Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ακύρωση απόφασης αναστολής έκδοσης αδειών δόμησης του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μετά τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ

Το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι, κατόπιν της δημόσιας παρέμβασης που άσκησε στο διάλογο για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και το εξώδικο που απέστειλε σε 2 δήμους για τις έωλες και παράνομες αποφάσεις αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ακύρωσε ήδη τη σχετική απόφαση του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ ζήτησε για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, είτε να  ανακληθούν από τους ίδιους του Δημάρχους οι αποφάσεις που έχουν λάβει περί αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών είτε να ακυρωθούν αυτές οι αποφάσεις από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

 Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προχώρησε ήδη, με την  ΑΠ31984/12-4-2024 απόφασή του σε ακύρωση της υπ’ αριθ. πρωτ. 13289/26.03.2024 «Διαταγής Δημάρχου» του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης με την οποία δίνεται εντολή προς την Υπηρεσία Δόμησης να απορρίπτεται κάθε αίτηση έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνει χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ. Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, εκφράζοντας την κρατική βούληση και βασιζόμενος στο γράμμα του νόμου, αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφαση ότι: «Η απαγόρευση αυτή είναι μη νόμιμη διότι δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου και ως εκ τούτου έρχεται σε προφανή αντίθεση προς την αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης». Και προσθέτει ότι τα συλλογικά και μονομελή όργανα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχουν «προς την παρούσα απόφαση υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρηση».

 Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Αναλύσαμε δημόσια γιατί είναι χρήσιμα, κρίσιμα και απαραίτητα τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για περισσότερο κλιματικά ανθεκτικά κτίρια, με αύξηση συντελεστή δόμησης και ύψους.

Παρουσιάσαμε γιατί είναι παράνομη η απόφαση Δημάρχων για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ζητήσαμε ανάκληση ή ακύρωση των προσωπικών αποφάσεων των Δημάρχων. Η απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τεκμηριώνει την παρανομία και ακυρώνει ήδη την απόφαση του ενός Δήμου. Είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσει ακύρωση και των επόμενων. Αποτελεί δικαίωση για την πατρίδα και το μέλλον όλων μας η επιστροφή στη νομιμότητα στα θέματα δόμησης.

Ακόμη, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς κάποιοι μιλούν αβάσιμα για απόφαση του ΣτΕ που κρίνει τα κίνητρα του ΝΟΚ και ότι δήθεν τους υποχρεώνει να λάβουν μέτρα, ότι η απόφαση 293/2024 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρότι αναπτύσσει σκεπτικό επί διαφόρων θεμάτων, έχει, αυτολεξεί, ως εξής στο διατακτικό της:

«Διά ταύτα, Απορρίπτει την αίτηση ακυρώσεως κατά το μέρος που ασκείται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλίμου. Παραπέμπει κατά τα λοιπά την υπόθεση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το αιτιολογικό και Ορίζει εισηγήτρια…».

Εκεί ολοκληρώνεται το διατακτικό της απόφασης. Αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ούτε με αυτό, διευκρινίζουμε: δεν υπάρχει απόφαση επί των θεμάτων ουσίας αλλά επί της διαδικασίας, δηλαδή η αίτηση της Επιτροπής του Δήμου Αλίμου απορρίφθηκε και θα αποφασίσει για το ζήτημα του ΝΟΚ επί της ουσίας η Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει ουσιαστικά, με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος τις διατάξεις του ΝΟΚ. Και θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δηλαδή όσα αφορούν την αυτοδιοίκηση στην αυτοδιοίκηση, όσα αφορούν το κράτος στη διοίκηση και όσα αφορούν την επιστήμη στους μηχανικούς.

Όσον αφορά την «απάντηση» του Προέδρου της ΚΕΔΕ σε εμένα προσωπικά, θα μπορούσα να αποδομήσω πρόταση – πρόταση όσα ανακριβώς μου αποδίδει, όσα επιτηδευμένα αποκρύπτει ή ξεχνά και όσα ψευδεπίγραφα αναφέρει. Δεν το κάνω τώρα, αλλά θα απαντήσω εν ευθέτω χρόνω εκ μέρους των μηχανικών που θίγει ως επαγγελματίες συλλήβδην, καθώς εμείς δεν μιλήσαμε για όλους τους δημάρχους παρά μόνο για όσους παρανομούν. Μου αρκεί που σε μια ανακοίνωση 733 λέξεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν βρήκε ούτε μία πρόταση για να υπερασπιστεί τις συγκεκριμένες παράνομες πράξεις των συγκεκριμένων δημάρχων. Αρκεί που στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει μόλις ένα (1) αντεπιχείρημα και μάλιστα μη επιστημονικό, απέναντι στα δεκάδες επιχειρήματα που παρουσίασε το ΤΕΕ, για τα κίνητρα του ΝΟΚ. Η ΚΕΔΕ άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα να σχολιάζει και να εκφράζει θέσεις και απόψεις. Οι οποίες βέβαια είναι ακριβώς και μόνο αυτό: απόψεις, οι οποίες κρίνονται. Το ίδιο δικαίωμα έχει και το ΤΕΕ. Με τη διαφορά ότι το ΤΕΕ έχει θεσμικά, βάσει νομοθεσίας, επιπλέον την υποχρέωση να παρεμβαίνει και να ενημερώνει για τεχνικά θέματα.

100 χρόνια τώρα το ΤΕΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί και το ΤΕΕ δεν φοβηθήκαμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά και πετύχαμε πολλά για τον κλάδο, την κοινωνία και την Πατρίδα. Δεν θα φοβηθούμε ούτε τώρα, επειδή κάποιοι εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα ή επειδή νομίζουν ότι κάνουν σαματά. Δεν θα επιτρέψουμε να πισωγυρίσει η χώρα στις εποχές του ρουσφετιού και των γνωριμιών για να κάνει ο πολίτης και ο μηχανικός τη δουλειά του».

ΝΟΚ: Τα 8 SOS για το τι ισχύει και τι αλλάζει – Γιατί αντιδρούν οι δήμοι

Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε δήμους και υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων που προβλέπονται στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Ολοένα και περισσότεροι τοπικοί άρχοντες τάσσονται κατά του ΝΟΚ ζητώντας από τις πολεοδομίες τους να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες, με το ΥΠΕΝ να επισημαίνει σε πρόσφατή του ανακοίνωση πως μια τέτοια απόφαση δεν ανήκει στις αρμοδιότητες των δήμων.

ΥΠΕΝ, ΟΤΑ και μηχανικοί αναμένουν να καθαρογραφεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ωστόσο φαίνεται πως κάνει δεκτή την προσφυγή του Δήμου Αλίμου καθώς έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον δόμηση του ΝΟΚ αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Για το φλέγον ζήτημα τοποθετήθηκε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για μείωση της κάλυψης στα νέα κτίρια, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, απολύτως απαραίτητα για να συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας και αναγκαία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών σε ανθεκτικές πόλεις. Κάθε συζήτηση για περιορισμό ή κατάργησή τους υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας και βλάπτει τις ζωές των πολιτών και το περιβάλλον. Είναι μάλιστα εξόχως αντιεπιστημονικό και βαθιά συντηρητικό να υποστηρίζεται ότι δήθεν υποβαθμίζεται η ζωή των πολιτών ή το αστικό περιβάλλον από τυχόν αύξηση του ύψους των κτιρίων».

Παράλληλα, τόνισε πως «το ΤΕΕ θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την επαγγελματική και επιστημονική ακεραιότητα και το έργο των διπλωματούχων μηχανικών που μελετούν τις νέες οικοδομές, εκδίδουν τις σχετικές άδειες δόμησης και επιβλέπουν την κατασκευή τους». Ο κ. Στασινός εξηγεί με οκτώ απαντήσεις σε αντίστοιχα καίρια ερωτήματα τον νέο οικοδομικό κανονισμό και τα οφέλη του.

Τι πραγματικά αφορούν τα κίνητρα του ΝΟΚ;
Τα κτίρια που κατασκευάζονται με χρήση κινήτρων του ΝΟΚ έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

– Είναι ενεργειακής κατάταξης Α + κατά ΚΕΝΑΚ, δηλαδή κτίρια τα οποία έχουν στην πράξη μειωμένη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με συμβατικές κατασκευές.

– Καταλαμβάνουν μικρότερη κάλυψη επί του οικοπέδου κατά 10% έως 25% κατά περίπτωση, σε σχέση με ένα συμβατικό νέο κτίριο, αυξάνοντας έτσι τη φύτευση εντός αστικού ιστού κατά το ίδιο ποσοστό.

– Κατασκευάζονται σε ήδη δομημένα οικόπεδα, αφού πρώτα κατεδαφιστούν παλαιά και ενεργοβόρα κτίρια.

– Διαθέτουν φυτεμένα δώματα τα οποία έχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη τόσο για το κτίριο όσο και για το μικροκλίμα της περιοχής.

– Παραχωρούν μέρος του οικοπέδου σε κοινόχρηστη χρήση. Εκταση για την οποία το Δημόσιο και οι δήμοι μπορούν να την αξιοποιήσουν είτε ως επιπλέον φύτευση είτε ως μεγαλύτερα πεζοδρόμια, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των πόλεων.

Γιατί δεν ισχύουν τα επιχειρήματα εναντίον των κινήτρων του ΝΟΚ;
Τα κτίρια με ενεργειακή κατάταξη Α+ χρησιμοποιούν αυξημένες θερμομονώσεις, ενεργειακά συστήματα ψύξης και θέρμανσης με αντλίες θερμότητας που εξασφαλίζουν την αποδέσμευση από ορυκτά καύσιμα και την ελαχιστοποίηση των καταναλώσεων ενέργειας. Πολλές φορές προάγουν την υγεία των πολιτών μέσα από συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Ακόμη, κάνουν χρήση έξυπνων αυτοματισμών ελέγχου των λειτουργιών τους και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία εξασφαλίζουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τη λειτουργία τους.

Τα κτίρια με φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στην αύξηση της αστικής βιοποικιλότητας και ιδίως στην προστασία και επιβίωση των επικονιαστών, προσφέρουν αυξημένη θερμομόνωση, συμμετέχουν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τα κτίρια με μειωμένη κάλυψη οδηγούν σε αύξηση της διαθέσιμης σε κοινή χρήση γης, συμβάλλουν σε καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των ομβρίων υδάτων, σε καλύτερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, βελτιώνουν την αστική κινητικότητα όλων και ιδίως των εμποδιζόμενων ατόμων.

Ποιοι εκδίδουν τις οικοδομικές άδειες και κρίνουν τα κίνητρα του ΝΟΚ;
Οι άδειες δόμησης εκδίδονται με ευθύνη του μηχανικού ή των μηχανικών που υπογράφουν τις μελέτες και η κατασκευή τους επιβλέπεται από μηχανικούς και οι εργασίες ελέγχονται από μηχανικούς. Οι υπηρεσίες δόμησης ελέγχουν στο στάδιο της αδειοδότησης συγκεκριμένα πολεοδομικά μεγέθη και εγκρίνουν ή μη την έκδοση αδείας. Η άδεια εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα e-Αδειες.

Πρέπει το ΣτΕ να αποφασίζει για το ύψος των κτιρίων σε μια περιοχή;
Το ΣτΕ γνωμοδοτεί ούτως ή άλλως κατά την έγκριση των πολεοδομικών σχεδίων. Και προφανώς έχει αρμοδιότητα να κρίνει τη διοικητική νομιμότητα, ως ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας. Διότι έχουμε αποφασίσει, για την προάσπιση της ποιότητας των κατασκευών και της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, ότι οι οικοδομές πρέπει να μελετούνται από διπλωματούχους μηχανικούς και να αδειοδοτούνται από το κράτος, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Αλλά το να κρίνει το ΣτΕ κάθε οικοδομικό μέγεθος ή κάθε σχεδιαστική επιλογή που γίνεται μέσα στα νόμιμα όρια σε μία οικοδομική άδεια, νομίζω ότι εκφεύγει του ρόλου του διότι είναι ένα τεχνικό και επιστημονικό ζήτημα, που το Σύνταγμα ρητά επιτάσσει να αντιμετωπίζεται ως επιστημονικό. Και το ΣτΕ, επομένως, δεν έχει λόγο σε επιστημονικά ζητήματα.

Πρέπει το ύψος των οικοδομών σε μια περιοχή να είναι απολύτως συγκεκριμένο;
Πουθενά από το Σύνταγμα δεν προκύπτει ότι το ύψος σε μια περιοχή πρέπει να είναι μονοδιάστατο. Προφανώς, μέσα από τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, η συνολική δόμηση πρέπει να περιγράφεται και να οριοθετείται. Και προφανώς το ύψος μιας οικοδομής επηρεάζει τη συνολική δόμηση. Αλλά το ότι το όριο ύψους σε μια μελέτη είναι μονοδιάστατο και απολύτως ειδικό για μια ολόκληρη περιοχή, δεν προκύπτει από καμία συνταγματική πρόβλεψη και είναι αντιεπιστημονικό.

Πρέπει μέσω ΝΟΚ να επιβάλλεται οριζόντια ρύθμιση χωρίς επιστημονική ανάλυση των τοπικών συνθηκών;
Δεν είναι επιστημονικά ορθό να έρχονται νέες οριζόντιες ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν ενιαία τον νησιωτικό, τον αστικό, τον περιαστικό και τον ορεινό χώρο, καθώς αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο του σχεδιασμού τοπικού επιπέδου – και προβλέπεται ευθέως να μη γίνεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα. Τα κίνητρα του ΝΟΚ όμως, μπορεί να φαντάζουν σε κάποιον οριζόντια, αλλά δεν είναι, καθώς δεν αυξάνουν οριζόντια σε κάποιο ύψος τις νέες οικοδομές σε καμία περιοχή ούτε συνολικά στη χώρα, αλλά σε συνάρτηση με τα υφιστάμενα και μελετημένα όρια ύψους κάθε περιοχής, ως ποσοστό επί συγκεκριμένης οικοδομής και ίσως επί του ορίου της περιοχής. Το αν η αύξηση του ύψους κάποιων οικοδομών είναι ή όχι ωφέλιμη συγκριτικά με τα όσα κερδίζει η Πολιτεία και οι κάτοικοι σε μια περιοχή από τα κίνητρα του ΝΟΚ δεν αποτελεί νομικό αλλά τεχνικό θέμα και το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει επιστημονικά ζητήματα.

Δεν πρέπει να ισχύουν τα όρια προγενέστερου σχεδιασμού με μικρότερα ύψη;
Ο ΝΟΚ δεν αυξάνει οριζόντια τα ύψη σε καμία περιοχή. Δίνει κίνητρα στα νέα κτίρια. Αυξάνει δόμηση ή ύψος αναλογικά με το εγκεκριμένο από τον σχεδιασμό, όχι οριζόντια, όχι για όλους, υπό τις προϋποθέσεις που τίθενται.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατάργηση των κινήτρων του ΝΟΚ;
Να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν παίρνει στα σοβαρά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη για ανθεκτικότητα των κατασκευών. Η λιγότερη κάλυψη εδάφους στις πόλεις είναι ήδη όρος βιωσιμότητας των πόλεων. Η μη εφαρμογή των μπόνους του ΝΟΚ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ή μεγαλύτερη ένταση πλημμυρών. Τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάθε διαφορετική επιλογή, και μάλιστα με όρους γενικής εφαρμογής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και έγκλημα, καθώς μπορεί να συμβάλει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών μελλοντικά.

ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Αντιδρούν οι δήμαρχοι για την υπερδόμηση

Εκ διαμέτρου αντίθετοι στα όσα προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για το μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων είναι αρκετοί δήμοι, ειδικά των νοτίων προαστίων, οι οποίοι μάλιστα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να παγώσουν τις νέες οικοδομικές άδειες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από πλευράς του διαμηνύει ότι οι δήμαρχοι δεν μπορούν να… παγώσουν την έκδοση αδειών και μάλιστα μπορεί να διωχθούν πειθαρχικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ όπως ισχύουν.

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός επί της ουσίας δίνει δικαίωμα έξτρα δόμησης σε κτίρια με αντάλλαγμα τον περιορισμό του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου ή της κάλυψης σε συνδυασμό με απόσυρση κτιρίου ή με απόδοση τμήματος για κοινή δημόσια χρήση κ.λπ.

Βασικό επιχείρημα των Δήμων Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, είναι ότι έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των εν λόγω περιοχών από την υπερδόμηση που προκαλούν τα ψηλά κτίρια.

Ενας από τους δήμους που έχουν δηλώσει την έντονη αντίδρασή τους στα καινούργια δεδομένα που φέρνει ο ΝΟΚ είναι ο 3Β. Μάλιστα, δόθηκε και δεύτερη εντολή από τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο προς την Πολεοδομία να μην εκδίδει οικοδομικές άδειες, οι οποίες κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ΝΟΚ ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος εξέδωσε διπλή γραπτή εντολή προς την Υπηρεσία Δόμησης -η πρώτη εστάλη στις 3 Απριλίου και η δεύτερη στις 5 Απριλίου- για να αναστείλει την έκδοση νέων αδειών δόμησης με χρήση των συγκεκριμένων άρθρων του ΝΟΚ (Νόμος 4067/2012). Με τη διπλή «εντολή» ο δήμαρχος αναλαμβάνει προσωπικά τη νομική ευθύνη για την εφαρμογή της απόφασής του, απαλλάσσοντας τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας από το βάρος της ευθύνης, οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να συνεχίσουν την έκδοση των οικοδομικών αδειών βάσει του ισχύοντος νόμου.

Ποιοι εξαιρούνται

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις προβλέψεις των κινήτρων του ΝΟΚ για πρόσθετα ύψη έχουν ήδη εξαιρεθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης η Εκάλη, η Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν το κλείσιμο τις Βουλής για τις εθνικές εκλογές.

Στην Κηφισιά

Επειτα από εισήγηση του δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά ψηφίστηκε ομόφωνα η μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του ΝΟΚ.

Οπως αναφέρθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ΝΟΚ έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στον δήμο, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα τόσο με την έκδοση αδειών κατεδάφισης επί οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες), προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τη δυνατότητα υπερδόμησης, όσο και με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο πλήθος των αδόμητων οικοπέδων των δημοτικών ενοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών των νέων εντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στις 29/2/2024 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 388 αιτήσεις για έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ «ΜΠΟΝΟΥΣ»

Αντισυνταγματικό έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, σε απόφαση που εκδόθηκε και αφορά προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας για ανέγερση πολυκατοικίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ΣτΕ καταλήγει ότι δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην κοινοτική νομοθεσία να λαμβάνονται μέτρα που οδηγούν σε άκρατη ενίσχυση της δόμησης, χωρίς προηγούμενη μελέτη ή εκτίμηση των επιπτώσεων.

Επίσης, τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν επιτελούν το σκοπό τους αλλά τελικά οδηγούν σε πλήθος προβλημάτων, σύμφωνα με το ΣτΕ. Αυτό προκύπτει από το κείμενο της απόφασης 293/2024, με την οποία ο Δήμος Αλίμου και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου προσέφυγαν κατά οικοδομικής άδειας η οποία αξιοποιούσε συνδυαστικά διάφορα από τα μπόνους ύψους και συντελεστή δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ. Αυτό οδήγησε τελικά στην κατασκευή μιας 8ώροφης οικοδομής με ύψος 25,9 μέτρα έναντι 17 μ. που ισχύει στην περιοχή και 969 τ.μ. έναντι 820 τ.μ. βάσει του συντελεστή που ισχύει στην περιοχή, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Λόγω όμως της σπουδαιότητας του θέματος, πρέπει να κριθεί από την Ολομέλεια, στην οποία και παραπέμπεται η υπόθεση.

eleftherostypos.gr

Όσο διευκολύνουμε τον Μηχανικό να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, τόσο εξυπηρετούμε την καθημερινότητα του πολίτη

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές που ανοίγονται για το επάγγελμα του Μηχανικού, που εντέλει επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και συντονίστρια του πάνελ τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.

 Ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τα έργα και τις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει και υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και βελτιώνουν την καθημερινότητα του Μηχανικού, ενώ παράλληλα τοποθετούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε ρόλο πρωταγωνιστή στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τόσο για τον κλάδο των μηχανικών, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης και τη συνεισφορά της στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες και πολιτικές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο New Space, τη χρήση μικροδορυφόρων, την οποία χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για τους Μηχανικούς.

 Όπως σημείωσε ο Γιώργος Στασινός «αυτό το διάστημα το ΤΕΕ είναι πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό» και επισήμανε τις υπηρεσίες που έχουν τεθεί στη διάθεση των Μηχανικών όπως το σύστημα αυθαιρέτων, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Σκοπός των υπηρεσιών αυτών, όπως τόνισε, είναι η μείωση της ταλαιπωρίας για τους Μηχανικούς, η εξοικονόμηση σε κόστος, η απλοποίηση της καθημερινότητάς τους που εντέλει είναι προς όφελος των πολιτών. Εξάλλου, το ΤΕΕ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη ένας Μηχανικός θα μπορεί να βγάζει άδεια για οποιαδήποτε περιοχή της χώρας ακόμα και αν βρίσκεται στην Αλάσκα, όπως ανέφερε σχηματικά ο Γιώργος Στασινός.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για το λεγόμενο New Space (δορυφόρους χαμηλής τροχιάς), την τρίτη διάσταση, που θα δίνει λύσεις «από ψηλά», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου «το μέλλον βρίσκεται εκεί, στους μικροδορυφόρους» και πρόσθεσε ότι θα μπορούν να αξιοποιούνται όταν, για παράδειγμα, σημειώνονται πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς, όπως εξήγησε, μπορούν να δίνουν «πληροφορία με τεράστια λεπτομέρεια, χρήσιμη για όσους χρειαστούν προστασία, πολεοδομία, ακόμα και λύση για τις παραλίες μας». «Το επάγγελμα των Μηχανικών είναι πολύ ιδιαίτερο, εξελίσσεται» σημείωσε εκτιμώντας ότι το New Space αποτελεί «τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για έναν Μηχανικό να εξερευνήσει κομμάτια που μέχρι σήμερα δεν είχε στο μυαλό του».

 Κατά τον Γιώργο Στασινό, η θέση του Μηχανικού στην ψηφιακή εποχή διαμορφώνεται «φτιάχνοντας ηλεκτρονικά συστήματα και υπηρεσίες προκειμένου να κάνουν πιο γρήγορα και εύκολα τη δουλειά τους, συνδυάζοντας τα νέα εργαλεία που σιγά-σιγά θα τα χρησιμοποιούμε πρώτοι». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε εμβληματικά έργα που αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή μετάβαση που υλοποιεί το ΤΕΕ σε όλη τη χώρα, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας.

 «Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ώστε να λύνουμε προβλήματα. Με σύγχρονα εργαλεία θα μπορούμε να το κάνουμε πιο γρήγορα» πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε λόγο για μία «εξαιρετική εποχή για τους Μηχανικούς, υπάρχει πολλή δουλειά στον κλάδο, κάνουν άλματα». Εξήγησε ότι «ο Μηχανικός είναι ο επιστήμονας που είναι τόσο συνδεδεμένος με την καθημερινότητα όσο κανείς άλλος» και γι’ αυτό «όσο τον διευκολύνουμε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του τόσο εξυπηρετούμε την καθημερινότητα του πολίτη εντέλει». Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε ότι «οι Μηχανικοί αυτή τη στιγμή είναι λίγοι καθώς αποτελούν τον πιο συνδεδεμένο κλάδο με την ανάπτυξη γιατί χωρίς εμάς δεν υπάρχει ανάπτυξη αλλά παράλληλα είναι και οι πρώτοι που έχουν πρόβλημα όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη». «Αυτή την περίοδο ένας Μηχανικός μπορεί να βρει δουλειά έχοντας υπόψη ότι μία ζωή δεν θα κάνει κάτι συγκεκριμένο. Το σημαντικό είναι ότι έχει τις βάσεις να κάνει πάρα πολλά πράγματα.».

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός τόνισε, ακόμα, ότι η ατζέντα στα ζητήματα της ψηφιοποίησης έχει μεγαλώνει και στόχος είναι όχι απλά να χρησιμοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά η Ελλάδα να παράγει AI. Σε αυτή την κατεύθυνση έκανε αναφορά στην επένδυση για την απόκτηση υπερυπολογιστή καθώς και στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δίχτυ ασφαλείας όχι μόνο σε κρίσιμες κρατικές υποδομές αλλά και σε 2.000 φορείς. «Όλα αυτά χρειάζονται Μηχανικούς» όπως σχολίασε. Σε σχέση με τον ψηφιακό βοηθό που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 12 Δεκεμβρίου επισήμανε ότι δέχεται πάνω από 6.000 ερωτήσεις την ημέρα από πολίτες. Μιλώντας για τη συνεργασία με το ΤΕΕ, ο Δημήτρης Παπαστεργίου τη χαρακτήρισε «σημαντική και στενή» προσθέτοντας ότι «ήταν πάντα εκεί με υπευθυνότητα» ήδη από τη θητεία του στην ΚΕΔΕ. Εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόσφατη θέση του Γιώργου Στασινού σε σχέση με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. «Ένιωθα πολύ χαρούμενος και ως Δήμαρχος και ως Υπουργός σήμερα που υπάρχουν άνθρωποι στο ΤΕΕ οι οποίοι αντιλαμβάνονται ποιο είναι το διακύβευμα των εποχών και μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε γρήγορα και αυτό γίνεται με τον Γιώργο Στασινό στο ΤΕΕ» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

Εγκαινιάζεται και στην Ελλάδα ο Μηχανισμός ασφάλισης Εξοικονόμησης Ενέργειας

Η απανθρακοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, κατά μέσο όρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ελληνικές ΜμΕ έχουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες ενεργειακής έντασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 1500 MWh/mn€ (στην Πορτογαλία ο δείκτης αυτός είναι κάτω από 400 MWh/mn€).

Η βελτίωση της αποδοτικότητας και της πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια για αυτήν την κατηγορία επιχειρήσεων μπορεί να επιφέρει σημαντική  εξοικονόμηση, αποτελώντας μια σημαντική λύση για την καλύτερη αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι ΜμΕ παράγουν το 79% της προστιθέμενης αξίας της χώρας και απασχολούν το 80% του εργατικού δυναμικού της.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας -ΚΑΠΕ και το Ίδρυμα BASE,* δραστηριοποιούμενα στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώνουν την εισαγωγή του μοντέλου Ασφάλισης Εξοικονόμησης Ενέργειας (ESI) στην ελληνική αγορά, μέσω του ευρωπαϊκού έργου ESI Europe 2.0 και του μηχανισμού GoSafe with ESI, το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της απόκτησης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού από τις ΜμΕ.

Η Ασφάλιση Εξοικονόμησης Ενέργειας είναι ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο που μειώνει το ρίσκο των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη του εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με τη χρήση της λύσης GoSafe with ESI, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εγγυημένη και οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται μέσω της Ασφάλισης Εξοικονόμησης Ενέργειας στις αναμενόμενες οικονομικές αποδόσεις τους.

Η λύση αυτή καθίσταται δυνατή μέσω του συνδυασμού διαφορετικών εργαλείων στα οποία περιλαμβάνονται τυποποιημένη σύμβαση ενεργειακής απόδοσης, ασφαλιστικό προϊόν, διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης και πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών. Το μοντέλο έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία από το BASE και τοπικούς εταίρους στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Μετά την προσαρμογή του στην ελληνική αγορά, το BASE και το ΚΑΠΕ διοργανώσαν διάφορα εργαστήρια, με τη συμμετοχή παρόχων τεχνολογίας, ενώ σχεδιάζονται ακόμη διάφορες δραστηριότητες για την προώθηση του μοντέλου σε τοπικό επίπεδο και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τη βέλτιστη χρήση του.

Οι ΜμΕ και οι πάροχοι τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για αυτό το καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο με τις αξιοσημείωτες δυνατότητες και να επωφεληθούν από αυτό, δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους στη διεύθυνση: https://gosafe-esi.com/el/contact/.

«Το ΚΑΠΕ εξετάζει τις δυνατότητες εφαρμογής του μοντέλου ESI στην ελληνική αγορά» σημειώνει ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δημήτρης Καρδοματέας. «Το ESI έχει ως στόχο να παράσχει στις ΜμΕ τη δυνατότητα να επενδύσουν σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, αξιοποιώντας σύγχρονα ασφαλιστικά προϊόντα».

 Ο Daniel Magallón, διευθύνων σύμβουλος του BASE, δήλωσε σχετικά: «Το έργο ESI Europe 2.0 αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις ΜμΕ, κυρίως στην Ευρώπη, στις προσπάθειές τους για απανθρακοποίηση. Η καινοτόμος και απλή επιχειρηματική προσέγγισή του, η οποία συμπληρώνει τις συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, επιτρέπει στους επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα της ενεργειακής απόδοσης, οικοδομώντας εμπιστοσύνη και μειώνοντας τους κινδύνους μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Η ασφάλιση εξοικονόμησης ενέργειας όχι μόνο ενθαρρύνει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δώσουν προτεραιότητα σε καθαρότερες λύσεις, αλλά μπορεί, επίσης, να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια που απαιτούνται για μια βιώσιμη και καθαρή ενεργειακή μετάβαση».

Για περισσότερες πληροφορίες,

κα Έφη Κορμά , [email protected], τηλ. 210 6603319,

κα Ελπίδα Πολυχρόνη, [email protected], τηλ. 210 6603258.

Υποχρεωτική η πυροπροστασία ακινήτων, οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων – Τι ισχύει για κάθε περίπτωση

Μεγάλη αναστάτωση έχει φέρει σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων η εγκύκλιος 28909/848 / 15-3-2024 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία τίθεται σε εφαρμογή ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μέχρι τις 30/4/2024, θα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο Δήμο, δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία να δηλώνεται ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου τους σύμφωνα με την Τεχνική έκθεση αρμόδιου Τεχνικού Επιστήμονα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα δήμων και πολιτών και προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για τη βέλτιστη υλοποίηση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παράταση των προθεσμιών υποβολής των στοιχείων ως εξής:

 1. Για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26/04/2024 και
 2. Για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26/05/2024.
 3. Παράλληλα, θα εκδοθεί άμεσα, νέα εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Όμως, εκτός από τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων που θεσπίστηκε με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ ΔΑΟΚΑ/ 55904/2019 (ΦΕΚ 3475/2405-2023), υπάρχουν και άλλες νομοθετικές διτάξεις που αφορούν στην πυροπροστασία οικοπέδων και ακάλυπτων εκτάσεων, που είναι:

Α) Ο νόμος υπ’ αριθμ. 5075 (ΦΕΚ Α’ 206/12-12-2023) που προσδιορίζει τις ετήσιες ενέργειες των οικοπεδούχων και καθιερώνει «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών και καθαρισμών οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων», στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλεται ετήσια δήλωση διενέργειας των προβλεπομένων καθαρισμών οικοπέδων μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους από τους ιδιοκτήτες, επιβάλλοντας πρόστιμο € 1.000 ανά ιδιοκτήτη για περιπτώσεις μη υποβολής, μέχρι και ποινές φυλάκισης και υψηλότατα πρόστιμα για υποβολή ψευδούς δήλωσης. Σημειώνεται ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το προβλεπόμενο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.

Β) Η Πυροσβεστική διάταξη με θέμα: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων». Πρόκειται για την απόφαση με Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20 /ΦΕΚ 2549Β/19.4.2023 του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ενέκρινε την υπ’ αρ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

 • Ποια ακίνητα (οικόπεδο ή γήπεδο μαζί με το εντός αυτού κτίσμα) αφορά η εφαρμογή της νέας διάταξης;

Αφορά τα ακίνητα που έχουν κτίσμα και βρίσκονται:

1) σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις

2) σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.

3) σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών)

4) βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας 300 µέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων

5) βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις

6) βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

 • Ποια είναι τα βασικά μέτρα πυροπροστασίας των ακινήτων;

Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας αφορούν μεταξύ άλλων:

 1. Την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζώνης προστασίας ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα με στόχο να επιβραδύνει το ρυθμό της πυρκαγιάς και να επιτρέπει την επέμβαση των πυροσβεστών.
 2. Παράλληλα ορίζεται ότι απαγορεύεται η αποθήκευση καυστών ή εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων, η αποθήκευση καυσόξυλων κοντά στα κτίρια και η αποθήκευση εύφλεκτων υλικών, όπως καυσίμων για μηχανήματα κηπουρικής, κλπ.
 3. Για τα υφιστάμενα κτίρια, πάντως, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται κατ΄εξαίρεση η διατήρηση νομίμως εγκατεστημένων υφιστάμενων υπέργειων δεξαμενών αερίων καυσίμων μέχρι τις 31.12.2030.
 4. Επιπροσθέτως επιβάλλεται ο τακτικός καθαρισμός των αυλών, της στέγης και των υδρορροών από απορρίμματα και υπολείμματα βλάστησης .
 5. Οι ιδιοκτήτες κάθε ακινήτου στις περιοχές αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάρτιση σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 6. Υποχρεωτική καθίσταται και η περίφραξη ακόμα και για τα υφιστάμενα κτίρια.
 7. Υποχρεωτική είναι επίσης η αντικατάσταση ή προσθήκη σίτας με μεταλλικές ίνες στα κουφώματα του κτιρίου, για τα ακίνητα υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας.
 8. Σε περίπτωση ανακαίνισης είναι επίσης υποχρεωτική η επένδυση του κτιρίου με άκαυστα υλικά (π.χ σοβάς, τούβλο, πέτρα, κ.ά) .
 • Τι ισχύει με τα οικόπεδα και τους ακάλυπτους χώρους;

Oπως προαναφέραμε ισχύουν η 20/ 2023 Πυροσβεστική Διάταξη και ο νόμος 5075/2023, που υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

 • Ποιοι έχουν υποχρέωση να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους ;

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές:

α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και

δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας

 • Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός οικοπέδων και γηπέδων;

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ) Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ) Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι : Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού και απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

 • Τι γίνεται όταν κάποιος δεν συμμορφωθεί;

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας, ο οικείος Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, με την οποία βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, μεριμνά για την έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας δυνάμει της οποίας προβαίνει, στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων των ανωτέρω παραγράφων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους πρόστιμο.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

Αιγιαλός: Ποια κτίσματα θα εξαιρούνται της κατεδάφισης βάσει εγκύυκλίου του Yπ. Οικ.

Την δυνατότητα να κατακυρώσουν και να προστατέψουν τα νόμιμα ακίνητα που βρίσκονται πάνω στην ζώνη του αιγιαλού δίνει η κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.

Εγκύκλιος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που περιγράφει την διαδικασία που θωρακίζει περιουσίες από κατεδαφίσεις ή από διοικητικές αποβολές, καθώς επίσης και από εκκρεμείς αντιδικίες με το Δημόσιο. Όμως δεν καταργούν τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για παραβάσεις.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε με σκοπό να διευκρινιστεί τι ισχύει μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τον αιγιαλό. Ερμηνεύει τη διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 5 του νέου νόμου 5092/2024, σύμφωνα με την οποία: «Ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί δυνάμει συμβολαιογραφικού εγγράφου ή άλλου δημόσιου εγγράφου που συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστερο του καθορισμού…».

Βάσει των όσων αναφέρονται στην εγκύκλιο Χατζηδάκη:

1) Η διαδικασία κατοχύρωσης δικαιωμάτων ιδιωτών ισχύει για όλες τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού παλαιού αιγιαλού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την ισχύ προγενέστερων διατάξεων ακόμη και πριν από την ισχύ του ν. 2971/2001 (ΦΕΚ Α’ 285), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4607/2019 (ΦΕΚ Α’ 65), καθώς και τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού που θα λάβουν χώρα εφεξής κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου 5092/2024.

2) Οι προϋποθέσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων είναι, βασικά, δύο:

α) Τα εμπράγματα δικαιώματα επί του παλαιού αιγιαλού πρέπει να έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή άλλο δημόσιο έγγραφο. Ως δημόσιο έγγραφο νοείται κάθε νόμιμος τίτλος που έχει εκδοθεί από φορέα του δημοσίου.
β) Ο χρόνος κτήσης ή αναγνώρισης των εμπράγματων δικαιωμάτων απαιτείται να είναι προγενέστερος του αρχικού καθορισμού ή του καθορισμού που θα γίνει για πρώτη φορά σύμφωνα με το ν. 5092/2024.

3) Διοικητικά μέτρα που εκδόθηκαν σε συνέχεια του αρχικού καθορισμού του παλαιού αιγιαλού και είναι σε ισχύ καταργούνται, εκτός από τις περιπτώσεις βεβαιωθέντων προστίμων. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες μπορεί να γλιτώνουν τις κατεδαφίσεις και τις αποβολές όχι όμως και τυχόν πρόστιμα που τούς έχουν επιβληθεί.

4) Κάθε ενδιαφερόμενος να κατοχυρώσει το δικαίωμά του θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, να προσκομίσει τα απαιτούμενα αποδεικτικά έγγραφα και να υποβάλει αίτηση για την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 12 του άρθρου 5 του νέου νόμου για τον αιγιαλό.

5) Για την απόδειξη του εμπράγματος δικαιώματος πρέπει να προσκομίζονται δημόσια έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη του δικαιώματος.

6) Οι Κτηματικές Υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα προσκομισθέντα έγγραφα και διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 12 του άρθρου 5 του ν. 5092/2024 οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων κτημάτων, προκειμένου οι εγγεγραμμένοι στα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων παλαιοί αιγιαλοί να διαγραφούν, εφόσον αποδειχθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών. Κατά συνέπεια, για τις ανωτέρω περιπτώσεις το Δημόσιο θα πρέπει να απέχει από την άσκηση αγωγών ενώ για τις ασκηθείσες αγωγές οι εκκρεμείς δίκες θα καταργηθούν. Σημειώνεται ότι για την απόδειξη του εμπράγματος δικαιώματος προσκομίζονται δημόσια έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη του δικαιώματος.

Αυστηρότερο καθεστώς για τον αιγιαλό

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην ενεργοποίηση του νέου πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που αφορούν στις συμβάσεις παραχώρησης της περιόδου 2024- 2025.

Αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, θα εκπονηθεί και το σχέδιο δράσης, που θα περιλαμβάνει προληπτικούς, δειγματοληπτικούς αλλά κι εκ των υστέρων ελέγχους, καθώς οι πολίτες θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να «σκανάρουν» τους όρους των συμβάσεων και να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες και παραβάσεις.

Οι πολίτες αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου και υποβολής καταγγελίας μέσω ψηφιακής εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο. Σε κάθε σύμβαση παραχώρησης αντιστοιχεί κώδικας QR-code ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του οικείου δήμου. Επίσης, αποτυπώνεται υποχρεωτικά στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας. Σκανάροντας το QR-code κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα, μέσω της ίδιας εφαρμογής, καταγγελία αν διαπιστώσει υπέρβαση της παραχώρησης.

Παράλληλα προβλέπονται οι επίσημοι έλεγχοι από την Κτηματική Υπηρεσία, τους Δήμους, την ΑΑΔΕ, την Οικονομική Αστυνομία, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΕΛΑΣ, μεμονωμένα ή σε ομάδες κοινού ελέγχου με συντονιστή εισαγγελέα ή τον παριστάμενο υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το πόρισμα του ελέγχου περιλαμβάνει και φωτογραφίες οι οποίες λαμβάνονται επί τόπου ή εξ αποστάσεως με drones ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων προκειμένου να γίνονται απομακρυσμένες επιθεωρήσεις σε ευρύτερη περιοχή χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των ελεγκτών.

protothema.gr

Χωρίς τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Χωρίς τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δρομολογώντας ενέργειες σε τρία κομβικά επίπεδα:

1ον Στην προστασία των υδάτων, των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της εξειδικευμένης διαχείρισης των υδάτων, του εξορθολογισμού της διαχείρισης, προστασίας και εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αντίστοιχα.

2ον Στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών περιοχών που μπορούν να απορροφήσουν κινδύνους και να ανακάμπτουν από προκλήσεις και πάσης φύσεως κρίσεις, στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και συμπληρωματικά στην επίλυση συναφών χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων.

3ον Στην εκπόνηση προγράμματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια, στην περαιτέρω προώθηση και τον εκσυγχρονισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

10 μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

 1. Μεταβίβαση των πολυδιασπασμένων αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίαςπου ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, εκ των οποίων πολλοί είχαν προβληματική λειτουργία),σε έναν ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό, τον “Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία”, που θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά). Αναλαμβάνει, δηλαδή, εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
 2. Η δυνατότηταμεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα(φρεάτια και αγωγοί), δηλαδή των μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους, που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο δίκτυο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και με δυνατότητα σχεδιασμού στο μέλλον ενεργητικής διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.
 3. Ημεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών καιπροπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, περιοχή περισσότερο ευάλωτη στην κλιματική κρίση, που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς καμία διαχείριση. Και αυτό, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Για το σκοπό αυτό καθιερώνεται η επιδότηση της απομάκρυνσης της βιομάζας, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση Υβριδικών Σχημάτων συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που μεταποιούν βιομάζα (για παραγωγή προϊόντων ξύλου, πέλετ, ενέργειας κ.λπ.), που υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σύγχρονες, διαχειριστικές μελέτες που καθιστούν τα δάση παραγωγικά προφυλάσσοντάς τα ταυτόχρονα -κατά το δυνατόν- από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
 4. Η δυνατότηταάμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους,σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (megafires), για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, που ενισχύουν, καταλυτικά, το έργο της πυροσβεστικής, όταν οι πυρκαγιές αποκτούν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχουν μεγάλα μέτωπα και πολυήμερη διάρκεια.
 5. Η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών,με στόχο την εξάλειψη και την κατεδάφιση κάθε νέας, αυθαίρετης δόμησης. Για το σκοπό αυτό μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης σε ισχυρή κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με τη βοήθεια μεγάλης επένδυσης στη σύγχρονη τεχνολογία (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, σύνδεση της με την εφαρμογή e-adeies και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος), θα επιτρέπει στην ταχύτατη καταγραφή, τον έλεγχο και την κατεδάφιση κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης, με την μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.   
 6. ΘεσμοθετείταιΕθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, Στρατηγικά Σχέδια και Σχέδια Δράσης για τους ΟΤΑ με στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανθεκτικότητα των πόλεων, που συνεπάγεται η κλιματική κρίσηκαι οι άλλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (γερασμένο οικιστικό απόθεμα, ενεργειακή ανεπάρκεια, προβληματική κοινωνική συνοχή κ.ά.).
 7. Θεσπίζεταιτο Πρόγραμμα “Απόλλων” για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, τωνΟργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θα συσταθούν για την εφαρμογή του.
 8. Θεσπίζονταιμέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο τηναύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενθαρρύνεται η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και καθιερώνεται η τηλεποπτεία και τηλεδιαχείριση μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
 9. Καθιερώνονταιαυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτώνλογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
 10. Για τηνεπιτάχυνση της προώθησης του εθνικής σημασίας σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκωνκαι την ταχύτερη αξιοποίηση του εθνικού αιολικού θαλάσσιου δυναμικού που είναι το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να πραγματοποιεί η ίδια ή μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού έρευνες και μετρήσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων, και ενισχύεται σημαντικά σε προσωπικό για την προώθηση των νέων αρμοδιοτήτων της.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: “Στο πολυνομοσχέδιο που θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνονται νευραλγικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι ενδιαφερόμενοι για τα πολλαπλά και σημαντικά θέματα που καλύπτει το νομοσχέδιό μας, έχουν πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να διατυπώσουν βάσιμα και εμπεριστατωμένα τα σχόλιά τους”.

«Εξοικονομώ 2021»: Παράταση δύο μηνών για την υλοποίηση έργων

Παρατείνεται, κατά δύο μήνες, η προθεσμία για την υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, κατ’ αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι θα έχουν στη διάθεσή τους 14 μήνες, συνολικά, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής τους για την ολοκλήρωση έργων, από 12 μήνες που προβλεπόταν αρχικά.

Διευκρινίζεται, πως παρά την παράταση της περιόδου υλοποίησης, η τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται στις 30 Ιουνίου 2025. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί και το τελικό όριο για την επιλεξιμότητα των υποβαλλόμενων δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Στόχος της δίμηνης παράτασης αποτελεί η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

businessnews.gr

Εκτός σχεδίου δόμηση: Παγώνει η ρύθμιση μετά το μπλόκο του ΣτΕ

Δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον άμεσα, μεταβατική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) που να επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση.

Η νέα σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του θέματος, βάζει φρένο στην ανακοινωμένη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει, δίνοντας το περιθώριο, υπό προϋποθέσεις, σε ορισμένους ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου να  οικοδομήσουν.

Η μεταβατική διάταξη που έχει δημοσιοποιηθεί δεν θα περιλαμβάνεται, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ περιμένει το υπουργείο

Το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει πως αναμένει να λάβει καθαρογραμμένη την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, «προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει κάποια νεότερη νομολογία και εάν από τα δεδομένα που διατυπώνονται από το Δικαστήριο επηρεάζονται οι μεταβατικές διατάξεις που σχεδιάζονται για να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης μέχρι τη θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και του χαρακτηρισμού του συνόλου του Οδικού Δικτύου της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην επίμαχη μεταβατική ρύθμιση με δεδομένο ότι για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, δηλαδή μεταξύ άλλων τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια – ΤΠΣ και ο χαρακτηρισμός του οδικού δικτύου, σε όλη τη χώρα, θα παρέλθουν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Τι προέβλεπε η σχεδιαζόμενη ρύθμιση

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά θα επιτρεπόταν η δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα με «πρόσωπο» σε μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας δρόμο, υπό προϋποθέσεις και όχι πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 31.12.2025.

Οι προϋποθέσεις της μεταβατικής διάταξης ήταν: Τα οικόπεδα να έχουν δημιουργηθεί από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 (τότε θεσπίστηκαν οι περιορισμοί της ελάχιστης αρτιότητας και του «προσώπου» αντίστοιχα) και να έχουν «πρόσωπο» ή να εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977 και συνδέεται με διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών.

Δεν απαιτείται η τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων για τη δόμηση σε οικόπεδα που δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 για τα οποία υφίστανται σε ισχύ προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών ή οικοδομικές άδειες ή και αναθεωρήσεις αυτών καθώς και η τήρηση της προϋπόθεσης του πλάτους της οδού για τη δόμηση γηπέδων που δημιουργήθηκαν από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 και απετέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία την τελευταία πενταετία και στην σχετική συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Έντονη κριτική από το ΤΕΕ

Να σημειώσουμε ότι έντονη κριτική σε σχέση με την προωθούμενη ρύθμιση που πλέον «παγώνει» έχει ασκήσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργος Στασινός. Έχει ζητήσει να σχεδιαστούν πολιτικές ώστε και το περιβάλλον να προστατευτεί, αλλά και να μην απαξιωθεί η περιουσία των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι η μεταβατική ρύθμιση αφορά ένα πολύ μικρό κομμάτι των εκτός σχεδίου οικοπέδων. Έχει πει ότι πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα χάσουν το δικαίωμα δόμησης, κάνοντας μάλιστα λόγο για κατάλυση της ασφάλειας δικαίου.

Αντίθετα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε μεταβατικής ρύθμισης που θα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση.

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ, ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι το ΣτΕ καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η ρύθμιση του να ακυρωθεί από το δικαστήριο.

Το ακίνητο στη Ρόδο

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ που πυροδότησε τις εξελίξεις αφορά ακίνητο στη Ρόδο και χαρακτηρίζεται ως ακόμα ένα ξεκάθαρο όχι του ανώτατου δικαστηρίου στην εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμα και αν βρίσκεται πλησίον σε ζώνη οικισμού.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων το  πενταμελές Ε’ Tμήμα του ΣτΕ, «αν και το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται εντός ζώνης οικισμού στη Ρόδο προσομοιάζει με τα εντός οικισμού οικόπεδα λόγω της εγγύτητάς του σ’ αυτόν, δεν διαθέτει πρόσωπο σε κοινόχρηστη δημόσια οδό, η ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια οικισμού είναι έκταση εκτός σχεδίου πόλης, ενώ σε κάθε περίπτωση και τα εντός σχεδίου ή τα εξομοιωμένα με αυτά εντός οικισμού ακίνητα απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο προκειμένου να είναι οικοδομήσιμα».

naftemporiki.gr

BUILDING SHOW 2024: Η σημαντικότερη εκδήλωση για τις ποιοτικές κατασκευές στην Ελλάδα

Αναγνωρισμένες τεχνικές εταιρείες και αρχιτεκτονικά γραφεία, παρουσιάζουν νέες ιδέες και ποιοτικά κτίρια, αναδεικνύοντας το ρόλο της σύγχρονης τεχνικής εταιρείας και την ανάγκη δημιουργικής συνεργασίας με τον αρχιτέκτονα, για την υλοποίηση ποιοτικών έργων με υψηλή αισθητική.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα έργο – ορόσημο για την Αθήνα, το ψηλότερο οικιστικό κτίριο στη Μεσόγειο τoν Riviera Tower στο Ελληνικό, όπως επίσης ένα σύγχρονο, «πράσινο» συγκρότημα γραφείων, το πρώτο πιστοποιημένο για τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά κατά LEED Gold που θα στεγάσει δημόσια υπηρεσία.

Ακόμη, θα παρουσιαστεί το Vital Blue, ένα αστικό κτίριο με πολυτελείς κατοικίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στη συνέχεια το πολυβραβευμένο Liknon και η ιδέα ανάπλασης του κοινόχρηστου χώρου της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό Αλεξάνδρας που κέρδισε το Β’ βραβείο στον αντίστοιχο ανοιχτό διαγωνισμό.

Στο δεύτερο μέρος θα γίνει συζήτηση μεταξύ αναγνωρισμένων επαγγελματιών του χώρου με θέμα «Συνεργασίες και εμπειρίες επαγγελματιών στην κατασκευή κτιρίων», στην οποία θα αναλυθούν οι ιδιαιτερότητες και οι απαιτήσεις των επαγγελματικών θέσεων και ο ρόλος τους στη κατασκευή ποιοτικών κτιρίων. Στο σαλόνι συζήτησης θα συμμετέχουν CEO’s, managers και εκπρόσωποι σημαντικών εταιρειών του κλάδου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Τίτλος: BUILDING SHOW 2024                                                  Ημερομηνία: 16 Απριλίου 2024

Τόπος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Ν. Σκαλκώτα          Ώρα προσέλευσης: 5:30 μ.μ.

Επιστεφτείτε το BUILDING SHOW: https://bit.ly/buildingshow-2024

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

ΚΤΙΡΙΟ

e-mail: [email protected]

τηλ.: 2310 480540

Κτηματολόγιο: 55% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά από την πρώτη μέρα στη Θεσσαλονίκη

Μέσω του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης που είναι διαθέσιμος από το akinita.gov.gr μπορούν να ολοκληρώνονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά μετά το πέρας της πρώτης μέρας, οι ψηφιακές πράξεις που ολοκληρώθηκαν στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης, ξεπέρασαν το ποσοστό του 55%.

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε ότι «καταργείται η διαδικασία πρόδηλου λάθους που αφορά στα φυσικά πρόσωπα για το Κτηματολόγιο αφού πλέον θα αντλούνται τα στοιχεία των προσώπων από το Μητρώο Πολιτών χωρίς οι πολίτες να προβούν σε κάποια ενέργεια».

Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών.

Όπως συμπλήρωσε «οι μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων, οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον μέσω του akinita.gov.gr και να εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα. Και σχεδόν οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται επίσης το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδων, ώστε να ελαφρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών».

sofokleous.gr

Δασικοί χάρτες: Νέα εγκύκλιος για την εξέταση αποδεκτών αιτημάτων προδήλων σφαλμάτων

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δασών δίνεται εντολή στις Διευθύνσεις Δασών να προωθούν κατά προτεραιότητα στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων ώστε να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Αναλυτικά η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/36007/1268/03.04.2024 εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εξέταση αποδεκτών αιτημάτων προδήλων σφαλμάτων.

ΣΧΕΤ:
1. Τα άρθρα 17, 18 και 20 του ν. 3889/2010.
2. Η 146776/2459/21.10.2016 ΥΑ «Καθορισμός θεμάτων σχετικών με την παράγραφο 1 εδάφια β’, γ’, δ’ και ε’ τού άρθρου 21 τού Ν. 3889/2010…» (Β’ 3532), όπως ισχύει.
3. Η 153394/919/21.04.2017 ΥΑ «Καθορισμός, προσδιορισμός, τρόπος και διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων στην κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών.» (Β’ 1366).
4. Η 64663/2956/03.07.2020 ΥΑ «Καθορισμός των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 (Α’ 92).» (Β’ 2773).
5. Η 165792/225/19.01.2018 εγκύκλιος «Οδηγίες ομαδοποίησης αντιρρήσεων και διαδικασίες εξέτασής τους από τις ΕΠ.Ε.Α.» (ΑΔΑ: 6ΞΘΘ4653Π8-ΘΘΞ).

Στα πλαίσια της ομαδοποίησης κατά χωρικό τομέα της (5) σχετικής εγκυκλίου, ενόψει του σχεδιασμού των εργασιών σας για την αποστολή υπομνημάτων προς τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), να προωθούνται κατά προτεραιότητα αιτήματα προδήλων σφαλμάτων, που έχουν γίνει αποδεκτά από την υπηρεσία σας, ώστε να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου µε την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Οι Δ/νσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών προς τις οποίες αποστέλλεται το παρόν, να ενημερώσουν αναλόγως τις ΕΠ.Ε.Α.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΑΣΩΝ

Ε. Σταθόπουλος

Γιώργος Στασινός: Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα

Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με συγκεκριμένο τρόπο που θα αποτελέσει απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τα νοικοκυριά χαμηλότερων εισοδημάτων, πρότεινε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ΤΕΕ είναι στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να αναλάβει την υλοποίηση της πρότασης.

Μιλώντας στο 2ο STAR Forum που διεξάχθηκε στη Λαμία, με κεντρικά θέματα συζήτησης το Δημογραφικό και το Brain Drain, ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε αναλυτικά και με παραδείγματα στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στην Πολιτεία το ΤΕΕ, ενώ ζήτησε και πολιτική συναίνεση στη στεγαστική πολιτική. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η λύση στο στεγαστικό πρόβλημα είναι η ανταλλαγή αναξιοποίητων και εγκαταλελειμμένων ακινήτων του Δημοσίου με σύνολο διαμερισμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται προς ενοικίαση, έναντι χαμηλού μισθώματος, σε οικογένειες με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, το μίσθωμα θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό για νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά.

Έφερε συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά την Αθήνα και συγκεκριμένα κτίριο ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ στην οδό Σταδίου, το οποίο είναι ερειπωμένο και «όσο περνάνε τα χρόνια απαξιώνεται η αξία του ακινήτου άρα μειώνεται η περιουσία του» όπως είπε. Σύμφωνα με το παράδειγμα, για το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί σήμερα να αποφασιστεί κάποιος διαγωνισμός προκειμένου να γίνει ένα ξενοδοχείο, ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια και ο επενδυτής που θα έρθει προφανώς δεν θα δίνει μεγάλο ενοίκιο καθώς θα χρειαστεί να επενδύσει χρήματα. «Επομένως το Δημόσιο θα έχει έσοδο μετά από 30-40 χρόνια» σημείωσε.

Ωστόσο, με την πρόταση του έχει καταθέσει το ΤΕΕ, όπως συνέχισε ο Γιώργος Στασινός, «το ίδιο ακίνητο μπορεί να γίνει ανταλλαγή με 150 διαμερίσματα στο Περιστέρι. Σε δύο χρόνια μπορούμε αντί για το ερείπιο να έχουμε 150 διαμερίσματα που θα μπορεί να τα διαθέσει η κυβέρνηση σε πολίτες που έχουν ανάγκη». Αναλύοντας το παράδειγμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι «κάποια οικογένεια που δίνει 600 με 800 ευρώ ενοίκιο θα μπορεί να δίνει 400 ευρώ. Και για να απαντήσουμε και στο δημογραφικό θα πούμε όταν κάνεις ένα παιδί θα δίνεις 300 ευρώ και αν κάνεις και δεύτερο παιδί δεν θα δίνεις τίποτα. Το δημόσιο θα αυξήσει την περιουσία του γιατί θα έχει ένα σύγχρονο ακίνητο και ταυτόχρονα θα παίρνει και έσοδο από το ενοίκιο, ενώ τώρα δεν παίρνει τίποτα».

Έστειλε παράλληλα μήνυμα ότι «αντί κάποιοι αρμόδιοι να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, να βάλουν κάποιους ανθρώπους – εγώ και σαν ΤΕΕ το κάνω και με μεγάλη χαρά γιατί αφορά τους πολίτες – να κάνουν αυτή τη διαδικασία και σε 2-3 χρόνια θα έχει 2-3 χιλιάδες ακίνητα που θα διαθέσει στους πολίτες». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό το όφελος θα είναι διπλό καθώς «όταν διαθέσεις στην αγορά 2-3.000 ακίνητα σε χαμηλές τιμές μίσθωσης θα μειωθούν οι τιμές και στα υπόλοιπα ακίνητα καθώς θα περιοριστεί η ζήτηση και η προσφορά θα γίνει σε καλύτερες τιμές». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ αυτή η λύση έχει εφαρμογή και στην περιφέρεια.

«Ας μαζέψουμε τα άδεια δημόσια ακίνητα σε κάθε περιοχή, ας τα ανταλλάξουμε με διαμερίσματα, να τα δώσουμε σε οικογένειες με κοινωνικά κριτήρια και ας δώσουμε μεγαλύτερο κίνητρο σε οικογένειες που κάνουν παιδιά» τόνισε, αναδεικνύοντας μια τέτοια πολιτική ως κίνητρο για παραμονή νέων ανθρώπων στην Ελληνική Περιφέρεια. «Είναι πολύ απλό, απλά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά. Αυτή τη δουλειά εμείς μπορούμε να την κάνουμε και με χαρά αρκεί να μας την αναθέσουν. Μας έχουν ήδη αναθέσει πολλά, αλλά ας μας αναθέσουν και ορισμένα πράγματα που αφορούν πολύ την κοινωνία, γιατί αυτά που αφορούν τους Μηχανικούς τα καταφέρνουμε» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ

TEE: Aίτημα για παράταση προθεσμίας έκδοσης οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου γήπεδα

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σχετικά με την επερχόμενη λήξη της προθεσμίας έκδοσης οικοδομικών αδειών για οικόπεδα οικοδομήσιμα, κατά παρέκκλιση άρτια, σε εκτός σχεδίου περιοχές, την 31η Μαρτίου 2024.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά παράταση έως 31η Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι μηχανικοί στο έργο τους και να μην απαξιωθούν τα ακίνητα των δικαιούχων, καθώς παρατηρείται μεγάλος φόρτος εργασιών και υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης και συνεπακόλουθα σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση των ήδη υποβληθεισών προεγκρίσεων και των εγγράφων βεβαιώσεων, με αποτέλεσμα την αδυναμία εφαρμογής της σχετικής διάταξης και τον κίνδυνο να απωλέσουν οι ιδιοκτήτες το δικαίωμα οικοδόμησης των ακινήτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι με τον Ν. 4759/2020 δύναται να οικοδομούνται γήπεδα, κατά παρέκκλιση άρτια, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 40 του νόμου, για τα οποία έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας με τα δικαιολογητικά και τις μελέτες της παρ. 5 του άρθρου 35 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) ή έχει υποβληθεί αίτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, κατά την υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017 μέχρι 09/12/2022, αν στην τελευταία περίπτωση η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης υποβληθεί μέχρι και την 31η Μαρτίου 2024.

Δείτε εδώ τη σχετική επιστολή.

Κατασκευαστικές: H πορεία του κλάδου – Ποια η τάση απασχόλησης των μηχανικών

«Τούβλο – τούβλο» παλεύουν να «χτίσουν» οι κατασκευαστικές εταιρείες τις επιδόσεις ενός κλάδου που πλήρωσε τα σπασμένα της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης η οποία «γκρέμισε» με ταχύτατους ρυθμούς την οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, την ώρα που οι προκλήσεις τις οποίες καλείται να υπερβεί ο κλάδος απαιτούν γερά επενδυτικά θεμέλια.

Το χάσμα των 30 δισ. ευρώ

Βάσει μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, η αξία παραγωγής του κλάδου των κατασκευών εκτιμάται ότι έφτασε το 2023 τα 12,8 δισ. ευρώ, επίπεδο υψηλότερο κατά 84% συγκριτικά με το 2017. Απέχει όμως… έτη φωτός από τα 43 δισ. ευρώ του ονειρώδους 2006.

Στον κλάδο απασχολούνταν συνολικά 197.000 εργαζόμενοι το 2022, αριθμός που παρουσιάζει σχετική στασιμότητα, με τάση ελαφριάς ανόδου τα τελευταία χρόνια. Στις δραστηριότητες αρχιτεκτόνων και μηχανικών απασχολούνταν 74.000 άτομα το 2022, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή από το 2017.

Οι επενδύσεις σε κατασκευές αντιπροσώπευαν το 4,8% του ΑΕΠ το 2022, έναντι 14,7% το 2007, ενώ η απόκλιση για το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 υπερβαίνει τις 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αποεπένδυση, η έλλειψη εργαζομένων και η δυσκολία χρηματοδότησης

Στοιχεία έντονου προβληματισμού που αναδεικνύονται από την μελέτη είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο (το γεγονός αυτό εξηγείται από την αποεπένδυση που παρατηρούνταν για μεγάλο διάστημα και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μία δειλή αντιστροφή της τάσης αυτής) η έλλειψη εργατικού εργατικού δυναμικού και η αύξηση του κόστους δανεισμού. Εκτιμάται πως μέχρι το 2026 θα χρειαστούν 55.000 επιπλέον εργαζόμενοι στις κατασκευές. Πάντως και οι αμοιβές στον κλάδο παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Φρένο στις επενδύσεις

Η απογείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με την μελέτη οι επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκιο περί το 6%, προκαλεί χρηματοδοτική ασφυξία σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φρενάροντας παράλληλα αναγκαίες επενδύσεις για να προσεγγίσει ο κλάδος τις ονειρικές επιδόσεις του 2006.

Στα στοιχεία των επιμέρους βραχυπρόθεσμων δεικτών αποτυπώνεται η ισχυρή ανάκαμψη του τομέα τα τελευταία χρόνια, με αξιοσημείωτη άνοδο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, αν και από πολύ χαμηλή βάση, αύξηση του κύκλου εργασιών και ενίσχυση των θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών. Ωστόσο, αναδεικνύεται επίσης, η σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής και των τιμών των ακινήτων και η συγκρατημένη άνοδος της στεγαστικής πίστης, με παράλληλη αύξηση του σχετικού κόστους δανεισμού.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη την τελευταία διετία είναι και η αγορά κατασκευής δημόσιων έργων, με αύξηση τόσο του πλήθους των δημοπρασιών όσο και του συνολικού προϋπολογισμού των δημόσιων έργων και αποκλιμάκωση του μέσου ποσοστού εκπτώσεων.

Ανεκτέλεστο – μαμούθ

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου ανήλθε το 2023 (στοιχεία μέχρι το εννεάμηνο του έτους) σε 15,35 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο κατά 63% έναντι του προηγούμενου έτους και περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2020.

Ελπιδοφόρος αναπτυξιακός ορίζοντας… 52,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2026

Με βάση την ανάλυση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) εκτιμάται ότι σε έργα που έχουν άμεση σχέση με τις Κατασκευές θα κατευθυνθούν επιχορηγήσεις ύψους 9,9 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους ύψους 12,8 δισ. ευρώ. Τα κατασκευαστικά έργα που στηρίζονται με επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αφορούν κυρίως τους πυλώνες της πράσινης μετάβασης (6,3 δισ. ευρώ) και των ιδιωτικών επενδύσεων (2,7 δισ. ευρώ).

Μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του ΤΑΑ (και τους κινητοποιούμενους από τα δάνεια πόρους χρηματοδότησης) εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις κατασκευές θα κινητοποιηθούν την περίοδο 2022-2026 συνολικά 23,9 δισ. ευρώ (12,8 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και 11,1 δισ. ευρώ από τα δάνεια).

Συνεπώς, οι επενδύσεις σε κατασκευές εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2023-2026. Μεσοπρόθεσμα εκτιμώνται επιπρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες ετησίως ύψους έως 3,0% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο (συγκριτικά με το 2022) –με το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να φτάνει μέχρι το 8,6% του ΑΕΠ το 2025 από 4,8% το 2022.

Εκτιμάται επίσης ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2024-2026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025, από 10,3 δισ. ευρώ το 2022.

Με δεδομένο το ιλιγγιώδες χάσμα των 30 δισ. ευρώ που προαναφέραμε, εκτιμάται πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις που θα πυροδοτήσουν θα «μαζέψουν» και θα υπερκαλύψουν το θηριώδες επενδυτικό κενό.

Πληθωρισμός, άνοδος επιτοκίων, Ταμείο Ανάκαμψης

«Ο κατασκευαστικός τομέας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρα δυσμενές κλίμα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα οι προσδοκίες είναι αισιόδοξες, πρόκληση παραμένει η χρηματοδότηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η υιοθέτηση κριτηρίων ESG στα έργα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις», τόνισε ο κ. Μακέδος σκιαγραφώντας το τοπίο και τα στοιχήματα τα οποία καλείται να κερδίσει ο κλάδος των κατασκευών.

«Θετικές προοπτικές»

«Οι προοπτικές του κλάδου είναι πολύ θετικές για τα επόμενα χρόνια, εκτιμώ πως θα συγκλίνουμε με την ΕΕ. Η ανάκαμψη των κατασκευών θα είναι ισχυρή και βιώσιμη», υποστήριξε.

«Καταλύτης ανάπτυξης οι πόροι της ΕΕ, το οικιστικό απόθεμα έχει να ανανεωθεί 15 χρόνια»

« Η ελληνική οικονομία άρχισε να μπαίνει σε καθεστώς κρίσης ήδη από το 2008, οι κατασκευές, ένας ιδιαίτερα κομβικός κλάδος για την ανάπτυξη της οικονομίας, βίωσαν μία τεράστια κρίση. Οι πόροι της ΕΕ που έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν να είναι ο καταλύτης για να μπει η οικονομία σε άλλη τροχιά, δεν πρέπει να ξοδευτούν απλά, το οικιστικό απόθεμα της χώρας έχει να ανανεωθεί τουλάχιστον 15 χρόνια. Σημαντικό ρόλο για να γίνει αυτό θα παίξει και η προσφορά την ώρα που ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει ζητήματα έλλειψης εργατικού δυναμικού, δεν μπορείς να πετύχεις σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης χωρίς ισχυρό κατασκευαστικό κλάδο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Ο ημιλιπόθυμος κλάδος που θα τρέξει

«Η ανάκαμψη του κλάδου συντελείται σιγά – σιγά, μην ξεχνάμε πως για πάνω από 10 χρόνια ο κλάδος ήταν ημιλιπόθυμος. Ο κλάδος μεταβαίνει από την συντήρηση σε μία πολύ θετική τροχιά ανάπτυξης, πριν περπατούσε, τώρα τρέχει», κατέληξε.

Στέφανος Μαχτσίρας

ot.gr

Αυθαίρετα: Νομιμοποιήσεις τουριστικών επενδύσεων σε ρέματα με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων έργων που έχουν υλοποιήσει τουριστικές επιχειρήσεις σε κοίτη ρέματος θα προβλέπει ρύθμιση η οποία έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα δίνουν κίνητρα για να ξαναζωντανέψουν παλιά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα τα οποία είχαν λειτουργήσει για τουλάχιστον μια δεκαετία και έχουν εγκαταλειφθεί για περισσότερα από 15 χρόνια.

Σε κοίτη ρέματος
Ειδικότερα, ως προς τις αυθαιρεσίες σε κοίτη ρεύματος η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ θα προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης της τουριστικής επιχείρησης θα έχει περιθώριο ενός έτους προκειμένου να τεκμηριώσει στην Περιφέρεια την παροχετευτικότητα της ροής υδάτων στη νέα κοίτη.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση θα αφορά στα μικρά υδατορέματα στην κοίτη των οποίων έχουν ανεγερθεί ή κατασκευασθεί τουριστικές εγκαταστάσεις ή συνοδά έργα τους, με οικοδομική άδεια ή με άλλες διοικητικές πράξεις, οι οποίες είχαν εκδοθεί πριν τον νόμο 880/1979 που ρυθμίζει διάφορα πολεοδομικά θέματα. Επίσης, η ρύθμιση θα εξειδικεύει, έτι περαιτέρω, στα ρέματα των οποίων η κοίτη έχει αντικατασταθεί με ανοιχτή ή κλειστή διατομή, στην ίδια ή άλλη θέση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για τη συνέχιση της λειτουργίας της δραστηριότητάς του, θα οφείλει εντός ενός έτους από την ψήφιση της νέας ρύθμισης να προσκομίζει στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας:

-οικοδομική άδεια ή άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο χρόνος κατασκευής της τουριστικής εγκαταστάσεως ή του συνοδού αυτής έργου,
-αεροφωτογραφίες συνοδευόμενες από έκθεση φωτοερμηνείας ή από άλλο δημόσιο -έγγραφο, από την οποία να προκύπτει η παλαιά κοίτη του ρέματος και
-υδρολογική και υδραυλική μελέτη εγκεκριμένη από την οικεία Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βάσει της οποίας να τεκμηριώνεται η παροχετευτικότητα της ροής των υδάτων από τη νέα κοίτη. Σε περίπτωση που δεν τεκμηριώνεται, η μελέτη θα απορρίπτεται και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία εκτέλεσης έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για την έκδοση αδειών δόμησης επεκτάσεων ή επισκευών των τουριστικών εγκαταστάσεων, ως οριογραμμή ρέματος θα λαμβάνεται εκείνη που θα προσδιορίζεται από την εγκεκριμένη υδραυλική μελέτη. Το τμήμα της κοίτης που δεν θα περιλαμβάνεται εντός των ορίων του διευθετημένου ρέματος _ είτε με εκτροπή του, είτε με υποκατάστασή του με κλειστό ή ανοιχτό τεχνικό έργο στην ίδια ή διαφορετική θέση _ θα προσμετράται στην αρτιότητα της ιδιοκτησίας.

Πώς θα ξανανοίξουν εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία
Παράλληλα, με νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα προβλεφθούν κίνητρα για την επαναλειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση τουριστικών καταλυμάτων τα οποία έχουν παύσει να λειτουργούν αδιαλείπτως για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τα 15 έτη. Ουσιαστικά θα αφορά ξενοδοχεία, camping, ξενώνες φιλοξενίας νέων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, condohotels και μικτά τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία σε συνδυασμό με επιπλωμένες κατοικίες).

Για τις συγκεκριμένες εγκαταλελειμμένες τουριστικές υποδομές θα δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας τους, κατόπιν υποβολής αίτησης στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδότησης (ΔΑΟΚΑ) του ΥΠΕΝ, η οποία θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αναλυτική τεχνική τεκμηρίωση των ωφελειών οι οποίες προκύπτουν για το περιβάλλον, την τοπική ή εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή από την άμεση επαναλειτουργία ή εκσυγχρονισμό και επανάχρηση του τουριστικού καταλύματος, καθώς και την αποφυγή της κατεδάφισής του ή της περαιτέρω εγκατάλειψης και απαξίωσής του.
 • Φάκελο με το αδειοδοτικό ιστορικό του καταλύματος, από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ανεγερθεί με βάση νόμιμη οικοδομική άδεια ή, τουλάχιστον, στην περίπτωση που ήταν αυθαίρετο, έχει νομιμοποιηθεί με υπαγωγή στον νόμο 4495/2017 (Α’ 167) περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών. Στο ιστορικό θα περιλαμβάνεται και καταγραφή της περιόδου λειτουργίας του καταλύματος η οποία δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από δέκα έτη.
 • Αναλυτική περιγραφή του σχεδίου επαναλειτουργίας και των προβλεπόμενων έργων για τον εκσυγχρονισμό, επανάχρηση ή ανακατασκευή του τουριστικού καταλύματος αυστηρά στα όρια των υφιστάμενων κτιριακών περιγραμμάτων. Δεν θεωρούνται εγκαταλελειμμένα εκείνα τα καταλύματα για τα οποία έχει εκδοθεί την τελευταία δεκαετία οικοδομική άδεια ή αναθεώρησή της ή η διακοπή της λειτουργίας τους οφείλεται σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών ή σε πολεοδομική παράβαση.

Αμετάβλητο το σύνολο δόμησης
Επίσης, η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τις χρήσεις γης της περιοχής όπου βρίσκονται. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης για την περιοχή όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το τουριστικό κατάλυμα, θα παρέχονται οι ακόλουθες δυνατότητες:

-Να διατηρήσουν την αρχική τους χρήση, να εκσυγχρονίζονται, να επισκευάζονται ή να ανακατασκευάζονται για λόγους χρήσης, λειτουργικότητας, υγιεινής ή αισθητικής με βάση τα σύγχρονα τουριστικά και αρχιτεκτονικά πρότυπα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέπονται αλλαγές στα υφιστάμενα κτιριακά περιγράμματα των τουριστικών υποδομών και τα έργα δεν θα εκτείνονται στα κατεδαφισθέντα κτίρια ή σε τμήματά τους.
-Να προβούν σε αναδιαμόρφωση ή ανακατανομή των χώρων τους, κύριας ή βοηθητικής χρήσης, με δυνατότητα νέων κατασκευών. Σε κάθε περίπτωση θα είναι δυνατή η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, όμως με παράλληλη καθαίρεση υφιστάμενων κατασκευών, ώστε το σύνολο της δόμησης να παραμένει αμετάβλητο. Ειδικά στις περιπτώσεις καταλυμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε αρχαιολογικούς χώρους, η συγκεκριμένη δυνατότητα θα παρέχεται κατ’ εξαίρεση μόνο ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αντίστοιχα.
-Να μεταβάλλουν, δίχως τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας, τη χρήση των εγκαταστάσεων τους σε άλλη, ηπιότερη χρήση, όπως μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, εστίαση, αναψυκτήρια ή κατοικία, εφόσον με τον τρόπο αυτό τεκμηριώνεται ότι ενισχύεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ακινήτου και περιορίζεται η ένταση της υφιστάμενης χρήσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των εγκαταλελειμμένων τουριστικών καταλυμάτων θα επιτρέπεται η υπαγωγή τους στην κατηγορία των Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό, την ανακατασκευή και επαναλειτουργία τους δεν θα ισχύουν για όσα καταλύματα βρίσκονται στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας, σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, σε πυρήνες εθνικών δρυμών, σε εθνικά πάρκα ή σε υγροτόπους διεθνούς σημασίας.

Για την έγκριση του σχεδίου επαναλειτουργίας θα εκδίδεται έγκριση από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ, μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Όλες οι λεπτομέρειες που θα αφορούν το περιεχόμενο της αίτησης, τα κριτήρια αξιολόγησης της αίτησης , τη διαδικασία έγκρισής της και άλλες λεπτομέρειες θα εξειδικευθούν αργότερα με απόφαση των υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Μάχη Τράτσα

 

ot.gr

Ενστάσεις Μηχανικών για τον Κανονισμό εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών

Τις απόψεις του επί του κανονισμού του Δήμου Θήρας για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών εκθέτει με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Νίκο Ζώρζο ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας. Όπως αναφέρει, βάσει των διατάξεων του κανονισμού, η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Σαντορίνη περιορίζεται ουσιαστικά στους πέντε μήνες του χειμώνα, απαριθμώντας παράλληλα τις επιπτώσεις που επιφέρει στον κλάδο των κατασκευών γενικά, στη διάρκεια ολοκλήρωσης ενός έργου, αλλά και στην ποιότητα και το κόστος κατασκευής.

Ο Σύλλογος Μηχανικών καταθέτει επίσης τις προτάσεις του -μεταξύ άλλων- για τον τύπο των οικοδομικών εργασιών που πρέπει να υπόκεινται σε απαγόρευση, όπως και για τη χρονική διάρκεια της απαγόρευσης, σημειώνοντας πως “αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να διατηρηθεί ένας ποιοτικός κατασκευαστικός κλάδος, υπονομεύονται όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες αφού προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι η υλοποίηση των έργων που θα τις εξυπηρετήσουν”.

Ακολουθεί η αναλυτική επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Έχουμε ενημερωθεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας σχετικά με τον νέο κανονισμό καθαριότητας και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Καθώς ο τουρισμός είναι με διαφορά η κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα στο νησί, είναι εύλογο να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του, προκειμένου οι επισκέπτες του νησιού να φεύγουν από αυτό με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα προστασίας του τουρισμού στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και μακροπρόθεσμα στον ίδιο τον τουρισμό.

Βάσει του κανονισμού, απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες στη ζώνη της καλντέρας και στους παραδοσιακούς οικισμούς από 01 Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου, καθώς επίσης οι οικοδομικές εργασίες από 01 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου στα πυκνοκατοικημένα τμήματα Βουρβούλου, Περίσσας και Καμαρίου. Οι μόνες εργασίες που επιτρέπονται είναι ελαιοχρωματισμοί και αποκατάσταση βλαβών. Οι μόνες περιοχές που μένουν εκτός του κανονισμού είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, στις οποίες η δόμηση με το κυοφορούμενο ΕΠΣ θα περιοριστεί κατά πολύ, και τα μη συνεκτικά τμήματα των μη παραδοσιακών οικισμών, σε ένα πολύ μικρό τμήμα δηλαδή της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Πρακτικά η κατασκευαστική σεζόν στη συντριπτική πλειοψηφία των οικοδομικών έργων περιορίζεται στους 5 μήνες και αν λάβουμε υπόψη ότι τον χειμώνα πολλές μέρες χάνονται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η διάρκεια είναι ακόμα μικρότερη. Ας αναλογιστούμε όμως τι επιπτώσεις θα έχει αυτό:

 • Ο κατασκευαστικός κλάδος δεν θα μπορεί να συντηρηθεί. Εταιρίες πώλησης οικοδομικών υλικών πάσης φύσεως καθώς και όλοι οι εργολάβοι, εργάτες κλπ δεν μπορούν να συντηρηθούν εργαζόμενοι 4-5 μήνες το χρόνο. Οι εταιρείες θα κλείσουν και οι εργάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί θα φύγουν.
 • Δεν γίνεται να υλοποιηθεί το σύνολο των έργων σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Θα υλοποιούνται μόνο όσα αποφέρουν στους εμπλεκόμενους της κατασκευής το μέγιστο δυνατό κέρδος. Μικροέργα, συντηρήσεις κλπ δεν πρόκειται να υλοποιούνται.
 • Η ποιότητα κατασκευής θα είναι κάκιστη. Νεόδμητες κατασκευές θα είναι γεμάτες κακοτεχνίες και θα παρουσιάζουν συνεχώς προβλήματα. Σε τέτοιες υποδομές θέλουμε να στεγάσουμε τους επισκέπτες μας;
 • Το κόστος κατασκευής θα εκτιναχτεί. Στους 4-5 μήνες ο κάθε εργολάβος θα έχει τόση ζήτηση όπου θα ζητάει εξαιρετικά υψηλές αμοιβές, εύλογα, καθώς θα πρέπει να καλύψει την έλλειψη εργασίας για το υπόλοιπο της χρονιάς.
 • Δεν θα υπάρχουν μόνιμοι εργάτες στο νησί προκειμένου να υλοποιούν τις συντηρήσεις και να αποκαθιστούν τις βλάβες μεσούσης της τουριστικής σεζόν.
 • Η Σαντορίνη λόγω της μοναδικότητάς της έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως προς τον τρόπο και τις συνθήκες δόμησης. Τα ντόπια συνεργεία και εργολάβοι έχουν τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, η οποία λείπει από τα συνεργεία που έρχονται από αλλού. Εφόσον οι ντόπιοι τεχνίτες εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους αυτή η εμπειρία θα χαθεί.
 • Ο ρυθμός της οικοδομικής δραστηριότητας εντός της σύντομης κατασκευαστικής περιόδου θα είναι τόσο έντονος, όπου όλοι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο θα δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης. Τίθεται σοβαρά το θέμα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, καθώς επίσης των εργατικών ατυχημάτων.
 • Μια συνηθισμένη οικοδομή θα χρειάζεται 3 με 4 χρόνια για να κατασκευαστεί. Αν λάβουμε υπόψη και τη χρονική καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, η οποία χρειάζεται 2 με 3 χρόνια, όποιος αποφασίσει να ξεκινήσει ένα έργο, θα το αποπερατώσει σε 5-7 χρόνια. Καμία τράπεζα δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο υπό τέτοιες συνθήκες, ενώ όσα έργα εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα, στα οποία υπάρχουν σαφή χρονικά όρια, δεν θα μπορούν να αποπερατωθούν έγκαιρα.
 • Η διάρκεια ισχύος μιας οικοδομικής άδειας είναι 4 χρόνια, δηλαδή 48 μήνες. Με το ισχύον καθεστώς, οι 48 μήνες περιορίζονται στους 20. Αν κάποιος δεν μπορέσει να υλοποιήσει το έργο εντός της χρονικής ισχύος της αδείας τι θα πρέπει να κάνει;
 • Το ισχύον καθεστώς ισχύει και για τα δημόσια έργα. Η υλοποίηση δηλαδή ενός τεχνικού προγράμματος θα χρειάζεται 3πλάσιο χρόνο υλοποίησης; Θα δεχτούν οι εργολήπτες να αναλάβουν ένα έργο με αυτές τις προϋποθέσεις;

Τι προτείνουμε:

 • Η απαγόρευση να αφορά μόνο τις εργασίες που προκαλούν βαριά όχληση (εκσκαφές, σκυροδετήσεις, κατεδαφίσεις, επιχρίσεις με χρήση πρέσας, χρήση κομπρεσέρ αέρος).
 • Απαγόρευση των εργασιών αυτών στη ζώνη της καλντέρας (όπως αυτή ορίζεται στο ΦΕΚ139/Δ/1990) από 01/04 ως 30/10.
 • Απαγόρευση των εργασιών αυτών στους υπόλοιπους οικισμούς από 01/06 ως 15/09.
 • Οι οικοδομικές εργασίες που προκαλούν έστω και ελαφρά όχληση, εντός της τουριστικής σεζόν να υλοποιούνται από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.
 • Να ζητηθεί από το ΥΠΕΝ ειδικά για τη Σαντορίνη, οι οικοδομικές άδειες να ισχύουν 8 αντί για 4 χρόνια.

Κανείς δεν χαίρεται όταν μια νέα οικοδομή ξεκινάει δίπλα του. Όμως ο καθένας από εμάς θα πρέπει να θυμάται ότι όταν κατασκευαζόταν το σπίτι του, το κτήριο που στεγάζει την επιχείρησή του, τα δημόσια κτήρια, οι δημόσιες υποδομές, κάθε ανθρώπινο έργο, προκάλεσε όχληση, και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Σαντορίνη αλλά παντού, τόσο Ελλάδα όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να διατηρηθεί ένας ποιοτικός κατασκευαστικός κλάδος, υπονομεύονται όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες αφού προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι η υλοποίηση των έργων που θα τις εξυπηρετήσουν.

 

Big business στις «πράσινες» κατοικίες

Με διψήφιο ρυθμό ετήσιας αύξησης «τρέχουν» οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα για 9 συνεχόμενα τρίμηνα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τράπεζες, μεσίτες και συμβούλους ακινήτων η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και το 2024 αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2018 και μέχρι το τέλος του 2023, οιμέσες τιμές πώλησης κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 60% (στοιχεία της ΤτΕ). Μάλιστα κατά το ίδιο διάστημα, στην Αττική, η αύξηση αγγίζει το 79%, με τις τιμές να έχουν επιστρέψει στις «χρυσές» εποχές του 2007-2008. Ακόμη μεγαλύτερη δε είναι η άνοδος σε αρκετές περιοχές υψηλής ζήτησης (βλέπε νότια προάστια, Πειραιάς, κέντρο της Αθήνας), όπου οι τιμές πώλησης είναι πλέον υψηλότερες από εκείνες της περιόδου πριν από την οικονομική κρίση.

Η συνέχιση της ανόδου θεωρείται δεδομένη παρότι τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά μόνο με το… κιάλι μπορούν να δουν την προοπτική να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι». Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 9% των 200 στελεχών της ελληνικής κτηματαγοράς που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα αγοράς της Cerved Property Services αναμένει μείωση τιμών για τις παλαιές κατοικίες και αντίστοιχα το 12% για τις νεόδμητες. Αντίθετα το 44% αναμένει περαιτέρω αύξηση, τόσο για τις νεόδμητες, όσο και για τις παλαιές κατοικίες, ενώ το 53% των ερωτηθέντων προβλέπει διατήρηση των σημερινών υψηλών τιμών πώλησης κατοικιών.

Το ESG απογειώνει τις τιμές

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των τιμών τα επόμενα τρίμηνα, μια κατηγορία κατοικιών δεν θα επηρεαστεί. Ο λόγος για τα σπίτια που σκοράρουν υψηλά όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση.

Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της CPS, ο ρόλος που παίζουν τα ESG χαρακτηριστικά στην αγορά κατοικίας πλέον είναι σημαντικός και όσον αφορά την πορεία των τιμών. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών υψηλής ενεργειακής κατάταξης εμφανίζουν εντονότερες αυξητικές τάσεις που φθάνουν έως 20%.

Ας σημειωθεί ότι πάνω από το 60% της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα χρησιμοποιείται για συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Εάν προσθέσουμε την κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε επίπεδο άνω του 75%.

Big business και στις «πράσινες» κατοικίες

Η εκτίναξη των τιμών στην αγορά κατοικιών μετά από μια πρωτοφανή μείωση σε καιρό ειρήνης, που ξεπέρασε το 40% στο απόγειο της 10ετούς κρίσης της κτηματαγοράς, έχει απογειώσει και τις αποδόσεις, προσελκύοντας το ενδιαφέρον (και) μεγάλων εγχώριων επενδυτικών ακινήτων και εταιρειών ανάπτυξης, όπως η Dimand, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η Premia Properties AEEAΠ, η Noval Property, η TEN Brinke Hellas, η Intracom Properties, η Οrilina Properties, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ κ.ά., ενώ η Lamda Development «σπάει τα κοντέρ» αναμένοντας μόνο από τα οικιστικά projects στο Ελληνικό έσοδα της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ.

Βεβαίως την ίδια ώρα, φουλ επίθεση στον εγχώριο κλάδο των κατοικιών κάνουν και επενδυτές λιγότερο θεσμικοί, φιλοδοξώντας να αποκομίσουν βραχυχρόνια υψηλές υπεραξίες, που ετησίως μπορεί να ξεπερνούν άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι big business των μεγάλων «παικτών» στην αγορά κατοικίας έχει χρώμα πράσινο, δηλαδή κατασκευή σπιτιών υψηλής ενεργειακής κλάσης, είτε στο πάνω «ράφι» (πολυτελείς κατοικίες) είτε στο μεσαίο (σπίτια για οικογένειες με μέσα προς υψηλά εισοδήματα) είτε στον κλάδο των νέων επενδυτικών «προϊόντων» (εξυπηρετούμενα διαμερίσματα με σειρά παροχών στους ενοίκους τους που πωλούνται αδρά και φοιτητική κατοικία).

Μπλόκο στην πώληση ή ενοικίαση χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση

Σε κάθε περίπτωση το «πρασίνισμα» της κατοικίας είναι αναπόφευκτο, καθώς περισσότερα από ένα εκατομμύριο ακίνητα στην Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση από το 2028 και έως το τέλος του 2032, διαφορετικά δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν ή να πωληθούν. Αυτό προβλέπεται στην αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ενεκρίθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την οδηγία, από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια του ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο ξεκινάει το 2026.

Ειδικότερα στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 55% των πολυκατοικιών και των μονοκατοικιών της Ελλάδας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (ενεργειακές κλάσεις Ζ ή Η).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παπαδιά, «θα ζήσουμε το δράμα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν είναι ιδιαιτέρα κοστοβόρες και έξω από κάθε δυνατότητα της ελληνικής οικογένειας. Αν δεν δοθούν κάποιες ενισχύσεις, κάποια ουσιαστικά κίνητρα και κάποιες φοροαπαλλαγές, κανένας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα τα ακίνητα να τεθούν εκτός αγοράς μισθώσεων, επιτείνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εκμισθούμενων κατοικιών στην αγορά, που δημιουργεί πίεση και στις τιμές των ενοικίων των νέων μισθώσεων».

Ξανθή Γούναρη

ot.gr

Μηχανικοί Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου, για τον επείγοντα προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτηρίων

Το ΤΕΕ Θράκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση

την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ώρα έναρξης 17:30 στο Νομαρχείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

με θέμα:

“Μηχανικοί Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου, για τον επείγοντα προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτηρίων”

17:30 Προσέλευση – Εγγραφές

18:00 Ομιλίες – εισηγήσεις:

α’-βάθμιος έλεγχος (εγγραφή Μηχανικών στο Μητρώο Ελεγκτών, διενέργεια Ελέγχου & Καταγραφή αποτελεσμάτων) – Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός

β’-βάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Κτηρίων (μεθοδολογία & θεωρητικό υπόβαθρο) – Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Αν. Καθηγητής Τμ. Πολ. Μηχ. Α.Π.Θ.

Με την εργασία και την επιστημοσύνη των Ελλήνων Μηχανικών,  θα ελεγχθούν οργανωμένα και με χρονοδιάγραμμα όλα τα κρίσιμα δημόσια κτήρια  μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

σχετικές διατάξεις :

 1. 5037 / 29-03-2023, αρθ. 265

ΚΥΑ ΦΕΚ B’ 2943 / 04-05-2023

 

ΤΑΙΠΕΔ και ΤΕΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ασφαλή επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στενή τους συνεργασία για την ταχύτερη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ).

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΕΕ συμφώνησαν να εργάζονται από κοινού με στόχο την λειτουργική και στατική αποκατάσταση  των στεγάστρων «Καλατράβα» του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως Διενεργούσα Αρχή,  έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες της ωρίμανσης, της διενέργειας των διαγωνιστικών διαδικασιών και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου ενώ το ΤΕΕ δρα ως Τεχνικός Σύμβουλος και εκτελεί κάθε συναφή δραστηριότητα για την ταχεία και ασφαλή αποκατάσταση των δομημάτων.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το ΤΕΕ, ώστε να παραδοθεί το ΟΑΚΑ ασφαλές και λειτουργικό σε όλους τους πολίτες και να αναδειχθεί και πάλι σε αθλητικό και πολιτιστικό πόλο έλξης. Με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΕΕ θα ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που θα εκσυγχρονίσουν και θα αναβαθμίσουν τη σημαντικότερη ολυμπιακή αθλητική υποδομή της χώρας μας, με πολλαπλά εθνικά και οικονομικά οφέλη».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δήλωσε: «To TEE, υπηρετώντας το θεσμικό του ρόλο ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ για την ταχεία ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών προς επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Με την επιστημοσύνη των μελών του, στηρίζει επιστημονικά και τεχνικά την Πολιτεία. Και στο θέμα των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, στεκόμαστε αρωγοί, με επιστημονική αρτιότητα και σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογικές προτάσεις».

Οξύνεται η διαμάχη Δημάρχων και ΥΠΕΝ για τις οικοδομικές άδειες

Εν αναμονή της πολυπόθητης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το αν τελικά είναι συνταγματική ή όχι η πρόβλεψη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με την οποία οι εργολάβοι μπορούν να έχουν μπόνους σε ύψος και τετραγωνικά στις νέες οικοδομές, οι Δήμοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Αλίμου και Γλυφάδας, δεν φαίνεται να μένουν με σταυρωμένα χέρια, οξύνοντας την κόντρα με το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θα μπορέσουν να αποτρέψουν την έκδοση νέων αδειών για τα κτίρια που κάνουν χρήση τα «ευεργετήματα» του ΝΟΚ. Το ζήτημα αυτό μάλιστα έχει επεκταθεί και στα Βόρεια Προάστια, καθώς και άλλοι Δήμοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εισηγηθούν με τη σειρά τους το πάγωμα της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, κατι που κάνει ήδη ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, μιλάει στο powergame.gr, τονίζοντας ότι ήταν από τους πρώτους που ήδη από το 2020 είχε ζητήσει από το ΥΠΕΝ να καταργηθούν τα μπόνους του ΝΟΚ, καθώς είχε γίνει φανερή η ασύμμετρη επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, ωστόσο τα αιτήματά του έμειναν στο «συρτάρι» μέχρι σήμερα, που επανήλθε το θέμα στην επικαιρότητα λόγω των Νοτίων Προαστίων.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «To εν λόγω ζήτημα το είχαμε θέσει ακόμη και στην ΚΕΔΕ, όπου και συζητήθηκε, ωστόσο σήμερα μας προκαλεί περισσότερη ανησυχία από ποτέ, και αναμένεται να γιγαντωθεί, καθώς οι εργολάβοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όλα τα ευεργετήματα του ΝΟΚ, για να χτίσουν ακόμα περισσότερα τετραγωνικά».

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συζητηθεί εκτενώς  το θέμα στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου θα αποφασιστεί αν θα γίνει νέα εισήγηση στο ΥΠΕΝ για την αναστολή των οικοδομικών αδειών και στην περιοχή του Παπαπάγου.

Διατεθειμένος να συζητήσει με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για να βρεθεί μια κοινή λύση, ώστε να αποτραπεί η «θύελλα» που θα ξεσπάσει και με τις κατασκευαστικές εταιρείες σε περίπτωση αναστολής όλων των οικοδομικών αδειών, φαίνεται ότι είναι ο Δήμος Γλυφάδας, στον οποίο εκδίδονται σε αυτήν τη φάση οι περισσότερες άδειες και έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση κτιρίων που ξεπερνούν τα 20 μέτρα.

Όπως δηλώνει στο powergame.gr o Δήμαρχος της Γλυφάδας, Γιώργος Πανανικολάου: «Έχουμε διαμαρτυρηθεί από τον Μάιο του 2023, ότι δεν γίνεται οι περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης να έχουν εξαιρεθεί  από το μπόνους  με το σκεπτικό πως ήταν «κηπουπόλεις» και αντί να υπάρχει η αντίστοιχη ρύθμιση για τα Νότια, έχουμε αφεθεί στην τύχη μας σαν να είμαστε περιοχή Β΄ κατηγορίας. Πρέπει να μπει ένα φρένο στα ψηλά κτίρια που σηκώνονται και κλείνουν όλες τις γειτονιές μας».

Ο ίδιος μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι μετά την απόφαση του Πέμπτου Τμήματος του ΣτΕ, έχει διαπιστωθεί ότι οι εργολάβοι τρέχουν να προλάβουν για να βγάλουν άδειες για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα που τους δίνει ο σημερινός ΝΟΚ. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Δήμος ετοιμάζεται εκτός από τη συνάντηση που έχει με το ΥΠΕΝ την ερχόμενη εβδομάδα, να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κλιμακίου μηχανικών, οι οποίοι θα εξετάσουν προσεκτικά τις νέες οικοδομές, έτσι ώστε να εντοπιστεί ποια κριτήρια του ΝΟΚ εφαρμόζονται, επειδή παρατηρείται σήμερα έντονα το φαινόμενο όταν αποχωρεί ο ελεγκτής δόμησης από κάποιες οικοδομές, τα κτίρια εν τέλει να «ψηλώνουν».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει και ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλη στo powergame.gr, ο οποίος έφερε και πρώτος το εν λόγω ζήτημα ξανά στην επικαιρότητα, καθώς προσέφυγε στο ΣτΕ για το ΝΟΚ, «η απόφαση του Πέμπτου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το μπόνους, δικαιώνουν τους ισχυρισμούς και τις ανησυχίες του Δήμου».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει το εξής: «καθώς αναμένουμε με αγωνία την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ,  θα εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες μας για να βάλουμε  στο μικροσκόπιο μία – μία τις καινούργιες άδειες και εφόσον περιέχουν το μπονους στη συνέχεια θα προβαίνουμε στις νόμιμες, δικαστικές και διοικητικές ενέργειες για να εμποδίζουμε την ανέγερση των εν λόγω κτιρίων. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία σε αύτην τη φάση αποτελεί μονόδρομος αλλά είναι ωστόσο συμβατή με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

Ο κ. Κονδύλης μάλιστα δεν αποκλείει μελλοντικά να πάρει και πιο οριζόντια μέτρα, ωστόσο περιμένει να δει τι θα γίνει και με τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να επανεξετάσει τα επίμαχα άρθρα του νόμου. «Άρα εάν έχουμε πολύ σύντομα μια νομοθετική πρωτοβουλία που αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ενδεχομένως να μην υπάρχει σύντομα και ανάγκη για να πάμε σε στο οριζόντιο αυτό μέτρα» καταλήγει.

Σε πιο οριζόντια μέτρα προχωρά ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καθώς επιδιώκει να μπλοκάρει την έκδοση νέων αδειών. Ήδη η δημοτική αρχή διαμηνύει πως θα εγκρίνει μόνο άδειες που δεν θα προβλέπουν το μπόνους. Την ώρα που, ο δήμος βρίσκεται σε προχωρημένη φάση για την έκδοση νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδίου που θα βάλει τέλος και σε κάθε άλλη προσπάθεια «τσιμεντοποίησης» του προαστίου.

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ελέγχους της ΥΔΟΜ σε όλες τις υλοποιημένες οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ στην περιοχή του Δήμου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν εγκρίνει το ΥΠΕΝ την αναστολή έκδοσης αυτών των οικοδομικών αδειών να προχωρήσει σε περαιτέρω  νομικά και διοικητικά μέτρα.

Επίσης εξηγεί το εξής: «Αν και ο δήμος έχει γνωμοδοτική κυρίως αρμοδιότητα, και η απόφαση για την αναστολή έκδοσης αδειών ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντας, οι νομικοί μας σύμβουλοι έχουν τεκμηριώσει άρτια το δικαίωμά μας να λάβουμε απόφαση για αναστολή έκδοσης αδειών οι οποίες χρησιμοποιούν το άρθρο 10 και το άρθρο 15 παρ. 8, τις διατάξεις δηλαδή που δίνουν τα ύψη και τους όγκους, μέχρι η συγκεκριμένη υπόθεση να είναι τελεσίδικη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει με τα μεγάλα projects που υλοποιούνται στον εν λόγω Δήμο, όπως το Project Voula, ο ίδιος διαβεβαιώνει στο powergame.gr ότι για τις άδειες που έχει καταθέσει ήδη η Hines δεν θα υπάρξει θέμα, καθώς πρόκειται για έργο που δεν αποτελείται από ψηλά κτίρια.

powergame.gr

Κτηματολόγιο: Ποιοι πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Η προθεσμία αυτή αφορά σε περίπου 15.000 «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» τα οποία βρίσκονται σε 35 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περιοχές

Δηλαδή στην ενέργεια αυτή πρέπει να προβούν σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» όσοι έχουν ακίνητα:

-στους δήμους της Αττικής (όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακα, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό)
-σε περιοχές: της Θεσσαλονίκης, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Άρτας, της Αχαΐας, της Δράμας, της Πάτμου, της Εύβοιας, της Ζακύνθου, της Ηλίας, της Ημαθίας, της Θεσπρωτίας, της Καβάλας, της Καστοριάς, της Κεφαλληνίας, στο Κιλκίς, της Κοζάνης, των Κυκλάδων, της Λακωνίας, της Λάρισας, της Λευκάδας, της Μαγνησίας, της Μεσσηνίας, της Ξάνθης, της Πιερίας, της Πρέβεζας, της Ροδόπης, των Τρικάλων, της Φθιώτιδας και της Φλώρινας.

Τι ισχύει με τα πρόστιμα

To υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κλιμακωτά πρόστιμα.

protothema.gr

Ψηφιακό κτηματολόγιο: Oλες οι ιδιοκτησίες σε έναν μόνο «χάρτη»

Στον αέρα βρίσκεται από χθες o Ψηφιακός Χάρτης του Κτηματολογίου, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πλήρη εξέλιξη της κατάστασης των δικαιωμάτων επί της περιουσίας τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό εργαλείο που καταγράφει μεταξύ άλλων το εάν υπάρχουν εκκρεμότητες σε ένα γεωτεμάχιο και ποιες είναι αυτές. Παράλληλα, δείχνει σε ποιες περιοχές το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, πού βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση, πού η προανάρτηση, αλλά και σε ποιες περιοχές «τρέχει» ακόμη η συλλογή δηλώσεων.

Αναλυτικότερα, μέσω του Ψηφιακού Χάρτη θα εμφανίζονται τα όρια των ιδιοκτησιών και ο «αριθμός ταυτότητας» της κάθε ιδιοκτησίας, δηλαδή ο δωδεκαψήφιος αριθμός του (ΚΑΕΚ). Εάν ο πολίτης κάνει κλικ επάνω στην ιδιοκτησία, θα βλέπει κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτήν όπως την έκτασή της, την περίμετρο, ποια είναι η κύρια χρήση που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο (π.χ. αγροτική), σε τι ποσοστό κ.τ.λ.

Ο Χάρτης δίνει ακόμα τη δυνατότητα αναζήτησης με βάση την ταχυδρομική διεύθυνση ή τον δήμο, αλλά και την επιλογή αποθήκευσης και εκτύπωσης του ενδιαφερόμενου τμήματος.

Για παράδειγμα, εάν ένα ακίνητο εμφανίζεται «πράσινο», θα σημαίνει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Αντιθέτως θα κοκκινίζει εάν έχει διαπιστωθεί κάποια προβληματική κατάσταση, π.χ. είναι αδήλωτο, αγνώστου ιδιοκτήτη, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη, διαδικασία ενστάσεων, λείπουν έγγραφα κ.λπ. και για κάθε γεωτεμάχιο θα υποδεικνύονται ψηφιακά οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Στόχος του Κτηματολογίου είναι με τον νέο Ψηφιακό Χάρτη να δημιουργηθεί μια εύκολη και κατανοητή εμπειρία «ατομικής κτηματογράφησης», όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώνει ή να διορθώνει τα στοιχεία του ακινήτου του χωρίς να πηγαίνει σε καμία δημόσια υπηρεσία.

Σε δεύτερο χρόνο, ο Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης θα έχει και άλλα δεδομένα, όπως τους δασικούς χάρτες, τις περιοχές Natura, τη χάραξη των αιγιαλών κ.τ.λ.

Σε σχέση με την εξέλιξη της κτηματογράφησης, σύμφωνα με τα όσα εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» από το Κτηματολόγιο, στο τέλος του 2023 βρισκόταν υπό το στάδιο της ανάρτησης το 81%, ήτοι 31,7 εκατ. δικαιώματα. Από τα υπόλοιπα, περίπου 18% των δικαιωμάτων βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή έως την ανάρτηση και ακόμη 2% δεν έχει συμβασιοποιηθεί.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι το ποσοστό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που θα βρίσκονται υπό το στάδιο της ανάρτησης θα έχει ανέλθει στο 88%-90%. Ακόμα 9%-11% θα βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή έως την ανάρτηση και 1% στο στάδιο πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα με τη λήξη τους στις 30/11/2024

Αντίστροφά μετρά ο χρόνος για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, με τους πολίτες να έχουν λίγους μήνες περιθώριο προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους.

Η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2024. Η… δεύτερη ευκαιρία αφορά και σε περίπου 15.000 «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» τα οποία βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα και πλέον οι ιδιοκτήτες που αμέλησαν να τα δηλώσουν έως το 2018, οπότε και οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές, μπορούν να προβούν στη δήλωση τους εφόσον κατέχουν στα χέρια τους όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα όπως τίτλους και μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται Δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Σε σχέση με τα κλιμακωτά πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν προτίθεται να τα ενεργοποιήσει σίγουρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου – ημερομηνία κατά την οποία οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ψηφιακές δηλώσεις για μεταβιβάσεις

Μόνο ψηφιακά γίνεται τις τελευταίες ημέρες η υποβολή πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Η όλη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής, που μπήκε σε εφαρμογή στις 11 Μαρτίου, αφορά σε πράξεις που συντάσσονται από συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.

Να σημειωθεί ότι συντάσσονται ή και διακινούνται από δικηγόρους και αφορούν σε α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και β) εγγραφή προσημείωσης.

Για φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εγγραπτέα πράξη για κτηματογραφημένα ακίνητα, το Κτηματολόγιο συστήνει τη χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου από τον συμβολαιογράφο τους (https://akinita.gov.gr), μέσω του οποίου η διαδικασία νομικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε μία εργάσιμη ημέρα.

Ταυτόχρονα, το Κτηματολόγιο έθεσε ένα ακόμη ψηφιακό εργαλείο, καθιστώντας την υποβολή πράξεων από δικαστικούς επιμελητές στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα αποκλειστικά και μόνο ψηφιακά.

Η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των σελίδων: ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr.

eleftherostypos.gr

ΥΠΕΝ: Πλαίσιο διενέργειας διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς υπέγραψε απόφαση που αφορά στο πλαίσιο διενέργειας των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι διαγωνισμοί μελετών προκηρύσσονται υποχρεωτικά για μελέτες ιδεών ή προσχεδίων και τροποποιήσεις μελετών οι οποίες δεν είναι προϊόν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των αναπτυξιακών οργανισμών τους), των ΝΠΔΔ και των θρησκευτικών φορέων. Στις περιπτώσεις αξιόλογων τεχνικών έργων για τα οποία ο κύριος του έργου προτίθεται να εκπονήσει ο ίδιος την αρχιτεκτονική μελέτη, υποχρεούται να προκηρύξει διαγωνισμό ιδεών.

Ως αξιόλογο τεχνικό έργο νοείται κάθε έργο που έχει ευρύτερη κοινωνική, πολεοδομική, αρχιτεκτονική, τεχνική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία, η δε λειτουργία του, ο όγκος, η θέση ή άλλα χαρακτηριστικά του έχουν ιδιαίτερη επίδραση στο ευρύτερο δομημένο ή φυσικό περιβάλλον ή αφορά σε έργο επαναλαμβανόμενου τύπου. Ειδικά για την εφαρμογή της απόφασης, ως αξιόλογα τεχνικά έργα θεωρούνται τα εξής:

Νέα κτίρια – συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου τους – με τις ακόλουθες χρήσεις:

Πολιτιστικά κτίρια και πολιτιστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, κτίρια εκθέσεων, πινακοθήκες, γλυπτοθήκες, συναυλιακοί χώροι, θέατρα και κινηματογράφοι, πνευματικά κέντρα, κ.λπ.).

Κτίρια εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, α’βάθμιας, β’ βάθμιας και γ’ βάθμιας εκπαίδευσης) με δόμηση άνω των 500 τ.μ.

Κτίρια διοίκησης του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (υπουργεία, δημαρχεία, διοικητήρια κ.λπ.) με προσμετρούμενη δόμηση άνω των 500 τ.μ., εξαιρουμένων των κτιριακών υποδομών και συνοδών έργων για την προσαρμογή των θαλάσσιων συνοριακών σημείων διέλευσης στη συνθήκη Σένγκεν (Schengen),

Κτίρια αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης (δικαστικά μέγαρα, σωφρονιστικά κτίρια, αναμορφωτήρια, φυλακές, κ.λπ.) με προσμετρούμενη δόμηση άνω των 1000 τ.μ.

Κτίρια αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) με προσμετρούμενη δόμηση άνω των 500 τ.μ.

Κτίρια Κοινωνικής Πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα απεξάρτησης κ.λπ.) με προσμετρούμενη δόμηση άνω των 300 τ.μ., εξαιρουμένων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Ιεροί ναοί και γενικά θρησκευτικοί χώροι λατρείας άνω των 400 τ.μ.

Κτίρια με χώρους συνάθροισης μεγάλου αριθμού ατόμων (δημοτικές αγορές, συνεδριακά κέντρα κ.λπ.).

Επιβατικοί σταθμοί λιμένων, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων και υπεραστικών λεωφορείων, κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων.

Συγκροτήματα που υλοποιούνται με την εφαρμογή οργανωμένης δόμησης ή κοινωνικών στεγαστικών προγραμμάτων.

Κτίρια αθλητικών εγκαταστάσεων, με προσμετρούμενη δόμηση άνω των 1000 τ.μ.

Υφιστάμενα κτίρια – συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου τους:

Αλλαγές χρήσης ή αναδιαρρυθμίσεις ή συνδυασμός αυτών για τις ανωτέρω περιπτώσεις, όταν το υφιστάμενο κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων έχει τουλάχιστον την κατά περίπτωση αναφερόμενη επιφάνεια, όπου αυτή καθορίζεται.

Προσθήκες για τις ανωτέρω περιπτώσεις, όταν αυτή αντιστοιχεί στο 50% τουλάχιστον της προσμετρούμενης δόμησης του υφισταμένου κτιρίου.

Διαμορφώσεις – αναπλάσεις και σχεδιασμός του αστικού εξοπλισμού ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και ειδικότερα: σημαντικών πάρκων, αλσών και εθνικών ή δημοτικών κήπων, κεντρικών ή ιστορικής σημασίας πλατειών, επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, ζωνών προστασίας της φύσης και του τοπίου, δικτύων οδών και πεζοδρόμων, παραλιακών μετώπων μεγάλου αναπτύγματος κ.λπ. εκτός των περιπτώσεων που οι μελέτες εκπονούνται από Τεχνικές Υπηρεσίες δημόσιας αρχής, φέρουν υπογραφή αρχιτέκτονα και έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτών το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Πολεοδομικές – χωροταξικές μελέτες ιδεών και μελέτες αστικού σχεδιασμού, το αντικείμενο των οποίων είναι σημαντικό για τη στρατηγική ανάπτυξη περιοχών ιδιαίτερης σημασίας.

Δείτε τη σχετική απόφαση εδώ.

 

Αγωνία για την εκτός σχεδίου δόμηση

Στάθης Ποταμίτης*

Aναμένουμε, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, νομοσχέδιο που φημολογείται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την εκτός σχεδίου δόμηση. Ηδη έχει αναπτυχθεί έντονη συζήτηση για τις διατάξεις του, χωρίς καν αυτό να έχει δημοσιοποιηθεί. Το έντονο ενδιαφέρον είναι δηλωτικό της σημασίας τής εκτός σχεδίου δόμησης. Για την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η θέσπιση των σωστών όρων είναι θεμελιώδους σημασίας για τη χώρα, ακόμη κι αν αυτοί φέρονται ως μεταβατικοί.

Εκτός σχεδίου δόμηση σημαίνει δόμηση χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για οικιστική, ξενοδοχειακή ή εμπορική χρήση. Το ΣτΕ έχει κρίνει ότι το Σύνταγμα εισάγει θεμελιώδη διάκριση «μεταξύ των εντός σχεδίου περιοχών, οι οποίες προορίζονται για δόμηση, και των εκτός σχεδίου περιοχών, οι οποίες δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχάς, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού». Η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση ενώ, κατά περιοχή, θα μπορούσε να απαγορευθεί συνολικά ή να προβλεφθούν ιδιαίτερα αυστηροί όροι και περιορισμοί. Οι άλλες χρήσεις εκτός της οικιστικής δεν είναι μόνο οικονομικά κρίσιμες, αλλά προστατεύουν το οικοσύστημα στο οποίο ζούμε και οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, το περιβάλλον και το τοπίο που τρέφουν και συντηρούν εμάς και τους επισκέπτες μας, ακόμη και την ικανότητα της γης να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα σε περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οταν για πρώτη φορά το 1923 ρυθμίστηκε συστηματικά το δικαίωμα δόμησης, τέθηκε ως αρχή ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται οικιστικές περιοχές εκτός σχεδίου, με μόνη εξαίρεση την κατασκευή κατοικιών με πρόσωπο σε αναγνωρισμένες από το κράτος αμαξιτές οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές. Εκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλές αλλαγές των κανόνων, που όμως πάντοτε συνδέουν το δικαίωμα οικοδόμησης εκτός σχεδίου με την ύπαρξη ελάχιστου πλάτους προσώπου του ακινήτου σε αναγνωρισμένη οδό και το ελάχιστο εμβαδόν του. Οπως όμως συχνά συμβαίνει σε ελληνικά νομοθετήματα, έχουν περιοδικά εισαχθεί παρεκκλίσεις από τον γενικό κανόνα.

Η νομικά ασφαλής λύση στο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης είναι η ολοκλήρωση των ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και η έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, δηλαδή η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για τη χώρα. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον πολύ μακρινός, μια και έχουν ήδη ανατεθεί πολλές από τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες.

Το άμεσα ζητούμενο είναι το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκτός σχεδίου δόμηση στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών θεωρούν ότι θα πρέπει να ισχύσει ό,τι προβλέφθηκε το 2003 ως προς το ελάχιστο πρόσωπο 25 μ. σε κοινόχρηστο δρόμο και ως προς το ελάχιστο εμβαδόν που προσδίδει αρτιότητα σε ακίνητο προς ανοικοδόμηση, θεωρώντας ταυτόχρονα ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον παραπάνω κανόνα. Αντίστοιχα, ως κοινόχρηστοι δρόμοι θα πρέπει να συνεχίσουν να θεωρούνται αυτοί που έχουν αναγνωριστεί νομίμως και όχι οι ιδιωτικοί ή όσοι έχουν ατύπως δημιουργηθεί για συγκεκριμένες χρήσεις, π.χ. για διέλευση δικτύων. Αυτή είναι και η νομικά ασφαλής λύση, καθώς βασίζεται στην πάγια νομολογία του ΣτΕ. Μια τέτοια προσέγγιση θα απέφευγε και τη δημιουργία τετελεσμένων πριν από την εκπόνηση των ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, στα οποία βεβαίως πρέπει να περιληφθεί ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό, η ανάγκη του οποίου, ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες, είναι περισσότερο από προφανής.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι η προσωρινή ρύθμιση θα περιορίσει τις υφιστάμενες δυνατότητες της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι όσοι κρίνουν το νομοσχέδιο χωρίς καν να το έχουν δει, δεν έχουν ούτε υπομονή ούτε αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο αναγνωρίζει επομένως την ανάγκη περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης και στήριξης της ασφάλειας δικαίου.

Αυτό ίσως εξηγεί την ανησυχία την οποία πρόσφατα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός, που φαίνεται να ηγείται της προσπάθειας επέκτασης της εκτός σχεδίου δόμησης. Είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ότι «καμιά φορά οι κυβερνήσεις πιέζονται από αποφάσεις του ΣτΕ και φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα, πρέπει να ζήσουν και οι άνθρωποι».

Τη δήλωση αυτή εκλαμβάνουμε ως προφανή αναγνώριση ότι τυχόν χαλάρωση των όρων θα ήταν ευθέως αντίθετη προς την πάγια ερμηνεία του Συντάγματος από το ΣτΕ. Δεν είναι κάθε χωράφι υποψήφιο οικόπεδο ούτε συμβατή με το Σύνταγμα η οικοπεδοποίηση της χώρας. Παρόμοια νομοθέτηση, όχι μόνο δεν θα θεράπευε αλλά θα επέτεινε την όποια ανασφάλεια δικαίου υφίσταται σήμερα ως προς τη δόμηση εκτός οικισμών. Εξάλλου, κατά την κοινή πείρα, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και μεταβατικές παρεκκλίσεις από τον κανόνα καταλήγουν οριστικές και δημιουργούν νέα «κεκτημένα».

Θα ήταν για όλους αυτούς τους λόγους ιδιαιτέρως απογοητευτικό αν, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος της χώρας για πολλά χρόνια από τώρα, επικρατούσαν μικροπολιτικές αντιλήψεις και όχι το ειλικρινές και απτό όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος.

*Ο κ. Στάθης Ποταμίτης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

kathimerini.gr

Υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας σε ακίνητα με κτίσμα εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) κατά τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι, οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θέσπισε έναν Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μέχρι τις 30/4/2024, θα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο Δήμο, δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία να δηλώνεται ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου τους σύμφωνα με την Τεχνική έκθεση αρμόδιου Τεχνικού Επιστήμονα.

 • Τι αφορά ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας;

Ο κανονισμός αποσκοπεί στον καθορισμό ενιαίου και υποχρεωτικής εφαρμογής πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων. Καθορίζει μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας καθώς και ελάχιστες απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, τόσο για τα κτίρια, νεοαναγειρόμενα και υφιστάμενα, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να ενισχυθεί ο βαθμός πυρασφαλείας του ακινήτου, να μειωθεί η τρωτότητά του στη πυρκαγιά και να περιοριστεί η συμβολή του στη διάδοσή της.

 • Ποια ακίνητα (οικόπεδο ή γήπεδο μαζί με το εντός αυτού κτίσμα) αφορά η εφαρμογή της νέας διάταξης;

Αφορά τα ακίνητα που έχουν κτίσμα και βρίσκονται:

 • σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις
 • σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.
 • σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών)
 • βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας 300 µέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων
 • βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις
 • βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.
 • Πως θα μάθω αν το ακίνητο μου βρίσκεται σε περιοχή επικίνδυνη;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό για να εντοπίσει το ακίνητο σας στο δασικό χάρτη και να εξετάσει στη συνέχεια αν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας.

 • Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης ακινήτου που εμπίπτει στον κανονισμό;

Θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε μηχανικό/ αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα ο οποίος θα εξετάσει το ακίνητο με το κτίριο και στη συνέχεια θα συντάξει Εντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση.

 • Τι περιλαμβάνει η έκθεση που θα συντάξει ο μηχανικός;

Κατόπιν αυτοψίας ο μηχανικός/τεχνικός επιστήμονας προβαίνει στην εξέταση των κριτηρίων επικινδυνότητας του ακινήτου και συμπληρώνει το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του. Στη συνέχεια συντάσσει έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται οπωσδήποτε τα εξής:

 • Περιγραφή του ακινήτου, του κτιρίου, των εγκαταστάσεών του και του περιβάλλοντος χώρου, με αναφορά στα στοιχεία που τεκμηριώνουν την επιλογή των κριτηρίων κατάταξης του ακινήτου ως προς την επικινδυνότητά του και ως προς τα μέτρα πυροπροστασίας που εφαρμόζονται (η θέση του ακινήτου ως προς τη δασική έκταση και ως προς τα γειτονικά κτίρια, γεωμετρικά χαρακτηριστικά, δομικά υλικά, βλάστηση, κλπ).
 • Απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, μέτρα παθητικής πυροπροστασίας και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας.
 • Σχέδιο κάτοψης του ακινήτου όπου θα αποτυπώνονται τα απαραίτητα στοιχεία όπως ενδεικτικά, οι θέσεις των κτισμάτων κύριας και βοηθητικής χρήσης, η πρόσβαση στο ακίνητο, οι ζώνες προστασίας, οι θέσεις και αποστάσεις των δέντρων, οι αποστάσεις των όμορων κτιρίων, κ.λπ.
 • Τι ισχύει για τα υφιστάμενα κτίρια;

Στην περίπτωση ακινήτων με υφιστάμενα κτίρια, θα αναγράφονται επιπρόσθετα στην τεχνική έκθεση οι ενέργειες – εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι προληπτικής, παθητικής και ενεργητικής (κατασταλτικής) πυροπροστασίας θα πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολό τους για τα νέα κτίρια, ενώ για τα υφιστάμενα προβλέπεται ότι:

α) το έντυπο αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως 31/3/2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντός ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και για κάθε επόμενο έτος μέχρι τις 30/4/2024, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία δηλώνει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πληροί τις οριζόμενες απαιτήσεις του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου του σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα

β) Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τη φετινη αντιπυρική περίοδο.

γ) Οι διατάξεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας εφαρμόζονται υποχρεωτικά από 31/03/2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31/03/2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

 • Που υποβάλει τα απαιτούμενα έγγραφα ο ιδιοκτήτης;

Μετά τη σύνταξη της Τεχνικής έκθεσης ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποχρεούται εντός ενός µηνός από την παραπάνω ηµεροµηνία και, σε κάθε περίπτωση, µέχρι τις 30/4/2024 να υποβάλει τη Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων πυρασφαλείας στην οποία δηλώνει την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα βάσειτων προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς.

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρµας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα και η Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

 • Εγώ έχω για το κτήριο μου φάκελο πυροπροστασίας στην οικοδομική μου άδεια. Γιατί χρειάζεται νέα μελέτη;

Ο συγκεκριμένος κανονισμός καθορίζει μέτρα πυροπροστασίας καθώς και τις ελάχιστες απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, τόσο για τα κτίρια, νεοαναγειρόμενα και υφιστάμενα, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να μειωθεί η τρωτότητα τους στην πυρκαγιά και να περιοριστεί η συμβολή στη διάδοσή τους.

Τα μέτρα που εισάγονται με τον κανονισμό, εφαρμόζονται επιπρόσθετα των απαιτήσεων του εκάστοτε κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας και κατισχύουν εφόσον είναι δυσμενέστερα.

Επίσης οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου κανονισμού, ισχύουν παράλληλα με τις απαιτήσεις άλλων ειδικών κανονισμών που ρυθμίζουν θέματα ασφάλειας και λειτουργικότητας των κατασκευών ή των εγκαταστάσεών τους (π.χ αντισεισμική προστασία, ενεργειακή απόδοση, αντικεραυνική προστασία, προσβασιμότητα, κλπ).

 • Ποια βασικά μέτρα πρέπει να υπάρχουν;

Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας αφορούν μεταξύ άλλων:

 • την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζώνης προστασίας ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα με στόχο να επιβραδύνει το ρυθμό της πυρκαγιάς και να επιτρέπει την επέμβαση των πυροσβεστών.
 • Παράλληλα ορίζεται ότι απαγορεύεται η αποθήκευση καυστών ή εύφλεκτων υλικών και αντικειμείνων, η αποθήκευση καυσόξυλων κοντά στα κτίρια και η αποθήκευση εύφλεκτων υλικών, όπως καυσίμων για μηχανήματα κηπουρικής, κλπ.
 • Για τα υφιστάμενα κτίρια, πάντως, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται κατ΄εξαίρεση η διατήρηση νομίμως εγκατεστημένων υφιστάμενων υπέργειων δεξαμενών αερίων καυσίμων μέχρι τις 31.12.2030.
 • Επιπροσθέτως επιβάλλεται ο τακτικός καθαρισμός των αυλών, της στέγης και των υδρορροών από απορρίμματα και υπολείμματα βλάστησης.
 • Οι ιδιοκτήτες κάθε ακινήτου στις περιοχές αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάρτιση σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 • Υποχρεωτική καθίσταται και η περίφραξη ακόμα και για τα υφιστάμενα κτίρια.
 • Υποχρεωτική είναι επίσης η αντικατάσταση ή προσθήκη σίτας με μεταλλικές ίνες στα κουφώματα του κτιρίου, για τα ακίνητα υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας.
 • Σε περίπτωση ανακαίνισης είναι επίσης υποχρεωτική η επένδυση του κτιρίου με άκαυστα υλικά (π.χ σοβάς, τούβλο, πέτρα, κ.ά).
 • Ποιος ελέγχει την τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας;

Ο έλεγχος τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού διενεργείται κατόπιν αυτοψίας, από τριμελή επιτροπή που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και συγκροτείται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου.

 • Ποιες είναι οι κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν;

Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διοικητικές και ποινικές. Τα διοικητικά πρόστιμα αποτελούν έσοδο του οικείου Δήμου.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

Πρώτο βήμα για την ενθάρρυνση του ελέγχου στατικής επάρκειας και των ιδιωτικών κτιρίων

«Ως ένα πρώτο βήμα που μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση ευρύτερων πρωτοβουλιών για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των ιδιωτικών κτιρίων και την αντισεισμική θωράκιση του συνόλου των κατασκευών» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει κίνητρα φορολογικών ελαφρύνσεων για μελέτες και εργασίες ενίσχυσης της στατικότητας των ιδιωτικών οικοδομών.

Ο κ. Καραχάλιος έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου προγράμματος, υπό τον ενδεικτικό τίτλο «Θωρακίζω κατ’ οίκον», το οποίο μέσα από αυστηρές διαδικασίες (κριτήρια, επιλεξιμότητα δαπανών, εισοδηματικό στάτους και μέγεθος ακίνητης περιουσίας πιθανών δικαιούχων κ.λπ.) θα επιδοτεί τον έλεγχο αντισεισμικής ασφάλειας κάθε οικοδομής και στις περιπτώσεις που υπάρχει απολύτως πιστοποιημένη ανάγκη θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών επέμβασης και αποκατάστασης της ανθεκτικότητας και αντισεισμικής θωράκισης των οικοδομών.

Όπως είναι γνωστό ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το ΤΕΕ βρίσκονται στη φάση επεξεργασίας ενός σχεδίου που αποβλέπει στην ενθάρρυνση και κινητροδότηση των προσεισμικών ελέγχων σε ιδιωτικές κατασκευές μέσω φορολογικών απαλλαγών (ΦΠΑ μελετών, υπηρεσιών ελέγχου κ.λπ.) και ελαφρύνσεων.

«Είναι ένα πρώτο βήμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ακόμα γενναιότερες πρωτοβουλίες», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος. Σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση ενός μεγαλύτερου προγράμματος κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα είναι η αποτελεσματικότερη απάντηση στην ανάγκη εκτεταμένου ελέγχου στατικής επάρκειας του συνόλου των κατασκευών.

«Θεωρώ ότι με την κατάλληλη επιχειρηματολογία κι επιμονή οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν θα καμφθούν και θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος» επισημαίνει ο κ. Καραχάλιος.

Πηγή: thebest.gr

Σε θέση μάχης δήμαρχοι και ΥΠΕΝ για τα μπόνους δόμησης: Οι αιρετοί απειλούν με «πάγωμα» έκδοσης αδειών

λεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ δήμων και υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

Ύστερα από την εξαίρεση μέσω νομοθετικής ρύθμισης της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού από τις προβλέψεις του ΝΟΚ για πρόσθετα ύψη, η οποία έγινε κυριολεκτικά στο παρά πέντε πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εθνικές εκλογές και εν αναμονή της συζήτησης της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο είχαν προσφύγει κάτοικοι του δήμου Αλίμου, δήμοι της Αττικής ετοιμάζονται να ψηφίσουν αναστολή των οικοδομικών αδειών, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώσουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν».

Επιχειρεί μάλιστα να… βάλει στη θέση τους τούς δημάρχους αναφέροντας πως «Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Από την πλευρά τους και οι Πολεοδομίες φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση, ενώ σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες η χρήση των μπόνους που μπορούν έως και να προσθέσουν δυο ορόφους σε ένα κτίριο εφόσον εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους, όπως φυτεμένα δώματα, κλπ τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε αρκετές περιοχές.

Την οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων δόμησης θα λάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκαν προσφυγές που είχαν κατατεθεί, κάτι το οποίο ωστόσο ενδέχεται να γίνει και το 2025.

Στο μεταξύ σήμερα, Τετάρτη, δύο δήμοι της Αττικής, ο δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης (3Β) και Γλυφάδας έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν αποφάσεις για την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) με τον δήμο Γλυφάδας, μάλιστα, να αναφέρει στην πρόσκληση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη λήψη απόφασης «για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της δόμησης με χρήση των πολεοδομικών κινήτρων».

Ομόφωνη αναμένει να είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στο εξής όπως επισημαίνει στο «Έθνος» ο δήμαρχος 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος είναι παράλληλα και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και εκπρόσωπός της στην Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Όσον αφορά τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί κάνοντας χρήση των κινήτρων, διευκρινίζει πως αυτές θα προχωρήσουν κανονικά, ενώ ξεκαθαρίζει πως θα συνεχιστεί κανονικά και η έκδοση αδειών που δε θέλουν να κάνουν χρήση των κίνητρων και προχωρούν δηλαδή βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τον Νοέμβριο του 2020. Αντίστοιχα θα προχωρήσουν και οι άδειες που δίνουν αύξηση σε τ.μ. για ενεργειακά κτίρια κατηγορίας Α+.

Ως προς την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο, ο κ. Κωνσταντέλλος, επισημαίνει πως «θα έπρεπε να έχει καταλήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Έχουν ετοιμαστεί τα υπομνήματα, αλλά εδώ και 2,5 με 3 μήνες δε συνεδριάζει προκειμένου να υπάρξει τελική γνώμη. Αν και ο ρόλος της θα ήταν γνωμοδοτικός, τώρα ουσιαστικά ακινητοποιείται και συσχετιζόμενη με την εκδίκαση των υποθέσεων από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί καν, αφήνεται να λειτουργεί στο διηνεκές».

Αναφερόμενος στις εξαιρέσεις των δήμων Παλαιού Ψυχικού – Φιλοθέης και της δημοτικής ενότητας Εκάλης ο δήμαρχος 3Β σημειώνει πως είναι σε θετική κατεύθυνση δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, δηλαδή κηπουπόλεις: «Αρκεί να ισχύσουν για όλες τις περιπτώσεις. Η Βούλα για παράδειγμα είναι επίσης κηπούπολη και μάλιστα από το 1936» προσθέτει.

Μετά τους δήμους 3Β και Γλυφάδας, πάντως, σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών προσανατολίζονται και άλλοι μεταξύ των οποίων οι δήμοι Παπάγου – Χολαργού, Πετρούπολης, κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) υπό την προεδρία του νυν υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου είχε λάβει ομόφωνη απόφαση για κατάργηση των κινήτρων δόμησης στα ύψη και τις επιφάνειες των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), σε «όλες τις περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας» αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά».

Αναφερόμενη στις εξαιρέσεις Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης, η απόφαση υπογράμμιζε: «Η ως άνω ρύθμιση, η οποία είναι άκρως θετική για τις πόλεις, κατά το μέρος που περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στις Δημοτικές Ενότητες της Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης, έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με την αρχή της ισότητας, όσο και την υποχρέωση του Κράτους να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και να προβαίνει και να διασφαλίζει την ορθολογική πολεοδομική οργάνωση των οικισμών και τους βέλτιστους όρους διαβίωσης των κατοίκων τους, κατά παράβαση των άρθρων 4 και 24 του Συντάγματος».

Η ΚΕΔΕ αναμένεται να παρέμβει υπέρ των κατοίκων του Αλίμου που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Οι δήμαρχοι να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις
Να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις καλεί τους δημάρχους η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις ένα 24ωρο πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Απευθύνοντας, μάλιστα, άμεσο μήνυμα στους δημάρχους που αντιδρούν με αποφάσεις αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, το υπουργείο επισημαίνει: «Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας και σημειώνει κατηγορηματικά «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν».

Ξεκαθαρίζει επίσης ποιος μπορεί να προβεί σε αναστολή έκδοσης αδειών αναφέροντας ότι αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι έχει συγκροτήσει μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ για:

-την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κριτηρίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή τους,
-την επανεξέταση των θεσπισμένων προϋποθέσεων εφαρμογής των κριτηρίων,
-πρόταση επιπλέον νέων κριτηρίων ή αντικατάστασης των υφιστάμενων.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι η ομάδα Εργασίας, έχει εισηγητικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία και σε κάθε περίπτωση όχι αποφασιστικό και «αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ». Σε αυστηρό τόνο προσθέτει πως «οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και να αποφεύγουν τη μεταφορά στο κοινό προσωπικών κρίσεων που τυχόν διατυπώνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως θεσφάτων».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο έχει καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα για την σκοπιμότητα των εν λόγω διατάξεων και την ενεργειακή και περιβαλλοντική ένταξη στο δομημένο περιβάλλον των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, ενώ παράλληλα έχει επικοινωνήσει τις διεθνείς πρακτικές και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στους κανόνες της πολεοδομικής επιστήμης και πρακτικής.

Μαρία Λιλιοπούλου

ethnos.gr

Deadline πριν το Πάσχα για οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. ευρώ

Από παράταση σε… παράταση πάει η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία δύο μεγάλων οδικών ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), συνολικής αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος γίνεται για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση της Αναβάθμισης του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/ συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας με Σ.Δ.Ι.Τ.», εκτιμώμενης αξίας 445 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), αλλά και για τον «Κάθετο Άξονα Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη) με Σ.Δ.Ι.Τ», εκτιμώμενης αξίας 248,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Πλέον, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα, το χρονικό όριο για την υποβολή φακέλου συμμετοχής στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – MYTILINEOS, ΑΒΑΞ, INTRAKAT μεταφέρθηκε για τις 19 και 22 Απριλίου αντίστοιχα, δηλαδή δόθηκε εκ νέου ένας μήνας παράτασης, κι ενώ ήδη έχει προηγηθεί και άλλη χρονική μετάθεση των διαδικασιών. Κανονικά έπρεπε ήδη να έχουν υποβληθεί σχετικοί φάκελοι, ωστόσο, δύο εκ των προεπιλεγέντων φορέων, για ακόμα μία φορά, έχουν αιτηθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής συμμετοχής στον διάλογο κατά έναν μήνα.

Βέβαια, όπως και πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr, παρά τις καθυστερήσεις που είναι συνηθισμένες στους διαγωνισμούς, θεωρείται δεδομένη η πρόθεση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να προωθήσει αυτά τα έργα, όπως υψηλό είναι το ενδιαφέρον και των κατασκευαστών να εντάξουν αυτές τις συμβάσεις στο χαρτοφυλάκιό τους. Οι ΣΔΙΤ είναι διάρκειας 30 ετών (τα 3 έτη η κατασκευή), ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι να «βγει» ανάδοχος έως το 2025. Οι δύο νέοι οδικοί άξονες Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης, αναμένεται να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις της Κεντρικής Μακεδονίας κι εν γένει της Βόρειας Ελλάδας, ενώ δεν θα υπάρχουν διόδια, καθώς τα έργα θα υλοποιηθούν ως μη ανταποδοτικά ΣΔΙΤ.

Ποια είναι τα οφέλη για Θεσσαλονίκη και ευρύτερη περιοχή

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι σύγχρονοι δρόμοι θα βοηθήσουν να σπάσει η απομόνωση των δύο περιοχών, οι οποίες είχαν μείνει πίσω ως προς το δίκτυο που τις συνέδεε με Θεσσαλονίκη και Εγνατία Οδό. Η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί κατά 6-8 λεπτά για τις διαδρομές Θεσσαλονίκη–Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη-Σκύδρα και 10 λεπτά για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη–Έδεσσα. Αντίστοιχα αναμένεται να μειωθεί κατά 30 περίπου λεπτά για τα επιβατικά και κατά 45 περίπου λεπτά για τα βαρέα οχήματα η κίνηση στον οδικό άξονα Δράμα–Αμφίπολη. Η Έδεσσα αλλά και όλη η παραγωγική δύναμη της Πέλλας έρχονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα. Κυρίως, όμως, οι δρόμοι θα αποκτήσουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διευκολύνοντας χιλιάδες οδηγούς.

Επίσης, η προώθησή τους θα συμβάλλει τόσο στην τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας όσο και στην διευκόλυνση των εμπορευματικών μεταφορών της χώρας. Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκη – Έδεσσα κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της περιοχής που δεν συνδέεται απευθείας με την Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων να γίνεται μέσα από την Χαλκηδόνα και τα Γιαννιτσά.

Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ., περιλαμβάνει τμήματα με ανεπαρκή διαμόρφωση, μεγάλες κατά μήκος κλίσεις, κακή ορατότητα, μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση καθώς διέρχεται μέσω πόλεων. Η ένωση της Δράμας με την Εγνατία Οδό αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για τους οδηγούς και όσους εισέρχονται στη χώρα από τα βόρεια σύνορά.

Η επίλυσή του με την κατασκευή ενός καινούριου και βασισμένου στα σύγχρονα πρότυπα κάθετου οδικού άξονα, αφενός θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, αφετέρου θα διευκολύνει την μετακίνηση εισαγόμενων και εξαγόμενων εμπορικών προϊόντων, μιας και αποτελεί τον οδικό δίαυλο επικοινωνίας με τα μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια της χώρας. Επιπλέον θα εξασφαλίσει πιο ασφαλή διέλευση των οχημάτων, εφόσον αυτά δεν θα διέρχονται μέσω κατοικημένων περιοχών.

insider.gr

«Εξοικονομώ 2024»: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το νέο πρόγραμμα ύψους 870 εκατ.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να βγει στον ψηφιακό «αέρα» το νέο «Εξοικονομώ 2024», με ένα μοντέλο ωστόσο εντελώς διαφορετικό από το τρέχον πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, αλλά και από εκείνα των προηγούμενων ετών.

Οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη ξεκινήσει από το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου μετά το Πάσχα να έχει διαμορφωθεί ένας αρχικός οδηγός του προγράμματος.

Για την υλοποίησή του, όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου, έχουν εξασφαλιστεί, σε πρώτη φάση, 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 170 εκατ. ευρώ από το REPowerEU.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κεντρικό άξονα των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ. Επίσης, στις σκέψεις του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. «Οι αντλίες θερμότητας είναι ακόμη πολύ ακριβές για ένα φτωχό νοικοκυριό, όση κι εάν είναι η επιδότηση» τονίζει παράγοντας του ΥΠΕΝ.

Ενεργειακές υπηρεσίες

Η εμπειρία του παρελθόντος (ειδικά από τα χρόνια της ενεργειακής κρίσης και έπειτα) έδειξε ότι πολλά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά εγκατέλειπαν το πρόγραμμα και δεν προχωρούσαν στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους λόγω της εκτόξευσης του κόστους των πρώτων υλών, σε αντίθεση με νοικοκυριά υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

Παράλληλα, εκτός από την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων, το ΥΠΕΝ για τη διευκόλυνση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ 2024» σχεδιάζει να εμπλέξει και Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO).

Η δαπάνη των παρεμβάσεων θα επιδοτείται σε ένα ποσοστό από το πρόγραμμα, ενώ για την ίδια συμμετοχή των νοικοκυριών οι ESCO θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και θα παρέχουν στους ιδιοκτήτες των κατοικιών τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σταδιακά το κόστος της επένδυσης, από τη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εξασφαλίζεται με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Δηλαδή οι εταιρείες θα εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων τιμολογίων έως ότου αποπληρωθεί η επένδυση.

Η κεντρική δομή

«Σχεδιάζουμε να συγκεντρώσουμε τη διαδικασία. Δηλαδή, σήμερα κάθε ιδιοκτήτης, με τον μηχανικό του, προχωρά μεμονωμένα τα έργα στο σπίτι του. Αντ’ αυτού σκεπτόμαστε να προωθήσουμε την ιδέα, εταιρείες να αναλαμβάνουν να εκπροσωπούν καταναλωτές που θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του νέου “Εξοικονομώ” και μέσω συμβολαίων να αμείβονται από την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς» υπογραμμίζει το στέλεχος του ΥΠΕΝ. Επισημαίνει ακόμη ότι γενικότερα θα αλλάξει η κεντρική δομή του νέου «Εξοικονομώ». Δηλαδή πλέον οι εργασίες αναβάθμισης των κατοικιών δεν θα εστιάζουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση αλλά στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, δηλαδή στην απανθρακοποίηση.

Τα «Εξοικονομώ» που τρέχουν

Εκτός από το «Εξοικονομώ 2024» που αναμένεται, αυτή την περίοδο «τρέχουν» άλλα τρία προγράμματα. Στο «Εξοικονομώ 2023» ο β’ κύκλος των αιτήσεων για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά κλείνει στις 29 του μηνός, στο «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ συνεχίζεται και το «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η προκήρυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις».
Στα €70 δισ. το κόστος

Νέοι κανόνες για τα κτίρια

Την ίδια ώρα η ΕΕ υιοθετεί πιο φιλόδοξους στόχους ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Την περασμένη Τρίτη το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για τον κτιριακό τομέα, ο οποίος ευθύνεται για το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης. Το επόμενο βήμα θα είναι να εγκριθούν από το Συμβούλιο των Υπουργών ώστε να τεθούν σε ισχύ.

Η αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει ότι από το 2030 τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028.

Παράλληλα, για τις κατοικίες, τα κράτη-μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% έως το τέλος της δεκαετίας και κατά τουλάχιστον 20%?22% έως το 2035. Επίσης, θα πρέπει έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Ακόμη, τα νέα κτίρια θα πρέπει έως το 2030 να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Σταδιακά θα καταργηθούν έως το 2040 και οι λέβητες ορυκτών καυσίμων.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, θα πρέπει έως το 2035 να αναβαθμιστούν ενεργειακά οι κατοικίες που είναι ενεργειακής κλάσης χαμηλότερης της «Ε», ήτοι περίπου 1.300.000 κατοικίες. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους δεν υλοποιήσουν τα απαιτούμενα έργα, δεν θα μπορούν να τις νοικιάσουν, να τις πουλήσουν, ή να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους.

«Δύσκολη εξίσωση»

«Με δεδομένο ότι μια μέση ενεργειακή αναβάθμιση 2 με 3 κλάσεις απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 25.000 ευρώ, απαιτούνται πάνω από 32 δισ. ευρώ μόνο για αυτά τα κτίρια. Αλλα τόσα κονδύλια, ίσως και παραπάνω, απαιτούνται γιατί μετά το 2040 πρέπει να αλλάξουμε όλους τους καυστήρες αερίου και πετρελαίου σε αντλίες θερμότητας και μαζί θα αχρηστευθούν όλα τα δίκτυα που φτιάχνουμε τώρα και τα επιδοτούμε.

Δηλαδή απαιτούνται 70 δισ. ευρώ μόνο για κτίρια κατοικίας, όχι για τα κτίρια της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων, του Δημοσίου. Ισως συνολικά θα απαιτηθούν και περισσότερα από 100 δισ. ευρώ» επισημαίνει στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Ποιος θα σηκώσει το βάρος των απαιτούμενων επενδύσεων; Μπορούν προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» να καλύψουν τις ανάγκες των ενεργειακών ανακαινίσεων; «Τα “Εξοικονομώ” της τελευταίας πενταετίας ήταν προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. ευρώ. Είχαμε όμως το Ταμείο Ανάκαμψης. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται άλλο Ταμείο Ανάκαμψης και αν επιμερίσουμε τα 70 δισ. ευρώ στα επόμενα 15 χρόνια, χρειαζόμαστε περί τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως» σημειώνει η ίδια πηγή.
Και καταλήγει: «Είναι αδύνατο δημοσιονομικά. Οπότε θα πρέπει να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Κάποιος όμως που έχει ένα σπίτι ενεργειακής κλάσης κατώτερης της “Ε”, δεν νομίζω ότι έχει τα λεφτά να το αναβαθμίσει. Η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Μάχη Τράτσα

ot.gr

Ο, τι πρέπει να γνωρίζετε για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και την έκδοσή του

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ή διαφορετικά Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι το επίσημο έγγραφο που κατατάσσει τα ακίνητά μας σε ενεργειακές κατηγορίες και μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή του απόδοσή. Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της ετήσιας ενεργειακής απόδοσης και εκδίδεται από εξειδικευμένους ενεργειακούς επιθεωρητές μετά από πλήρη έλεγχο του κτιρίου σας. Το ΠΕΑ περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και προτάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Συνήθως το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει ισχύ 10 χρόνια μέχρι τον επόμενο επανέλεγχο.

Γιατί χρειάζεστε το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ;
Είναι σημαντικό κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου να γνωρίζει τη σημασία και τις λεπτομέρειες αυτού του εγγράφου, ειδικά όταν θέλετε να πουλήσετε ή νοικιάσετε το ακίνητό σας. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για κάθε κτίριο που αλλάζει ιδιοκτησία και την ευθύνη την έχετε εσείς, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Αν δεν έχετε ένα ισχύον ΠΕΑ, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου σας.

Περιπτώσεις στις οποίες είναι υποχρεωτικό να εκδώσετε το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι ακόλουθες:

Όταν ένα μέρος ή ολόκληρο το ακίνητο διατίθεται προς πώληση.
Σε κάθε αγγελία πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου.
Μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακίνησης ή κατασκευής ενός νέου κτιρίου.
Κάθε φορά που αλλάζει η μίσθωση τμημάτων κτιρίων που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Όλα τα κτίρια του δημοσίου.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”
Το ΠΕΑ παραμένει στη κυριότητα του ακινήτου μέχρι την λήξη του στα 10 χρόνια ή την ανανέωση του για κάποιον από τους λόγους που αναφέρθηκαν.

Γιατί το Ενεργειακό Πιστοποιητικό είναι σημαντικό για τους ενοικιαστές;
Αν σκέφτεστε να νοικιάσετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, Tότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για το ΠΕΑ, αλλά ακόμα και αν το ακούτε πρώτη φορά, εδώ θα καταλάβετε την αξία και χρησιμότητά του. Το ενεργειακό πιστοποιητικό κατατάσσει τα ακίνητα σε ενεργειακές κατηγορίες από το Α μέχρι το Η, ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας που έχουν για τη θέρμανση, την ψύξη και το ζεστό νερό χρήσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά με διαφορετική ενεργειακή κατηγορία, άρα για να κρίνετε ποιο σας συμφέρει περισσότερο στη μακροχρόνια χρήση πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος του ρεύματος. Με πιο απλά λόγια, εάν επιλέξετε ένα ακίνητο με κατηγορία Α αντί για ένα με κατηγορία Η , μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 80% στην κατανάλωση ενέργειας για κάθε ηλεκτρική συσκευή.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό περιέχει επίσης πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως το έτος κατασκευής, τον τύπο και την ποιότητα των υλικών, τον τρόπο θέρμανσης και ψύξης, την παρουσία ηλιακού θερμοσίφωνα, των κουφωμάτων κ.α. Ταυτόχρονα σας ενημερώνει για βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να ανέβει η ενεργειακή κλάση του ακινήτου.

Μια καλή ιδέα για να εξοικονομήσετε χρήματα στο μέλλον, είναι να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα από το ενεργειακό πιστοποιητικό και να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη να κάνει αυτές τις αλλαγές πριν μισθώσετε το ακίνητο.

Ποια κτίρια δεν χρειάζεται να εκδώσουν ΠΕΑ;
Παρόλο που το Ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ) αποτελεί υποχρεωτική διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που δεν απαιτούν την έκδοση του πιστοποιητικού.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις κατηγορίες ακινήτων για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν ΠΕΑ για να γίνει κάποια μεταβίβαση:

Ακίνητα που δραστηριοποιούνται ως χώροι λατρείας, όπως ναοί και εκκλησίες.
Ακίνητα στα οποία η διάρκεια χρήσης τους είναι μέχρι 2 χρόνια σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.
Κτίρια που χρησιμοποιούνται για βιομηχανία / βιοτεχνία, πάρκινγκ αυτοκινήτων, βενζινάδικο, κ.α.
Κτίρια που έχουν κριθεί διατηρητέα.
Κτίρια που πρόκειται να κατεδαφιστούν.
Πως θα Αποκτήσετε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;
Σε αυτό το σημείο θα σας εξηγήσουμε βήμα-βήμα τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποκτήσετε και εσείς άμεσα το ενεργειακό πιστοποιητικό σας.

Βήμα 1: Αρχικά πρέπει να βρείτε έναν εξειδικευμένο ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα επισκεφτεί το ακίνητό σας και θα αξιολογήσει την ενεργειακή του απόδοση λαμβάνοντας υπόψη τις μονώσεις, τα υλικά του κτιρίου, τις ενεργειακές αποδόσεις των ηλεκτρικών σας συσκευών κλπ.

Βήμα 2: Τώρα ήρθε η ώρα να μαζέψετε τα κατάλληλα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να παραδώσετε στον ενεργειακό επιθεωρητή. Παρακάτω θα βρείτε όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε:

Τον Τίτλο Ιδιοκτησίας
Τον Αριθμό Κτηματολογίου
Την Οικοδομική Άδεια
Το Σχέδιο Κάτοψης του Κτιρίου
Το Τοπογραφικό Διάγραμμα
Βήμα 3: Ο επιθεωρητής θα σας επισκεφτεί, θα παραλάβει τα έγγραφα που μαζέψατε και μετά από διεξοδικό έλεγχο θα σας εκδώσει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Το ΠΕΑ θα έχει ισχύ για 10 χρόνια.

Βήμα 4: Τέλος θα πρέπει να καταχωρίστε το ενεργειακό πιστοποιητικό στο Taxisnet με την χρήση του κωδικού 8012 από το παράβολο.

Τώρα είστε έτοιμοι και μπορείτε να προχωρήσετε με όλες τις διαδικασίες που έχουν σαν βασική προϋπόθεση την έκδοση του πιστοποιητικού, όπως η συμμετοχή στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” όπου το ΠΕΑ είναι απαραίτητο για να λάβετε την επιδότηση που επιθυμείτε.

Που θα βρείτε Ενεργειακό Επιθεωρητή;
Για την αποτελεσματική έκδοση του ΠΕΑ είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο ενεργειακό επιθεωρητή. Μία πολύ καλή και γρήγορη λύση είναι η επιλογή ενός ενεργειακού επιθεωρητή από τον κατάλογο επαγγελμάτων του MyConstructor. Επιλέξτε επαγγελματίες με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εξειδίκευση να εκδώσουν το ενεργειακό πιστοποιητικό σας, εξασφαλίστε ότι το ακίνητό σας θα αξιολογηθεί σωστά και θα λάβετε πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.

Μην διστάσετε να ζητήσετε προσφορές και να συγκρίνετε τις τιμές και τις αξιολογήσεις διαφόρων επαγγελματιών πριν προχωρήσετε σε μια τελική επιλογή.

Για την έκδοση του ΠΕΑ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα MyConstructor.gr και κλείστε το ραντεβού σας online σε λιγότερο από ένα λεπτό ή καλέστε στο 210 300 9323 και οι συνεργάτες τους θα σας λύσουν κάθε απορία για τη διαδικασία του ραντεβού.

taxydromos.gr

100 χρόνια ΤΕΕ: Ενισχυμένος ρόλος του μηχανικού – Βιώσιμη Ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους

Πλέγμα πέντε μεταρρυθμίσεων,  που συνδέουν το θεσμικό,  αναπτυξιακό έργο του ΤΕΕ και την επιστημονική και παραγωγική δραστηριότητα των Μηχανικών με την πρόοδο της χώρας παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από τα Ιωάννινα, στην  επετειακή εκδήλωση για την καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων του ΤΕΕ,  τονίζοντας ότι «έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά»,  ζητώντας  για αυτό το σκοπό τη συμβολή όλων των πολιτικών, θεσμικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Η καμπανιά του ΤΕΕ, μεταφέροντας  το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα περιοδεύει με δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα «εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε»,  είπε ο Γιώργος Στασινός στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, που έγινε με μεγάλη επιτυχία,  παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, Βουλευτών, Ακαδημαϊκών, Τοπικών Αρχών και συμμετοχή μεγάλου πλήθους Μηχανικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.

«Το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί πρωτοστατούν στον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στην ανθεκτικότητα», είπε ο Γιώργος Στασινός  εστιάζοντας σε «πέντε έννοιες με νόημα και περιεχόμενο ουσίας: Μηχανικοί, Περιβάλλον, Επιστήμη, Κοινωνία. Ανάπτυξη, που  δημιουργούν δυναμικά δίδυμα με τις βασικές μας έννοιες: Πράξεις με έργα. Πράσινος Μετασχηματισμός. Νέες Υπηρεσίες. Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Βιωσιμότητα». Και τόνισε ότι: «Mε αυτές τις πέντε συν πέντε λέξεις και φράσεις, πυλώνες αν μου επιτρέπετε, αποτυπώνουμε την ουσία του έργου του ΤΕΕ χθες, σήμερα και αύριο».

Πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας

Στην αιχμή της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξε «ένα πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας. Ένα πλέγμα αλλαγών και στόχων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που αλλάζει την Ελλάδα και που μαζί της αλλάζει η δουλειά μας και όλοι εμείς», που «αποδεικνύουν τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που έκλεισε ήδη τα 100 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία». Ο Γιώργος Στασινός τις παρουσίασε αναφέροντας σχηματικά ότι αυτές είναι:

 1. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες παντού: «Θέλουμε ο μηχανικός, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και εν τέλει η δημόσια διοίκηση να καταφέρουν να εξυπηρετούνται για όλα μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής».
 2. Κράτος βοηθός και όχι δυνάστης του πολίτη:«Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης από το κακό τους παρελθόν, να αναδείξουμε την ωφέλεια που μπορεί να έχει για την κοινωνία και την οικονομία, με διαφάνεια, αξιοπιστία, λογοδοσία, ανταγωνιστικότητα και ποιότητα».
 3. Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στην πράξη:«Θέλουμε το κράτος να γίνει πραγματικά επιτελικό και να καταφέρει επιτέλους να σχεδιάσει την ανάπτυξη του τόπου».
 4. Ενισχυμένος ρόλος του μηχανικού: «Θέλουμε, για μια ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας, τον μηχανικό στυλοβάτη της ανάπτυξης. Με νέα προσόντα, με ενισχυμένο ρόλο, με πολλαπλούς ρόλους και έργα».
 5. Βιώσιμη Ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους:«Θέλουμε πολιτικές που διαχέονται στην κοινωνία, που συμβάλλουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέου πλούτου, που δημιουργούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, Με μοναδικούς πόρους διαθέσιμους, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας και νέου ΕΣΠΑ, το στοίχημα είναι η έμπρακτη διάχυση στην κοινωνία όλων των ωφελημάτων».

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά 

«Τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας»,  τόνισε ο Γιώργος Στασινός μιλώντας «για  μοναδικό στην ιστορία επενδυτικό σχέδιο, που υλοποιεί η Πολιτεία, το οποίο  συνδυάζει πόρους από το πρωτοφανές Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με κλασσικούς δημόσιους πόρους. Και προωθεί ταυτόχρονα τομεακές πολιτικές που έρχονται να κτίσουν πάνω στην εμπειρία ετών», θέτοντας τις  βασικές προϋποθέσεις,  «για να καταφέρουμε να κάνουμε την Πατρίδα μας βιώσιμη – για εμάς και τα παιδιά μας», ως εξής:

 • «Ο πιο σημαντικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια είναι ο χρόνος.Δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες.  Η ώρα της δράσης είναι τώρα.  Γιατί και η αδράνεια είναι ευθύνη…»,  προσθέτοντας ότι:
 • «Kαλά τα χρήματα αλλά πρέπει να ξοδεύονται με στόχο, χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα. Έγκαιρα και σωστά. Νοικοκυρεμένα».
 • «Πρέπει να τρέξουμε εμπροσθοβαρώς τώρα, να σπείρουμε και να ποτίσουμε τώρα, για να θερίσουμε σε λίγα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει από μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, σε κάθε κλάδο και τομέα. Με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους».
 • «Απαιτείται η συμβολή όλων.Για να επιτευχθούν όλα δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια της Κυβέρνησης. Χρειάζεται η συμβολή και της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των παραγωγικών δυνάμεων.  Απαιτείται η έντονη προσπάθεια όχι μόνο του κεντρικού κράτους αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.  Χρειάζεται η συμβολή όλων των επιστημόνων με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων είπε ο Γιώργος Στασινός υπογραμμίζοντας ότι:
 • «Mόνο όλοι μαζί θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε.Δεν θα κερδίσουν μόνο κάποιοι. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε προσκολλημένοι στο χθες. Αλλιώς θα χάσουμε και ευκαιρίες και εισοδήματα και, εν τέλει, θα κληθούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν χειρότερο πλανήτη, μια χειρότερη φύση, μια χειρότερη χώρα…»

Το ΤΕΕ υλοποιεί με έργα τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

«Το TEE  δεν κρύβεται και αναλαμβάνει να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και αναφέρθηκε:

 • Στα ψηφιακά έργα που έχει υλοποιήσει και παρέχει προς τους Μηχανικούς, την Πολιτεία και τους Πολίτες τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ,όπως είναι: e-Άδειες, συμβούλια αρχιτεκτονικής στο e-Άδειες, ηλεκτρονική διασύνδεση πυροσβεστικής και αστυνομίας στο e-Άδειες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Ελεγκτές Δόμησης, καταγραφή υποδομών προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα και ανθρώπους με αναπηρία σε δημόσια κτίρια, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, σύστημα πιστοποίησης προσόντων προσώπων – εκτιμητές ακινήτων, δημιουργία μητρώου μηχανικών για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, helpdesk για μηχανικούς κ.ά. Και σε
 • Στα έργα – ορόσημα, που πηγαίνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, έχουν ήδη ξεκινήσει και οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους, όπως είναι: ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας.

Τα Γιάννενα και η Ήπειρος έχουν δημιουργήσει και αναπτύσσουν  νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας

Ο Γιώργος Στασινός μίλησε ακόμη για «το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς», και « το υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, όπως αυτά που έχουμε τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναπτύξουμε»,  επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά «στο υψηλό επίπεδο του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων, και στους εκατοντάδες αξιόλογους Μηχανικούς αποφοίτους του», προσθέτοντας ότι: «Και τα Γιάννενα και η Ήπειρος, με ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας που ήδη έχει δημιουργήσει και μπορεί να μεγαλώσει, το αποδεικνύει επίσης στην πράξη». Ο Γιώργος Στασινός αναφέροντας την καταγωγή του από την Ήπειρο είπε χαρακτηριστικά ότι: «Και οι Ηπειρώτες – μας το αναγνωρίζουν νομίζω όλοι οι άλλοι συμπατριώτες μας – ξέρουμε από παραγωγή πλούτου και ορθό λόγο».

