Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΝέαΑσφυκτική πίεση στα εισοδήματα των μηχανικών

Ασφυκτική πίεση στα εισοδήματα των μηχανικών

images (13)Από τα 10 ευρώ τα επτά θα πηγαίνουν για ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα πολλοί μηχανικοί να κλείσουν τα γραφεία τους και να μείνουν άνεργοι. Το ζήτημα του ασφαλιστικού αναλύθηκε εκτενώς στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του κτιρίου.

Την εικόνα που διαμορφώνεται με το νέο ασφαλιστικό παρουσίασε στους μηχανικούς ο οικονομολόγος και οικονομικός επόπτης στο 7ο Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Χρηστάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως «το νέο ασφαλιστικό είναι ένας κεφαλικός φόρος και έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ δεν βοηθά στην ανάπτυξη. Με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ωθεί στην εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Έτσι στο τέλος θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και δεν θα αντληθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τα ταμεία. Το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν θα έχει μακροβιωσιμότητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ μπορεί να έχουν κάποιες μικρές ελαφρύνσεις με το νέο σχέδιο Κατρούγκαλου. Όμως στα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή 11.000-30.000 ευρώ, υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που μεσοσταθμικά φτάνει το 70%. Έτσι το 70% του εισοδήματός τους θα απολεσθεί και θα πηγαίνει στην ασφαλιστική εισφορά και τη φορολογική επιβάρυνση. Θα έπρεπε το Κράτος εκ των προτέρων να είχε προχωρήσει σε μια διαβούλευση. Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση για τις συνέπειες.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα τόνισε πως «το νέο ασφαλιστικό θα οδηγήσει εκτός αγοράς εργασίας το σύνολο των συναδέλφων, αφού θέλει να επιβάλλει ποσοστό εισφοράς επί του καθαρού εισοδήματος ύψους 38,45%, και που αν υπολογιστεί με το φόρο, το τέλος επιτηδευματία και με την προκαταβολή φόρου, ουσιαστικά αγγίζει το 85% του καθαρού εισοδήματος του κάθε μηχανικού. Με τη διευρυμένη σύσκεψη θελήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους, ώστε να ξέρουν τι ισχύει και να συναποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας ως ΤΕΕ Μαγνησίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Γιώργος Τσαλαπόρτας δήλωσε πως «με το νέο ασφαλιστικό θίγονται όλες οι κατακτημένες θέσεις των μηχανικών. Το προσχέδιο του ασφαλιστικού θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κλάδο και δυστυχώς οι νέοι συνάδελφοι δεν θα μπορέσουν ν’ αντέξουν στις πιέσεις και πάρα πολλά γραφεία θα κλείσουν, συνάδελφοι θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστικό φορέα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους και δρόμους για την επίλυση του ζητήματος και από την πλευρά μας θα πρέπει να βρούμε ικανές προτάσεις για να φύγουμε από το αδιέξοδο που μας έχει δημιουργήσει αυτή η κατάσταση. Οι μηχανικοί και ο ελληνικός λαός γενικά θα πρέπει να δείξει πολύ μεγάλη ψυχραιμία στις δύσκολες καταστάσεις που περνά η χώρα, γιατί αν δεν δουλέψουμε όλοι δεν θα βγούμε από το αδιέξοδο».

 

Πηγή: e-thessalia.gr

RELATED ARTICLES