνη, Παλαιόκηπος, Παναγιούδα, Παππάδος, Πέραμα, Πλακάδος, Ταξιάρχες,
Βόρειο Αιγαίο (υποκατάστημα Χίου): Ανεμώνας, Θυμιανά, Ιωνία, Καμποχώρια, Μαστιχοχώρια, Νεοχώρι, Χίος
Βόρειο Αιγαίο (υποκατάστημα Σάμου): Σάμος
Θεσσαλία (Καρδίτσα): Αγία Τριάδα, Αγναντερό, Καρδίτσα, Καλογριανά,Παλαιοχώρι, Προάστιο
Θεσσαλία (Τύρναβος): Αμπελώνας, Αργυροπούλειο, Γιαννούλη, Τύρναβος, Φαλάνη
Θεσσαλία (υποκατάστημα Βόλου): Νέα Αγχίαλος
Θεσσαλία (υποκατάστημα Τρικάλων): Αγία Κυριακή, Γλίνος, Μεγάλα Καλύβια, Πατουλιά, Σερβωτά, Τρίκαλα
Θεσσαλία (υποκατάστημα Σκιάθου): Σκιάθος, Αλόννησος
Πελοπόννησος (υποκατάστημα Κορίνθου): Άσσος, Βέλο-Νεράντζα, Βοχαϊκό, Βραχάτι, Ζευγολατειό, Κάτω Άσσος, Κοκκώνι, Κόρινθος, Λέχαιο
Πελοπόννησος (υποκατάστημα Καλαμάτας): Αντικάλαμος, Ασπρόχωμα, Θουρία, Καλαμάτα, Λαίικά, Μεσσήνη, Σπερχογεία,
Πελοπόννησος (υποκατάστημα Σπάρτης): Γύθειο, Λάγιο, Σκάλα,Άγιος Ιωάννης
Κυκλάδες (Σύρος-έδρα): Άνω Σύρος, Βάρη, Γαλησσάς, Ερμούπολη, Μάννα, Πάγος, Ποσειδωνία, Φοίνικας,Χρούσα
Κυκλάδες (υποκατάστημα Θήρας): Ακρωτήρι, Εμπορειό, Επισκοπής Γωνιάς, Μεγαλοχώρι, Πύργος Καλλίστης
Κυκλάδες (υποκατάστημα Μήλου): Απολλωνία, Αρτεμώνας, Κίμωλος, Μήλος
Κυκλάδες (υποκατάστημα Μυκόνου): Μύκονος

Στον Ψηφιακό Χάρτη 32 Δήμοι, με πληθυσμό 1,1 εκατ., και 550 χιλ. κτήρια

Χτες, υπεγράφη ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το σχήμα «Netcompany – Intrasoft S.A.», η 2η Εκτελεστική Σύμβαση της συμφωνίας πλαίσιο («Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας») για το τμήμα 2 «Μητρώο Κτιρίων και Γεωχωρική Τεκμηρίωσή τους», συμβατικού ποσού 5,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Υπάρχει πρόβλεψη για προαίρεση έως το 50% της εκτιμώμενης αξίας εκάστου τμήματος (ήτοι 2,9 εκατ. περίπου).

Η συνολική διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται σε 14 μήνες αρχής γενομένης από την υπογραφή της.

Οι 32 δήμοι και τα κτήρια

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων.

Οι δήμοι είναι: 1. Αγκιστρίου 2. Αίγινας 3. Ασπρόπυργου 4. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης 5. Ελευσίνας 6. Θερμαϊκού 7. Κασσάνδρας 8. Κορινθίων 9. Κρωπίας 10. Λαρισαίων 11. Λαυρεωτικής 12. Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων 13. Μάνδρας – Ειδυλλίας 14. Μαραθώνος 15. Μαρκοπούλου Μεσογαίας 16. Μεγαρέων 17. Μυκόνου 18. Νέας Προποντίδας 19. Παιανίας 4 20. Παλλήνης 21. Περάματος 22. Πυλαίας – Χορτιάτη 23. Ραφήνας – Πικερμίου 24. Σαλαμίνος 25. Σαρωνικού 26. Σκιάθου 27. Σπάτων 28. Σπετσών 29. Σύρου – Ερμούπολης 30. Φυλής 31. Ωραιοκάστρου και 32. Ωρωπού.

Το Έργο αποτελεί μια σύνθετη και εξαιρετικά πολύπλοκη παρέμβαση που περιλαμβάνει την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε 32 Δήμους της χώρας με στόχο την ενίσχυση – συμπλήρωση του Μητρώου Κτιρίων στην οποία περιλαμβάνονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

● Σύνταξη νέων επικαιροποιημένων φωτογραμμετρικών υποβάθρων πολύ μεγάλης ανάλυσης.

● Την αποτύπωση υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

● Την τεκμηρίωση περιγραφικών στοιχείων και την αντιστοίχιση Μετρητών Ηλεκτροδότησης Κτιρίων.

● Τη δημιουργία Βάσης δεδομένων και την επεξεργασία και ομογενοποίηση στοιχείων για την ένταξή τους στον Ψηφιακό Χάρτη.

Μέσω του τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου θα πραγματοποιηθεί η γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία της βάσης των Δημοτικών Τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ.

Συνολικά σχετικά με τη γεωμετρική τεκμηρίωση των κτιρίων και την ενίσχυση της πληροφορίας στη βάση δεδομένων του Ψηφιακού Χάρτη, το έργο αναφέρεται σε: • 32 Δήμους • 82 Δημοτικές Ενότητες και • Περίπου 550.000 κτίρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας).

Εξ’ αυτών, π.χ., 12.670 κτήρια είναι στην Αίγινα, πάνω από 12 χιλ. στον Ασπρόπυργο, σχεδόν 11,4 χιλ. σε Βούλα – Βάρη – Βουλιαγμένη, σχεδόν 8 χιλ. στην Ελευσίνα, 19,8 χιλ. στον Σαρωνικό, σχεδόν 18 χιλ. στον Θερμαϊκό, 23,7 χιλ. στην Κόρινθο, 30 χιλ. στη Λάρισα, σχεδόν 19,5 χιλ. στη Λαυρεωτική, 19 χιλ. στον Μαραθώνα, 22 χιλ. στα Μέγαρα, 32 χιλ. στη Σαλαμίνα, 23 χιλ. σε Σπάτα – Αρτέμιδα, 15,6 χιλ. στη Σύρο, 13,7 χιλ. στην Κασσάνδρα, 12,2 χιλ. στην Κρωπία, 16,6 χιλ. σε Λουτράκι – Αγ. Θεοδώρων, 12,3 χιλ. σε Μάνδρα, 12,6 χιλ. σε Μαρκόπουλο, 10, χ8 χιλ. κτήρια στη Μύκονο, 30,4 χιλ. σε Νέα Προποντίδα, 8,4 χιλ. στην Παιανία, 14,7 χιλ. στην Παλλήνη, πάνω από 6 χιλ. στο Πέραμα, σχεδόν 14 χιλ. κτήρια σε Πυλαία – Χορτιάτη, 8,8 χιλ. σε Ραφήνα – Πικέρμι, πάνω από 5 χιλ. στη Σκιάθο, πάνω από 3 χιλ. στις Σπέτσες, 13,8 χιλ. κτήριο στη Φυλή, 13,3 χιλ. σε Ωραιόκαστρο, 25,5 χιλ. στον Ωρωπό, 872 στο Αγκίστρι, συνολικής έκτασης 5,25 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αφορούν σε σχεδόν 1,1 εκατ. πληθυσμό.

Από τα 5.257 km2 της έκτασης των παραπάνω Δήμων, θα τεκμηριωθεί δόμηση η οποία περιλαμβάνεται σε περίπου 1.350 km2 αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος ή τουριστικών ζωνών, καλύπτοντας με μετρητικές αεροφωτογραφήσεις αυτές τις περιοχές, εξαιρώντας αγροτικές και δασικές περιοχές. Η οριστική χάραξη των πολυγώνων θα γίνει ανά Δημοτική Ενότητα, σε συνεννόηση της Ένωσης με την Αναθέτουσα Αρχή, με κριτήριο την πυκνότητα των κτισμάτων και κατασκευών και ελάχιστη πλευρά πολυγώνου οριοθέτησης τα πεντακόσια μέτρα (500m).

Τι θα κάνει ο ανάδοχος

Ο ανάδοχος θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε ανάλυση, καταγραφή και κατηγοριοποίηση περιοχών, σε αποτύπωση υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων, σε μεμονωμένες αυτοψίες και σύνταξη τεκμηρίωσης γενικής εικόνας αποτελεσμάτων, σε εντοπισμό πιθανών αυθαιρεσιών, θα κατηγοριοποιήσει τις υφιστάμενες χρήσεις, με στόχο η κάθε περιοχή να σχεδιασθεί διαφορετικά, έτσι ώστε να καλυφθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο η ανάλυση και η πληροφορία που χρειάζεται να εξαχθεί, σε τρισδιάστατη ψηφιοποίηση περιγραμμάτων κτιρίων (building footprints) και στη δημιουργία βάσης δεδομένων κτιρίων κ.α. Η παρούσα Συμφωνία Πλαίσιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

insider.gr

Ζητούν παρατάσεις για όλους τους σεισμόπληκτους οι μηχανικοί

Έγγραφη διαμαρτυρία υπογράφουν οι Μηχανικοί της Σάμου σχετικά με την αδειοδότηση επισκευής και αποκατάστασης κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό της 30/10/2020 στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου.

Οι μηχανικοί αναφέρονται λεπτομερώς στη διαδικασία κατάθεσης φακέλων, που δεν γίνονται αυτόματα, όπως λένε χαρακτηριστικά αλλά είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενώ σε συνδυασμό με το ελάχιστο προσωπικό της ΔΑΕΦΚ, την μετακόμιση της υπηρεσίας σε άλλο υπουργείο, τη μία λειτουργία της υπηρεσίας στην Σάμο αλλά και τις αυξημένες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με αποτέλεσμα από τα 1700 περίπου σεισμόπληκτα που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα να έχουν κατατεθεί 350 φάκελοι και να έχουν εκδοθεί 135 οικοδομικές άδειες.

Είναι άμεσα απαραίτητο, όπως λένε, να δοθούν παρατάσεις για ΟΛΟΥΣ τους σεισμόπληκτους που επιθυμούν να επισκευάσουν τα κτίρια τους, να γίνει ξανά γραφείο της ΔΑΕΦΚ στη Σάμο, να υπάρχει διαρκής και αδιάκοπος δίαυλος επικοινωνίας με τους μηχανικούς που χειρίζονται τις υποθέσεις μας, να σταματήσει ο διαχωρισμός αυτών που πήραν πρώτη αρωγή και αυτών που δεν πήραν, όλοι τα ίδια θέματα αντιμετωπίζουμε, να επισπεύδονται οι διαδικασίες εγκρίσεων και χαρακτηρισμών κτιρίων σεισμόπληκτων και να δοθεί 20% προσαύξηση λόγω νησιωτικότητας.

Συγκεκριμένα οι μηχανικοί της Σάμου ζητούν:

  • Την άμεση ανανέωση όλων των προθεσμιών έως και το τέλος του 2025. (προθεσμίες για αρωγή, καθορισμό δικαιούχου κλπ)
  • Την αύξηση του 20%στις τιμές των εργασιών λόγω νησιωτικότητας, όπως άλλωστε ίσχυε παλιότερα
  • Την επαναλειτουργία του γραφείου της ΔΑΕΦΚ στη Σάμο
  • Την απλοποίηση διαδικασιών έκδοσης αδειών επισκευές κτιρίου
  • Την δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης ώστε να έχουμε άμεση επικοινωνία με τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ.

Αυθαίρετα: Αντιδρούν οι δήμαρχοι στις ρυθμίσεις τακτοποίησης ακινήτων

Νέα «συμμαχία» δημάρχων στην Αττική φαίνεται ότι ξεκινά, αυτή τη φορά για τα αυθαίρετα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Πρόκειται για το δεύτερο κοινό μέτωπο, έπειτα από τη μάχη που δίνουν για τα ύψη των κτιρίων η έκβαση της οποίας κρίνεται αυτό το διάστημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα αυθαίρετα στις παραλίες

Το νέο κοινό σημείο διεκδίκησης είναι οι ελεύθερες από αυθαίρετα παραλίες, με τους δημάρχους Αλίμου και Αθηναίων να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις για «τακτοποίηση» πολεοδομικών παρανομιών σε ακίνητα του Δημοσίου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος είχε ηγηθεί και του …αντάρτικου για τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), πρωτοστατεί και σε αυτόν τον αγώνα μιλώντας για «σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που “νομιμοποιεί” καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (beach bar κλπ.) στον αιγιαλό». Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας αναφερόμενος στις σχετικές διατάξεις καταγγέλλει την κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι ρυθμίσεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Τον ξεσηκωμό προκάλεσαν δύο ρυθμίσεις που επιχειρούν νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία και ειδικότερα τα άρθρα 69 και 70 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Το πρώτο, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση διορθώνει ένα σφάλμα στο Προεδρικό Διάταγμα 1/5.3.2004 (Δ’ 254) περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής (από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας), καθώς στο διάγραμμα κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του, δηλαδή το 2004, δεν είχαν αποτυπωθεί υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Γι΄ αυτές προβλέπεται ότι μπορούν να διατηρούνται.

Αυθαίρετα Δημοσίου

Όσο για το άρθρο 70 αναφέρεται σε «τακτοποιήσεις» κατασκευών ακινήτων δημόσιου ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, αφορά ειδικές περιπτώσεις και προβλέπει ότι εάν τμήμα κτιρίου εντός ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και τα διαχειρίζονται η ΕΤΑΔ ή δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο είναι κύριος του συνόλου ή άνω του 51%, καθώς και εντός ακινήτων που βρίσκονται ή θα περιέλθουν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, και βρίσκονται εντός αιγιαλού ή παλιού αιγιαλού. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ανασταλεί η επιβολή κυρώσεων και να εξαιρεθούν αυθαίρετα από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά τους και του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προϋπόθεση να υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) σχετικά με την τεχνική αδυναμία κατεδάφισής τους, έπειτα από υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΝ, «λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα των ενιαίων κτιρίων με λειτουργική και στατική εξάρτηση, όπου υφίσταται αδυναμία της εν μέρει κατεδάφισης αυτών, εισάγεται ειδική ρύθμιση για τις περιπτώσεις αυτές που αφορούν σε ακίνητα που ανήκουν στην δημόσια περιουσία, η αξιοποίηση των οποίων εξυπηρετεί, μέσω των εσόδων που εξ αυτών δημιουργούνται, σκοπούς δημοσίου συμφέροντος».

Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος Αλίμου

Σύμφωνα με την ερμηνεία των προωθούμενων ρυθμίσεων που δίνει ο κ. Κονδύλης, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται δυνατότητα υπέρ των ακινήτων της ΕΤΑΔ να τακτοποιούν αυθαίρετες κατασκευές μέσα στον αιγιαλό για μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτι που μέχρι σήμερα ρητά απαγορευόταν». Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στην ακτογραμμή του Αλίμου τουλάχιστον τρία πολύ μεγάλα ακίνητα έχουν, αθροιστικά, πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό, παραλία και παλαιό αιγιαλό που είχε επιχειρηθεί να τακτοποιηθούν αλλά, όπως τονίζει, η πολεοδομία του Δήμου Αλίμου τις ακύρωσε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κονδύλης, η ισχύουσα νομοθεσία εξαιρεί ρητά από την τακτοποίηση καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου. «Μόνο κατ’ εξαίρεση το επιτρέπει η νομοθεσία για λόγους δημοσίου συμφέροντος», εξηγεί ο δήμαρχος Αλίμου. Και προσθέτει: «Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν ανεγερθεί άναρχα, χωρίς άδεια, από επιχειρήσεις που πέραν της μίσθωσης που είχαν, καταπάτησαν και χώρο δημοσίου ακινήτου. Για παράδειγμα, μίσθωση που ήταν για 700 τετραγωνικά μέτρα, σήμερα οι εγκαταστάσεις έχουν φτάσει τα 2.700 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή έχουμε επιπλέον 2 στρέμματα αυθαίρετων κατασκευών – τσιμεντοστρώσεις, κτίσματα, στέγαστρα, μπαρ υπαίθρια. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2, 3 χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια να κατεδαφίσουμε και έρχεται μια διάταξη νόμου για να τις διατηρήσει εις το διηνεκές».

Μάλιστα, ο κ. Κονδύλης αναφερόμενος στο ΠΔ 254/2004 επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας Αλίμου προσδιορίζει ότι μπορούν να γίνουν δύο αναψυκτήρια έως 300 τετραγωνικά μέτρα έκαστο. «Αν ψηφιστεί ο νόμος θα έχουμε καταστήματα, αναψυκτήρια, εστιατόρια που το ένα θα είναι 2.500 τετραγωνικά και το άλλο 1.400 τετραγωνικά», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι επιχείρηση είχε νοικιάσει 26 τετραγωνικά μέτρα για καντίνα και έχει επεκταθεί με σταθερές κατασκευές 800 τετραγωνικών στον αιγιαλό για τις οποίες υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο δήμαρχος Αλίμου προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα προσβάλει κάθε «τακτοποίηση» αυθαιρεσίας που θα προσπαθήσουν να κάνουν σε αιγιαλό και παραλία του Αλίμου.

Πηγή: ot.gr

Σκυλακάκης: Tέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση από το 2028

Για την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και τις αλλαγές στις τιμές στο ρεύμα μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σκυλακάκης, αναφορικά με τις αλλαγές στα ακίνητα, υπογράμμισε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι κάτι που θα σταματήσει με την έννοια ότι γύρω στο 2027-2028 η χώρα θα αποκτήσει παντού σχέδιο.

«Είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι είσαι εντός ή εκτός οικισμών κι άλλο πράγμα εντός ή εκτός σχεδίου. Κάνουμε αυτήν τη στιγμή 700 εκατομμύρια ευρώ επένδυση, τη μεγαλύτερη από την αρχή του ελληνικού κράτους, όπου βάζουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια παντού. Σε αυτά θα προβλέπεται πού μπορείς να χτίσεις και τι», όπως ανέφερε για να συμπληρώσει:

«Μέχρι να συμβεί αυτό ήρθε το ΣτΕ και έβγαλε κάποιους τρόπους εκτός σχεδίου αντισυνταγματικούς, κατά κύριο λόγο τα τυφλά οικόπεδα, και πάνω σε αυτό νομοθετούμε, κάνοντας μερικές πρόσθετες παρεμβάσεις. Από κει και πέρα, θα κάνουμε και κάποιες άλλες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να έχει πιο πολλά ακίνητα να χτίσει κανείς μέσα σε έναν οικισμό παρά έξω, διότι το δεύτερο έχει πρόσθετη επιβάρυνση στο κοινωνικό σύνολο. Φωνάζουμε επί δεκαετίες για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά δεν φωνάζουμε αρκετά για το ότι δεν προχώρησαν επί δεκαετίες τα πολεοδομικά σχέδια. Εκεί λοιπόν υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε τη διαθέσιμη γη εντός των οικισμών, ώστε να γίνει πιο φθηνή και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

koinignomi.gr

Προθεσμία 40 ημερών για να μη χαθούν αδήλωτα ακίνητα

Με πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ και «μπλοκαρίσματα» στις πωλήσεις και μεταβιβάσεις περιουσιακών τους στοιχείων απειλούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Η συγκεκριμένη προθεσμία, που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου εξακολουθεί να «τρέχει» η κτηματογράφηση, «δεν πρόκειται να παραταθεί» διαμηνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, πίστωση χρόνου έως τις 30 Νοεμβρίου έχει δοθεί και για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που έληξαν στο τέλος του 2023.

Στο διάστημα των περίπου 40 ημερών που μεσολαβεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν μια «τελευταία ευκαιρία» να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα δικαιώματα που δεν θα δηλωθούν θα εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θεωρητικά θα ανήκουν στο Δημόσιο.

Πάντως, ήδη, οι αδήλωτες ιδιοκτησίες υπολογίζονται σε χιλιάδες και όταν θα παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων, ενώ δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν (να διατεθούν για αγοραπωλησίες κ.λπ.). Συγκεκριμένα, εάν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί (με πώληση, δωρεά κ.λπ.) μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες είναι περίπλοκες, χρονοβόρες και δαπανηρές, ενώ μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δικαστικές ενέργειες.

Στις περιοχές όπου η κτηματογράφηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, εντάσσονται δήμοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη κ.λπ. Συγκεκριμένες πληροφορίες για τις περιοχές αυτές μπορούν να λάβουν οι πολίτες μέσω του ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου maps.ktimatologio.gr.

Με τη διαδικασία της κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του νόμου 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Με τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Νοεμβρίου, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας θα ισχύσουν κλιμακωτά πρόστιμα (έως 2.000 ευρώ), ανάλογα με την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Οι πλατφόρμες
Υπενθυμίζεται ότι πλέον η υποβολή των εγγράφων γίνεται μόνο ψηφιακά σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της χώρας μέσω του ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr. Στις συγκεκριμένες πλατφόρμες μπορούν να υποβάλλονται:

Πράξεις που συντάσσονται από συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων: α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.
Πράξεις που συντάσσονται ή και διακινούνται από δικηγόρους και αφορούν α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και β) εγγραφή προσημείωσης.
Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, όπως αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου 2664/1998, που υποβάλλονται από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση η παρέμβαση κρίνεται απολύτως αναγκαία ενόψει της επικείμενης λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30/11/2024, οπότε αναμένεται η υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων διόρθωσης.

Δύο τρόποι
Βήμα βήμα η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας
Πώς υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας. Βασική προϋπόθεση για τη δήλωση της «τελευταίας στιγμής» είναι η υποβολή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων, όπως είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται με δύο τρόπους:

Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
Με επί τόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής, ενώ εάν ένας πολίτης επιθυμεί ο ίδιος να υποβάλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (π.χ. για συγγενή που βρίσκεται στο εξωτερικό) θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.

Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν τη γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.

Ολα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στον διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο www.ktimatologio.gr.

Ειδικότερα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2, καθώς και τα συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα, όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα
Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη δήλωση του νόμου 2308/1995.
Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις και πιστοποιητικά μεταγραφής τους).
Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Για τα νομικά πρόσωπα
Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικού προσώπου δήλωση του νόμου 2308/1995.
Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις και πιστοποιητικά μεταγραφής τους).
Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.

Για ανήλικο
Η δήλωση θα αναγράφει ως δικαιούχο τον ανήλικο, αλλά θα υπογράφεται και από τους δύο γονείς ως νόμιμους αντιπροσώπους του ανηλίκου ή από τον έναν γονέα σε περίπτωση που προσκομίζεται δικαστική απόφαση άσκησης της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα. Κατά την υποβολή της δήλωσης προσκομίζονται απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας των νόμιμων αντιπροσώπων, καθώς και του ανηλίκου εφόσον έχει εκδοθεί.

tanea.gr

Έρχεται πλατφόρμα συναλλαγών δικαιωμάτων δόμησης – Η Μεταφορά Συντελεστή και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Τη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής – απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης, με συγκεκριμένη χρηματική αξία, η οποία θα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, και ταυτόχρονα θα δημιουργεί πόρους για πράσινα έργα, προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επί της ουσίας, «χτίζεται» πλατφόρμα για την υποστήριξη της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης», με τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης να γίνεται ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα, με φορέα υλοποίησης το ΤΕΕ, θα προχωρήσει η δημιουργία πλατφόρμας που θα υποστηρίξει το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ψηφιακής Τράπεζας Γης». Με το έργο αυτό επιδιώκεται η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που θα υποστηρίζει την συστηματική και ελεγχόμενη αγοροπωλησία τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης που έχουν ήδη εκδοθεί.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης συμπεριλαμβανομένου και των δικαιωμάτων προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 18.538.850 ευρώ, ή αλλιώς με ΦΠΑ στα 22.988.174 ευρώ (αρχικό κόστος στα 16.633.980 ευρώ, τα υπόλοιπα η προαίρεση, εκ των οποίων 1,3 εκατ. για συντήρηση συστήματος). Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σύμβαση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (ΤΑΑ), ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 15 μήνες. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε για τις 26 Νοεμβρίου 2024. Οι δαπάνες του Έργου, μη περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων-TAA.

Το έργο, οι στόχοι, τα προσδοκώμενα οφέλη
Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου αποτελεί η δημιουργία μίας πλατφόρμας ηλεκτρονικής – απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης, με συγκεκριμένη χρηματική αξία, η οποία θα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, και ταυτόχρονα θα δημιουργεί πόρους για πράσινα έργα. Πωλητές και αγοραστές συντελεστή δόμησης θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης, μέσω της οποίας η μεταφορά συντελεστή δόμησης θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου δε θα επιτρέπει την οποιαδήποτε απευθείας επαφή μεταξύ πωλητών και αγοραστών, ούτε την ουσιαστική ανάμιξη δημοσίων φορέων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας την απόλυτη διαφάνεια της διαδικασίας.

Όπως σημειώνεται, σε Εθνικό επίπεδο, μέσω της θέσπισης και λειτουργίας Ψηφιακής Τράπεζας Γης (ΨΤΓ), επιδιώκεται:

● να υποστηριχτεί η άσκηση πολεοδομικής πολιτικής,● να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον,

● να δημιουργηθούν ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και υπόγειοι ή υπέργειοι χώροι στάθμευσης, σε περιοχές όπου υπάρχει υπέρμετρη πολεοδομική επιβάρυνση,

● να προστατευθούν και να αποκατασταθούν κτίρια πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς,

● να αναπτυχθούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

Επίσης, με τη θεσμοθέτηση της ΨΤΓ θα επιλύονται προβλήματα/θέματα, όπως:

● η αδυναμία αξιοποίησης των τίτλων δικαιώματος ΜΣΔ, που βρίσκονται σε ισχύ και παραμένουν ανενεργοί,

● η έλλειψη πόρων για την αποζημίωση δικαιούχων ιδιοκτησιών, που απαλλοτριώνονται για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων κ.λπ.,

● η ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης κτηρίων πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το πλαίσιο και οι αποφάσεις
Όπως σημειώνεται και στη διακήρυξη, με το Νόμο 4759/2020 (ΦΕΚ Α΄ 245/09.12.2020) για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Νόμος 4495/2017 (ΦΕΚ Α’ 167/03.11.2017) «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», θεσπίστηκε η σύσταση και λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης (ΨΤΓ) και έγινε η ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, που διαμορφώνουν έναν απλό και αποτελεσματικό μηχανισμό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία της οποίας ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείo Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία της οποίας ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείo Περιβάλλοντος και Ενέργειας .

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείo Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η δημιουργία, ανάπτυξη, η τήρηση, η ενημέρωση και η λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Παράλληλα, οι 325 δήμοι της χώρας, στο πλαίσιο των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ), που θα πρέπει να εκπονήσουν εντός των επομένων 3 ετών, ορίζουν τουλάχιστον μία ή δύο περιοχές ή όσες κρίνονται απαραίτητες, ως Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ). Στις ΖΥΣ θα επιτρέπεται η μεταφορά συντελεστή και θα προβλέπεται μειωμένη κάλυψη, αύξηση ύψους και συντελεστή δόμησης. Ένας δήμος έχει το δικαίωμα να ορίσει ΖΥΣ και πριν από την ολοκλήρωση του ΤΧΣ. Ειδικότερα, μέσω του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που έχει εντάξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά στον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό για πάνω από το 70% της Επικράτειας, θα υλοποιηθούν 229 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και 16 μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε 4 κύκλους αναθέσεων που θα «καλύψουν» 768 Δημοτικές Ενότητες όλης της χώρας.

Οι δήμοι και οι άλλοι φορείς – ιδιοκτήτες ακινήτων του Δημοσίου, όπως και οι ιδιώτες, θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, ενισχύοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς τους και ταυτόχρονα να εξωραΐσουν τις πόλεις, και όχι μόνο, αλλά και να προστατεύσουν την αρχιτεκτονική και ιστορική πολιτιστική κληρονομιά, με αυτονόητα οφέλη και για τον τουρισμό. Στην πράξη, η Ψηφιακή Τράπεζα Γης διαμορφώνει έναν απλό και αποτελεσματικό μηχανισμό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ψηφιακή Τράπεζας Γης θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα απρόσωπης, αδιάβλητης, διαφανούς και αντικειμενικής αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης με συγκεκριμένη χρηματική αξία. Η ΨΤΓ θα παρέχει τον μηχανισμό αποζημίωσης, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργεί πόρους για «πράσινα έργα», καθώς το 5% της αξίας κάθε συναλλαγής θα δεσμεύεται για έργα του «Πράσινου Ταμείου». Ταυτόχρονα, επιλύει χρόνια προβλήματα της πολεοδομίας και χωροταξίας στη χώρα μας, με συνταγματικά και επιστημονικά ορθό τρόπο. Παράλληλα, προωθείται η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Yφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τη διαδικασία ΜΣΔ
Ο θεσμός Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης υπό την ισχύ του ν. 3044/2002, σταμάτησε να λειτουργεί από το 2007, δημιουργώντας πολεοδομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Στον νόμο υπάρχει πρόβλεψη για την κατά προτεραιότητα εγγραφή στην ΨΤΓ των τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης που έχουν ήδη εκδοθεί, έπειτα από τον αναγκαίο έλεγχο της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι στη χώρα υπάρχουν συνολικά περίπου 20.000 διατηρητέα κτίρια (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και μνημεία (Υπουργείο Πολιτισμού), που έχουν περισσευούμενο συντελεστή της τάξης των 3.000.000 – 4.000.000 τετραγωνικών μέτρων (σημειώνεται ότι η ορθότερη μονάδα μέτρησης είναι η αξία αυτών, γιατί είναι διαφορετική η αντικειμενική αξία γης σε κάθε περιοχή και έτσι ύστερα από μελέτη θα οριστεί αλγόριθμος για τον προσδιορισμό της σε κάθε περιοχή).

Η πλειονότητα αυτών των κτιρίων αφορά σε παρατημένα και διαλυμένα οικοδομήματα, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων από τους ιδιοκτήτες για την αποκατάστασή τους, είτε λόγω πολυ-ιδιοκτησίας εξαιτίας κληρονομικών ζητημάτων, είτε επειδή είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

insider.gr

Ακίνητα: Ψηφιακός φάκελος – Τι θα περιλαμβάνει

Τον αριθμό των κλειστών κατοικιών σε όλη τη χώρα τα οποία θα μπορούσαν να «πέσουν» στην αγορά για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα αναμένεται να αποκαλύψει το φακέλωμα όλων των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι.

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο άρχισε να στήνει το Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων το οποίο θα ενεργοποιηθεί το 2025 και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας έως και εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Κενά ακίνητα
Ειδικά για τα κενά ακίνητα το δημόσιο δεν έχει πλήρη εικόνα. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την απογραφή του 2021 δείχνουν 793.884 κενά ακίνητα εκ των οποίων 255.300 βρίσκονται στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς είναι τα κλειστά ακίνητα» ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο της Prodexpo επισημαίνοντας ότι η εικόνα θα αλλάξει το 2025 «όταν και θα αναπτυχθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο».

Aλλά και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξης Πατέλης, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη δημιουργία καλύτερων βάσεων δεδομένων και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στην αγορά ακινήτων, λέγοντας ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών σε διάφορες υπηρεσίες, που πρέπει να «κουμπώσει»».

Φάκελος για κάθε ακίνητο
Ο νέος ψηφιακός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα περιλαμβάνει:

1. Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Τα στοιχεία του Περιουσιολογίου θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Στη συνέχεια οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και αν διαπιστώσουν διαφορές ή παραλείψεις θα προχωρήσουν σε διορθώσεις.

2. Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων στο οποίο καταγράφονται τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ενοίκια.

Στην νέα ειδική εφαρμογή θα έχουν πρόσβαση και οι ενοικιαστές οι οποίοι θα βλέπουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν σε και σε περίπτωση που εντοπίζουν αποκλίσεις (π.χ. μικρότερο μίσθωμα από αυτό που καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου) ή διαπιστώσουν ότι δεν έχει δηλωθεί το μισθωμένο ακίνητο θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν και τα ποσά – μισθώματα που πληρώνουν.

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης το Μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Κτηματολόγιο
Συγχρόνως, το Μητρώο θα διασυνδεθεί:

– Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

– Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Μαρία Βουργάνα

ot.gr

Οδηγός για το «ξεμπλοκάρισμα» των ακινήτων στο Κτηματολόγιο λόγω Δασικών Χαρτών

«Μπλοκαρισμένες» βρίσκονται σήμερα χιλιάδες εκτάσεις λόγω Δασικών Χαρτών και Κτηματολογίου κι αυτό γιατί οι διαδικασίες πηγαίνουν με αργούς ρυθμούς και δεν επιλύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

– Να σταματήσουν οι αγοραπωλησίες των εκτάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που φαίνονται ως δασικές στο χάρτη κι έκαναν Αντίρρηση οι ιδιοκτήτες τους και περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, πάνω από 6 χρόνια.

– Επίσης δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΕΝΤΟΣ οικισμών ενημερώθηκαν από το κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το ελληνικό δημόσιο.

– Χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως: καστανωτά σε Μαγνησία και Λάρισα ή αγριελιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο που επιδοτούνται από το ΟΣΔΕ, το δασαρχείο δεν τα αναγνωρίζει ότι είναι ιδιόκτητα και τα θεωρεί δάση.

– Πολλοί Δασωμένοι Αγροί ερμηνεύτηκαν ως ΔΔ, δηλαδή ως δασικές εκτάσεις, δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και θα πάνε στο δημόσιο.

– Εκτάσεις που χρόνια καταγράφονται στο Ελαιοκομικό και Αμπελουργικό κτηματολόγιο θεωρούνται παράνομα ξεχερσωμένες εκτάσεις και ιδιοκτησιακά ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο

Το κυριότερο όλων όμως είναι, ότι από την εξέταση των 400.000 περίπου αντιρρήσεων που έκαναν οι πολίτες απορρίπτονται σε μεγάλο ποσοστό από τις Επιτροπές. Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής πάνω από το 50% των ενστάσεων έχει απορριφθεί και σε ορισμένες περιοχές όπως Λάρισα, Κυκλάδες και Πελοπόννησο τα ποσοστά των απορρίψεων από τις επιτροπές αγγίζουν το 80%.

Αυτό σημαίνει, ότι στο κλείσιμο του Κτηματολογίου εκατομμύρια εκτάσεις θα καταγραφούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και οι περιουσίες των πολιτών θα χαθούν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν για να μην χάσουν την περιουσία τους και αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα τους.

  • Ποια είναι η σχέση του δασικού χάρτη με το Κτηματολόγιο;

Το μεν Κτηματολόγιο καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι δε δασικοί χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Έμμεσα, λοιπόν, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για το λόγο αυτό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Γι’ αυτό το λόγο, η κατάρτιση δασολογίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του Κτηματολογίου.

  • Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);

Μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός οικισμού ή εντός σχεδίου πόλης καθώς και όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου και φαίνονται στους μερικά κυρωμένους Δασικούς Χάρτες ως ( ΑΑ ), δηλαδή Άλλης μορφής έκταση στον ιστορικό χάρτη έτους 1945 και Άλλης μορφής έκταση στον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου έτους 2007 -2009. Αυτές μόνο οι οι περιοχές δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

  • Τι γίνεται με τις κληρονομιές;

Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία το ακίνητο.

  • Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν και τα υπόλοιπα ακίνητα εκτός σχεδίου για τα οποία έχουν γίνει Αντιρρήσεις κατά του Δασικού Χάρτη;

Μόλις συνεδριάσουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, που είναι τριμελείς και αποτελούνται από Δικηγόρο, δασολόγο και ένα μηχανικό. Με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2020, κάθε αντίρρηση εξετάζεται και βγαίνει απόφαση που δημοσιεύεται στην Διαύγεια. Σε περίπτωση θετικής απόφασης η έκταση αποδεσμεύεται και είναι άμεσα μεταβιβάσιμη, διορθώνεται και η αρχική εγγραφή στο κτηματολόγιο και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

  • Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να κερδίσειτην αντίρρηση του;

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων τη δική του άποψη τεκμηριωμένα καταθέτοντας και παρουσιάζοντας:

– την Αντίρρηση του

– όλα τα στοιχεία που διαθέτει (συμβόλαια, παραχωρητήρια, μισθωτήρια, οικοδομικές άδειες, επιδοτήσεις ΟΣΔΕ κλπ)

Επίσης μπορεί να παραστεί και τεχνικός σύμβουλος κατά την εξέταση στην ΕΠΕΑ και να καταθέσει και φωτοερμηνεία που να αποδεικνύει τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

  • Τι γίνεται με όσους δεν έκαναν εμπρόθεσμα Αντίρρηση και η έκταση τους χαρακτηρίστηκε Δασική ή Χορτολιβαδική;

Δεν μπορούν να υποβάλλουν Αντίρρηση εκπρόθεσμα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στο χάρτη χαρακτηρίστηκε λανθασμένα η έκταση τους ως δασική, τότε μπορούν να υποβάλλουν αίτημα προδήλου σφάλματος ζητώντας την αναμόρφωση του χάρτη.

  • Έμαθα ότι αποδεσμεύονται από το κτηματολόγιο οι Δασικές Εκτάσεις. Τι ισχύει;

Με νέα ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει εξασφαλίσει – για ακίνητο που είχε χαρακτηριστεί ως δάσος ή δασικό – την έκδοση απόφασης υπέρ του σε Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) Δασικών Χαρτών ή του οποίου το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός κυρωμένου δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει την εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο, χωρίς ταλαιπωρία στα δικαστήρια.

  • Ποια είναι τα σφάλματα που μπορούν να διορθώσουμε και σήμερα;

Τα σφάλματα διαχωρίζονται σε 9 κατηγορίες και αφορούν σε:

  1. Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σε αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.

  1. Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μην περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα.
  1. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Για παράδειγμα, να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.
  1. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης). Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ ΔΧ, κ.λπ).
  1. Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών. Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στον χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.
  1. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται ως «άλλης μορφής/κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.
  1. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.
  1. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες)
  2. Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη. Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως το να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια τουαναδασμού κ.λπ.
  • Ποιοι πολίτες πρέπει να φοβούνται λόγω διασταύρωσης δασικών χαρτών και Κτηματολογίου;

Αυτοί που κινδυνεύει η ιδιοκτησία τους να χαρακτηρισθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και επομένως να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο είναι όσοι:

  • Δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δηλώσουν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση.
  • Αμέλησαν να κάνουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.
  • Έκαναν στο «περίπου» εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη του κτηματολογίου.
  • Υπέβαλαν ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, που οδηγούν στην αδυναμία αντιστοίχισης συμβολαίου και ακριβής θέσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
  • Δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους στο κτηματολόγιο πριν την οριστικοποίηση των αρχικών (πρώτων) εγγραφών και χαρακτηρίστηκαν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

 

taxydromos.gr

Ακίνητα: «Μπόνους» δόμησης και εκτός σχεδίου «παγώνουν» επενδύσεις στο real estate

«Πυρ ομαδόν» εξαπολύουν παράγοντες του real estate για την καθυστέρηση επίλυσης των «γρίφων» με τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και την εκτός σχεδίου δόμηση στα ακίνητα.

Οι δύο μεγάλες πολεοδομικές εκκρεμότητες έχουν δημιουργήσει «βραχυκύκλωμα» στην αγορά η οποία αναμένει εδώ και έναν χρόνο ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη συνταγματικότητα των κινήτρων που δίνει ο ΝΟΚ για έξτρα δόμηση.

Ο γόρδιος δεσμός του ΝΟΚ και οι αντιδράσεις

Ήδη μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, μεσιτικά γραφεία αλλά και ο τεχνικός κόσμος, όπως εκφράζεται μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), έχουν παρέμβει υπέρ των ευεργετημάτων του ΝΟΚ.

Όπως και χθες, από το βήμα του Executive Breakfast της φετινής Prodexpo, εκπρόσωποι της αγοράς, αναφερόμενοι στις δικαστικές εμπλοκές με οικοδομικές άδειες που πήραν έξτρα… μπόι και τετραγωνικά βάσει των κινήτρων του οικοδομικού κανονισμού τόνισαν πώς πλήττεται η διεθνής εικόνα της ελληνικής οικονομίας ως επενδυτικού προορισμού και υπονομεύεται η προσπάθεια υλοποίησης σοβαρών επενδυτικών project.

Στην τεράστια καθυστέρηση εφαρμογής του ΝΟΚ αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια της Αθηναϊκής Οικονομικής, κυρία Δίκα Αγαπητίδου λέγοντας χαρακτηριστικά πως η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

12 χρόνια φαγούρας για έναν νόμο που κόλλησε στο ΣτΕ

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή και αναβρασμός για έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2012. Μας πήρε 12 χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει θέμα» τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις για τα «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ.

Στο μεταξύ, όπως τόνισε, έχουν προχωρήσει projects, έχουν ανεγερθεί κτίρια και τώρα θα πρέπει να γκρεμιστούν ενώ εκτίμησε πως ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί είναι η διαβούλευση και ο συμβιβασμός απ’ όλες τις πλευρές.

Γολγοθάς η μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, Managing Partner της Bernitsas Law αφού αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στο ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υφίσταται από τους ξένους επενδυτές αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα που ταλανίζουν την εγχώρια αγορά ακινήτων, εστιάζοντας στον ΝΟΚ.

Μάλιστα, ο κ. Μπερνίτσας αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που δημιουργούν αγκυλώσεις στην αγορά ακινήτων επισημαίνοντας τη μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία, αλλά και τις 500.000 αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, με τις περισσότερες Επιτροπές εξέτασής τους να μην έχουν ακόμη συσταθεί.

Λύση εδώ και τώρα γιατί πλήττεται η φήμη της χώρας

Την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης υπογράμμισε και ο CEO της Ten Brinke Hellas, Φώτης Γιόφτσιος, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή πλήττεται η εικόνα της χώρας ως επενδυτικός προορισμός.

«Όταν έχεις κάνει ένα business plan με συγκεκριμένες παραδοχές όσον αφορά στους συντελεστές δόμησης και εκ των υστέρων η διοίκηsη έρχεται και αναιρεί την απόφασή της, και ανακαλούνται άδειες υπάρχει πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη νομοθεσία. Πρέπει να πατάμε πάνω σε συγκεκριμένους νόμους. Δεν θέλουμε να είμαστε παράτυποι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανασφάλεια και αυθαίρετη ερμηνεία των κανονισμών

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, οι επενδυτές χρειάζονται αξιόπιστη νομοθεσία για τα ακίνητα ενώ επεσήμανε ότι «πλήττεται η εικόνα της χώρας από τα μπρος πίσω με τις οικοδομικές άδειες. Επικρατεί τεράστια ανασφάλεια κι αρκετοί έχουν υποστεί ζημιά από αυτήν την κατάσταση».

Τέλος, τα προβλήματα που δημιουργεί η άναρχη δόμηση ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Makt, Μάξιμος Καλατζής, υπογραμμίζοντας ότι ο ΝΟΚ δόθηκε χωρίς διευκρινίσεις, επιτρέποντας διαφορετικές ερμηνείες.