Νίκος Παπαθανάσης: η συνεργασία Πολιτείας – ΤΕΕ αναμφίβολα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

Εκφράζοντας τη σταθερή πεποίθησή του ότι «οι μηχανικοί κατ’ ουσίαν σηματοδοτούν την ανάπτυξη μίας χώρας» αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Πολιτεία και κυβέρνησης με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ο Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απευθύνοντας γραπτό χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι:  «είναι μία συνεργασία που είναι αναμφίβολα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

«Το ΤΕΕ, όπως πολύ συχνά αναφέρει και ο Πρόεδρος Γιώργος Στασινός, αναλαμβάνει πλέον να φέρει σε πέρας δύσκολα έργα, απαιτητικές αποστολές και το κάνει με την βαρύτητα του θεσμικού του ρόλου» σημείωσε ο κος Παπαθανάσης,  υπογραμμίζοντας ότι: «Αυτός ο ρόλος στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι κομβικός καθώς για πρώτη φορά το ΤΕΕ έχει αναλάβει ως αναθέτουσα αρχή, έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ, που μεταμορφώνουν την χώρα μας. Έργα που αποτελούσαν χρόνιες εκκρεμότητες, σύνθετα και κρίσιμα για να αποκτήσει η Ελλάδα ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές που υπηρετούν την κεντρική στρατηγική της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης»

Ο κ. Παπαθανάσης, αφού υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για στενότερη συνεργασία με το ΤΕΕ, τόνισε ότι «το ΤΕΕ, σήμερα, μπορεί και πρέπει να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στο αναπτυξιακό άλμα που φιλοδοξούμε να πετύχουμε συλλογικά ως κοινωνία». «Διότι με τη δύναμη που του δίνει η επιστημοσύνη των μελών του και την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν την παρούσα διοίκησή του, μπορεί και πρέπει να στηρίξει την Πολιτεία, στις σύγχρονες προκλήσεις, ακόμη περισσότερο από όσα έχει πράξει στον έναν αιώνα ιστορία του» συνέχισε. Χαρακτήρισε δε το ΤΕΕ «ικανό κοινωνικό εταίρο»,  εξηγώντας ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ξέρει πώς να διεκδικεί, να προτείνει και να πρωτοστατεί σε ζητήματα που η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί οργανωμένα και ξέρει πώς μέσα από το επιστημονικό του έργο να φέρνει στο σήμερα τεχνολογίες και εξελίξεις του αύριο. Έχει, επομένως ενεργή συμμετοχή στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια».

Αναφερόμενος ειδικά στην εκδήλωση, στο ΤΕΕ Ηπείρου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ο επίσημος Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κλείνει έναν αιώνα ιστορίας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία όλων των Περιφερειών της χώρας μας. Επομένως αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι ανέλαβε να οργανώσει επετειακές εκδηλώσεις στην Περιφέρεια, εκεί που «χτυπά» η καρδιά της ελληνικής οικονομίας.».

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Χωρίς τους μηχανικούς δεν θα είχε γίνει τίποτε σ αυτή τη χώρα διαχρονικά

«Χωρίς τους μηχανικούς δεν θα είχε γίνει τίποτε σ αυτή τη χώρα διαχρονικά»,  τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν ο Νικόλαος Στουρνάρης έγγραφε στη διαθήκη του, ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη Τεχνική Σχολή,  για να βγάλει την οθωμανική αυτή επαρχία και να την κάνει επιτέλους κράτους και έτσι ιδρύεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προδιέγραφε ότι όλα θα γίνουν με τους Μηχανικούς».  Ο κος Καχριμάνης συνέχισε λέγοντας ότι: «Η πορεία έδειξε ότι το 1923 χρειάστηκε να γίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο  Ελλάδος πλέον ο σύμβουλος  του Ελληνικού Κράτους  και αυτό το κέρδισαν μηχανικοί μόνοι τους,  γιατί στα δύσκολα ήταν παρόντες», τονίζοντας την προσφορά των Μηχανικών και του ΤΕΕ στα  100 χρόνια λειτουργίας του. «Παρακολουθώ από κοντά τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ και  βλέπω ότι έχει βοηθήσει τα μέγιστα στο να γίνονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας»,  είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απευθυνόμενος  στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό απευθύνοντας ευχές και ευχαριστίες  προς τον Πρόεδρο και το ΤΕΕ και όπως είπε χαρακτηριστικά: «πάντα το ΤΕΕ να είναι χρήσιμο για τη χώρα».

Θωμάς Μπέγκας: στενή και αποτελεσματική συνεργασία Δήμου Ιωαννίνων και  ΤΕΕ Ηπείρου

«Το ΤΕΕ δεν  είναι απλά ένας οργανισμός,  είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την τεχνολογική πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας και στα 100 χρόνια της δράσης του έχουμε  δει απίστευτες εξελίξεις και επιτυχίες σε κάθε τομέα της τεχνολογίας και της μηχανικής από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τα κατά τόπους Τμήματα του»,  τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση  ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Δήμος με το ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου σε πολλά πεδία, όπως: στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Ιωαννιτών  για τις  «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις», την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου, την  αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, την  υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για  την αντιμετώπιση της  ενεργειακής κρίσης, την επίλυση θεμάτων όπως της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου στην Πολεοδομία και στην Τεχνική Υ πηρεσία και άλλα πολλά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει κοινή βούληση αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και να ενισχυθεί για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Μιλώντας και ως Μηχανικός ο ίδιος,  ο κος Μπέγκας αναφέρθηκε και «στη διατήρηση και παραγωγή των αξιών, την  ηθική  και επαγγελματική ακεραιότητα και τις  δέσμευση μας για την κοινωνική ευημερία, που  πρέπει να παραμένουν στο επίκεντρο κάθε δράσης μας και ως μηχανικοί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πάθος και δέσμευση για την πρόοδο και την καινοτομία αλλά πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνία».

Ιωάννης Τσίγκρος:  ο πολεοδομικός σχεδιασμός που υλοποιεί το ΤΕΕ είναι η μεγαλύτερη επανάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας

«Πλέον ο κλάδος του Μηχανικού έχει κυρίαρχο ρόλο σχεδόν σε κάθε διοικητική πράξη, κατόπιν συνεχών πρωτοβουλιών του προέδρου του ΤΕΕ και συντοπίτη μας κ. Γιώργου Στασινού. Έχει ήδη αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας με πρωταγωνιστές τους συναδέλφους Μηχανικούς»,  τόνισε στον χαιρετισμό του Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Ιωάννης Τσίγκρος, αφού έκανε σύντομη αναδρομή στην παρουσία και προσφορά των 100 χρόνων του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια το βασικό στυλοβάτη της ανάπτυξης της χώρας συμβάλλοντας σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως η προσπάθεια εξηλεκτρισμού της χώρας, η δημιουργία των μεγάλων Υδροηλεκτρικών φραγμάτων, τα μεγάλα έργα υποδομής καθώς και η συνεισφορά του στην προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας, η οποία ολοκληρώνεται με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελώντας πλέον μια ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη επανάσταση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας» την ολοκλήρωση των ΤΠΣ,  «κάτι που συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση και των Πολεοδομικών Σχεδιασμών της περιοχής μας», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου  και τόνισε ότι: «Για πρώτη φορά έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι  πόροι για να γίνει πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα και μάλιστα μέσω του ΤΕΕ, με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρωθεί πάνω από το 90% των διαγωνισμών για την επιλογή μελετητών και ταυτόχρονα λόγω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης των μελετών μέχρι το τέλος του 2025». Ο ίδιος  σημείωσε ότι: «Με την ενεργή συμμετοχή του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού τέθηκε σε εφαρμογή το Φιλόδοξο Σχέδιο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, όπου την επίβλεψη για την ολοκλήρωση του ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο,  με στόχο την ολοκλήρωση πάνω από 200 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, έχοντας εξασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα αυτά σε διάστημα μόνο τριών χρόνων», επισημαίνοντας ότι ο ολοκληρωμένος Πολεοδομικός Σχεδιασμός σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί τη μόνη λύση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά παράλληλα και για τη προστασία του Περιβάλλοντος της κάθε περιοχής, μειώνοντας παράλληλα αισθητά τις επιπτώσεις των καταστροφικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή».

Εστιάζοντας στη δραστηριότητα του ΤΕΕ Ηπείρου ο Ιωάννης Τσίγκρος, ανέφερε ότι «Το τελευταίο διάστημα το Τμήμα μας δραστηριοποιείται και πάλι ενεργά διαμορφώνοντας προτάσεις για κάθε στρατηγικό Σχεδιασμό της περιοχής μας, κατατέθοντας απόψεις για όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, όπως για παράδειγμα τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών NATURA, το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των ποταμών αλλά και για τη θωράκιση της Αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας. Επίσης καταθέσαμε απόψεις για την ένταξη της περιοχής του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO, ώστε ο τόπος αυτός να λάβει την πραγματική του αξία όπως την οραματίστηκαν άξιοι συνάδελφοι οι οποίοι είτε έχουν τιμηθεί, είτε πρόκειται άμεσα να τιμηθούν από το Φορέα μας, όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Χαρίσης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναπτύξει το ΤΕΕ Ηπείρου:

 • Στην πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση του, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχληςκαι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
 • Τη συμμετοχή του ΤΕΕ Ηπείρου ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωάννιτων στην ολοκλήρωση της προσπάθειαςένταξης της πόλης των Ιωαννίνων  στην «Ευρωπαϊκή Αποστολή 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030»,
 • Εφαρμόζοντας στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για πρώτη φορά στην χώρα μας το θεσμό του «Μηχανικού της Γειτονιάς», όπως είπε «ένας θεσμός για τον οποίο το Τμήμα μας  πήρε εύφημο μνεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 • Για τη «στενή συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή των Ιωαννίνων, στοχεύοντας στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα αναδεικνύοντας τα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας και προτείνοντας συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλές εφαρμογές του αντικειμένου των Μηχανικών».

Γιατί θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το μέτρο η ανέγερση νέας κατοικίας

Πρόβλεψη: Με το πέρασμα των ετών, το στεγαστικό θα εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» και για τη χώρα και για την κυβέρνησή της. Διότι η ζήτηση για κατοικία θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, η πίεση από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για ενεργειακή αναβάθμιση θα πολλαπλασιάζεται και οι διαθέσιμες λύσεις θα γίνονται ολοένα και ακριβότερες.

Αν ρωτήσεις έναν μηχανικό ή έναν κατασκευαστή σε ποια επίπεδα διαμορφώνεται το κόστος ανέγερσης ανά τετραγωνικό μέτρο για μια καλής ποιότητας κατασκευή, θα σου δώσει ένα νούμερο της τάξεως των 1.700 ευρώ ανά μέτρο. Να λάβουμε υπόψη ότι ο πληθωρισμός της οικοδομής -καταγράφεται ξεχωριστά από την ΕΛΣΤΑΤ ξεχωριστά καθώς παρακολουθούνται ένα προς ένα οι τιμές των οικοδομικών υλικών- τρέχει με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή;

Να συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις στα μεροκάματα; Ή ακόμη και την πίεση που ασκείται από τις φορολογικές αρχές για έκδοση περισσότερων τιμολογίων σε έναν κλάδο στον οποίο το «μαύρο» κυριαρχεί μεν αλλά λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης των τιμών προς τα κάτω καθώς πέφτει και το σχετικό παζάρι.

Πάμε τώρα να λάβουμε υπόψη και τον νέο παράγοντα που μπαίνει από χθες και επίσημα στη ζωή μας: Το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον νέο κανονισμό που καθιστά ουσιαστικά υποχρεωτική τη λήψη μέτρων για να μειωθεί και η κατανάλωση ενέργειας αλλά και η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τίτλοι τέλους για τους καυστήρες ορυκτών καυσίμων (άραγε και του φυσικού αερίου; Θα φανεί).

Υποχρεωτικές οι υποδομές για πάνελ στα νεόδμητα κτήρια, υποχρεωτικός και ο μηδενισμός των εκπομπών στα καινούργια κτήρια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Εκπομπές μηδέν έχει αυτή τη στιγμή ένα κτήριο, το οποίο έχει αντλία θερμότητας άρα χρησιμοποιεί ρεύμα για να καλύψει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης ενώ ιδανικά έχει και ένα φωτοβολταϊκό στην οροφή για να παράγει αυτή την ενέργεια. Για να μην είναι δε μεγάλη η κατανάλωση, χρειάζονται και πολύ αποδοτικές (άρα και δαπανηρές) μονώσεις οι οποίες προφανώς κοστίζουν.

Η προσπάθεια μηδενισμού των εκπομπών σε περίοδο πληθωριστικής κρίσης και προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο θα ανεβάσει το κόστος για την ανέγερση ενός νεόδμητου τετραγωνικού πάνω από τα 2000 ευρώ. Αν προστεθεί και το κόστος του οικοπέδου αλλά και το κατασκευαστικό κέρδος μπορούμε να φανταστούμε ότι το τέλος της ανόδου των τιμών στα ακίνητα μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη, τουλάχιστον για τα νεόδμητα.

liberal.gr

Αυθαίρετα: Καταγγελίες από πολίτες με παράβολο 300 ευρώ

Σε διπλό ασφυκτικό κλοιό φιλοδοξεί να «παγιδεύσει» τους αυθαιρετούχους η κυβέρνηση. Καταρχάς, ειδικά κλιμάκια θα πραγματοποιούν εντατικότερους ελέγχους, επίγειους αλλά και από …αέρος, με χρήση drones, προκειμένου να εντοπίσουν πολεοδομικές παρανομίες. Παράλληλα, σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα καταχωρίζονται πολεοδομικές παρανομίες, οι οποίες θα προκύπτουν έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

Η υποβολή καταγγελίας για αυθαίρετα στο ηλεκτρονικό σύστημα που θα φτιάξει το ΤΕΕ θα γίνεται επωνύμως και με παράβολο 300 ευρώ, προκειμένου να αποκλειστούν κακόβουλα …κονταροχτυπήματα μεταξύ γειτόνων. Η «εγγύηση» θα επιστρέφεται στον καταγγέλλοντα εάν η πληροφορία επαληθευθεί από τους ελεγκτές δόμησης. Αυτά προβλέπονται στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πώς θα γίνεται ο εντοπισμός των αυθαιρέτων και οι καταγγελίες

Καταρχάς, θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τον εντοπισμό αυθαιρέτων με χρήση δορυφορικών εικόνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Ειδικότερα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) θα δημιουργήσει ένα διαδικτυακό χαρτογραφικό πληροφοριακό σύστημα γεωεντοπισμού αυθαιρέτων, στο οποίο θα γίνεται περιοδική χαρτογράφηση και εντοπισμός κάθε νέου κτίσματος εκτός σχεδίου καθώς και ένα Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών, το οποίο θα διασυνδέεται με τις άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως είναι το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών «e-Άδειες» κ.ά.

Η πλατφόρμα καταγγελιών, έναν μήνα μετά την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία της για ένα δίμηνο και έναν μήνα αργότερα θα αρχίσει η κανονική λειτουργία της. Οι καταγγελίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ή από εξουσιοδοτούμενο μηχανικό κάνοντας χρήση ενός σχετικού τυποποιημένου εντύπου καταγγελίας που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του καταγγέλλοντος (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας κλπ), στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό του ακινήτου και του ιδιοκτήτη του (εάν τα γνωρίζει) και τα δεδομένα που θα υποστηρίζουν τη βασιμότητα της καταγγελλόμενης αυθαιρεσίας.

Για την υποβολή της καταγγελίας θα καταβάλλεται υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» παράβολο 300 ευρώ, εκτός εάν ο καταγγέλλων είναι φορέας του Δημοσίου. Τα έσοδα θα διατίθενται για την καταβολή των αποζημιώσεων και τα έξοδα των ελεγκτών δόμησης που θα διεξάγουν τους ελέγχους. Το παράβολο θα επιστρέφεται σε περίπτωση έστω και μερικής ευδοκίμησης της καταγγελίας. Σε περίπτωση απόρριψης της καταγγελίας, αρχειοθέτησής της, ή παραίτησης του ενδιαφερομένου από την καταγγελία, το παράβολο θα καταπίπτει υπέρ του Πράσινου Ταμείου. Αρμόδια υπηρεσία για την αξιολόγηση (βάσει μεγέθους αυθαιρέτου, επικινδυνότητας κλπ) και διαχείριση των καταγγελιών θα είναι η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση με τις νέες ρυθμίσεις περνά από τις πολεοδομίες στους «Ράμπο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήτοι στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Αυτοί θα συγκροτούν τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου και αυτοψίας, αποτελούμενα από τουλάχιστον δύο άτομα, ενώ οι έλεγχοι θα μπορούν να διεξάγονται και από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης του ειδικού μητρώου που τηρείται στο ΥΠΕΝ.

Δυνατότητα προσφυγών

Κατά της έκθεσης αυτοψίας, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ασκήσει προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β’ εντός δέκα ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο. Δυνατότητα προσφυγής δεν θα δίνεται εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι εκτελούνται οικοδομικές εργασίες (επ’ αυτοφώρω) και δεν υπάρχει έγκυρη πινακίδα του έργου, εάν πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, σε δημόσια κτήματα, στον αιγιαλό, στη ζώνη παραλίας, σε Α ζώνη αρχαιολογικού χώρου, σε ιστορικό τόπο, παραδοσιακό οικισμό κλπ. Η προσφυγή θα πρέπει να συνοδεύεται από αποδεικτικό καταβολής υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» παραβόλου:

– 200 ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας έως και 30 τ.μ.,

– 500 ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας έως και 80 τ.μ. και

– 1.000 ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας άνω των 80 τ.μ.,

Η απόφαση επί της προσφυγής θα εκδίδεται μέσα σε έναν μήνα από την υποβολή της. Το παράβολο θα επιστρέφεται στον προσφεύγοντα σε περίπτωση που η προσφυγή γίνει δεκτή, εν όλω ή εν μέρει. Σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής ή παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας για την άσκησή της, η έκθεση αυτοψίας θα καθίσταται οριστική. Η οριστική έκθεση αυτοψίας επέχει θέση πράξης διαπίστωσης παραβάσεων, βάσει της οποίας τα αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές καθίστανται άμεσα κατεδαφιστέα και επισύρουν κυρώσεις.

Κατεδαφίσεις και κυρώσεις

Ο αυθαιρετούχος από τη στιγμή που θα γίνει η αυτοψία θα έχει περιθώριο 10 ημερών για να αποδείξει τη νομιμότητα της κατασκευής. Διαφορετικά το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να την κατεδαφίσει σε έναν μήνα. Θα δίνεται ωστόσο δυνατότητα προσφυγής κατά του πρωτοκόλλου κατεδάφισης στο εφετείο, που θα πρέπει να εξετάσει την υπόθεση και να εκδώσει απόφαση εντός δυόμισι μηνών. Εκτός από την κατεδάφιση θα επιβάλλονται επίσης πρόστιμα ανέγερσης και μη έγκαιρης κατεδάφισης, ποινικές κυρώσεις, αναστολή της άδειας λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας και διακοπή ρευματοδότησης.

Πάντως, σε περίπτωση οικειοθελούς κατεδάφισης θα διαγράφεται το 50% του προστίμου ανέγερσης ενώ θα παύει και η ποινική δίωξη. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης προβεί στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών μετά την παρέλευση της προθεσμίας τα πρόστιμα ανέγερσης θα μειώνονται ανάλογα με το πότε θα γίνει η κατεδάφιση. Η απομείωση των προστίμων δεν θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυθαιρέτων σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, στον αιγιαλό, την παραλία κλπ., σε προστατευόμενες περιοχές Natura και σε περιπτώσεις εργασιών που εκτελούνται επ’ αυτοφώρω.

Εάν ο ιδιοκτήτης , προβεί στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης, καθώς και πρόστιμο μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατεδάφισης, από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ` ύψος έως δύο μέτρα, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% του προστίμου ανέγερσης και μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατεδάφισης.

Εάν τη διαδικασία κατεδάφισης αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο και διαπιστωθεί άρνηση των εργολάβων να εκτελέσουν συμβάσεις κατεδάφισης θα μπορεί, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με απόφασή του, να επιβάλλει πρόστιμο από 6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος της παράβασης, βάσει της οποίας επιβάλλεται η κατεδάφιση.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα κατεδαφίζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα το σύνολο των νέων χωρίς άδεια αυθαιρέτων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Πρωτόκολλα κατεδάφισης που θα έχουν εκδοθεί έως την έναρξη ισχύος των προωθούμενων ρυθμίσεων θα εκτελούνται με βάση τη χρονική σειρά εγκατάστασης της αυθαιρεσίας, έως και τις 31-12-2024.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα ανέγερσης θα υπολογίζονται βάσει της αξίας του αυθαιρέτου επί το συντελεστή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Η αξία του αυθαιρέτου θα υπολογίζεται ως το γινόμενο της επιφάνειάς του, πολλαπλασιαζόμενης επί την τιμή ζώνης της περιοχής του ακινήτου ενώ ο συντελεστής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης θα ορίζεται σε 1,2 για σοβαρές αυθαιρεσίες (εντός περιοχών Natura, δασών, ρεμάτων, αιγιαλού κ.ά.) και σε 1 για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων. Το ελάχιστο ύψος του προστίμου ανέγερσης ξεκινά από 250 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας έως την κατεδάφιση ή τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, εφόσον προβλέπεται, θα μπορεί να επιβάλλεται για κάθε έτος μη αποκατάστασης της αυθαιρεσίας, πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης, το οποίο θα ισούται με το 50% του προστίμου ανέγερσης. Τα πρόστιμα ανέγερσης των αυθαιρέτων θα καταβάλλονται σε 30 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα πρόστιμα μη έγκαιρης κατεδάφισης σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Αν το οφειλόμενο πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο εντός του πρώτου μήνα από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία, θα παρέχεται έκπτωση 30%. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, θα αποδίδονται κατά 75% στο «Πράσινο Ταμείο» για δράσεις ελέγχου και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης, καθώς και περιβαλλοντικού ισοζυγίου και κατά 25% στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την διενέργεια των κατεδαφίσεων.

Ποινικές κυρώσεις και διακοπή ρευματοδότησης

Οι ιδιοκτήτες, οι εντολείς κατασκευής, εγκατάστασης αυθαιρέτων κατασκευών ή αλλαγών χρήσεως και οι εργολάβοι θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 12.600 ευρώ έως και 54.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή θα τιμωρούνται και οι μηχανικοί που εκπόνησαν τις μελέτες ή έχουν την επίβλεψη του έργου.

Αν πρόκειται για αυθαίρετο χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας θα επιβάλλεται προσωρινή αφαίρεση της άδειας ή της έγκρισης λειτουργίας και θα σφραγίζεται ο χώρος και ο εξοπλισμός. Ταυτόχρονα με τις κυρώσεις θα μπορεί να επιβάλλεται και διακοπή ρευματοδότησης κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Mάχη Τράτσα

ot.gr

Αυστηροποείται η κατασκευή νέων κτιρίων – Με μηδενικές εκπομπές ρύπων τα νέα κτίσματα

Αυστηροποιείται περαιτέρω η κατασκευή κτιρίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς μέχρι το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να κατασκευάζονται με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Εχθές το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε νέους κανόνες με τις οποίες η κατασκευή κτιρίων θα πρέπει να υλοποιείται με αυξημένους όρους περιβαλλοντικής ευθύνης.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μεγάλο μέρος από το κτιριακό απόθεμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα είναι παλιό και ενεργοβόρο και ο μεγάλος στόχος είναι όχι μόνο στα νέα κτίρια αλλά και στην παροχή κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων.

Αυτό θα σημάνει την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών καθώς βγαίνει από το κάδρο η χρήση λέβητα με ορυκτά καύσιμα η οποία θα απαγορεύεται από το 2025 να επιδοτείται και προωθείται η επιδότηση για εγκατάσταση και λειτουργία αντλίας θερμότητας και λέβητα με ηλιακή θερμική εγκατάσταση αλλά και άλλων υβριδικών συστημάτων.

Για τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2030 θα πρέπει επίσης να ενσωματώνονται τεχνολογίες όπως η ενεργειακή θωράκιση με τη χρήση θερμομόνωσης και έξυπνων συστημάτων ύδρευσης και ηλεκτρισμού για την μείωση της κατανάλωσης τους. Μέχρι το 2030 οι νέες κατοικίες, δημόσια και μη οικιστικά κτίρια θα πρέπει να έχουν εξοπλισμό συλλογής ηλιακής ενέργειας όπως οι γνωστοί στην Ελλάδα ηλιακοί θερμοσίφωνες αλλά και ηλιακών πάνελ για την υποβοήθηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια υπάρχει η άνω τελεία “εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου”.

Για τα νέα δημόσια κτίρια αυτός ο στόχος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2028 καθώς θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την κατασκευή ιδιωτικών κτιρίων. Για την χώρα μας η οποία παρουσιάζει πλούσιο κτιριακό δυναμικό αλλά ιδιαίτερα ενεργοβόρο η οδηγία αυτή μπορεί να αποτέλεσει σημείο αιχμής για την μείωση των εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου στις αστικές περιοχές ενώ θα προσδώσει και καλύτερη ποιότητα εργασίας και διαβίωσης στους χρήστες αυτών των κτιρίων.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Όσον αφορά τις κατοικίες, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20‑22% μέχρι το 2035.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της νέας οδηγίας είναι πως θα πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν στοιχεία που θα βαθμολογούν τα νέα κτίρια στο πόσο με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, πόσο συμβάλλουν ατομικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μέχρι το 2030 όλες οι καινούριες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια, αλλά μόνο εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου.

Από τους νέους κανόνες θα μπορούν να εξαιρούνται αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά περίπτωση, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν να εξαιρούνται κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική τους αξία, κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, καθώς και εκκλησίες και χώροι λατρείας.

Η οδηγία εγκρίθηκε με 370 ψήφους υπέρ, 199 κατά και 46 αποχές. Θα πρέπει πλέον να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

ypodomes.com

Κτηματολόγιο: Υπόμνημα ιδιοκτητών, τα γεωτεμάχια των οποίων διεκδικεί το Δημόσιο

Το Δημόσιο διεκδικεί ιδιοκτησίες 900 Καρδιτσιωτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά προκειμένου αυτές να παραμείνουν στην κατοχή τους. Οι θιγόμενοι κάτοικοι της Καρδίτσας συγκρότησαν επιτροπή, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα, αλλά και με τα όσα ανέφερε στο “Θεσσαλικό Περισκόπιο” της ΕΡΤ, ένας εκ των θιγόμενων κ. Γιώργος Τσιτσιμπής με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881, υπήρχαν εκτάσεις γης για τον προσωρινό σταυλισμό και την βοσκή των ζώων των κατοίκων της περιοχής, τα οποία ούτε αδέσποτα ήταν, ούτε ανήκαν στο Τουρκικό Δημόσιο, αλλά στην συγκυριότητα και κοινή χρήση των κατοίκων του οικισμού.

Με σημερινούς όρους, ουσιαστικά ήταν κοινόχρηστα δημοτικά ακίνητα, γι’ αυτό και περιήλθαν στην συνέχεια στην ιδιοκτησία των Δήμων και των Κοινοτήτων του Ελληνικού Κράτους. Η σημερινή διεκδικούμενη περιοχή της Καρδίτσας, που εκτείνεται σε 24 οικoδομικά τετράγωνα, είναι μια τέτοια περιοχή.

Ο Δήμος Καρδίτσας, μετά την σύστασή του το 1883, τα κατέγραψε ως δημοτικά ακίνητα, τα περιέλαβε στο σχέδιο πόλεως και άρχισε να ασκεί το δικαίωμα κυριότητας επ’ αυτών. Το 1903, με έγκριση του τότε Νομάρχη, τα εκποίησε με δημόσια δημοπρασία. Έκτοτε, αγοραπωλούνται, κατά πλήρη κυριότητα, έως τους σημερινούς ιδιοκτήτες, καθ’ όλα τακτoποιημένα (ΕΝΦΙΑ, φόροι μισθωμάτων, κλπ.).

Σύμφωνα με τους κατοίκους, όσες φορές προσπάθησε το Ελληνικό Δημόσιο να τα αμφισβητήσει, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι του ανήκουν (1914, 1940). Το 2011, όταν δηλώθηκαν τα οικόπεδά μας στο Κτηματολόγιο, το Δημόσιο υπέβαλε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή ενστάσεων.

Επισημαίνουν: “Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνονται με στοιχεία από τους δικηγόρoυς μας, στις αγωγές που άδικα άσκησε το Δημόσιο εις βάρος μας διεκδικώντας τις νόμιμες περιουσίες μας.Οφείλει να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για αυθαίρετα που χρήζουν τακτοποίησης, ούτε πολύ περισσότερο για καταπατήσεις. Γι’ αυτό και ο όρος «καταπατητές» είναι προσβλητικός για τα πρόσωπά μας και τις οικογένειές μας. Είναι δυνατόν 115 οικόπεδα, σχεδόν στο κέντρο της Καρδίτσας, και 900 ιδιοκτήτες, που μαζί με τις οικογένειές τους είναι χιλιάδες, να μετατρέπονται σε ομήρους και να πρέπει να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με την σημερινή αντικειμενική αξία τους, όπως προβλέπει ο νόμος 5024/ΦΕΚ Α 41/24-2-23 “.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Από τα παραπάνω προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί από την κυβέρνηση η δημιουργηθείσα εκκρεμότητα, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που να προβλέπουν την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με τον πλέον σύντομο τρόπο, χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Απόσυρση των αγωγών και κατοχύρωση των ιδιοκτησιών μας.

Επιτροπή εκ μέρους των θιγομένων Καρδιτσιωτών

Αμούντζιας Σεραφείμ, Γιολδάση Ξανθή, Ζαχαράκης Στέφανος, Μουσαφίρης Θεόφιλος, Παλάσκας Αναστάσιος, Σίσκος Βασίλης, Τσιανάκα Κων/ντία, Τσιτσιμπής Γιώργος, Ψημένος Κων/νος.

ertnews.gr

Γ. Στασινός: Τεράστια η ζήτηση για τους Μηχανικούς – Πρωταγωνιστής στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας το ΤΕΕ

Τη βεβαιότητα ότι «την επόμενη 5ετία το ΤΕΕ θα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» εξέφρασε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός σε δηλώσεις του από την Χαλκίδα, στο πλαίσιο του ΤΕΕ Roadshow.

«Ξεκινάμε τα επόμενα 100 χρόνια με κάποια σημαντικά έργα του ΤΕΕ που είναι αυτή τη στιγμή ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και ταυτόχρονα ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός σχεδόν στο σύνολο της χώρας, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός και πρόσθεσε: «τα επόμενα 100 χρόνια θα κάνουμε ακόμα πιο σημαντικά πράγματα».

Ερωτηθείς για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι Μηχανικοί στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «οι μηχανικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία πολύ καλή επαγγελματική στιγμή, είναι δύσκολο ένας μηχανικός να μην βρει δουλειά αυτήν την περίοδο. Νομίζω το αντίθετο είναι το πρόβλημα, αυτή την περίοδο είμαστε λίγοι οι Μηχανικοί για τις δουλειές που υπάρχουν».

Για το σημαντικό ορόσημο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Στασινός υπογράμμισε ότι «συμπληρώσαμε 100 χρόνια Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το ΤΕΕ έχει προσφέρει αυτά τα 100 χρόνια πολύ σημαντικά πράγματα κυρίως στον τόπο, στους πολίτες αλλά προφανώς και στους Έλληνες Μηχανικούς. Έχουμε συμβάλλει σημαντικά ώστε να εξελιχθεί η χώρα όπως τη βλέπουμε σήμερα, με τα καλά και τα άσχημα, αλλά νομίζω το πρόσημο είναι θετικό».

Σημειώνεται ότι, με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», ξεκίνησε από την Κρήτη, το ΤΕΕ Roadshow. Πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη κινητή πλατφόρμα για τη διεξαγωγή εορταστικών δράσεων, η οποία θα επισκεφτεί πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και άλλες εκπλήξεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την πλούσια ιστορία του ΤΕΕ αλλά και το σημαντικό έργο που προσφέρει στον τόπο, φέρνοντας το ΤΕΕ, τα Περιφερειακά Τμήματά του και τις Νομαρχιακές Επιτροπές πιο κοντά στο ευρύ κοινό αλλά και στα μέλη του ανά την Ελλάδα, με μια πολυποίκιλη δράση ενημέρωσης. Το ΤΕΕ Roadshow συνεχίζει το «ταξίδι» του στην ηπειρωτική Ελλάδα.

eviaportal.gr

ΚΑΠΕ: Ενισχύοντας τις κανοτομίες για την ηλιακή ενέργεια

Το SolarHub EU Project, στο οποίο συμμετέχει το ΚΑΠΕ ανακοινώνει το SolarHub Acceleration Program, ένα πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις και start-ups, επιχειρηματίες και ερευνητικές ομάδες που εργάζονται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Το πρόγραμμα διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2024 και αφορά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ιδεών και ένταξης στην αγορά καινοτομιών σχετικών με την ηλιακή ενέργεια.

Στόχος του προγράμματος είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της έρευνας και της αγοράς, και να παράσχει τεχνική υποστήριξη, καθοδήγηση, πρόσβαση σε υποδομές έρευνας και καινοτομίας, εκπαίδευση και ευκαιρίες δικτύωσης στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να επιταχύνουν την είσοδο της καινοτόμου ιδέας τους στην αγορά. Το πρόγραμμα προσφέρει, δωρεάν, στους συμμετέχοντες τα ακόλουθα:

 • Παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την επιχειρηματικότητα και καθοδήγηση από ειδικούς,
 • Συμμετοχή σε εξειδικευμένα workshops για την ολοκλήρωση και τελειοποίηση της ιδέας τους,
 • Ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες του κλάδου και πιθανούς συνεργάτες,
 • Υποστήριξη για την αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης και
 • Πρόσβαση σε προκαταρκτικά σχέδια αντίστοιχων ιδεών ώστε να επιταχύνει την δημιουργική διαδικασία, προσφέροντας στους συμμετέχοντες ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη νέων λύσεων ηλιακής ενέργειας.

Προθεσμία υποβολής: 30 Απριλίου 2024.

Υποβολή αιτήσεων:  https://www.f6s.com/solarhub-ignition-2024/apply.

Το έργο SolarHub – “A Greek-Turkish Solar Energy Excellence Hub to Advance European Green Deal” («Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας»), χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe (HORIZON), έχει ως στόχο να ενισχύσει τις διασυνδέσεις μεταξύ 5 ελληνικών και τουρκικών περιοχών στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και να τις επεκτείνει σε ένα διασυνοριακό κόμβο αριστείας ηλιακής τεχνολογίας, με έμφαση στις γεωργικές εφαρμογές. Στο έργο συμμετέχουν 21 εταίροι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Γερμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Περισσότερες πληροφορίες: SolarHub EU Project

Πρόγραμμα για την ανακαίνιση κατοικιών ΑΜΕΑ

Μέσα στο έτος το πρόγραμμα για την ανακαίνιση κατοικιών ΑΜΕΑ. Τη σημαντική αυτή  ανακοίνωση  έκανε κατά την διάρκεια εκδήλωσης του ΤΕΕ Θράκης στην Κομοτηνή, σχετικά με την προσβασιμότητα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα τόνισε  πως το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής σε συνεργασία με το ΤΕΕ, έχει εντάξει στο ταμείο Ανάκαμψης ένα έργο, που έχει να κάνει με την ανακαίνιση των κατοικιών και επιχειρήσεων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των δημόσιων κτηρίων. Η προκήρυξη θα βγει στον αέρα μέσα στο έτος. Το ποσό που θα καταβάλλεται στον δικαιούχο για την ανακαίνιση της κατοικίας του θα είναι 4.500 ευρώ.

Από την Κομοτηνή ανακοίνωσε επίσης το βράδυ της Παρασκευής η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από τα 1500 στα 2000 ευρώ όταν οι φοιτητές κατοικούν μόνοι τους και στα 2500 ευρώ όταν συγκατοικούν.

Αυτό σημαίνει πως προστίθενται στον προϋπολογισμό των 75 εκατ, επιπλέον 17 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά 92 εκατ κατά έτος για το φοιτητικό επίδομα και μόνο για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση  του Πρωθυπουργού, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2024 και το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται τέλη του 24 με αρχές του 2025», τόνισε καταλήγοντας η κ. Ζαχαράκη.

ertnews.gr

Δασικοί χάρτες: Τα 8 SOS για τους ιδιοκτήτες

Δασικοί χάρτες: Τα 8 SOS για τους ιδιοκτήτες από την αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή

Προτεραιότητα στα πρόδηλα σφάλματα προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες πρόκειται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Στάθης Σταθόπουλος.

Η αποχή των δικηγορών και ο τεράστιος όγκος των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων, δημιουργώντας κατά συνέπεια προβλήματα στους ιδιοκτήτες.

Για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία το υπουργείο θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος, όπως εξήγησε  στον «Ε.Τ.» ο κ. Σταθόπουλος αφορά την εγκύκλιο που θα βγει τις επόμενες ημέρες «μέσω της οποίας θα διαχωριστούν τα πρόδηλα σφάλματα από τις ενστάσεις. Στην εγκύκλιο θα μπουν δηλαδή σε προτεραιότητα τα πρόδηλα σφάλματα που είναι και μεγάλος όγκος για να τελειώνουμε το συντομότερο. Από εκεί και πέρα, εφόσον η αποχή των δικηγόρων στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχιστεί, θα εξετάσουμε τα δεδομένα» τονίζει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα της αποχής τους κάπως εξομαλύνεται καθώς «εδώ και δύο βδομάδες δεν υπάρχει θέμα στην Αττική, έχει τελειώσει, αλλά υπάρχουν σύλλογοι της επαρχίας που συνεχίζουν».

Ο δεύτερος άξονας για να «τρέξουν» οι επιτροπές τις ενστάσεις έχει να κάνει με την καθυστέρηση των πληρωμών – που για πολλούς αποτελεί και το λόγο που δεν εξετάζονται. Σύμφωνα ωστόσο με τον γενικό γραμματέα, οι υποθέσεις δεν εκδικάζονται λόγω της αποχής των δικηγόρων από τον Νοέμβριο. Σε σχέση με το διαδικαστικό κομμάτι των πληρωμών, επεσήμανε ότι «από 1.1.2023 η πληρωμή για τις συνεδριάσεις γίνεται από το Πράσινο Ταμείο το οποίο την περασμένη Παρασκευή ολοκλήρωσε το διαγωνισμό που έτρεχε για το πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου θα μπορούν να γίνονται πληρωμές σε φυσικά πρόσωπα (σ.σ. δεν μπορούσε μέχρι πρότινος να γίνεται) και έτσι αναμένεται άμεσα να υπάρξει ανάδοχος για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι καταβολές στο 2ο εξάμηνο του έτους και οι οποίες θα αφορούν τις πληρωμές των επιτροπών του 2023».

Να σημειωθεί ότι συνολικά είχαν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Οι περισσότερες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες είχαν υποβληθεί στην Αττική (28.552), στα Χανιά (20.818), στα Ιωάννινα (17.305), στη Λακωνία (15.478) και ακολουθούσαν η Λάρισα, η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία.

Δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα κρίνεται κρίσιμο για την εξέταση αντιρρήσεων, η αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, δίνει χρηστικές οδηγίες για όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες.

 1. Πώς αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις μετά την κύρωση του δασικού χάρτη και σταματά η διεκδίκηση από το Ελληνικό Δημόσιο;

Βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο μετά την ολοκλήρωση της  διαδικασίας της Αναμόρφωσης των Δασικών Χαρτών της χώρας και της κύρωσής τους με την έκδοση  σχετικής απόφασης του γενικού γραμματέα Δασών και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ομως χιλιάδες είναι οι πολίτες , που καθυστερημένα διαπιστώνουν, ότι η ιδιοκτησία τους φαίνεται δασική και διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διαδικασία της ανάρτησης των δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο και κατά τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίου.

Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να τρομοκρατούνται, γιατί έχουν ακόμα μία ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη στους δασικούς χάρτες χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, εφόσον αντιλήφθηκαν έστω και καθυστερημένα, ότι λανθασμένα τα αγροτεμάχιά τους εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις στους κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν δεν είναι αυτή της αντίρρησης, αλλά της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην τοπική Διεύθυνση Δασών, για να μπορέσει η υπηρεσία να προβεί στη διόρθωσή τους.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η αίτηση διόρθωσης δεν αφορά  στις περιπτώσεις που φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εκτάσεις είναι δασικές ή ξεχερσωμένες ή δασωμένοι αγροί, αλλά ότι πρόκειται για περιπτώσεις λάθους, ανακρίβειας και ασάφειας του δασικού χάρτη. Σε αυτήν την περίπτωση το κράτος αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση των σφαλμάτων, δεδομένου ότι μετά την κύρωση του δασικού χάρτη οι πολίτες έχουν μόνο το δικαίωμα να κινηθούν νομικά.

Μέχρι στιγμής, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτητών βρίσκονται εγκλωβισμένοι, γιατί ενώ έχουν δικαιωθεί από τις Δ/νσεις Δασών, λόγω γραφειοκρατίας και υποστελέχωσης των υπηρεσιών δεν έχει αλλάξει ο Δασικός Χάρτης και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους.

 1. Τι προβλέπεται για όσους έχασαν την προθεσμία να κάνουν αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη ;

Επιτρέπεται μετά τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη η αναμόρφωσή του, με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί του ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων που έπρεπε είτε να συμπεριληφθούν στο δασικό χάρτη είτε εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση διόρθωσης του χάρτη λόγω προδήλων σφαλμάτων.

 1. Τι ισχύει με την κυριότητα των εκτάσεων μετά την αναμόρφωση ;

Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται ως Α/Α και δεν υπάγονταν στο δασικό νόμο κατά το χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει και δεν διεκδικεί δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις, που, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη, διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και αφορούν σε πολύγωνα ή λωρίδες, που δημιουργούνται από την εφαρμογή των κτηματολογικών διαγραμμάτων επί των δασικών χαρτών, των οποίων αντιστοίχως το εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 100 τ.μ. ή βρίσκονται εντός της ζώνης συμβατότητας σχήματος των γεωτεμαχίων, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

 1. Πότε γίνεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη και πώς ;

Η νομοθεσία δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρόνο για να γίνει η διόρθωση. Θεωρητικά κάθε φορά που εξετάζεται ένα αίτημα διόρθωσης και προκύπτει διόρθωση, πρέπει η οικεία Διεύθυνση Δασών να στείλει σχετική εισήγηση στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα πρέπει κι αυτή να την εγκρίνει και στη συνέχεια να κυρωθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών.

Πρακτικά όμως, είναι δύσκολο να βγαίνουν συνεχώς αποφάσεις αναμόρφωσης του χάρτη, γι’ αυτό και το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ότι θα πρέπει να συγκεντρώνονται οι υποθέσεις και σε ετήσια βάση να γίνεται η αναμόρφωση του χάρτη.

 1. Ποιους αφορά η αίτηση διόρθωσης;

Αφορά αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης εκτός σχεδίου πόλης στις περιοχές όπου έγινε μερική κύρωση του δασικού χάρτη. 

 1. Πού μπορώ να ενημερωθώ ;

Ο Κυρωμένος Δασικός Χάρτης είναι διαθέσιμος στις ιστοσελίδες www. Ktimatologio.gr. και στις Δ/νσεις Δασών. Επίσης, αν δεν ξέρετε την ακριβή θέση του χωραφιού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε τοπογράφο μηχανικό για να εντοπίσει το ακίνητό σας και να σας συμβουλέψει αν όντως εμφανίζεται το ακίνητο ως δασικό στο δασικό χάρτη και τι πρέπει γίνει ώστε να διορθωθεί.

 1. Ποια δικαιολογητικά καταθέτω για να διορθωθεί ο χάρτης λόγω προδήλου σφάλματος ;

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει τα εξής:

 • Σχετική αίτηση προς τη Δ/νση Δασών
 • Συμβόλαιο της ιδιοκτησίας του
 • Το Ε9
 • Φωτοτυπία Ταυτότητας
 • Συντεταγμένες της έκτασης σε ΕΓΣΑ 87
 • Εγγραφα της Διοίκησης (π.χ. παραχωρητήριο, Πράξη χαρακτηρισμού, βεβαίωση μηχανικού για κτίσμα προ του 1955, κ.λπ.)
 1. Ποια είναι τα λάθη που διορθώνονται;

Τα λάθη διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες :

– Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και του 2007, γιατί σ΄ αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.

– Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών.

Να μη περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση, από ένα κτήμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις άκρες των χωραφιών που συνορεύουν με δασική έκταση, όπου το φούντωμα της φυλλωσιάς βρίσκεται εντός ιδιωτικής αγροτικής έκτασης.

– Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα).

Για παράδειγμα, να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.

–  Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης).

Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (Δ.Δ., Α.Δ., Δ.Α., Α.Ν., Δ.Χ., κ.λπ.).

–  Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στο χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.

– Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων.

Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται ως «άλλης μορφής/κάλυψης» (ΑΑ) στο δασικό χάρτη.

– Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.

– Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων.

Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες), που δημιουργούνται επί ιδιωτικών γεωργικών εκτάσεων, με σκοπό την υλοτομία, τη διακίνηση και εμπορία δασικών προϊόντων.

– Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως: να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου, ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ.

Από τη Μαρίνα Ξυπνητού

eleftherostypos.gr

Εξοικονομώ-Επιχειρώ: “Εμπαιγμός οι 13 ημέρες διορίας”

Για επμπαιγμό εγκαλεί ο Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Νομού Ξάνθης το ΥΠΕΝ και με επιστολή του σχετικά με το νέο πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ – Επιχειρώ”.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, η επιστολή έχει ως εξής:

Μόλις χθες, ενάμιση (1,5) χρόνο μετά την πρώτη προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1650/Β/11-3-2024, σύμφωνα με το οποίο προκηρύσσεται η δράση “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ”. Σύμφωνα με την ενότητα 1.2 της πρόσκλησης, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από σήμερα Τρίτη 12/3/2024 έως και την Κυριακή 31/3/2024, περιλαμβάνοντας, προς έκπληξη όλων, μόλις δεκατρείς (13) εργάσιμες ημέρες.

Ως τεχνικός κόσμος, αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη αυτή ως εμπαιγμό. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων προκύπτει η απαίτηση Ενεργειακού Ελέγχου, εργασία που απαιτεί αρκετές εκατοντάδες εργατοώρες για τη διεκπεραίωσή της. Επίσης η εκπόνηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για μεγάλα κτίρια γραφείων και επαγγελματικών χώρων είναι εργασία για την οποία απαιτούνται δεκάδες εργατοώρες. Εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα πως όσοι αποφάσισαν να καθοριστεί ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είτε πάσχουν συγχρόνως από άγνοια τεχνικών θεμάτων και απουσία τεχνικών συμβούλων είτε εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω των οποίων δημόσιο χρήμα διοχετεύτηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος, στα οποία η υπαγωγή πραγματοποιήθηκε με χρονική προτεραιότητα και έως της εξάντλησης των κονδυλίων, και όχι με βαθμολογία, υπήρχε διάστημα προετοιμασίας από την έκδοση του οδηγού έως την έναρξη των αιτήσεων μεγαλύτερο ή ίσο των δεκαπέντε (15) ημερών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δύο (2) κύκλοι του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

Απαιτούμε, λοιπόν, να δοθεί ικανός χρόνος προετοιμασίας στους/στις επαγγελματίες μηχανικούς, ενεργειακούς/κες επιθεωρητές/τριες ή/και ενεργειακούς ελεγκτές/ριες, να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα χωρίς να “παγώσουν” τον επαγγελματικό τους προγραμματισμό και να προετοιμάσουν τους φακέλους των επιχειρήσεων – πελατών τους. Δηλαδή απαιτούμε, με δεδομένο ότι το κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η χρονική προτεραιότητα και ο οδηγός του προγράμματος δημοσιεύτηκε μόλις χθες, το σύστημα υποβολής αιτήσεων να ανοίξει το νωρίτερο στις 1/4/2024 και να μείνει ανοιχτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού έτσι ώστε να διαλυθούν και οι όποιες υπόνοιες ενδεχόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τέλος, θεωρούμε προσβολή προς τους/τις επαγγελματίες μηχανικούς το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, σήμερα, 12 Μαρτίου 2024, ημέρα έναρξης υποβολής των αιτήσεων παρουσιάζει δημοσιευμένη την παρακάτω εικόνα. Δηλαδή όχι απλά δεν είναι έτοιμη προς υποβολή αλλά έχει δημοσιευμένα τα default κείμενα “Hello world” και “Lorem ipsum” που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές/ριες δοκιμαστικά.

– Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων (Σ.Μ.Μ.ΙΔ.Ε) Ν. Ξάνθης”

Την προστασία του αιγιαλού και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης ζητούν οι Μηχανικοί

Eπιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ με την οποία ζητά την προστασία του αιγιαλού και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Με επιστολή της η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ το Νοέμβριο του 2022 προς τους Βουλευτές της Ανατολικής Κρήτης, τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, τους Δημάρχους της Ανατολικής Κρήτης και τα ΜΜΕ επισήμαινε ότι η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό, όχθη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λίμνης, κ.λπ., αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου θα πρέπει να κατεδαφίζονται, οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα η ανέγερσή τους. Με την ίδια επιστολή ζητούσε τότε την άμεση εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με τον νόμο και χωρίς να δοθεί νέα παράταση, με σκοπό την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας, ιδίως στις μεγάλες παραλίες της Κρήτης είναι μία πραγματικότητα ετών. Κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος ανομίας (που στην πράξη περιορίζει τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου),  όπως και αυτή των τελευταίων ετών με τις τελεσίδικες πράξεις κατεδάφισης-απομάκρυνσης παράνομων χρήσεων και εγκαταστάσεων, φαίνεται να παρουσιάζει αντιδράσεις από πολίτες, επιχειρηματίες (παρανομούντες ή μη) και να προσκρούει στην άρνηση αποδοχής του νόμου από κάποιους  ευρισκόμενους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τα τελευταία χρόνια η ίδια η πολιτεία έχει αρκετές φορές αυτοαναιρεθεί, πιθανότατα μετά από έντονες πιέσεις, επιχειρώντας να δώσει ασυλία ή παράταση ζωής σε εκατοντάδες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές με πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλό ή παραλία. Χαρακτηριστικά σε διάστημα 3 μόλις ετών, από το 2021 έως το 2023, εκδόθηκαν 4 τροπολογίες σε ΦΕΚ που ανέστειλαν οριζόντια όλα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλό και παραλία (αλλά και σε όχθες, παρόχθιες ζώνες, υδάτινα στοιχεία, πυθμένα και υπέδαφος βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας κ.α.) με βασικό αιτιολογικό την αδυναμία των υπηρεσιών διοίκησης να ανταποκριθούν σε πολεοδομικά θέματα, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών με σχέδιο νόμου επιχειρεί να επαναφέρει τους παλαιούς αιγιαλούς στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, η χώρα μας αρνείται να κυρώσει το «Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης» στη σύμβαση της Βαρκελώνης  και  συνεχίζει την παράδοση των παραλιών σε επιχειρηματίες λόγω COVID, για ανάπτυξη περαιτέρω ομπρελοκαθισμάτων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοσίου χώρου.  Και στη δική μας γειτονιά συνεχίζει η απολύτως παράλογη υποστήριξη στους αυθαιρετούντες επιχειρηματίες,  αυτή τη φορά με  υποστήριξη και από τους ΟΤΑ.

Εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης άνω της 10ετίας στους Νομούς  Λασιθίου και Ηράκλειου κυρίως για αυθαίρετες κατασκευές ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης (πέργκολες, δάπεδα, σκαλιά, τοιχία, στέγαστρα) αναστέλλονται και υπάρχει η πιθανότητα να μην εκτελεστούν ποτέ.

Στο νησί μας υπάρχουν περισσότερα από 380 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η ιστορική αναδρομή δείχνει ότι μέχρι και το 2015 δεν προκύπτει από στοιχεία να εκτελούνταν κατεδαφίσεις, ενώ το 2016 ξεκίνησαν να εκτελούνται κάποιες  με τους ελάχιστους πόρους που ήταν διαθέσιμοι εκείνη την εποχή.  Την τριετία 2019 με 2021 βρέθηκε η χρηματοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και έγινε η επιλογή αναδόχου. Και ενώ το 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, σειρά τροπολογιών αναστολής των κατεδαφίσεων (βλ. παραπάνω) δεν επέτρεψαν την ουσιαστική εφαρμογή του νομικού πλαισίου και κατεδαφίσεις στην Ανατολική Κρήτη έγιναν μόνο σε ευαίσθητα οικοσυστήματα (Νήσος Χρυσή, Καρτερός, ρέματα κ.α.). Το 2023 – μετά το Μάρτιο- κατεδαφίστηκαν 18 αυθαίρετα στην παραλία στο Σίσι και 2 στον αρχαιολογικό χώρο Μπούφο Σισίου.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ηχηρή παύση. Οι κατεδαφίσεις στην Ελούντα αναβλήθηκαν αφού το Πρωτοδικείο έδωσε αναστολή στην εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων (ενδεικτικά έως τον Απρίλιο του 2024), ενώ στην Ιεράπετρα ζητείται εμφατικά τόσο από τους καταστηματάρχες όσο και από τις τοπικές αρχές άλλη μία αναστολή μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν.

Ως επιχειρηματολογία υπέρ των αναστολών προβάλλονται ποικίλες αιτιάσεις, με κύριες την περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών, την αισθητική υποβάθμιση τους από τις καθαιρέσεις, την οικονομική βλάβη στις επιχειρήσεις, τη διαχείριση των μπάζων και πολλά άλλα. Τα επιχειρήματα για τις αναστολές αυτές μάλιστα ενισχύονται με `τυπικά` αιτήματα   επαναχάραξης αιγιαλού και συνολικής ανάπλασης  παραλιακών μετώπων.

Είναι αναγκαίο άμεσα η πολιτεία να εφαρμόσει το νόμο, τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης τηρώντας συνεπή στάση, καθώς  η επίκληση της όποιας εξομοίωσης τμημάτων παραλίας σε ζώνες λιμένα και οι μετέπειτα διαδικασίες ανάπλασης των  περιοχών αυτών, έχουν ως προϋπόθεση την καθαίρεση των αυθαιρέτων κατασκευών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία.”

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ταβερναράκης

Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.

Προτάσεις από το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης καταθέτει το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις τοπικές αρχές.

«Το νέφος αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους και μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία» αναφέρει το έγγραφο που επισημαίνει ότι «το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο τα τελευταία 10 χρόνια όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές ενέργειας αναζήτησαν εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις, ώστε να μειώσουν το κόστος θέρμανσης.»

Μεταξύ των προτάσεων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα είναι η

-Διεύρυνση του υπό σχεδίαση δικτύου φυσικού αερίου

Η διεύρυνση του προγράμματος «εξοικονομώ» με μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης

Φορολογικά κίνητρα για επενδυτές και επιχειρήσεις για εφαρμογή δράσεων μείωσης του ενεργειακού  αποτυπώματος

Πρόγραμμα ειδικό για την περιοχή, με μεγάλη επιδότηση λόγω κόστους, για τοποθέτηση αντλιών θερμότητας στα διαμερίσματα

Έκπτωση ρεύματος και Εφαρμογή τηλεθέρμανσης με επιδοτήσεις μέσα από το πρόγραμμα Smart Cities.

ertnews.gr

Μόνο ψηφιακά η υποβολή πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της Περιφέρειας Αττικής

Μόνο ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr θα πραγματοποιείται, από τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, η ηλεκτρονική υποβολή εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο στην Περιφέρεια Αττικής με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (273/13/28.02.2024 και 274/07.03.2024).

Η όλη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αφορά πράξεις που:

1)    Συντάσσονται από Συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.

2)    Συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους και αφορούν σε α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και β) εγγραφή προσημείωσης.

Για φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εγγραπτέα πράξη για κτηματογραφημένα ακίνητα συστήνουμε τη χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου από τον συμβολαιογράφο τους (https://akinita.gov.gr), μέσω του οποίου η διαδικασία νομικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε μία εργάσιμη ημέρα.

Πληροφορίες δίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στo τηλέφωνo 210-6505600  από 08:30 έως 15:30, στο 1015 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

Tι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση

Σε ασφυκτικό κλοιό επιδιώκει να θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσους έχτισαν χωρίς νόμιμες άδειες θεσμοθετώντας διαδικασίες-εξπρές στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, με προτεραιότητα τα νέας γενιάς κτίσματα που «φύτρωσαν» τους τελευταίους μήνες.

Παρά το γεγονός ότι οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί καθώς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι προσφυγές όσων έχουν παρανομήσει, άρα και ο χρόνος στις δικαστικές αίθουσες, όπως επίσης και ο μηχανισμός των κατεδαφίσεων (οικονομικοί πόροι και υπεργολάβοι), στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 5-10 χρόνια για να γκρεμιστεί ένα αυθαίρετο με πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Με το νέο πλαίσιο οι χρόνοι αυτοί συρρικνώνονται. Υπολογίζεται ότι από τη στιγμή που θα εντοπιστεί ένα αυθαίρετο από τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΥΠΕΝ έως και την κατεδάφιση θα μεσολαβούν συνολικά 43 ημέρες. Στον χρόνο αυτό περιλαμβάνονται οι δέκα ημέρες για να τεκμηριωθεί από τον ιδιώτη η νομιμότητα της κατασκευής ή της αλλαγής χρήσης, οι τρεις ημέρες για να εκδοθεί από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος το πρωτόκολλο κατεδάφισης και ο ένας μήνας που χρειάζεται στη συνέχεια για να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

Οι ρυθμίσεις

Πρόκειται για μερικές από τις ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έρχεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην ανέγερση νέων αυθαιρέτων και να ελέγξει κάθε νέα οικοδομή με εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα που θα αξιοποιούν αεροφωτογραφίες και drones και θα στοχεύουν στην πάταξη της αυθαιρεσίας εν τη γενέσει της.

Η Πολιτεία επιδιώκει να θέσει για πρώτη φορά όρια στην αυθαίρετη δόμηση, θέμα που συζητιέται σαν καραμέλα για δεκαετίες απ’ όλες τις κυβερνήσεις, δίχως όμως να συγκρατήσει το μαζικό κύμα όσων αυθαιρετούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο τα τελευταία 13 χρόνια έχουν θεσπιστεί πέντε διαφορετικοί νόμοι (αυτός είναι ο έκτος) που είχαν πρωτίστως εισπρακτικό χαρακτήρα, εμπεδώνοντας στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι κάθε αυθαίρετο -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- μπορεί να τακτοποιηθεί πληρώνοντας ένα πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης.

«Με τον νέο νόμο σταματάμε τη δυνατότητα της ανέγερσης ενός κτιρίου χωρίς άδεια σε περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις για να χτίσεις με την πληρωμή ενός προστίμου και εκδίδοντας στη συνέχεια οικοδομική άδεια», αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμοζόταν συχνά στο παρελθόν από πολίτες που ήθελαν να περιορίσουν το κόστος αλλά και τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας (π.χ. ξενοδοχεία, καφετέριες κ.ά.) καταβάλλοντας ένα πρόστιμο και εκδίδοντας κατόπιν την οικοδομική άδεια.

bΕκτιμάται ότι αν και η πρακτική αυτή έχει ατονήσει δεν έχει εξαλειφθεί και ανοίγει παράθυρα νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Οπως τονίζεται, με το νέο καθεστώς όποιος δεν έχει άδεια θα εντοπίζεται και έτσι θα περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος ελέγχου. Κρίνεται σαφές ότι διαδικασίες της κατεδάφισης θα παίρνουν περισσότερο χρόνο, εφόσον οι πολίτες αποφασίσουν να κινηθούν με ένδικα μέσα εναντίον της απόφασης έκδοσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο επιδιώκει από το στάδιο της αίτησης ακύρωσης έως την εκδίκαση της υπόθεσης να μεσολαβούν περί τους 4,5 μήνες.

Ο νέος μηχανισμός

Η Πολιτεία οργανώνει ένα νέο και πιο στοχευμένο πλαίσιο άμυνας για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας και των διαχρονικών αγκυλώσεων και αφαιρεί αρμοδιότητες από τις πολεοδομίες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες επιστρέφουν στην κεντρική κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση δημιουργείται μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εντοπισμό αυθαιρέτων που θα λειτουργήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), η οποία θα αξιοποιεί τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μη επανδρωμένων σκαφών (drones). Στόχος, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, είναι το υπουργείο να έχει στα χέρια του όλα τα εργαλεία που θα του επιτρέψουν με τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει να κάνει στοχευμένους ελέγχους και να εντοπίζει με τον εξοπλισμό και το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσει αν υπάρχει άδεια για ένα ακίνητο ή όχι, καθώς το σύστημα θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών (e-adeies).

Το σύστημα περιοδικής χαρτογράφησης και εντοπισμού κάθε νέου κτίσματος εντός και εκτός σχεδίου πόλεως θα αξιοποιεί αεροφωτογραφίες και λήψεις από drones με στόχο να ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να εντοπίζονται οι διαφορές και να ελέγχονται. Σε κάποιες μάλιστα κρίσιμες περιοχές όπου παρατηρείται έντονη δόμηση, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, θα γίνονται έκτακτες και απρογραμμάτιστες λήψεις προκειμένου να αναλυθούν καλύτερα τα ευρήματα της περιοδικής χαρτογράφησης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ποιοι ελέγχουν

Τα ηνία των ελέγχων στο νέο νομοσχέδιο αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ μέσω των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και άλλων υπηρεσιών ενώ το έργο των κατεδαφίσεων μεταφέρεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο μέχρι σήμερα είχαν ανεπιτυχώς οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Για την καταπολέμηση των αυθαιρέτων συστήνεται Ενιαίο Σύστημα Καταγγελιών που θα επιτελέσει τον ρόλο μιας ψηφιακής δεξαμενής αυθαιρέτων για τον έλεγχο και τον εντοπισμό τους. Στο ενιαίο αυτό σύστημα θα υποβάλλονται μόνο επώνυμες καταγγελίες για αυθαίρετα με την πληρωμή παραβόλου 300 ευρώ προκειμένου να αποκλείονται αστήριχτα καρφώματα πολεοδομικών παραβάσεων. Το ποσό αυτό θα επιστρέφεται από τη στιγμή που η πληροφορία θα επαληθεύεται από τους ελεγκτές δόμησης, ενώ αν δεν ευσταθεί θα πηγαίνει υπέρ του δημόσιου ταμείου.

Το σύστημα αυτό, με βάση το προσχέδιο του νόμου, σχεδιάζεται να τεθεί για δύο μήνες σε δοκιμαστική λειτουργία ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου και θα απαιτήσει περίπου έναν χρόνο για να είναι σε πλήρη λειτουργία αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι καταγγελίες στο ηλεκτρονικό σύστημα θα υποβάλλονται είτε από τους πολίτες είτε από πληρεξούσιο δικηγόρο είτε από μηχανικό ηλεκτρονικά. Εναλλακτικά, σε περίπτωση κωλύματος θα μπορούν να υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με φυσικό τρόπο σε έγχαρτη μορφή.

Τα επεισόδια της Μυκόνου το περσινό καλοκαίρι, με τα αυθαίρετα κτίσματα στον χώρο της εστίασης, δίνουν τροφή στα νέα μέτρα. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι στα κτίρια που αξιοποιούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και είναι πολεοδομικά παράνομα ή έχουν αλλάξει χρήση θα επιβάλλεται προσωρινή αφαίρεση της άδειας ή της έγκρισης λειτουργίας ή θα σφραγίζονται ο χώρος και ο εξοπλισμός στο σύνολο της δραστηριότητας όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσωρινή αφαίρεση της άδειας και η διακοπή στη λειτουργία μιας επιχείρησης θα προβλέπονται ανεξάρτητα από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής.

Ταυτόχρονα, με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται θα μπορεί να γίνει ακόμη και διακοπή ηλεκτροδότησης κατόπιν αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η μη λειτουργία της εγκατάστασης.

Οι διατάξεις του νόμου θα επεκτείνονται με τσουχτερά πρόστιμα και σε όσους καθυστερούν να εκτελέσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Με τις προβλέψεις του νομοθετικού σχεδίου, όσοι εμποδίζουν την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης θα απειλούνται με ποινή 50% του προστίμου ανέγερσης κάθε έτος. Το πρόστιμο θα υπολογίζεται από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας μέχρι την κατεδάφιση ή αντίστοιχα τη νομιμοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων. Σε περίπτωση μάλιστα άρνησης ιδιωτικών επιχειρήσεων (εργολάβοι) να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις κατεδάφισης θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 6.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος της παράβασης για την οποία γίνεται η κατεδάφιση.

