Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑρνητική η Περιφέρεια Αττικής στη λειτουργία δύο μονάδων βιομάζας

Αρνητική η Περιφέρεια Αττικής στη λειτουργία δύο μονάδων βιομάζας

biomassΣε δύο ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις, όσον αφορά τη λειτουργία εργοστασίων βιομάζας, προχώρησε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Η μια απόφαση αφορά τη λειτουργία εργοστασίου στη θέση Μικρό Μετόχι του δήμου Κρωπίας και η δεύτερη αφορά τη λειτουργία ανάλογου εργοστασίου στη θέση Μονομάτι του δήμου Αχαρνών.

Αν και η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής ήταν θετική ως προς το σύννομο των δυο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η περιφερειακή Αρχή προσήλθε με αρνητική εισήγηση, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους περιφερειακούς συμβούλους.

Όπως σημείωσε και στις δυο περιπτώσεις ο εισηγητής, περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, η περιφερειακή Αρχή εισηγείται αρνητικά επί των δυο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διότι υπάρχει σοβαρή ασάφεια στο νομικό πλαίσιο και επιπλέον απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χάρης Δαμάσκος (από την παράταξη του κ. Σγουρού) έθιξε την ανάγκη νομοθετικής εξειδίκευσης των ρύπων, σαφούς χωροθέτησης των περιοχών όπου θα επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων εργοστασίων και σαφούς προσδιορισμού του επιτρεπόμενου αριθμού εργοστασίων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Πάρης Ευαγγελίου (από την παράταξη του κ. Κουμουτσάκου) διευκρίνισε ότι η παράταξη δεν αντιτίθεται στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αλλά θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, όσον αφορά στην ενέργεια που προκύπτει από τη βιομάζα. Εξέφρασε την έκπληξή του για τη θετική γνωμοδότηση της υπηρεσίας, δεδομένου ο νόμος δεν επιτρέπει τη χωροθέτηση σε οικιστικές και τουριστικές περιοχές.

Η περιφερειακή σύμβουλος Αλεξάνδρα Μπαλού (από τη Λαϊκή Συσπείρωση) ζήτησε από το Σώμα να παλέψει για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ενέργεια της χώρας κομμάτι-κομμάτι. Και συμπλήρωσε: «Το πού θα γίνει κάθε εγκατάσταση εξαρτάται από το ποιος έχει στα χέρια του την ενέργεια. Ο επιχειρηματικός όμιλος που θα έχει την ενέργεια στα χέρια του, αυτός και θα χωροθετεί».

 

energypress.gr

RELATED ARTICLES