Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑθωώθηκε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου

Αθωώθηκε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου

dikastirioΑθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου κ. Γ. Χατζάκης, που κατηγορείτο για παράβαση καθήκοντος, και συγκεκριμένα για την αδράνεια που επέδειξε η υπηρεσία στην έκδοση διοικητικών προστίμων αλλά και στη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση αυθαίρετων παραπηγμάτων αθίγγανων σε ιδιωτικές εκτάσεις αλλά και σε εκτάσεις, του δημοσίου στην περιοχή του Κορακόνερου.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση της 5ης Δεκεµβρίου 2012 περιορίστηκε στην κατεδάφιση 14 από τα 56 παραπήγµατα και συγκεκριμένα εκείνων που ευρίσκοντο εντός του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και της παραλίας.

Με απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Γενική Γραµµατέας της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, διατάχθηκε η κατεδάφιση των αυθαίρετων παραπηγµάτων των αθίγγανων επί του αιγιαλού και της παραλίας.

Η συγκεκριµένη απόφαση αφορά µόνο τα παραπήγµατα για τα οποία είχαν τελεσιδικήσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης της Κτηµατικής Υπηρεσίας του Δηµοσίου και συγκεκριµένα µόνο 14 παράγκες.

Από την έρευνα που είχε γίνει το 2010 είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη ακόµη 24 που ευρίσκοντο εκτός της οριογραµµής του αιγιαλού σε ιδιωτικά ακίνητα και σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήµου Ρόδου.

Ο προϊστάμενος της πολεοδομίας εφέρετο συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από την 8-6-2011 έως την 31-7-2011, ενώ διαπιστώθηκε αρμοδίως από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου ότι κάτοικοι του καταυλισμού αθίγγανων της περιοχής «Κορακόνερο» (Καναμάτ) της Ρόδου είχαν προβεί σε αυθαίρετες μόνιμες οικοδομικές κατασκευές – κτίσματα εντός ιδιωτικών οικοπέδων στην προαναφερόμενη περιοχή, χωρίς να έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες για την ανέγερσή τους, και στη συνέχεια εξεδόθησαν σε βάρος των αυθαιρετούντων 32 πρωτόκολλα κατεδάφισης, δεν προέβη σε επιβολή σε βάρος των ιδιωτών των εκ του νόμου προβλεπομένων προστίμων διατήρησης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος διότι όταν συντάχθηκαν οι εκθέσεις αυτοψίας ο κ. Χατζάκης δεν εργαζόταν στην πολεοδομία του Δήμου Ρόδου αλλά στην πολεοδομία της νομαρχίας και ανέλαβε τελικώς καθήκοντα στην ενιαία υπηρεσία το 2011.

Το θέμα αντιμετώπισε η Πολεοδομία του Δήμου Ροδίων, η οποία προέβη σε αυτοψία και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις κατέγραψε 24 παραπήγματα που ευρίσκοντο μέσα στον αιγιαλό στη ζώνη λιμένος που είναι πραγματικά αποκλειστική αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Μετά την έκθεση αυτοψίας και αφού οι δύο υπηρεσίες είχαν ενοποιηθεί, δόθηκε εντολή από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου να εκδώσουν μέσα σε ένα μήνα αποφάσεις κατεδάφισης. Ο κ. Χατζάκης ανταποκρίθηκε άμεσα. Σε ένα μήνα βγήκαν οι αποφάσεις που έπρεπε να εκτελεστούν από το ΥΠΕΚΑ και την Ειδική Υπηρεσία Καταδεφίσεων, αφού συμμετείχε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πράγματι κατεδαφίστηκαν 14 παραπήγματα επί δημαρχίας του κ. Στάθη Κουσουρνά, ενώ για τα υπόλοιπα ο ίδιος είχε εκδώσει αποφάσεις κατεδάφισης.

Σημειώνεται ότι στη δίκη επροτίθεντο να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Χατζάκη ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, ο πρώην δήμαρχος κ. Στ. Κουσουρνάς και συνάδελφοι του από την υπηρεσία.

Μετά την κατάθεση ωστόσο του πρώην προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Γ. Παυλούς, η κατάθεσή τους δεν κρίθηκε απαραίτητη.

Ως συνήγοροι υπεράσπισής του κ. Χατζάκη παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Δ. Σαλαμαστράκης και Κ. Τάουλα.

 

Πηγή:dimokratiki.gr

RELATED ARTICLES