Ποια κτίσματα κατεδαφίζονται

Με το νέο πλαίσιο θα κατεδαφίζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα όλα τα αυθαίρετα που δεν έχουν άδεια και κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 ή με την ψήφιση του νόμου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης ότι θα κατεδαφίζεται ένας αριθμός αυθαιρέτων κατ’ ελάχιστον ίσος με τον αριθμό των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης του 2022, κατά 50% με κριτήρια χρονικής προτεραιότητας και κατά 50% με κριτήρια περιβαλλοντικά και χωροταξικά. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα της προτεραιοποίησης κατά παρέκκλιση των προβλέψεων για αυθαίρετα για τα οποία συνεπάγεται σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Στο πλαίσιο αυτό, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγγράφεται από φέτος το επίμαχο κονδύλι για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων των δύο προηγούμενων ετών.

Τα πίσω – μπρος

Η Πολιτεία αναλαμβάνει δράση για να καθαρίσει το τοπίο από τα παράνομα κτίσματα, αλλά και από τα εμπόδια που βάζουν σε αιγιαλό και παραλία και στερούν ελεύθερο χώρο για τους πολίτες. Ο δρόμος των κατεδαφίσεων όμως δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Μέχρι σήμερα οι εξαγγελίες του κράτους έχουν περάσει μέσα από συμπληγάδες, αφού ως επί το πλείστον οι επιχειρήσεις κατεδάφισης κατέληγαν σε φιάσκο, με τα συνεργεία των εργολάβων να οπισθοχωρούν υπό την πίεση των αντιδράσεων και της κοινωνικής οργής, με συμπαραστάτες υπουργούς και βουλευτές!

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε πρόσφατα στην Ιεράπετρα. Το κύμα της αντίδρασης ανέστειλε στο παραλιακό μέτωπο τα προγραμματισμένα πρωτόκολλα κατεδάφισης για τον προσεχή Οκτώβριο, με τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν. Μεγάλο μέρος των αυθαίρετων κατασκευών αφορά καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, με 50 πρωτόκολλα κατεδάφισης να είναι στον αιγιαλό! Στελέχη του τεχνικού κόσμου υποστηρίζουν ότι οι λίστες των αυθαιρέτων εμπλουτίστηκαν με μεγάλα αυθαίρετα που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά λόγω της ατιμωρησίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown. Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία, λόγω του COVID, ανέστειλε την περίοδο 2021-2022 προγραμματισμένες κατεδαφίσεις στην Κρήτη, πλην δύο κραυγαλέων περιπτώσεων σε προστατευόμενες περιοχές.

Μετά την αναδίπλωση στην Ιεράπετρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα δώσει μάχη για κατεδαφίσεις σε περιοχές του Ηρακλείου, καθώς κάθε ημέρα καθυστέρησης αντιστοιχεί σε καταβολή αποζημίωσης 1.000 ευρώ στον εργολάβο. Υπολογίζεται ότι μόνο στην περιοχή της Κρήτης εκκρεμούν πάνω από 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Ακόμη, η Κτηματική Υπηρεσία έχει εκδώσει περισσότερα από 650 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες της Ρόδου. Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε στο νησί εργολαβία που εκκρεμούσε από το 2021 για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλό, παραλία, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις με σκοπό την κατεδάφιση 219 κτισμάτων.

Πρόστιμα

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ δείχνει επιείκεια στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε περίπτωση συμμόρφωσης, καθώς προβλέπει τη διαγραφή του 50% του προστίμου ανέγερσης χωρίς να επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπουν οι νομοθετικές διατάξεις. Εφόσον πρόκειται για μερική συμμόρφωση, θα διαγράφεται μεν το 50% του προστίμου ανέγερσης, αλλά θα επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις.

Τι θα πληρώνω αν το νομιμοποιήσω

Κίνητρο παρέχεται στους παρανομούντες εφόσον αποφασίσουν να κατεδαφίσουν με ίδια μέσα αυθαίρετα κτίσματα και το δηλώσουν εντός προθεσμίας 30 ημερών από την έκθεση αυτοψίας. Στην περίπτωση αυτή τα πρόστιμα ανέγερσης μειώνονται κατά 35% αν η κατεδάφιση πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας, κατά 30% μετά την παρέλευση έτους και κατά 20% σε κάθε άλλη περίπτωση. Οι προβλέψεις αυτές δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις αυθαιρέτων που είναι μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλό, παραλία κ.α. Εφόσον ο ιδιοκτήτης προβεί στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης, από 20% που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ’ ύψος μέχρι 2 μέτρα θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% του προστίμου ανέγερσης, από 10% που ήταν στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς.

Ασκηση προσφυγών

Οι πολίτες θα μπορούν να στραφούν κατά της έκθεσης αυτοψίας που εντοπίζει ένα αυθαίρετο καταθέτοντας προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων εντός δέκα ημερών από την τοιχοκόλληση της σχετικής έκθεσης στο ακίνητο. Δυνατότητα προσφυγής δεν θα δίνεται αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι εκτελούνται οικοδομικές εργασίες και δεν υπάρχει έγκυρη πινακίδα του έργου, αν πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, δημόσια κτήματα, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, Α’ Ζώνη αρχαιολογικού χώρου, ιστορικό τόπο, παραδοσιακό οικισμό κ.λπ. Η προσφυγή θα πρέπει να συνοδεύεται από αποδεικτικό καταβολής παραβόλου υπέρ του Πράσινου Ταμείου, και συγκεκριμένα: 200 ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας έως και 30 τ.μ., 500 ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας έως και 80 τ.μ. και 1.000 ευρώ για παραβάσεις επιφάνειας άνω των 80 τ.μ. Το παράβολο θα επιστρέφεται σε περίπτωση που η προσφυγή γίνει δεκτή, εν όλω ή εν μέρει. Αν υπάρχει απόρριψη ή παρέλευση άπρακτης προθεσμίας για την άσκησή της, η έκθεση αυτοψίας θα καθίσταται οριστική.

Πληρωμή με δόσεις

Τα πρόστιμα ανέγερσης των αυθαιρέτων θα καταβάλλονται σε 30 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα πρόστιμα μη έγκαιρης κατεδάφισης σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν το οφειλόμενο πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο εντός του πρώτου μήνα από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία, θα παρέχεται έκπτωση 30%. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα θα αποδίδονται κατά 75% στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις ελέγχου και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης, καθώς και περιβαλλοντικού ισοζυγίου και κατά 25% στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διενέργεια των κατεδαφίσεων.

Ποινικές κυρώσεις

Το νομοθετικό πλαίσιο συνεχίζει να μνημονεύει κυρώσεις, και μάλιστα εξοντωτικές, σε ιδιοκτήτες, εργολάβους και μηχανικούς που εκπόνησαν τις μελέτες ή έχουν την επίβλεψη του έργου. Ολοι τους θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 12.600 έως και 54.000 ευρώ. Παρόμοιες ποινές υπήρχαν και στον παλιότερο νόμο (4495/2017), χωρίς επί της ουσίας να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την αποτροπή νέων αυθαιρέτων.

Συνοδεία ασφάλειας

Στα μέλη των κλιμακίων που διενεργούν ελέγχους και αυτοψίες δίνεται η δυνατότητα για την παροχή αστυνομικής δύναμης ύστερα από αίτημα των ίδιων ή της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Τα μέτρα προστασίας αφορούν στη φύλαξη των ίδιων με προσωπικό της Αστυνομίας, στην παρουσία προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. στο αυθαίρετο κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης αυτοψίας, στην έκδοση ανώνυμων εντολών ελέγχου, αλλά και στην τοιχοκόλληση των εκθέσεων αυτοψίας και πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Mαριάννα Τζάννε

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Αλλάζει ο τρόπος συμψηφισμού με το τέλος του προγράμματος – Τι ισχύει για αγρότες & επιχειρήσεις

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο συμψηφισμός της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας, στα φωτοβολταϊκά που εγκαθιστούν τα νοικοκυριά, θα φέρει η ολοκλήρωση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Το χρονικό ορόσημο για την εφαρμογή των αλλαγών είναι η 30η Ιουνίου, όταν και εκπνέει η διορία υποβολής προσφορών για ένταξη στο πρόγραμμα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως όσα νοικοκυριά έχουν έως τότε δρομολογήσει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή το net-metering. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και εφεξής, τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά για τα οποία θα υποβάλλονται όροι σύνδεσης θα εντάσσονται στο καινούριο καθεστώς συμψηφισμού (net-billing), το οποίο θεσπίσθηκε στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2023.

Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Insider.gr, το net-metering πρόκειται να αποσυρθεί πλήρως, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών στις οποίες αυτή τη στιγμή επιτρέπεται. Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρχουν προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, η απόσυρση θα γίνει με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων δράσεων. Κάτι που ισχύει στην περίπτωση των οικιακών συστημάτων, για την επιδότηση των οποίων τα νοικοκυριά μπορούν έως το τέλος Ιουνίου να υποβάλουν αίτηση στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Ενστάσεις της Κομισιόν
Αυτή τη στιγμή, το net-metering επιτρέπεται για οικιακά συστήματα ισχύος έως 10,4 kW (όσο και η μέγιστη ισχύς των επιλέξιμων φωτοβολταϊκών του προγράμματος). Επίσης, το ίδιο επρόκειτο να ισχύσει (όταν θα εκδιδόταν η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση του νόμου 5037/2023) για τα φωτοβολταϊκά επιχειρήσεων με ισχύ έως 100 kW. Παράλληλα, δυνατότητα αξιοποίησης του net-metering (αλλά και του virtual net-metering) έχουν οι αγρότες, για συστήματα έως 100 kW. Σε όλες τις περιπτώσεις, ήδη δρομολογείτο η λύση του net-billing (δηλαδή του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού).

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το ΥΠΕΝ έχει γίνει αποδέκτης ενστάσεων της Κομισιόν για τη συνέχιση εφαρμογής του net-metering, γεγονός το οποίο ώθησε το υπουργείο να δρομολογήσει την κατάργηση του συγκεκριμένου μοντέλου αυτοπαραγωγής, με καθολική εφαρμογή πλέον του net-billing. Μάλιστα, σχετική αναφορά έκανε πρόσφατα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θοδωρής Σκυλακάκης.

«Το net-metering, το οποίο επιβαρύνει τους υπόλοιπους καταναλωτές, με βάση και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις έχει τελειώσει για καινούργια έργα. Συνεπώς οτιδήποτε θα γίνει από εδώ και πέρα θα είναι με net billing», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιβάρυνση όλων των καταναλωτών
Οι αντιρρήσεις των Βρυξελλών, που συμμερίζεται το ΥΠΕΝ, εδράζονται στο γεγονός ότι στο net-metering ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο όταν αυτός απουσιάζει (π.χ. το μεσημέρι), με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας (π.χ. το βράδυ). Ωστόσο, το πρόβλημα σε αυτόν τον συμψηφισμό ενέργειας είναι το γεγονός ότι οι κιλοβατώρες έχουν διαφορετική τιμή στην αγορά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου.

Έτσι, τις μεσημεριανές ώρες (όταν όλα τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται στο μέγιστο παραγωγής), οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το βράδυ είναι αισθητά μεγαλύτερες. Κάτι που σημαίνει πως ο πάροχος ενός καταναλωτή με σύστημα net-metering, αποκομίζει μικρά έσοδα από τις ηλιακές κιλοβατώρες, ενώ αντίθετα χρειάζεται να εξασφαλίζει ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, για να καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα του πελάτη του.

Αυτό μεταφράζεται σε οικονομική «τρύπα» για τους προμηθευτές ρεύματος, την οποία μετακυλίουν σε όλους τους πελάτες τους. Πέρα όμως από την επιβάρυνση όλων των καταναλωτών, ένα ακόμη επιχείρημα των Βρυξελλών είναι πως δεν δίνεται κίνητρο για ταυτοχρονισμό – δηλαδή για όσο το δυνατόν περισσότερη κατανάλωση των «ηλιακών» κιλοβατώρων, την ώρα που αυτές παράγονται. Επομένως, με αυτό τον τρόπο οξύνονται μία σειρά προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα, όπως συμφορήσεις και περικοπές «πράσινης» παραγωγής.

Αντίθετα, στο net-billing η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση γίνεται συμψηφισμός της αξίας της εγχεόμενης ενέργειας, με την τρέχουσα αξία των κιλοβατώρων που καταναλώνει σε άλλες ώρες ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Επιχειρήσεις & αγρότες
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΥΠΕΝ, για σταδιακή απόσυρση του net-metering μόνο στις περιπτώσεις που ήδη «τρέχουν» προγράμματα, δεν «αγγίζει» το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», καθώς αυτό δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί. Επομένως, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, που θα επιδοτηθούν μέσω της εν λόγω δράσης, εκτιμάται πως θα λειτουργούν με το καθεστώς του net-billing.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση αποτελεί ανάταξη του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», αξιοποιώντας το κονδύλι των 30 εκατ. που προβλεπόταν για αγροτικά συστήματα, για ένα αυτόνομο πρόγραμμα. Το πλαφόν ισχύος θα καθοριστεί στα 50 kW, με την επιδότηση να ξεκινά από το 40%.

Με την ίδια λογική, καθώς το νέο καθεστώς αυτοπαραγωγής για τις επιχειρήσεις δεν έχει ακόμη «ενεργοποιηθεί», η πρεμιέρα του αναμένεται να γίνει με την πλήρη απάλειψη της δυνατότητας για αυτοπαραγωγή με το καθεστώς net-metering. Κάτι που σημαίνει ότι αν μία επιχείρηση θελήσει να γίνει prosumer, τότε ανεξάρτητα από την ισχύ του φωτοβολταϊκού που θα εγκαταστήσει, αυτό θα λειτουργεί με net-billing.

Καμία επίπτωση σε «Απόλλων» – «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις»
Από την άλλη πλευρά, η απόσυρση του net-metering δεν επηρεάζει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», που πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα, καθώς σε αυτό έτσι κι αλλιώς προβλεπόταν άλλος τρόπος λειτουργίας των ηλιακών συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά θα είναι zero feed-in, δηλαδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο.

Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο προορίζεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, με σκοπό τη μείωση του κόστους των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ και των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξαρχής η πρόβλεψη ήταν η κατανάλωση των ωφελούμενων να συμψηφίζεται με παραγωγή ΑΠΕ μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing).

insider.gr

Οι νέοι κανόνες για την χρήση αιγιαλού και παραλίας

Πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές, που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων, την ένταση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Στόχος του νέου νόμου είναι να μπει φραγμός στην αναρχία που επικρατεί κατά τους θερινούς μήνες στις περισσότερες παραλίες, όπου συναντάται η πρακτική των παράνομων καταλήψεων του αιγιαλού και της παραλίας από τους επιχειρηματίες με την ανοχή πολλές φορές των δήμων που τις παραχωρούν, αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο, με τις αντιδράσεις πολιτών σε πολλά νησιά και παραλίες της χώρας, γνωστό ως «κίνημα της πετσέτας». Για αυτό το λόγο θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τις νέες διατάξεις που ισχύουν για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες.

 • Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την παραχώρηση;

Αρμόδιος φορέας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας είναι το Δημόσιο και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. που εκπροσωπείται από την Κτηματική Υπηρεσία. Το 60% επί του ανταλλάγματος του Δημοσίου από την παραχώρηση απλής χρήσης θα αποδίδεται στον οικείο δήμο.

 • Ποιες είναι οι υποχρεώσεις για όσους μισθώνουν παραλίες;

Ο μισθωτής έχει τουλάχιστον τις παρακάτω ειδικότερες υποχρεώσεις:

α) διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία,

β) διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία,

γ) περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή το 30%, αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία, ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων,

δ) διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας,

ε) αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα με όλα τα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης. Οι πολίτες θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση για τον έλεγχο των αναγραφομένων και δυνατότητα ηλεκτρονικών καταγγελιών.

στ) τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού,

ζ) φροντίζει για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής,

η) παραδίδει τον παραχωρηθέντα χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης,

θ) διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο.

 1. Οι υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου μνημονεύονται στη σύμβαση παραχώρησης.
 2. Είναι δυνατή η σύναψη σύμβασης έργου από τον παραχωρησιούχο με τρίτο πρόσωπο για την άσκηση δραστηριοτήτων θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή άλλης συναφούς επιχείρησης. Η δραστηριότητα ασκείται σε σαφώς καθορισμένο τμήμα του παραχωρηθέντος χώρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της συνολικής παραχώρησης.
 3. Με τη διακήρυξη μπορούν να προβλέπονται και επιπλέον υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου σε σχέση με την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας και την ενίσχυση της κοινοχρησίας.
 4. Η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων ή τους περιβάλλουν επιτρέπεται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
 5. Ο μισθωτής παραδίδει τον παραχωρηθέντα χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης.
 • Ποια τμήματα αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση;

1.Στις αρχές του κάθε έτους μετά από γνώμη των οικείων δήμων, ορίζονται τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, πέραν αυτών για τα οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης για το αντίστοιχο έτος.

 1. Το εμβαδόν κάθε παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας δεν υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων. Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται δεν καλύπτει περισσότερο από το 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος.
 2. Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων.
 • Σε ποιες επιχειρήσεις ή σωματείο γίνεται η παραχώρηση χωρίς δημοπρασία και ποιο είναι το όριο της κατάληψης;

α) κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα,

β) ενοικιαζόμενα δωμάτια,

γ) οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping),

δ) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και

ε) ναυταθλητικά σωματεία

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση ή το σωματείο θεωρείται όμορο του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας και όταν ανάμεσα στον χώρο που δραστηριοποιείται η επιχείρηση ή το σωματείο και τον αιγιαλό ή την παραλία, κατά περίπτωση, παρεμβάλλεται οδός, πλατεία ή άλλος κοινόχρηστος χώρος, ιδιωτικό ακίνητο που ανήκει ή μισθώνεται από την επιχείρηση ή το σωματείο, ή ακίνητο που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.).

 • Ποια είναι τα όρια στα τμήματα που παραχωρούνται σε όμορες επιχειρήσεις ή σωματεία;

Τα τμήματα που μπορούν να παραχωρηθούν είναι τα εξής:

α) την προβολή των ορίων του χώρου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση ή το σωματείο, όπως βαίνουν κάθετα προς την ακτογραμμή και από β) παράλληλη γραμμή 4 μέτρων από την ακτογραμμή και την προβολή αυτής προς την επιχείρηση, ώστε το παραχωρούμενο εμβαδόν να μην υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα και σε κάθε περίπτωση, σε συνδυασμό και με άλλες παραχωρήσεις απλής χρήσης, καταλείπεται ελεύθερο τουλάχιστον το 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος αιγιαλού και παραλίας, εντός του οποίου βρίσκεται. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η παραχώρηση μεγαλύτερης επιφάνειας, εφόσον καταλείπεται το απαιτούμενο ελεύθερο ποσοστό για τουριστικά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

 • Ποιοι επιπλέον περιορισμοί υπάρχουν στην παραχώρηση;

Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση σε όμορη επιχείρηση, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων ή σωματείων, καταλείπεται ελεύθερη ζώνη πλάτους 6 τουλάχιστον μέτρων μεταξύ των ορίων τους. Σε αυτή την περίπτωση το εμβαδόν του παραχωρούμενου χώρου μειώνεται έως το ήμισυ, προκειμένου να καταλείπεται ελεύθερο τουλάχιστον το 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος αιγιαλού και παραλίας, εντός του οποίου βρίσκεται.

 • Πως ο πολίτης μπορεί να ελέγχει την τήρηση των κανόνων από τον μισθωτή μιας παραλίας;

Δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ. που θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Κάθε παραχώρηση θα αντιστοιχεί σε QR – code που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας που τοποθετείται υποχρεωτικά στο σημείο. Μέσω της ίδιας εφαρμογής οι πολίτες θα βλέπουν το διάγραμμα του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας που έχει παραχωρηθεί και θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παρατηρήσει αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.

Ο φορέας παραχώρησης τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας παρακολουθεί και ελέγχει, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας, την τήρηση των υποχρεώσεών και έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει αζημίως την σύμβαση παραχώρησης σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων του νόμου ή των συμβατικών υποχρεώσεων του μισθωτή.

Της Γραμματή Μπακλατσή

τοπογράφου, πολεοδοόμου μηχανικού

taxydromos.gr

Εκτός σχεδίου δόμηση: Ντόμινο ακυρώσεων οικοδομικών αδειών

Στον αέρα βρίσκονται σήμερα οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτό υποστηρίζει η τοπογράφος-πολεοδόμος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα αφορά τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόκειται για την απόφαση 176/2023).

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση αφορά οικοδομική άδεια που εκδόθηκε νόμιμα το 2006, η οποία αναθεωρήθηκε επίσης νόμιμα το 2015, σε γήπεδο (οικόπεδο) σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, χωρίς αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό. Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε πως δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά απαιτείται σωρευτικά, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για τη δόμηση ενός ακινήτου.

Ευρύτατο πεδίο εκβιασμών

Ετσι, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, μετά την έκδοση της ακυρωτικής απόφαση του ΣτΕ για την οικοδομική άδεια της Πάτμου, και εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση, έχει δημιουργηθεί ένα ευρύτατο πεδίο εκβιασμών αλλά και ένα σκηνικό απαξίωσης των εκτός σχεδίων ακινήτων.

Την ίδια ώρα, κατά τις ίδιες πηγές, σε περίπτωση μαζικών προσφυγών, αναμένεται ντόμινο ακυρώσεων νόμιμων οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, αφού το κενό που έχει δημιουργηθεί δίνει το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, με συνέπεια την ακύρωση οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα και έχουν ήδη υλοποιηθεί.

«Εναν χρόνο μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, όχι μόνο δεν έχει δοθεί λύση, αλλά έχει δημιουργηθεί και σύγχυση στον τεχνικό κόσμο και στα πολεοδομικά γραφεία σε όλη τη χώρα, με συνέπεια πολλές πολεοδομίες –κυρίως στα νησιά – να συνεχίζουν να εκδίδουν άδειες, ακόμα και σε τυφλά αγροτεμάχια, ενώ άλλες πολεοδομίες έχουν παγώσει κάθε διαδικασία» επισημαίνει η Γραμματή Μπακλατσή.

Αυτό το ιδιότυπο πολεοδομικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί τον τελευταίο χρόνο έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν την κατά τόπους και κατά περίπτωση εφαρμογή της νομιμότητας με χαμένους που απαξιώνεται η περιουσία τους αλλά και με… κερδισμένους, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε γείτονες και κάθε είδους αντιδίκους, διατρέχοντας το ενδεχόμενο οι οικοδομικές άδειές τους να γίνουν αντικείμενο δικαστικών προσφυγών και τον κίνδυνο να ακυρωθούν.

Κατά τη Γραμματή Μπακλατσή «σήμερα, με την κατάσταση που επικρατεί, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για όσους κτίζουν σε αγροτικούς δρόμους και με δουλεία διόδου, χωρίς να έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένους κοινόχρηστους δρόμους, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, αφού μπορεί να μπλέξουν νομικά και να χάσουν ακόμα και την περιουσία τους».

Πρέπει να κατοχυρωθούν

Το νομοσχέδιο πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν χάνεται νόμιμη αρτιότητα και οικοδομησιμότητα των εκτός σχεδίων γεωτεμαχίων, όσα χρόνια κι αν περιέλθουν από τη δημιουργία τους» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς. «Οταν στα συμβόλαια αγοράς ή γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομιάς ακινήτων αναγράφεται ρητά πως το ακίνητο είναι «άρτιο και οικοδομήσιμο», πρέπει να κατοχυρωθεί επιτέλους ότι δεν χάνεται η ιδιότητά του αυτή. Κάθε άλλη λύση με οποιοδήποτε πρόσχημα και υπό οιανδήποτε νομική φενάκη αντίκειται στις συνταγματικές, τις ενωσιακές και τις διεθνείς διατάξεις προστασίας του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, και κάθε άλλη εκδοχή οδηγεί σε απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού».

Τα «αγκάθια» στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Εάν τελικά περάσει ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση αχρηστεύονται πάνω από 2.000.000 οικόπεδα («ΤΑ ΝΕΑ», 27 Φεβρουαρίου 2024). Σε αυτό το σχέδιο νόμου (αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση το επόμενο διάστημα) υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα, τα οποία, κατά τη Γραμματή Μπακλατσή, μπορούν να δυναμιτίσουν τον όλο σχεδιασμό.

Α) Ως κριτήριο για την έκδοση οικοδομικής άδειας προστίθεται η απαίτηση για ύπαρξη ακόμα δύο σπιτιών εντός ζώνης 50 μ. από τον άξονα της οδού και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το προς οικοδόμηση αγροτεμάχιο. «Από ποια μελέτη ή έστω επιστημονική άποψη προκύπτουν τα 2 χιλιόμετρα; Αρκούν 2 σπίτια για να αποδείξεις ότι υπάρχει θύλακας; Και γιατί να μην είναι 1 ή 2,5 ή 3 χιλιόμετρα;» επισημαίνει.

Β) Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από τις 31.5.1985 μέχρι και τις 31.12.2003 θα πρέπει να έχουν πρόσωπο σε δρόμο που φαίνεται σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977, ο οποίος θα έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: Εχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο ποιος θα κάνει τη φωτοερμηνεία στις παμπάλαιες, με χαμηλή διάκριση αεροφωτογραφίες του 1945, του 1960 και του 1970 για να έχουμε με ακρίβεια το πλάτος του δρόμου; Ο ιδιώτης μηχανικός ή ο υπάλληλος της Πολεοδομίας;

Πηγή: in.gr

Ενερεγειακή απόδοση: Σε διαβούλευση o οδικός χάρτης για την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού

Το επικαιροποιημένο προσχέδιο του «Εθνικού Οδικού Χάρτη» που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BUS-REGRoUP και παρέχει τις αναγκαίες κατευθύνσεις ως προς το πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα εντοπισμένα κενά δεξιοτήτων στα διάφορα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου, με στόχο να επιτευχθούν οι εθνικοί ενεργειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι για το 2030, τίθεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την 29η Μαρτίου 2024.

Tο προσχέδιο του «Εθνικού Οδικού Χάρτη», όπως διαμορφώθηκε μετά τη συγκέντρωση σχολίων και ανατροφοδοτήσεων από τα μέλη της Εθνικής Πλατφόρμας Προσόντων και της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, οι οποίες συστάθηκαν στο πλαίσιο του έργου BUS-REGRoUP, παρέχει ένα σύνολο από μέτρα προτεραιότητας για τα διάφορα επαγγέλματα του κλάδου (τόσο του «μπλε» όσο και του «λευκού» κολλάρου), ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα καθορισμένα μέτρα έως το 2030, τους κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να προσεχθούν και τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίησή τους, καθώς και ένα σύνολο από μέτρα για την παρακολούθηση της προόδου των προτεινόμενων δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να καθοριστεί η προτεραιότητα των μέτρων και να εκτιμηθεί η συνεισφορά τους ως προς:

 • την επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων (ΕΣΕΚ),
 • την οικονομική διάσταση, αναφορικά με το κόστος και την οικονομική βιωσιμότητά τους,
 • την κοινωνική διάσταση της εφαρμογής τους, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης, της ενσωμάτωσης γυναικών και νέων εργαζομένων στην αλυσίδα αξίας του κτηριακού τομέα, αλλά και την επανειδίκευση επαγγελματιών που προηγουμένως εργάζονταν στον τομέα των ορυκτών καυσίμων,

το προσχέδιο διαμορφώθηκε και συμπληρώθηκε από τα μέλη των δύο αυτών δομών ένα ειδικό online ερωτηματολόγιο.

Η δημόσια διαβούλευση για τον «Εθνικό Οδικό Χάρτη» θα πραγματοποιηθεί μέσω της ανάρτησης του προσχεδίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης του έργου, δηλ. την https://busregroup2023.blogspot.com/, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στα κείμενα του Οδικού Χάρτη και καλείται να υποβάλει τα σχόλιά του.

 

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα – Δεν μπορείς να «παίρνεις» ξαφνικά την περιουσία του πολίτη

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε τρία χρόνια, ώστε να μην χάσουν οι πολίτες την περιουσία τους, ζήτησε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός σε συνεντεύξεις του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου καθώς και στο Action24, στην εκπομπή Τώρα, με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Μιλένα Ηλιοπούλου.

Προέτρεψε, μάλιστα, «αν κάποιος δεν γνωρίζει το ζήτημα να μην παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο και λέει ό,τι σκέφτεται γιατί μπερδεύει τους πολίτες». Όπως σχολίασε, «καμία φορά οι κυβερνήσεις πιέζονται από αποφάσεις του ΣτΕ και φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις αλλά πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα, πρέπει να ζήσουν και οι άνθρωποι».

«Είναι απλό να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά δεν μπορείς ξαφνικά να παίρνεις την περιουσία του πολίτη γιατί αυτή διασφαλίζεται από κάτι ανώτερο, την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου» τόνισε ο κ. Στασινός. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν αυτή τη στιγμή έχουν χτιστεί σε μία περιοχή 10.000 οικοδομές, τα επόμενα τρία χρόνια, στατιστικά, θα γίνουν άλλες 10, δηλαδή θα χτιστεί περίπου το ένα χιλιοστό. Δεν είναι κάτι φοβερό, ούτε θα καταστραφεί το περιβάλλον».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στασινό «αν περάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τότε το 80% από τα 3.200.000 ακίνητα θα στερηθούν οικοδομική άδεια», και πρόσθεσε ότι πρόκειται για 2,5 εκατ. ακίνητα που δεν θα μπορούν να χτίζουν, ενώ σήμερα μπορούν, τα οποία ανήκουν σε ένα εκατομμύριο πολίτες, σε εκτός σχεδίου περιοχές. Για παράδειγμα, τόνισε ο κ. Στασινός «αν υπάρχει ακίνητο που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ, αύριο θα γίνει μηδέν εάν ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε ακόμα μία διάσταση για το ζήτημα, αναφέροντας ότι υπάρχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα οποία αποκτήθηκαν σε υψηλές τιμές και με δάνεια, ωστόσο, μετά το μεταβατικό νομοσχέδιο θα μηδενιστεί η αξία τους. «Άρα η προσημείωση που έχει η τράπεζα θα αξίζει μηδέν και καταλαβαίνουμε τι ντόμινο θα ακολουθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ολοκληρώνει τους διαγωνισμούς για την επιλογή μελετητών που θα εκπονήσουν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε 3 με 4 χρόνια θα έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα προκειμένου να εκδίδονται με ασφάλεια δικαίου, πλέον, οι οικοδομικές άδειες, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. «Κάτι που δεν έγινε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 50 χρόνια για το 70% της χώρας, γίνεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να βρει 400 εκατ. ευρώ για να κάνει πολεοδομικό σχεδιασμό και επειδή πρόκειται για πάνω από 200 διαγωνισμούς ανέθεσε το έργο στο ΤΕΕ. Εμείς κάναμε τους διαγωνισμούς για την επιλογή μελετητών. Άρα σε 3 χρόνια θα γίνουν αυτά τα σχέδια. Άρα η κυβέρνηση έχει πετύχει το πολύ δύσκολο. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που λέει το Σύνταγμα του 1975. Να περιμένει η κυβέρνηση 3 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων και μέχρι τότε να ισχύει ό,τι και σήμερα» συνόψισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Κάλεσε δε την Πολιτεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μεριμνήσουν ώστε να οργανωθούν οι φορείς που θα υποδεχτούν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, και ιδίως το ΥΠΕΝ και το ΣτΕ, προκειμένου να εγκρίνονται εγκαίρως και να εκδίδονται τα Προεδρικά Διατάγματα.