Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΧαρίτσης: έρχονται νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις

Χαρίτσης: έρχονται νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις

espa2014Στο επόμενο εξάμηνο θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για επενδύσεις, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τα τέσσερα προκηρυγμένα προγράμματα επιχειρηματικότητας, είπε: «…προχωρήσαμε σε παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, μετά από πλήθος σχετικών αιτημάτων που λάβαμε από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και υποψηφίους επενδυτές».

Όσον αφορά στη δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», έχουν υποβληθεί 16.193 αιτήσεις. Παράλληλα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της δράσης από 32,5 σε 50 εκατ. ευρώ. Για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», οι αιτήσεις προσεγγίζουν τις 8.000, για την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» οι αιτήσεις ανέρχονται περίπου σε 4.500, για την «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σε 1.700. Για τις δύο τελευταίες δράσεις έγινε και αύξηση του προϋπολογισμού τους, από 78 σε 110 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες και από 70 σε 90 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οριστικοποιήθηκαν και οι όροι σύστασης του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Διευκολύνεται, έτσι, η διαδικασία εκταμίευσης της επιχορήγησης για τη χορήγηση προκαταβολής, χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής».

Εκτός από τις δράσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, θα ενεργοποιηθεί άμεσα δράση για τη δικτύωση επιχειρήσεων (cluster, μετα-cluster), με στόχο την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας σε θέματα διανομής και προώθησης προϊόντων και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας, καθώς και δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 50 ατόμων.

Ενεργοποιείται, επίσης, δράση κατάρτισης για την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων, καθώς και δράση για τη στήριξη επιχειρηματικών συμπράξεων με ερευνητικούς φορείς για επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία. Αθροιστικά, ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τις παραπάνω δράσεις ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

 

tee.gr

RELATED ARTICLES