Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΑυξάνουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

Αυξάνουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

Ο ΛΑΓΗΕ άρχισε μόλις τώρα να πληρώνει τους πρώτους (πολύ λίγους) παραγωγούς φωτοβολταϊκών για την παραγωγή του Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η γνωστή σταδιακή εξόφληση που συνήθως κρατάει περί τον ένα μήνα. Στην πράξη μιλάμε για περίπου 4 μήνες καθυστέρησης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και περίπου για 5 – 6 μήνες καθυστέρησης από την έκδοση του τιμολογίου.

Εκείνο που κάνει τους παραγωγούς να ανησυχούν, όπως επισημαίνουν πολλοί από αυτούς με τηλεφωνήματα στο energypress, είναι το γεγονός ότι δεν τηρείται μια σταθερή ροή όπως είχε επιτευχθεί λίγους μήνες παλιότερα, αλλά αντίθετα ο χρόνος καθυστέρησης αυξάνει σταδιακά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προγραμματίσουν την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων. Παράλληλα η πορεία αυτή των πληρωμών έχει «ξυπνήσει» μνήμες από εποχές που όλοι ήλπιζαν ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πηγές του Λειτουργού μιλώντας στο energypress παραδέχονται ότι υπάρχει ταμειακή στενότητα η οποία προέρχεται κυρίως από την αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει και να αποδώσει έγκαιρα το ΕΤΜΕΑΡ που αποτελεί περίπου το ήμισυ των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού, αλλά και στο γεγονός ότι οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και συνεπώς τη μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά, οπότε τα ποσά που έχει να πληρώσει ο Λειτουργός είναι μεγαλύτερα.

Η ανησυχία πάντως των παραγωγών ΑΠΕ γίνεται μεγαλύτερη στο βαθμό που οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως προκύπτει από το Δελτίο του ΛΑΓΗΕ, δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Ο Λειτουργός, συγκεκριμένα, προβλέπει αύξηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το 2016 στα 190,64 εκατ. ευρώ σωρευτικά από 82,68 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES