Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑύξηση στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ βλέπει ο ΛΑΓΗΕ

Αύξηση στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ βλέπει ο ΛΑΓΗΕ

fb2

Ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ φέτος στα 190,64 εκατ. ευρώ σωρευτικά από 82,68 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο για την εξέλιξη του Λογαριασμού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το λειτουργό, η πτώση της διεθνούς τιμής των ρύπων επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Λογαριασμού, καθώς οι δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 αποτελούν μία από τις βασικές πηγές εσόδων του. Παράλληλα αρνητική επίδραση ασκεί η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της Oριακής Tιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η έστω και περιορισμένη αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ.

Οσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ο Λειτουργός προβλέπει ότι από τα 4.778 MW τον Ιανουάριο 2016 στο διασυνδεδεμένο σύστημα, στο τέλος Δεκεμβρίου η ισχύς των ΑΠΕ θα φθάσει στα 5.147 MW, μία αύξηση της τάξης του 7,7% με αιχμή τα αιολικά, που από τα 1.798 MW θα φθάσουν στα 2.050 MW και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά, από τα 1.807 MW στα 1.855 MW.

Στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ δεν προβλέπονται σημαντικές μεταβολές, με μόνη ουσιαστική εξαίρεση τη Βιομάζα/Βιοαέριο που από τα 55 MW τον Ιανουάριο αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει την ισχύ της, φθάνοντας στα 90 MW. Για τις μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) προβλέπεται ότι από τα 102 MW ισχύος τον Ιανουάριο θα φθάσουν στα 120 MW τον Δεκέμβριο 2016, ενώ στο δυναμικό των μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων αναμένεται να προστεθούν 15 MW στα 240 MW στο σύνολο.

Στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι το συνολικό δυναμικό των ΑΠΕ θα αυξηθεί σε ισχύ από τα 456 MW του Ιανουαρίου στα 486 MW τον Δεκέμβριο, άνοδος που θα προέλθει από τα αιολικά, τα οποία θα αυξήσουν την ισχύ τους κατά 30 MW στα 350 MW στο σύνολο.

 

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES