Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέαΧαριστική βολή για την αγορά η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Χαριστική βολή για την αγορά η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

euro

Την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της χώρας προκαλεί η σχεδιαζόμενη αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, καθώς θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά που πλήττεται από την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας και τα «λουκέτα». Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, περιθώρια απορρόφησης μιας νέας αύξησης του ΦΠΑ δεν υπάρχουν και τονίζουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε κύμα ανατιμήσεων ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής αλλά και σε υπηρεσίες και στον κλάδο της εστίασης.

Το μέτρο αυτό, που πρότεινε η κυβέρνηση φαίνεται πως έγινε αποδεκτό από το κουαρτέτο των Θεσμών και αυτό που μένει ανοιχτό είναι ο χρόνος εφαρμογής του. Με την αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού «κενού» το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από την πλευρά των άμεσων φόρων και σε άλλο 1% του ΑΕΠ 1,8 δισ. από το σκέλος της έμμεσης φορολογίας.

Ισοδύναμο 
Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% καλύπτεται το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το καθεστώς του ΦΠΑ και αποφεύγεται η αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το 13% στο 23%. Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες που υπάγονται σήμερα στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Τα επιπλέον έσοδα αναζητούνται και από τα ακίνητα με την αύξηση περίπου κατά 250 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάντως η νέα αύξηση του ΦΠΑ θα είναι η έκτη κατά σειρά που γίνεται μέσα σε διάστημα έξι ετών. Με τους εκπροσώπους της αγοράς να δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια η αύξηση αυτή στο 24% να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και έτσι θα περάσει στους καταναλωτές.

Ανατιμήσεις 
Έτσι οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μεταξύ των αγαθών και υπηρεσιών που θα αυξηθούν είναι:

 • Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
 • Αναψυκτικά – χυμοί.
 • Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
 • Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
 • Είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • Νεόδμητα ακίνητα.
 • Καύσιμα.
 • Οινοπνευματώδη ποτά.
 • Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
 • Συνδρομητική τηλεόραση.
 • Αυτοκίνητα.
 • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
 • Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
 • Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
 • Άνθη – φυτά.
 • Αποχέτευση.

«Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης εξ αιτίας της ανέχειας που βιώνουν οι καταναλωτές», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων και δυστυχώς αυτή την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που, όσο και αν το θέλουν, θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ.

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά εισπρακτικά μέτρα. Αντίθετα, μάλιστα η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και η μείωση της φορολογίας συνθέτουν το μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Στόχοι 
Πάντως, ακόμη και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ιδιαίτερα φιλόδοξο τον στόχο για αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του συντελεστή ΦΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι το μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις εστίασης.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι πλέον ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, διότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε η αύξηση του συντελεστή να μετατεθεί χρονικά. Δηλαδή η αναπροσαρμογή του συντελεστή στο 24% να πραγματοποιηθεί το 2017 ή το 2018. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 και εάν οι πιστωτές της χώρας δεχτούν να μην υπάρξουν μέτρα αντικατάστασης του καταργημένου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% (με προοπτική να ανέλθει στο 24%) έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη.

 

Πηγή: imerisia.gr/Της Μαρίας Βουργάνα

RELATED ARTICLES