Η παρέμβαση στο ΣτΕ για τα ακίνητα

Είναι αξιοσημείωτο ότι, με παρέμβασή τους ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, έξι κατασκευαστικές εταιρείες (Παναγιώτης Σπυράκης και ΣΙΑ, ISV Τεχνική Κατασκευαστική, Νικόλαος Σαράντης και ΣΙΑ, Ten Brinke, Sigma Greentech Constructions και Μπίτσος Ντηβέλοπμεντ), των οποίων οικοδομικά έργα έχουν «παγώσει» με αποφάσεις του Ε’ τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με παρέμβασή τους μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι «οι ρυθμίσεις του ΝΟΚ είναι ειδικές και αφορούν το εκάστοτε υπό ανέγερση κτίριο, το οποίο κατ’ εξαίρεση μόνο, θυσιάζοντας κάλυψη (από την επιτρεπόμενη βάσει των ειδικών σχεδίων) ή εκμεταλλεύσιμη δόμηση (για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος), προσαυξάνει τον συντελεστή δόμησης ή το μέγιστο ύψος του σε τέτοια κλίμακα, που κατά τον νομοθέτη και τα δεδομένα που έλαβε υπ’ όψιν του είναι αδύνατο να υπονομεύσει το οικιστικό ή το φυσικό ή το πολιτιστικό περιβάλλον».

Οι Δήμοι και ο τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του ΤΕΕ στην οποία επισημαίνεται ότι τα κίνητρα που έχει θεσπίσει ο ΝΟΚ για τα ακίνητα  έχουν ως στόχο την οικειοθελή προσαρμογή των ιδιοκτητών και κατασκευαστών για την υιοθέτηση πρακτικών που βελτιώνουν το αποτύπωμα της δόμησης ενώ υπογραμμίζεται ότι τα κτίρια που χτίζονται εκμεταλλευόμενα τα «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ «κατασκευάζονται σε ήδη δομημένα οικόπεδα, αφού πρώτα κατεδαφιστούν παλαιά και ενεργοβόρα κτίρια».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο δήμοι, με τη συμπαράσταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθώς επίσης φορείς πολιτών και οργανώσεις, οι οποίοι ξεκίνησαν τον δικαστικό πόλεμο για τα ύψη των κτιρίων, η οριζόντια αύξηση πολεοδομικών μεγεθών (ύψος, συντελεστής δόμησης) με νόμο είναι αντισυνταγματική, καθώς τα πολεοδομικά μεγέθη κάθε περιοχής πρέπει να προκύπτουν από τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Βραχυκύκλωμα στην κτηματαγορά και εκτός σχεδίου

Την ίδια ώρα, τόσο οι μηχανικοί όσο και οι ιδιοκτήτες στα ακίνητα  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων – ΠΟΜΙΔΑ) θεωρούν ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα απαξιωθεί η περιουσία σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, προ ημερών, η γερμανική εταιρεία Global Immobilien Service (GIS) απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας την ανάγκη μιας μεταβατικής ρύθμισης έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας.

Οι δυο ταχύτητες στα εκτός σχεδίου

Να σημειωθεί ότι η οικοδομική δραστηριότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας κινείται με δύο ταχύτητες, καθώς άλλες πολεοδομίες λαμβάνουν υπόψη τους τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και έχουν «παγώσει» την έκδοση αδειών που κάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ ενώ άλλες εκδίδουν αντίστοιχες άδειες.

Μόνο την τελευταία διετία, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει εκδώσει έξι αποφάσεις που ακυρώνουν οικοδομικές άδειες για εκτός σχεδίου οικόπεδα, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά απαιτείται «πρόσωπο» σε δρόμο πολεοδομικά αναγνωρισμένο.

Ακυρώνει οικοδομικές άδειες το ΣτΕ

Η πρώτη την άνοιξη του 2023 αφορούσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο, η δεύτερη άδεια για αποθήκη στη Χαλκίδα με τους ανώτατους δικαστές να ζητούν επιπλέον και επιστημονικές μελέτες επιπτώσεων ενώ την περασμένη Άνοιξη σε αποφάσεις για άδειες σε Ρόδο και Άρτα επαναλαμβάνεται η υποχρέωση «προσώπου» σε νόμιμη οδό.

Το τελευταίο δίμηνο προστέθηκαν άλλες δύο αποφάσεις που ακυρώνουν τουριστική επένδυση σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Κρήτη και παράνομη αναγνώριση τμήματος οδού στην Αντίπαρο ως προϋφιστάμενη του 1923.

Η επιστολή – καμπανάκι της γερμανικής εταιρείας

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς την ελληνική πολιτεία η γερμανική εταιρεία η οποία εξυπηρετεί πελάτες από την Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, ακυρώνονται επενδύσεις στη χώρα μας άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ και χάνονται παραγγελίες άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια λόγω του «γόρδιου» δεσμού με την εκτός σχεδίου δόμηση.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σύντομα θα πάει στη Βουλή ρύθμιση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του ΣτΕ με αυστηρούς περιορισμούς για την εκτός σχεδίου δόμηση και κατάργηση της δουλείας διόδου σε «τυφλά» οικόπεδα, κατευθύνοντας την οικοδομή σε οργανωμένους υποδοχείς.

Η ρύθμιση θα είναι μεταβατική και θα ισχύσει για δύο, τρία έτη, δηλαδή έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας ώστε να γνωρίζει κάθε πολίτης και επενδυτής το τί μπορεί να χτιστεί και πού.

ot.gr

Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη

Ο νόμος 5142/2024 για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, που εκδόθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διάταξη για τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη.

Ειδικότερα, το άρθρο 15 αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 15
Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 19 του ν. 2664/1998

Στο άρθρο 19 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Αν για το ακίνητο, σωρευτικά:

α) υφίσταται στα κτηματολογικά βιβλία εγγραφή με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

β) υφίσταται απόφαση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με την οποία έγινε δεκτή προβληθείσα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από την έκδοση αυτής, ή το ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιοχών κυρωμένου δασικού χάρτη, ή υφίσταται βεβαίωση της παρ. 41 του άρθρου 7 του ν. 1160/1981 (Α’ 147), περί συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 19 του ν. 719/1977 (Α’ 301),

γ) προκύπτει εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου ή δικαιοπαρόχου αυτών, από δημόσιο έγγραφο που καταχωρίσθηκε στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση της κτηματογράφησης ή και μετά από αυτή, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη, καταχωρισθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση, και

δ) η κτηματολογική εγγραφή ερείδεται αποκλειστικά στο τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου επί δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που περιγράφονται στην υπ’ αρ. 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στις υπ’ αρ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και στην υπ’ αρ. 110/1878 απόφαση του Αρείου Πάγου.

το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ο δικαιοπάροχος αυτών, των οποίων το εμπράγματο δικαίωμα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο σύμφωνα με την περ. γ), δύναται να αιτηθεί τη διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής υπέρ του ιδίου. Το αρμόδιο όργανο του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνει στην καταχώριση της σχετικής μεταβολής στα οικεία κτηματολογικά βιβλία, κατόπιν ελέγχου των προϋποθέσεων των περ. α) έως δ) του πρώτου εδαφίου, επιτρεπόμενης μόνο της αιτιολογημένης απόρριψης της αίτησης λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών. Επίδοση της αίτησης στο Ελληνικό Δημόσιο δεν απαιτείται. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 2.»

dasarxeio.com

Θέση Εργασίας Μηχανικού

«Η τεχνική εταιρεία Α4Β – ART4BUILDINGS ζητά για τα γραφεία της στην Αθήνα, (διπλωματούχο ή τεχνολόγο) Πολιτικό πενταετούς τουλάχιστον εμπειρίας στην έκδοση οικοδομικών αδειών και τη ρύθμιση αυθαιρέτων για πλήρη απασχόληση.

Απαιτείται άριστη γνώση προγραμμάτων CAD και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Αποστολή βιογραφικών στο e mail:  [email protected]

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο – Ποιά προβλήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα;

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”».

  • Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου;

Οι βασικότερες ρυθμίσεις, αφορούν σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως:

– Η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης έως το 2025

– Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων

– Η επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης χωρικών μεταβολών

– Η εξωδικαστική λύση για ακίνητα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων.

-Η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την άσκηση ένδικων μέσων για «αγνώστου ιδιοκτήτη» που έχουν αναγνωριστεί ιδιώτες ως κύριοι των ακινήτων με οριστική δικαστική απόφαση. Εφόσον αποδεικνύεται με δημόσιο έγγραφο η ιδιοκτησία ακινήτου, το Κτηματολογικό Γραφείο θα κάνει την διόρθωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται δικαίωμα άλλου ιδιοκτήτη ή το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί και από άλλο πρόσωπο.

– Η μονομερής τροποποίηση συμβολαίων υπέρ των ιδιοκτητών, με διόρθωση τετραγωνικών και άλλων στοιχείων του ακινήτου, χωρίς να απαιτείται σύμπραξη λοιπών ιδιοκτητών, εφόσον οι αποκλίσεις δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του 2%

– Η καθιέρωση 24ωρης δυνατότητας υποβολής πράξεων

– Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στον φορέα, ιδιαίτερα για παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές

– Η θέσπιση διαδικασίας για άμεση επιστροφή οφειλόμενων τελών Υποθηκοφυλακείων στους δικαιούχους τους

– Η δυνατότητα απόκτησης τίτλου ιδιοκτησίας με βάση προσύμφωνο.

  • Ποια προβλήματα δεν επιλύονται και παραμένουν σε εκκρεμότητα;
  1. Πάνω από 5 εκατ. άγνωστα δικαιώματα, μαζί με τα αδήλωτα ποσοστά εξ αδιαιρέτου ακινήτων, διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο.
  2. Στο Ελληνικό Δημόσιο παραμένουν οι περιουσίες των πολιτών, μέχρι να εξετασθούν οι 400.000 αντιρρήσεις για Δασικούς Χάρτες που εκκρεμούν εδώ και6 χρόνια.
  3. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους δικαιωθούν στο δασικό χάρτη εκτός επιτροπών. Είναι μεγάλη η γραφειοκρατία και το κόστος για να αλλάξει το κτηματολόγιο σε όσους έκαναν αίτηση αναμόρφωσης ή αίτηση προδήλου σφάλματος.
  4. Υπέρ του Δημοσίου βρίσκονται χιλιάδες εκτάσεις μέσα σε οικισμούς που θεωρούνται δασικές και είναι εκτός δασικού χάρτη. Γι’ αυτά απαιτείται πρώτα Πράξη Χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο και στη συνέχεια διόρθωση κτηματολογίου.
  1. Ακόμα και με τη δικαίωση τους οι πολίτες θα πληρώσουν τη χωρική μεταβολή για να γίνουν οι διορθώσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι σύνθετες.
  2. Κλείνει το κτηματολόγιο πριν την εξέταση των ενστάσεων από τις επιτροπές κτηματολογίου και γίνονται λάθος εγγραφές.
  1. Πάνω από το 30%των ακινήτων είναι αδήλωτα λόγω χρησικτησίας σε Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Έβρο, νησιά κλπ
  2. Χάθηκαν πολλά δικαιώματα ιδιωτών, που απορρίφθηκαν από τους μελετητές γιατί δεν συγκέντρωσαν οι ιδιοκτήτες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  3. Αλλού δήλωσαν το ακίνητό τους και σε άλλη θέση τους δόθηκε από τους μελετητές.
  4. Σε πολλές περιοχές, κυρίως ορεινές, υπάρχουν σφάλματα σε ποσοστό πάνω από το50 με 60% και θα οδηγούνται στα δικαστήρια οι γείτονες.
  5. Πρόβλημα στην καταχώρηση της ιδιοκτησίας τους από κατοίκους του εξωτερικού.
  6. Χωρίς προετοιμασία και προβληματική η μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία διότι:

α) Υπάρχουν Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των καταχωρήσεων εγγραπτέων πράξεων.

β) Υπάρχει διόγκωση προδήλων σφαλμάτων που καθυστερούν τις συναλλαγές.

γ) Γίνονται αδικαιολόγητες απορρίψεις συμβολαίων από τα κτηματολογικά γραφεία.

δ) Δεν υπάρχουν μηχανικοί στα κτηματολογικά γραφεία.

  • Ποιες είναι οι συνέπειες των λανθασμένων αρχικών εγγραφών;
  • Όποιος δεν ενημερώθηκε για την ανάρτηση της μελέτης και δεν υπέβαλλε εμπρόθεσμα ένσταση για το ακίνητο του, χάνει το δικαίωμα αλλαγής μιας λανθασμένης πρώτης εγγραφής για το ακίνητο του.
  • Όταν μετά την ανάρτηση κατά τις πρώτες εγγραφές διαπιστώνονται ανακρίβειες και εσφαλμένες καταχωρήσεις, οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες για την διόρθωσή τους είναι η εξωδικαστική διαδικασία και η δικαστική διαδικασία. Στην εξωδικαστική διαδικασία μπορεί η διόρθωση να γίνει οίκοθεν ή με αίτηση του ενδιαφερομένου στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, ενώ στην δικαστική διαδικασία απαιτείται η μεσολάβηση του αρμοδίου δικαστηρίου για τη διόρθωση.
  • Σε περίπτωση που κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ίδιο ακίνητο, μπορεί η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων να προκρίνει το δικαίωμα του άλλου ιδιοκτήτη στις πρώτες εγγραφές και στην συνέχεια απαιτείται να γίνει προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να αλλάξουν οι πρώτες εγγραφές.
  • Αν κάποιος πολίτης θελήσει να δηλώσει το ακίνητο του μετά τις πρώτες εγγραφές και όχι κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης, δηλαδή μετά την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, ανάλογα την περίπτωση, απαιτείται είτε δικαστική είτε διοικητική διαδικασίας με το ανάλογο κόστος.
  • Μέχρι να γίνει διόρθωση της πρώτης εγγραφής, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το ακίνητο ή να εκδοθεί οικοδομική άδεια και στην ουσία είναι δεσμευμένο.
  • Σε περίπτωση μη δήλωσης στο κτηματολόγιο καθόλου, ούτε μετά την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, τουλάχιστον 7 χρόνια μετά το πέρας της κτηματογράφησης, το ακίνητο φαίνεται ως Αγνώστου Ιδιοκτήτη και ανήκει πλέον στο Δημόσιο. Ο πολίτης, με το σημερινό καθεστώς, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο αποζημίωση (και αυτό ενδεχομένως με αμφίβολο αποτέλεσμα), ενώ χάνει οριστικά το δικαίωμα επί του ακινήτου.
  • Θα γίνει ταυτοποίηση Ε9 και πρώτων εγγραφών στο κτηματολόγιο. Όποιος δεν επιθυμεί να δηλώσει το ακίνητο στο κτηματολόγιο (π.χ. γιατί έγινε δάσος ή δεν ξέρει την ακριβή του θέση), θα πρέπει να το να το διαγράψει από το Ε9.
  • Τι συμβαίνει αν δεν διορθωθούν τα λάθη;

Με την πάροδο της προθεσμίας αυτής οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές και πλέον αποτελούν τη βάση για όλες τις περαιτέρω πράξεις για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Αν στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου αναγράφεται άγνωστος ιδιοκτήτης τότε το ακίνητο περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο
  • Στο πρόσωπο που αναγράφεται στο κτηματολογικό φύλλο ως δικαιούχος του εμπραγμάτου δικαιώματος παρέχονται όλα τα δικαιώματα του δικαιούχου ακόμη και αν δεν είναι πραγματικός δικαιούχος και δημιουργείται αμάχητο τεκμήριο υπέρ του αναγραφόμενου δικαιούχου
  • Ο αληθής δικαιούχος έχει μόνο δικαίωμα αποζημίωσης από τον αναγραφόμενο ως δικαιούχο και –υπό προϋποθέσεις– δικαίωμα επαναμεταβίβασης του ακινήτου
  • Ανακριβείς εγγραφές που αφορούν προσωπικά ή ληξιαρχικά στοιχεία του δικαιούχου (ημερομηνία γέννησης-ΑΦΜ- αριθμός ταυτότητας κλπ) μπορούν να διορθωθούν οποτεδήποτε
  • Η διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου δεν καταλαμβάνεται από την οριστικοποίηση και μπορεί να γίνει οποτεδήποτε η γεωμετρική μεταβολή.
  • Εμπράγματο δικαίωμα (π.χ. επικαρπία, υποθήκη, κατάσχεση κλπ) το οποίο δεν καταχωρήθηκε στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου χάνεται. Και σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος έχει μόνο δικαίωμα αποζημίωσης από τον οφειλέτη
  • Ποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν με την εξωδικαστική διαδικασία;

1) Διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων (λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, λάθη στα στοιχεία του συμβολαίου, στο εμβαδό του κτίσματος κλπ)

2) Διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου (το εμβαδό, τα όρια, οι συντεταγμένες)

3) Διόρθωση για αλλαγή του δικαιώματος λόγω νέου συμβολαίου, υποθήκης, διοικητικής πράξης, δικαστικής απόφασης ή άλλης διαδικαστικής πράξης, που καταχωρίσθηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ημερομηνία καταχώρησης των πρώτων εγγραφών.

4) Διόρθωση χαρακτηρισμού ακινήτου ως δασικού, μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.

5) Διόρθωση μετά τις αποφάσεις των επιτροπών ενστάσεων.

6) Διόρθωση λόγω αποδεκτής ένστασης από την Επιτροπή Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών.

  • Ποιες διορθώσεις απαιτείται να γίνουν δικαστικώς;

Όταν πρόκειται για προσβολή εμπράγματου ή άλλου εγγραπτέου δικαιώματος, τότε με την κατάθεση δικογράφου αγωγής, μπορεί να προστατευτεί ο δικαιούχος εγγραπτέου δικαιώματος από την ανακριβή πρώτη εγγραφή, με την οποία αμφισβητείται ολικά ή μερικά το δικαίωμα που έχει επί του κτηματογραφημένου ακινήτου.

Της Γραμματής Μπακλατσή

taxydromos.gr

Κτηματολόγιο: Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις χιλιάδων ακινήτων

Χρόνια προβλήματα χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων επιλύονται και ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Εφεξής οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τροποποιούν τα συμβόλαια μονομερώς υπέρ τους, διορθώνοντας τα τετραγωνικά και άλλα στοιχεία του ακινήτου τους, χωρίς να απαιτείται σύμπραξη λοιπών ιδιοκτητών, όπως συνέβαινε ως τώρα και στις πολυκατοικίες, κάτι που μπλόκαρε τις μεταβιβάσεις, καθώς, για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία 40 διαμερισμάτων έπρεπε να υπογράψουν 39 ιδιοκτήτες προκειμένου να πωληθεί ένα διαμέρισμα, σε περίπτωση που η επιμέτρηση του μηχανικού δεν συμφωνούσε με όσα αναγράφονταν στο συμβόλαιο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ακίνητα παλαιότερων δεκαετιών.

Παράλληλα, θεσπίζεται διαδικασία για άμεση επιστροφή οφειλόμενων τελών υποθηκοφυλακείων στους δικαιούχους τους, αλλά και επιλύονται χιλιάδες υποθέσεις με τη δυνατότητα απόκτησης τίτλου ιδιοκτησίας με βάση προσύμφωνο.

Δεν είναι, όμως, τα μοναδικά χρόνια προβλήματα που επιλύονται με τον νέο νόμο: χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα που διορθώνεται με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, με τίτλο «Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη». Με αυτό, αν κάποιος ιδιοκτήτης που έχει προσφύγει εναντίον της Δασικής Υπηρεσίας για ακίνητό του δικαιωθεί σε επιτροπή αντιρρήσεων, θα μπορεί σε δύο μήνες από την απόφαση να απευθυνθεί στο κτηματολογικό γραφείο του οποίου ο προϊστάμενος είναι υποχρεωμένος να του επιστρέψει την ακίνητη περιουσία του.

Εδώ και καιρό, άλλωστε, έχει ουσιαστικά ρυθμιστεί το ζήτημα των πρόδηλων σφαλμάτων, καθώς περισσότερα από 400.000 ακίνητα, τα οποία είχαν λανθασμένα υπολογιστεί στους δασικούς χάρτες και έπρεπε να αποδείξουν με δικαστικές αποφάσεις ότι οι δασικές υπηρεσίες που τους δικαίωναν έλεγαν… αλήθεια.

Οι άτυχοι ιδιοκτήτες ακινήτων, για των οποίων τα δηλωθέντα στο Κτηματολόγιο ακίνητα το Ελληνικό Δημόσιο ισχυριζόταν ότι βρίσκονται μέσα σε δασικό χάρτη, άρα είναι δασική έκταση, χωρίς στην πραγματικότητα να ισχύει κάτι τέτοιο, έπρεπε να περάσουν έναν γολγοθά διαδικασιών. Δηλαδή να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων των Δασικών Χαρτών και να λάβουν απόφασή της η οποία να επιβεβαιώνει ότι όντως το ακίνητό τους δεν βρίσκεται σε δασική έκταση. Στη συνέχεια, θα έπρεπε να κάνουν νέα προσφυγή, αυτή τη φορά στη Δικαιοσύνη, με την απόφαση της Επιτροπής Δασικών Χαρτών ανά χείρας και να λάβουν δικαστική απόφαση η οποία θα επιβεβαιώνει αυτό που ίσχυε από την αρχή, ότι δηλαδή το ακίνητό του δεν βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση.

Αυτό το «μπλοκάρισμα» χιλιάδων ακινήτων που καθυστερούσε ουσιαστικά την κτηματογράφηση διορθώθηκε με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αλλάζει τη διαδικασία. Σήμερα οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πάρουν την απόφαση της Επιτροπής των Δασικών Χαρτών και χωρίς δικαστική απόφαση να την καταθέσουν στο κτηματολογικό γραφείο τους, είτε ηλεκτρονικά, είτε αυτοπροσώπως, προχωρώντας την εγγραφή τού (μέχρι πρότινος επίμαχου) ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Μονομερής διόρθωση στοιχείων

Υπάρχουν όμως κι άλλες διατάξεις που λύνουν ζητήματα τα οποία μπλόκαραν την κτηματογράφηση, όπως αυτό της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η οποία σταματούσε αν υπήρχαν έστω και μικρές αποκλίσεις σε σχέση με την αρχική μέτρηση.

Με το άρθρο 16 με τίτλο «Δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων – Προϋποθέσεις και επιτρεπτές αποκλίσεις εμβαδομετρήσεων», λύνονται τα ζητήματα ακινήτων σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που χρειάζονται πολεοδομικές τακτοποιήσεις. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα διαμερίσματα -κυρίως σε πολυκατοικίες με ημιυπαίθριους, χρήσεις κοινόχρηστου χώρου κ.ά.- στα οποία επιχειρήθηκε να βγει ηλεκτρονική ταυτότητα, αλλά αυτό αποδείχθηκε αδύνατο καθώς υπήρχαν «λεπτομέρειες» που έπρεπε να τακτοποιηθούν.

Μέχρι πρότινος, για να γίνει εφικτή η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας, η οποία είναι απαραίτητη για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να διορθώσουν τη διαφορά στα εκατοστά του διαμερίσματος στην οριζόντια ιδιοκτησία. Η «λεπτομέρεια» ήταν ότι για να περάσει αυτή τη διόρθωση θα έπρεπε να έχει την έγγραφη συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών. Αν δηλαδή δεν προέκυπτε ότι η διαφοροποίηση στο εμβαδόν μιας ιδιοκτησίας οφείλεται σε προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου χώρου, έπρεπε η πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες (1.000/1.000) του κτιρίου, κάτι που είναι αδύνατο στην πράξη, ιδιαίτερα εάν αφορά παλιές πολυκατοικίες με πολλούς ιδιοκτήτες. Με τους ενοίκους των… μισών πολυκατοικιών της χώρας να έχουν διαφορές για τα κοινόχρηστα και άλλα θέματα, η διαδικασία κόλλαγε λόγω της απροθυμίας (ή λογικών δισταγμών) των άλλων ιδιοκτητών να συναινέσουν.

Αυτό άλλαξε, καθώς πλέον οι ιδιοκτήτες των παραπάνω ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώνουν μονομερώς τα εκατοστά του διαμερίσματος και να τακτοποιούν την ιδιοκτησία τους χωρίς τη συναίνεση άλλων συνιδιοκτητών, μέσω ηλεκτρονικών μέσων, βγάζοντας εύκολα και γρήγορα την ηλεκτρονική ταυτότητα. Οι υπογραφές των άλλων ενοίκων δεν θα είναι απαραίτητες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζονται οι διπλανές ιδιοκτησίες, αλλά και ότι η πολεοδομική παράβαση έχει γίνει προτού περιέλθει στην ιδιοκτησία τους. Οι ιδιοκτήτες, δηλαδή, θα πρέπει να έχουν αγοράσει έτσι το ακίνητο.

Ετσι, ξεμπλοκάρουν χιλιάδες παγωμένες συναλλαγές (γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.α.) οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν χωρίς να προηγηθεί τροποποίηση των συμβολαίων. Πλέον, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τα τροποποιούν μονομερώς χωρίς τη συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών της εκάστοτε οικοδομής αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Χωρικές μεταβολές

Ενα άλλο κομμάτι που αλλάζει είναι αυτό που αφορά τις χωρικές μεταβολές. Πλέον, στο σύστημα που έχει δημιουργηθεί, κυρίαρχο ρόλο έχουν οι μηχανικοί της Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας (λόγω του όγκου των χωρικών μεταβολών), χρησιμοποιείται η δεξαμενή του μητρώου πιστοποιημένων μηχανικών. Οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν αποφάσεις, αποφορτίζοντας τον όγκο, ενώ η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά και το μητρώο θα είναι ενεργό ώστε οι πολίτες να μπορούν να περνούν αυτόματα μια χωρική μεταβολή για την οποία έχουν συναίνεση των γειτόνων και δεν χρειάζεται να προσφύγουν σε πιστοποιημένο μηχανικό ο οποίος θα εκδίδει απόφαση.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πολίτης καταθέτει ένα συμβόλαιο για ακίνητό του στο Κτηματολόγιο. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο ψηφιακός υπάλληλος του Κτηματολογίου, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, διαβάζει το συμβόλαιο, αναγνωρίζει την πράξη που πρέπει να γίνει, εντοπίζει τι χρειάζεται ακόμα, κάνει έλεγχο πληρότητας των στοιχείων και κάνει εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή την απόρριψη των στοιχείων του συμβολαίου.

Δεν πρόκειται για σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την απτή πραγματικότητας της εφαρμογής, για πρώτη φορά στο Ελληνικό Δημόσιο, Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο. Είναι μια από τις πολλές καινοτομίες που εφαρμόζονται για να μειωθεί, αν όχι εξαλειφθεί, η γραφειοκρατία που βασάνιζε τους πολίτες, να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση ως τις αρχές του 2025 και να γίνει το Κτηματολόγιο ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όλων των Ελλήνων…

Η έναρξη της τελικής πράξης που οδηγεί στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δόθηκε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”».

Με αυτό προχωρά μια σειρά παρεμβάσεων, με τις οποίες ουσιαστικά το Κτηματολόγιο μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης. Αυτές, όπως διατυπώνονται άλλωστε και στο κείμενο του νομοσχεδίου, προβλέπουν, εκτός της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στον έλεγχο συμβολαίων, την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έως το 2025, την επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης χωρικών μεταβολών, την εξωδικαστική λύση για ακίνητα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία και τη διόρθωση ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Τα αυθαίρετα και τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Τελευταία προθεσμία και χωρίς παράταση προθεσμίας είναι η 30ή Νοεμβρίου για τα ακίνητα τα οποία είναι χαρακτηρισμένα «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πρόκειται για περισσότερα από 160.000 ακίνητα σε 313 περιοχές της χώρας που είτε προέρχονται από κληρονομιές για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί συμβόλαιο αποδοχής ιδιοκτησίας, χρησικτησίες και διεκδικούμενα ακίνητα στα οποία υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα, είτε δεν έχουν κτηματολογικές εγγραφές παρότι θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί ως το 2018.

Με τη νέα ρύθμιση, το Δημόσιο παραιτείται από την άσκηση ένδικων μέσων για ακίνητα που εμφανίζονται κατά τις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αν υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση έχουν αναγνωριστεί ιδιώτες ως κύριοι των ακινήτων. Η διαδικασία εγγραφής στο Κτηματολόγιο μπορεί να γίνει ή να διορθωθεί πολύ γρήγορα πλέον, αρκεί να αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα (όπως τους τίτλους ιδιοκτησίας) η ιδιοκτησία ακινήτου να μην επηρεάζεται δικαίωμα άλλου ιδιοκτήτη και να μην έχει δηλωθεί το ακίνητο και από άλλο πρόσωπο.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν, είτε να χάσουν τα ακίνητα, τα οποία θα δηλωθούν δηλαδή οριστικά ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περάσουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, είτε να πληρώσουν πρόστιμα για εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο, καθώς και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη (μεταβίβαση, πώληση , έκδοση οικοδομικής άδειας).

ΑΙ και 24ωρη υποβολή εγγράφων

Η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που αφορούσε το Κτηματολόγιο μέχρι πρόσφατα ήταν συνώνυμη του βασάνου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις τεράστιες ουρές, με τους αγχωμένους πολίτες να πιάνουν στασίδι έξω από τις υπηρεσίες κυριολεκτικά από τα ξημερώματα, να παίρνουν χαρτάκια με σειρά προτεραιότητας και να περιμένουν όχι για ώρες, αλλά για μέρες, για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους. Αυτές οι εικόνες ανήκουν πια στο παρελθόν, καθώς εισάγεται για πρώτη φορά η Τεχνητή Νοημοσύνη στον νομικό έλεγχο του Κτηματολογίου, κάνοντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων πολύ ταχύτερες, πολύ πιο ξεκούραστες αλλά και λιγότερο κοστοβόρες.

Αυτό γιατί για να εγκριθεί ή απορριφθεί ένα συμβόλαιο ο προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας όφειλε να το διαβάσει προσεκτικά. Με τα συμβόλαια να φτάνουν ακόμα και τις 200 σελίδες, οι προϊστάμενοι έπρεπε να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου, εντοπίζοντας χειροκίνητα αν πληρούνται όλοι οι όροι (π.χ., ΕΝΦΙΑ). Η διαδικασία αυτή, χωρίς να συνυπολογίζεται η κόπωση του εκάστοτε προϊσταμένου, διαρκούσε από μισή ώρα ως και παραπάνω από δύο ώρες.

Τώρα, το Κτηματολόγιο έχει θέσει σε πιλοτική λειτουργία νέο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια. Το εν λόγω εργαλείο, το οποίο δεν κόστισε κάτι στο Δημόσιο, καθώς δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft Azure Open AI. Με δεδομένο ότι η υψηλή τεχνολογική ποιότητα και αξιοπιστία του εργαλείου διασφαλίζεται από το γεγονός ότι η ανάπτυξη και φιλοξενία του συστήματος έγινε με την υποστήριξη της Microsoft, το βασικό του όπλο είναι ότι δεν χρειάζεται εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς είναι πολύ απλό στη χρήση του.

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του Κτηματολογίου, λοιπόν, μπορεί να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα, ξεφυλλίζοντας, για παράδειγμα, 200 σελίδες σε ελάχιστα λεπτά και να αναγνωρίσει το είδος της πράξης εντοπίζοντας τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων και εφαρμόζοντας αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ.

Επειτα από αυτό, το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου. Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι καθώς ο προϊστάμενος πρέπει μόνο να αποφασίσει βάσει της τεκμηριωμένης εισήγησης του εργαλείου ΑΙ, η διαδικασία ολοκληρώνεται πλέον σε λιγότερο από 10 λεπτά, από δύο ώρες που διαρκούσε ως τώρα. Επιπλέον, μειώνεται δραματικά και το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού από τα 15 ευρώ που κόστιζε ως τώρα, η διαδικασία θα κοστίζει ως 0,30 ευρώ!

Οπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αυτή η δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης κάνει πιο απλή την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να μη λαμβάνει αποφάσεις, αλλά να βοηθά σημαντικά τους εμπλεκόμενους λειτουργούς, επιταχύνοντας διαδικασίες. «Στοχεύουμε σε πιο γρήγορο νομικό έλεγχο με παράλληλη αναβάθμιση της ασφάλειας δικαίου.

Το Κτηματολόγιο όχι απλώς έχει περάσει στο στάδιο ολοκλήρωσής του λύνοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών, αλλά με την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών γίνεται ένας δημόσιος φορέας παράδειγμα. Ενα παράδειγμα για το πώς μπορούμε με την εισαγωγή Τεχνητής Νοημοσύνης να απελευθερώσουμε σημαντικές δυνάμεις και πόρους της Δημόσιας Διοίκησης».

Τα οφέλη από την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πολλαπλά – και όχι μόνο τα παραπάνω. Εν πρώτοις, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλονται πράξεις όλο το 24ωρο, αφού δεν είναι απαραίτητο να είναι ανοιχτή η υπηρεσία ή να βρίσκεται κάποιος στα γραφεία για να λειτουργήσει η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης. Σαφές είναι ότι μειώνεται η γραφειοκρατία με ταυτόχρονη διευκόλυνση και εξασφάλιση των συναλλαγών, καθώς η αγορά και η πώληση των ακινήτων ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γιώργος Καραγιάννης

«My Street»: Νέα εφαρμογή για την αυθαίρετη κατάληψη Κοινοχρήστων Χώρων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούν στη βιώσιμη κινητικότητα μέσα στις πόλεις είναι και η παράνομη κατάληψη του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου .

Σήμερα σε μεγάλο βαθμό η κίνηση των πολιτών και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες εμποδίζονται από τα τραπεζοκαθίσµατα, τα στέγαστρα , τα διαφημιστικά σταντ, τις τέντες , τα περίπτερα που συνεχώς επεκτείνονται, τα καταστήματα που εκθέτουν τα προϊόντα τους στα πεζοδρόμια και από άλλες µόνιµες ή ηµιµόνιµες εγκαταστάσεις καταστημάτων αναψυχής (µπαρ, καφετέριες, εστιατόρια) που καταλαμβάνουν τις πλατείες, τους πεζοδρόμους, τα πάρκα, τα άλση, τα πεζοδρόμια κ. άλ.

Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, όλοι αυτοί οι χώροι οφείλουν να είναι ανοιχτοί, να έχουν σε αυτούς πρόσβαση όλοι οι πολίτες και να αποτελούν κατά κανόνα ιδιοκτησίες του δημοσίου ή οργανισμών του δημοσίου, όπως οι Δήμοι. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται περιορισμένες κατασκευές και εγκαταστάσεις, προς εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Προκειμένου να μπει ένας φραγμός στην αυθαιρεσία των επιχειρήσεων, η πολιτεία αποφάσισε τα εξής:

1ον Κατατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών προ ψήφιση στη βουλή νομοθετικές διατάξεις που περιλαμβάνουν:

Τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης. Επιπλέον, σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά οδεύσεις τυφλών ή ελεύθερη ζώνη σε πεζόδρομο, για τα οποία σήμερα προβλέπεται αυστηρότερο πρόστιμο, και αυτό διπλασιάζεται σε σχέση με το ισχύον. Σε περίπτωση υποτροπής, αν επιβληθεί η σφράγιση του καταστήματος και παραβιαστεί, τότε αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

2ον Ετοιμάζεται μία ψηφιακή πλατφόρμα , το «My Street», κατά τα πρότυπα του «my coast», που αφορά την καταπάτηση της παραλίας . Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα παρακολουθούν αν τηρούνται τα όρια της νόμιμης παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου από τοις επιχειρήσεις και σε περίπτωση εντοπισμού αυθαίρετης κατάληψης θα μπορούν να κάνουν καταγγελία.

Για αυτό, θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι βασικές αρχές που ισχύουν για τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται σε αυτούς.

  • Ποιοι Χώροι είναι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι εντός πόλης;

Σύμφωνα με το σχέδιο πόλης σε κάθε πόλη, υπάρχουν ελεύθεροι και πράσινοι χώροι, εκτάσεις χωρίς κτίρια, δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, παιδικές χαρές, οι ακτές, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, τα πάρκα ή άλση, οι κήποι, οι ανοιχτές και χωρίς κτίρια αθλητικές εγκαταστάσεις, όλοι αυτοί οι χώροι οφείλουν να είναι ανοιχτοί, να έχουν σε αυτούς πρόσβαση όλοι οι πολίτες και να αποτελούν κατά κανόνα ιδιοκτησίες του δημοσίου ή οργανισμών του δημοσίου.

Οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι χαρακτηρίζονται από τη νομοθεσία πρωτίστως κοινόχρηστοι χώροι.

Επίσης ως τμήματα των δρόμων και ως κοινόχρηστα λογίζονται και τα πεζοδρόμια.

  • Ποιες είναι οι βασικές αρχές που ισχύουν για τους δημόσιους χώρους και πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης ;
  1. Στα πεζοδρόμια να υπάρχει ελεύθερη κίνηση των πεζών σε λωρίδα ελάχιστου πλάτους 1,50 µ. τουλάχιστον.
  2. Στους πεζόδροµους θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των πεζών και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Επίσης θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος διέλευσης πεζών µπροστά από την ρυµοτοµική γραµµή πλάτος 1,50 µ.
  3. Τα κινητά επί των όψεων προστεγάσµατα πρέπει να είναι σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα από τις πολεοδομικές διατάξεις .
  4. Στους κοινόχρηστους χώρους δεν επιτρέπεται καµία µόνιµη κατασκευή (προστεγάσµατα, στέγαστρα,ανεµοφράκτες κλπ). Όποια κατασκευή, σκίαστρο ή οµπρέλα πρέπει να είναι κινητή και σχετικά εύκολα µετακινούµενη.
  5. Δεν επιτρέπεται γενικά η τοποθέτηση οποιασδήποτε συσκευής (ψυγεία, πάγκοι, ντουλάπια κλπ) .
  6. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής, έστω και κινητής που να αλλοιώνει το δάπεδο των πεζοδρόµων και των κοινοχρήστων χώρων.
  1. Σε όλο το μήκος της ελεύθερης ζώνης διέλευσης των πεζών θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερο ύψος ίσο με 2,20 μ. (απολύτως ελεύθερο από οποιοδήποτε εμπόδιο (μαρκίζες, επιγραφές, σημάνσεις, πινακίδες, τέντες κ.λ.π.).

Οι Δήμοι έχουν δικαίωμα να προσθέσουν κι άλλες κανονιστικές διατάξεις για την καλύτερη διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων.

  • Τι απαγορεύεται εντός κοινοχρήστου χώρου ;

Από τη Πολεοδοµική Νοµοθεσία , όπως και από σχετική νοµολογία του Συµβούλιου Επικρατείας, είναι ξεκάθαρο ότι στους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπονται µόνο µερικές µικρές ή ελαφρές κατασκευές και ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός , για την παραμονή των πολιτών σε αυτούς. Όλες οι κατασκευές πραγµατοποιούνται από τον Δήµο, ή από ιδιωτικούς φορείς µετά από έγκριση του Δήµου.

Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων, περιφράξεων, στεγάστρων µε µόνιµες κατασκευές, που εξυπηρετούν ιδιωτικές χρήσεις όπως αναψυκτήρια – εστιατόρια. Έτσι είναι αυθαίρετες, όλες οι ξύλινες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές οι οποίες δημιουργούν κλειστούν χώρους , είτε με πλαστικά φύλλα (νάιλον), είτε με τζάμι, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, που ουσιαστικά επεκτείνουν τον κλειστό χώρο των καταστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πεζοδρόμια, παραλίες κλπ.) και που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις πλατείες και τους πεζόδροµους.

  • Τι εγκαταστάσεις επιτρέπονται εντός των δημόσιων κοινοχρήστων χώρων ;

Από την πολεοδομική νομοθεσία όπως και από τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι ξεκάθαρο ότι στους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπονται μόνο μερικές κατηγορίες μικρών κατασκευών και εγκαταστάσεων , όπως :

1) ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

α) Διαµόρφωση του εδάφους, όπως κλίµακες, τοίχοι, διάδροµοι, κεκλιµένα επίπεδα, µηχανικά µέσα κάλυψης υψοµετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόµων µε αναπηρία ή/ και εµποδιζόµενων ατόµων,

β)Εξωραϊσµό και την αισθητική τους αναβάθµιση, τον εξοπλισµό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισµού των χώρων αυτών,

γ) Λυόµενες και προσωρινές κατασκευές ( για συγκεκριμένο σκοπό και χρονικό διάστημα π.χ. Χριστουγεννιάτικο Χωρίο).

δ) Κατασκευές για τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ( π.χ. στάση λεωφορείου).

2) ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

α) Κατασκευές δικτύων υποδοµής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας

β) Εγκατάσταση σταθµών µέτρησης ατµοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και µετεωρολογικών παραµέτρων µε τον αναγκαίο εξοπλισµό .

γ) Υπέργειοι και υπόγειοι σταθµοί διανοµής ή µέτρησης και ρύθµισης φυσικού αερίου.

δ) Η εγκατάσταση κεντρικών λεβήτων ή µονάδων Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) για τηλεθέρµανση.

  • Τι γίνεται όταν οι επιχειρηματίες καταλαμβάνουν παράνομα τον κοινόχρηστο χώρο ;

Οι δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν τέτοιες αυθαίρετες κατασκευές (τέντες, τζάμια, νάιλον, δοκάρια κλπ.), που μειώνουν τους κοινόχρηστους χώρους και, εφόσον έχουν δώσει άδειες για τέτοιες εγκαταστάσεις, οφείλουν να τις ανακαλέσουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την τήρηση του Συντάγματος και των πολεοδομικών διατάξεων.

  • Πώς οφείλουν οι δήμοι να διαμορφώνουν τους κοινόχρηστους χώρους για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία;
  1. Κατά τη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων των οικισμών (π.χ. χώροι πλατειών/πεζοδρόμων/πεζοδρομίων/νησίδων, χώρων πρασίνου, στάσεων/αποβαθρών κ.λπ.) εφόσον το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων με ράμπες ή μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών σε συνδυασμό πάντοτε με κλίμακες, κατάλληλη τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, όπως στεγάστρων, καθιστικών, στύλων φωτισμού, κάδων απορριμμάτων, σήμανσης κ.λπ., καθώς και να διαμορφώνεται ποσοστό 5% των χώρων στάθμευσης ή τουλάχιστον ένας για χρήση αναπηρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, πρότυπα και κανονισμούς.
  2. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατασκευή μιας μεμονωμένης βαθμίδας σε οποιοδήποτε σημείο των κοινοχρήστων χώρων.
  3. Σε όλες τις κλίμακες που κατασκευάζονται σε υπαίθριους χώρους επιβάλλεται η τοποθέτηση συνεχών πλαϊνών χειρολισθήρων και στις δύο πλευρές αυτών, σε δύο ύψη (0,70μ. και 0,90μ.) μετρούμενα από το πάτημα των βαθμίδων κατακόρυφα από την ακμή της βαθμίδας. Σε περιπτώσεις κλιμάκων πλάτους άνω των 3,60μ. εκτός από τους πλαϊνούς χειρολισθήρες τοποθετούνται και ενδιάμεσοι διπλοί χειρολισθήρες.
  4. Σε πεζοδρόμια και σε πεζοδρόμους του μη βασικού δικτύου πεζοδρόμων, εφόσον η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει τη δυνατότητα δημιουργίας πλήρως προσβάσιμων χώρων κίνησης για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξασφαλίζεται πάντοτε η προσβασιμότητα για τις λοιπές κατηγορίες χρηστών.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού,

taxydromos.gr

Οι 10 αλλαγές που εισάγει το ν/σ για το Κτηματολόγιο

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”».

Οι βασικότερες ρυθμίσεις, αφορούν σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως:

  • • Η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης έως το 2025, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στη Βουλή.
  • • Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων
  • • Η επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης χωρικών μεταβολών
  • • Η εξωδικαστική λύση για ακίνητα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία
  • • Η διόρθωση ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη
  • • Η μονομερής τροποποίηση συμβολαίων υπέρ των ιδιοκτητών, με διόρθωση τετραγωνικών και άλλων στοιχείων του ακινήτου, χωρίς να απαιτείται σύμπραξη λοιπών ιδιοκτητών
  • • Η καθιέρωση 24ωρης δυνατότητας υποβολής πράξεων
  • • Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στον φορέα, ιδιαίτερα για παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές
  • • Η θέσπιση διαδικασίας για άμεση επιστροφή οφειλόμενων τελών Υποθηκοφυλακείων στους δικαιούχους τους
  • • Η δυνατότητα απόκτησης τίτλου ιδιοκτησίας με βάση προσύμφωνο, κάτι που επιλύει χιλιάδες υποθέσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα

Βασικοί στόχοι του νέου νόμου είναι:

  • α) η διευκόλυνση και εξασφάλιση των συναλλαγών, καθώς η αγορά και η πώληση των ακινήτων θα ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια,
  • β) η μείωση της γραφειοκρατίας,
  • γ) ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, αφού η ψηφιοποίηση σε συνδυασμό με την ένταξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης υποστηρικτικά αναβαθμίζουν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και
  • δ) η οικονομική ανάπτυξη. Ένα Κτηματολόγιο σύγχρονο, προσβάσιμο, λειτουργικό και ψηφιακό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «με το σημερινό νομοσχέδιο δίνεται εντονότερη ώθηση στο μεγαλύτερο έργο πληροφορικής που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το 2025 λύνοντας παθογένειες ετών. Η ψηφιοποίηση εκατομμυρίων αρχείων και η ενσωμάτωση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύουν ακόμα περισσότερο το αναπτυξιακό πρόσημό του. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και δε θα γινόταν τίποτα, αν την τελευταία πενταετία κι αυτή κι η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό πάντα Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν παίρναμε γενναίες αποφάσεις. Στόχος είναι ένα σύγχρονο, ψηφιακό Κτηματολόγιο που μειώνει τη γραφειοκρατία και δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες. Παράλληλα, σήμερα θεσμοθετούμε σημαντικές παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα του ψηφιακού κράτους, όπως η υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης δημοσίων εγγράφων. Σε μία εποχή που οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό χρειαζόμαστε ένα κράτος που διαθέτει ακριβή δεδομένα, αυξάνει το επίπεδο προστασίας τους, διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε σημαντικά δημόσια έγγραφα, χρειαζόμαστε ένα κράτος ψηφιακό και αποτελεσματικό προς όφελος όλων των πολιτών».

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης επεσήμανε ότι «με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ολοκληρώνουμε ένα έργο 3 δεκαετιών αλλά στην πραγματικότητα 2 αιώνων. Με την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, το 2025 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, δίνοντας τέλος σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για ταχύτερο και ασφαλέστερο νομικό έλεγχο, δημιουργούμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό Κτηματολόγιο που προστατεύει την περιουσία των πολιτών, ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας μας και η ολοκλήρωση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης».

protothema.gr

Πότε θα επιστρέψει και με ποιες προϋποθέσεις η τακτοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων κατηγορίας 5;

Τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης των κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα τελευταία τρία χρόνια. Η τελευταία προσπάθεια για επαναφορά της κατηγορίας 5 που έγινε πρόσφατα, σκόνταψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για αυτό δεν συμπεριλήφθηκαν σχετικές ρυθμίσεις στο πρόσφατο νόμο 5106/2024 που περιορίστηκε στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

Η επαναφορά της υπαγωγής της κατηγορίας 5 είναι μείζονος σημασία, διότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν παγώσει μεταβιβάσεις χιλιάδων ακινήτων, εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες λόγω των αυθαιρεσιών τους δεν μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο προς χρηματοδότηση και παραμένουν κουφάρια. Επίσης ιδιοκτήτες μεγάλων αυθαιρέτων που καταγράφηκαν παλιά από την πολεοδομία και αμέλησαν να τα τακτοποιήσουν μέχρι το 2020, τώρα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ (π.χ. ολόκληρες πολυκατοικίες στο Ηράκλειο).

Υπενθυμίζεται ότι, η προθεσμία για την τακτοποίηση των «μεγάλων» αυθαιρέτων (κατηγορία 5) έληξε στις 30/09/2020 και δόθηκε η δυνατότητα να συνεχιστεί η διαδικασία δηλώσεων για αυτήν την κατηγορία μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως: ακίνητα που αποκτήθηκαν από πλειστηριασμό, από κληρονομιά, που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing, που βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κ.α.

  • Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την επαναφορά της κατηγορίας 5;
  1. Από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις των αρμοδίων του ΥΠΕΝ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σταθερή και αμετακίνητη στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία και να μην δεχθεί κανένα νέο νόμο για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων πριν υλοποιηθούν κατεδαφίσεις όσων ανεγέρθηκαν αρχικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και στη συνέχεια και όσων ανεγέρθηκαν από τις 28 Ιουλίου 2011 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
  2. Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος/εντοπισμού και κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να υπάρχει συνολική και αξιόπιστη εικόνα, για τον αριθμό και τις περιοχές των αυθαιρέτων που δεν έχουν τακτοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει η πολιτεία αν τα αυθαίρετα που θα δηλωθούν μόλις ανοίξει το σύστημα, πραγματικά ανεγέρθηκαν συνολικά ή σε τμήμα τους προ του 2011. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά αυθαίρετα, κυρίως στα τουριστικά νησιά π.χ. Μύκονος, Σκιάθος, Πάρος κλπ, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα δηλώθηκαν ως παλιά αυθαίρετα ενώ χτίστηκαν μετά το 2011.
  3. Το τρίτο ζήτημα αφορά τη δημιουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης και τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης.

Η λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης θεωρείται σημαντική καθώς μέσω αυτής θα πραγματοποιείται αποκλειστικά η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης σύμφωνα με το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο.

Οι ιδιοκτήτες της κατηγορίας 5 που θα δηλωθούν καθώς επίσης και όσων δηλώθηκαν με τους προηγούμενους νόμους περί αυθαιρέτων (ν4178/2013, ν4495/2017), εξαιρούνται της κατεδάφισης για 30 χρόνια και έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή για τη νομιμοποίησή τους, εφόσον ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

  • Ποιες άλλες προϋποθέσεις εξετάζει το ΥΠΕΝ για την επαναφορά της τακτοποίησης μεγάλων αυθαιρέτων;

Οι προϋποθέσεις που εξετάζονται να ισχύουν για την επαναφορά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 είναι:

  1. Η δυνατότητα νομιμοποίησης θα ισχύει για αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από τις 28 Ιουλίου του 2011.
  2. Κάθε αίτηση υπαγωγής θα ελέγχεται από ελεγκτή δόμησης(ιδιώτη μηχανικό και όχι την Πολεοδομία) για να διαπιστωθεί ότι το ακίνητο πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον νόμο.
  3. Μετά τον επιτυχή πρώτο έλεγχο η δήλωση θα περνά στο επόμενο στάδιο της οριστικής υπαγωγής με την καταβολή των αναγκαίων προστίμων.
  4. Ο έλεγχος δεν θα γίνεται δειγματοληπτικά, αλλά στο 100% των περιπτώσεων.
  5. Το πρόστιμο θα είναι κατά αναλογία των προηγούμενων ρυθμίσεων και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής.
  6. Το πρόστιμο θα μπορεί να εξοφληθεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης, όπως ισχύει και στα υπόλοιπα αυθαίρετα, Δηλαδή 20% στην εφάπαξ καταβολή ή 10% στην καταβολή του 30% του αναλογούντος προστίμου.
  7. Με την καταβολή του προστίμου, ο ιδιοκτήτης του κτίσματος θα εξασφαλίζει τη διατήρησή του για 30 έτη.
  8. Τα αυθαίρετα μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση με την εξαγορά ίσου με την υπέρβαση συντελεστή δόμησης (Σ.Δ.) από την Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων, «Τράπεζα Γης», η οποία έχει θεσμοθετηθεί.
  9. Τα έσοδα, σε ποσοστό -περί το 60% όσων συγκεντρωθούν να αποδίδονται σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και από εκεί στους δήμους αποκλειστικά για ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, για την εφαρμογή παλαιών σχεδίων πόλεως (προ του 1983).
  10. Οι ελεγκτές δόμησης που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο καθήκον θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις προϋπηρεσίας και ειδικής εκπαίδευσης κατά τα πρότυπα των ενεργειακών επιθεωρητών.
  • Τι είναι το συμπληρωματικό πρόστιμο που θα πληρώσουν μετά την τακτοποίηση τους «εξαγορά» τα μεγάλα αυθαίρετα;

Είναι ένα περιβαλλοντικό τέλος το οποίο καταβάλλεται στην Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων (Τράπεζα Γης), με την αγορά Συντελεστή Δόμησης για την εκπλήρωση και την ταχεία πρόοδο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αποκατάστασης, καθώς και για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού.

  • Τι είναι η Τράπεζα Γης;

Η Ψηφιακή Τράπεζας Γης διαμορφώνει έναν απλό και αποτελεσματικό μηχανισμό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης.

  • Ποιοι εισφέρουν συντελεστή δόμησης στην ψηφιακή τράπεζα;
  • Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων με τίτλους συντελεστή (άχρηστους σήμερα, λόγω απόφασης του ΣτΕ). Ο διαθέσιμος συντελεστής υπολογίζεται σε 3.000.000 τετραγωνικά μέτρα.
  • Οι ιδιοκτήτες των άλλων διατηρητέων που δεν διαθέτουν τίτλους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σήμερα μόλις ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει τίτλο συντελεστή.
  • Οι ιδιοκτήτες δεσμευμένων κοινόχρηστων χώρων (βλέπε απαλλοτριώσεις) που πρέπει να αποζημιωθούν αλλά δεν υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό οι απαιτούμενοι πόροι.
  • Πρώην στρατόπεδα, παλαιά κτίρια του Δημοσίου που είναι προς απόσυρση, δημόσιες εκτάσεις και παλαιέςυποδομές που μένουν αχρησιμοποίητες για λόγους ανάσχεσης της δομής.
  • Ακίνητα οικοδομικών συνεταιρισμών σε δασικές εκτάσεις που χρήζουν αποζημίωσης από το κράτος.
  • Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται για την εξαγορά;

Η διαδικασία είναι η εξής:

Για κάθε δικαιούμενο ακίνητο, εκδίδεται ηλεκτρονικά τίτλος μεταφοράς (υπερβάλλοντος) συντελεστή δόμησης από το αρμόδιο υπουργείο. Ο τίτλος κατοχυρώνεται στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης και αποκτά αξία βάσει της τιμής ζώνης που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά που έχει. Στη συνέχεια, ο αγοραστής καταχωρεί τον ζητούμενο συντελεστή δόμησης, για ακίνητο που βρίσκεται σε Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή και το σύστημα υπολογίζει την αντίστοιχη αξία.

Η αξία που χρηματοδοτεί τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης δημιουργείται από τη διαφορά μεταξύ προσφερόμενης και ζητούμενης ποσότητας αλλά και της διαφοράς μεταξύ αξιών στις τιμές ζώνης. Ο ιδιοκτήτης που διατηρητέου αρχικά θα λαμβάνει το 30% της αποζημίωσης, με τον όρο της αποκατάστασης της πρόσοψης του διατηρητέου που έχει. Και το υπόλοιπο 70% θα το παίρνει με την ολοκλήρωση – και πιστοποίηση – των εργασιών. Οι συναλλαγές με την Ψηφιακή Τράπεζα Γης επιβαρύνονται με ποσοστό 5% επί της αξίας της συναλλαγής. Τα χρήματα αυτά θα καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο για περιβαλλοντικές δράσεις.

  • Πως θα αγοράζεται ο Συντελεστής Δόμησης από τους ιδιοκτήτες «μεγάλων» αυθαιρέτων;

Για να καταλάβουμε τη διαδικασία δίνουμε το παρακάτω παράδειγμα. Έχουμε ένα αυθαίρετο χωρίς άδεια που τακτοποιήθηκε και βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης στο Βόλο, 100 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ. Η αγορά συντελεστή δόμησης υπολογίζεται σε 120.000 ευρώ. Από αυτά το 5% θα πάει στο Πράσινο Ταμείο (6.000 ευρώ) για δράσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Ακολουθεί ο μειωτικός συντελεστής ή συμψηφισμός με ειδικό πρόστιμο (ΖΥΣ) και ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Ύστερα από όλα αυτά, εκδίδεται η οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση. Αντίστοιχα από αυτά τα χρήματα, αποζημιώνεται ένας ιδιοκτήτης για παράδειγμα, διατηρητέου για τα 100 τετραγωνικά μέτρα συντελεστή δόμησης που είχε εισφέρει στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης, με το ποσό που αντιστοιχεί στη δική του τιμή ζώνης.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

«Βραδιά του Ερευνητή*» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, η μεγάλη γιορτή της έρευνας

Το ΕΜΠ ανοίγει τις πύλες του, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, στο καθιερωμένο ραντεβού της έρευνας και της γνώσης.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) διοργανώνει, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 τη «Βραδιά του Ερευνητή», για όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Αττικής. Από τις 17:00 (5:00 μ.μ.) μέχρι τις 22:00 (10:00 μ.μ.), στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ, του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ, οι επισκέπτες του, οι πολίτες της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας και της γνώσης μέσα από καινοτόμα επιστημονικά έργα, να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές, αλλά και να συμμετάσχουν σε πλήθος πρωτότυπων δράσεων.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» στο ΕΜΠ στοχεύει στην ανάδειξη της ουσιαστικής συμβολής της πανεπιστημιακής έρευνας των Ερευνητικών Κέντρων και του επιστημονικού δυναμικού στην ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, η διεξαγωγή της εκδήλωσης συνδέεται άρρηκτα με την αξιοποίηση του Πολυτεχνείου Πατησίων για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ως κόμβου διασύνδεσης του ΕΜΠ με την κοινωνία. Ταυτόχρονα, προβάλλεται η συμβολή του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, εκπαιδεύοντας μηχανικούς υψηλής ποιότητας, εξάγοντας τεχνογνωσία, με διεθνή αναγνώριση και σύνδεση με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η έναρξη των φετινών εκδηλώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή και ειδικότερα της δράσης «Ερευνητές στα Σχολεία» κηρύχθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Καθ. Ι.Κ. Χατζηγεωργίου στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ηρωική Νήσο Κάσο, όπου παρουσιάστηκε η  συμβολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των συνεργαζόμενων φορέων (Πρόγραμμα ΑΕΙ/Τ2ΕΔΚ-01278) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης της Κάσου παρουσία των μαθητών και των κατοίκων του νησιού, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η Εναρκτήρια Εκδήλωση στο ιστορικό κτήριο Αβέρωφ του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων. Η φετινή διοργάνωση εστιάζει στους τομείς:

  • Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με κοινωνική συμμετοχή και καινοτομία
  • Πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση
  • Αειφορία – κυκλική οικονομία – βιώσιμη κινητικότητα – υγεία – προσβασιμότητα ποιότητα ζωής

Τα επιτεύγματα των ερευνητικών ομάδων του ΕΜΠ, των Πανεπιστημίων της Αττικής και άλλων Πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – με ΜoU με το ΕΜΠ –  και Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και φοιτητικών ομάδων και συναφών εκπαιδευτικών οργανισμών, θα παρουσιαστούν τη φετινή χρονιά, παράλληλα με σειρά εκδηλώσεων, παρουσιάσεων ανοιχτών επί τόπου, εργαστηρίων και πολιτιστικών δρώμενων.

Όπως πλέον έχει γίνει παράδοση, τη Βραδιά πλαισιώνει μουσικά η Ομάδα Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του ΕΜΠ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Βασιλάτου και το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Η Βραδιά θα πλαισιωθεί από ψυχαγωγικές εκπαιδευτικές παραστάσεις («Ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο» – Αθηναϊκός Θίασος Σκιών, Stand-up Chemistry – Theatronio, Science Reactors).

Θεματικές Γωνιές

Στο αίθριο του κτηρίου Αβέρωφ θα στηθούν οι καθιερωμένες θεματικές γωνιές «Έρευνα & Εκπαίδευση», «Απασχόληση και Καινοτομία», «Ανάπτυξη και Αειφορία», καθώς και η «Ευρωπαϊκή γωνιά». Θα παρουσιαστούν δείγματα παραδοσιακής ναυπηγικής, πρότυπων αγωνιστικών οχημάτων, αεροσκαφών, σκαφών, ρομποτικής και άλλων πρωτότυπων εκθεμάτων.

Κοινές δράσεις

Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνονται κοινές δράσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που μετέχουν στην κοινοπραξία του Προγράμματος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο) με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις «Αποστολές της ΕΕ» (EU Missions) στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe, για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μικρών επισκεπτών (“Planting for the future”, “The game of re-use”), για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων (“Science HERoes”), για την ανάδειξη της καινοτομίας (“Showcasing innovation”) με τη συμμετοχή εταιρειών τεχνοβλαστών, για την ανάδειξη κόμβων επιστήμης και μάθησης (“Science and learning hub”) σε ζωντανή σύνδεση με πειράματα του CERΝ.

Διοργάνωση

Κάθε χρόνο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες σε πάνω από 350 ευρωπαϊκές πόλεις σε 25 χώρες μετέχουν στη «Βραδιά του Ερευνητή», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“European Researchers’ Night”), που στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ διοργανώνεται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon Europe “Science Odyssey-Research Missions Under Starry Skies” με Επιστημονικά Υπεύθυνη για το ΕΜΠ την Ομοτ. Καθ. Αντωνία Μοροπούλου.

Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνδιοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Συμμετέχει το Γραφείο Διασύνδεσης – Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων ΕΜΠ και η Ελληνική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων – δια της Αναπτυξιακής Αθήνας ΑΕ, της Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: ΕΡΤ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, BCI media.

Χορηγοί της Βραδιάς είναι οι: Motor Oil, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΜΕΔΕ, ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, EUROBANK, ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, ΟΒΙ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Βραδιά του Ερευνητή» μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της εκδήλωσης  https://www.ntua.gr/ntuaren/.

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη στο κοινό, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και «ζωντανά» την εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέσα από κανάλι της Βραδιάς https://www.youtube.com/live/uWSfUXGS4lg και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ https://www.ertnews.gr/.

Καθυστερήσεις στον έλεγχο αδειοδοτήσεων από την Αρχαιολογία καταλογίζουν οι Μηχανικοί

Καθυστερήσεις στον έλεγχο αδειοδοτήσεων από την Αρχαιολογία καταλογίζουν οι Μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Με επιστολή του προς την οικεία Υπηρεσία, ο Πρόεδρος του τοπικού τμήματος αναφέρει:

“Αξιότιμες κυρίες,

Το τελευταίο διάστημα οι πρακτικές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου  κατά τη διαδικασία έγκρισης εκσκαφών και οικοδομικών έργων προκαλούν  έντονη δυσφορία και αγανάκτηση στους συναδέλφους μηχανικούς.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει αυθαίρετα επεκτείνει τους μορφολογικούς ελέγχους και πέραν του πρώτου οικοδομικού τετραγώνου περιμετρικά των αρχαίων τειχών. Ενώ τυπικά, η αρμοδιότητά της περιορίζεται σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος, παρατηρείται ότι οι έλεγχοι επεκτείνονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, μέχρι και στο δεύτερο ή τρίτο οικοδομικό τετράγωνο. Αυτό γίνεται χωρίς να υπάρχει σαφής νομική βάση για τέτοια επεκτατική προσέγγιση.

Για την έγκριση των σχετικών εργασιών από την Αρχαιολογία, ακόμα και σε κτίρια που βρίσκονται σε αποστάσεις πέραν του πρώτου οικοδομικού τετραγώνου από τα τείχη, απαιτείται η γνωμοδότηση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η διαδικασία αυτή προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις, με τον χρόνο αναμονής να υπερβαίνει συχνά τους 8 μήνες. Η αδυναμία γρήγορης επίλυσης αυτών των ζητημάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους, τόσο επαγγελματικά όσο και οικονομικά.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογία για τον έλεγχο των κτιρίων είναι συχνά υποκειμενικά και δεν βασίζονται σε σαφείς νομοθετικές προβλέψεις. Αυτή η αβεβαιότητα καθιστά δύσκολη την προβλεψιμότητα των αποτελεσμάτων των ελέγχων και ενισχύει την αίσθηση αυθαιρεσίας.

Προσθέτως, υπάρχει και το παράδοξο όπου κτίρια που έχουν ήδη ελεγχθεί και εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, επανελέγχονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτή η επανάληψη δημιουργεί περιττή γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Τόσο η Υ.ΔΟΜ. Ηρακλείου όσο και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής συμφωνούν ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δρα καταχρηστικά και με τρόπους που δεν δικαιολογούνται από τις νομοθετικές της αρμοδιότητες. Η έλλειψη σαφών κριτηρίων και προδιαγραφών ελέγχου, σε συνδυασμό με τον απαράδεκτο χρόνο αναμονής, δημιουργούν τεράστια ταλαιπωρία στους μηχανικούς, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τις πιο απλές εγκρίσεις εκσκαφών.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αδιαμφισβήτητης σημασίας, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις διαδικασίες και χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των επαγγελματιών.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

                           Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ταβερναράκης

Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ

Τελεσίδικη δικαστική απόφαση δικαιώνει τον δήμο Αλίμου και ακυρώνει οικοδομική άδεια με χρήση των “μπόνους” του ΝΟΚ

Εκδόθηκε η πρώτη ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά σε σχέση με τα «μπόνους» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έπειτα από προσφυγή του Δήμου Αλίμου.

Με την Απόφαση 345/2024 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δικαιώνεται ο δήμος και οι κάτοικοι του Αλίμου και ακυρώνεται οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί με χρήση των «μπόνους» του ΝΟΚ (περισσότερα τετραγωνικά δόμησης, μεγαλύτερο ύψος κτηρίων κ.λπ.) από εργολάβο-κατασκευαστή στην περιοχή του παλαιού Αλίμου.

Η  Δημοτική αρχή, με ανακοίνωσή της , «ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στο να εκδοθεί αυτή η «Απόφαση – σταθμός», καθώς είναι η πρώτη τελεσίδικη Απόφαση σχετικά με τα «μπόνους» του ΝΟΚ, που επιτρέπουν να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά και ψηλότερα κτήρια, κατά παράβαση των όρων δόμησης μιας περιοχής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα στον Καθηγητή Πολεοδομικού Δικαίου κ. Δημήτρη Μέλισσα, που εκπροσώπησε τον Δήμο Αλίμου και χειρίζεται την υπόθεση».

Σημειώνει ακόμη ότι «ο δήμος Αλίμου υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα κατά των Ψηλών Κτηρίων, καθώς στέκεται αποφασιστικά απέναντι σε εργολαβικά, επιχειρηματικά και κάθε είδους συμφέροντα που βλάπτουν το περιβάλλον και την κοινωνία. Με την ίδια αποφασιστικότητα και δυναμική η Δημοτική αρχή θα συνεχίσει τον αγώνα της  για όλα τα «μεγάλα θέματα» που έχουν ανοίξει (ψηλά κτήρια, παραλία Αλίμου κ.λπ.), μέχρι την τελική δικαίωση!»

localit.gr

Κτηματολόγιο: Η «επόμενη ημέρα» υπό αμφισβήτηση χωρίς διαβούλευση…

Τριάντα περίπου χρόνια πέρασαν από τότε που με Νόμο του Κράτους συστάθηκε το Εθνικό Κτηματολόγιο με στόχο να θέσει τη δημόσια περιουσία για πρώτη φορά σε πανελλήνια καταγραφή και τακτοποίηση.

Την ίδια ώρα γινόταν πιο αισθητή η ανάγκη για την επεξεργασία, τον προσδιορισμό και την ξεκάθαρη εικόνα που θα έπρεπε ήδη να έχει η χώρα και κάθε γεωγραφική ή διοικητική περιοχή της για τις ακίνητες και πολλές φορές ακαθόριστες μέσα από ένα ιδιότυπο καθεστώς, εκτάσεις των πολιτών.

Η τροποποίηση του νόμου αργότερα, έφερε τη διαδικασία της κτηματογράφησης που θεωρητικά είχε ψηφιστεί αλλά πρακτικά κωλυσιεργούσε στο προσκήνιο. Ενεργοποιήθηκε όπως και αρκετές ακόμη «λιμνάζουσες» προγενέστερες αποφάσεις, προβλέποντας όπως τουλάχιστον σε μία από τις διατάξεις αναφερόταν, η καθιέρωση προς όφελος των πολιτών, ασφαλούς περιβάλλοντος διαχείρισης της περιουσίας τους που σχετίζεται με τη γη, χωρίς τις αβεβαιότητες και τις μακρόχρονες διενέξεις του παρελθόντος, και την οριστική απαλλαγή τους, από το υψηλό κόστος επίλυσης διαφορών που ανέκυπταν…

Βέβαια στην πορεία της εφαρμογής αποδείχθηκε ότι τα προβλήματα ήσαν πολύ περισσότερα από εκείνα που αρχικώς και υποψιασμένα είχαν εκτιμηθεί εκ των αρμοδίων. Πολλές ιδιοκτησίες «αγνώστου κατόχου», ιερές λεγόμενες εκτάσεις Μοναστηριών που τώρα διεκδικούν περιουσίες πολιτών, κληρονομιές με ανύπαρκτα συμβόλαια και «εγγύηση» την παρέλευση του χρόνου, σπίτια κτισμένα παρανόμως μέσα στα δάση, και αρκετές διαφορές ιδιοκτητών που πήρανε τον δρόμο της δικαιοσύνης είναι ορισμένα από τα «μαργαριτάρια» που προέκυψαν με τη διαδικασία αποτύπωσης και καταγραφής ακινήτων.

Σήμερα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά στην «ολοκλήρωση της κτηματογράφησης» αλλά ακόμη δεν αποσαφηνίζει τι θα γίνει στην «επόμενη ημέρα» της.

Άραγε ποιος φορέας θα αντικαταστήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα αναλάβει τις πολλαπλές εκκρεμότητές του ή τη συνέχιση της δουλειάς που ακόμη πρέπει να παραχθεί αμέσως μετά; Ποιοι θα αναλάβουν συγκροτημένα το βάρος της κτηματογράφησης που σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδιώκει ηλεκτρονικά βεβαίως, να το κάνει πιο γρήγορο και πιο απλό;

Οι άνθρωποι του Κτηματολογίου έως και τώρα είτε είναι μηχανικοί, είτε δασοτεχνικοί, δικηγόροι, και διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια, και εργάζονται – είναι αλήθεια – για να βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους πολίτες με επιμονή και πλήρης συνειδητότητα των ευθυνών που έχουν αναλάβει,  με «όπλο» τους μια τεράστια εμπειρία.

Ένα ερώτημα είναι λοιπόν για το ποια θα είναι η τύχη των συγκεκριμένων εργαζόμενων με το «τέλος του Κτηματολογίου». Νομίζω ότι και εδώ το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται δεν δίνει απόλυτες απαντήσεις, εκτός και αν η λύση έχει βρεθεί αλλά δεν ανακοινώνεται για λόγους μη διατάραξης των σημερινών συνθηκών εργασίας και ομαλής συνέχισης του κτηματογραφικού έργου.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι επερχόμενες αλλαγές έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου η «ασφυξία» του χρόνου που απομένει, χρειάζεται ευελιξία, ετοιμότητα, απαιτεί κόπο με αναρίθμητες ώρες ενασχόλησης και αρκετό χρήμα από τους ιδιώτες για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Από την άλλη και το ίδιο το Κράτος οφείλει να «σκύψει» πιο σοβαρά πάνω από τις παθογένειες άλλων περιπτώσεων και όχι τόσο του ίδιου του Εθνικού Κτηματολογίου. Διότι αναμφιβόλως είναι αναγκαία μία βελτιωτική – καθοριστική παρέμβαση αλλά δεν θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα αν πρώτα δεν αντιμετωπισθούν τα ζητήματα της… αταξίας π.χ. με τους δασικούς χάρτες, τα υποθηκοφυλακεία ή την Κτηματική Υπηρεσία.

Οι προθέσεις πάντως μέσω των νομοθετικών ρυθμίσεων να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων και στην χρονοκαθυστέρηση των γραφειοκρατικών ενεργειών κινούνται στη θετική κατεύθυνση εφόσον υλοποιήσουν έναν τέτοιο στόχο.

Αν δηλαδή ξεμπλοκάρουν πράγματι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες διαμερισμάτων που έχουν σχέση με πολεοδομικές παραβάσεις, ή αν υπάρξει λύση οριστική για τα ακίνητα που φαίνονται ως δασικές εκτάσεις παρά το γεγονός ότι δεν είναι…

Ακόμη αν επιτευχθούν απλοποιημένες κινήσεις για να «απελευθερωθούν» γονικές παροχές, μεταβιβάσεις και δωρεές και αν η ψήφιση του νέου Νόμου εξυπηρετήσει σε διέξοδο με τα λάθη και τα πρόδηλα σφάλματα.

Μακάρι τέλος να συμβάλλει στο σημαντικό έργο ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων με εκσυγχρονισμό των ελέγχων επί των ακινήτων. Για το Μητρώο μηχανικών και νομικών πιστοποιημένων που θα χρεώνονται υποθέσεις κτηματογράφησης, ας κρατήσουμε επιφυλάξεις. Ειδικά αν αυτό λειτουργήσει εις βάρος των εργαζόμενων του Κτηματολογίου.

patrisnews.com