Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΧαρτογράφηση των δένδρων 4 πόλεων

Χαρτογράφηση των δένδρων 4 πόλεων

dasosΜια πλήρη εικόνα των δένδρων της Ηπείρου, αλλά και τα πρωτότυπα στοιχεία σχετικά με το είδος τους, και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του μικροκλίματος σε τέσσερις πόλεις , τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, αποτύπωσε το ΤΕΙ της περιοχής.

Ερευνητές του Ιδρύματος, χαρτογράφησαν τα δένδρα της Ηπείρου,  δημιουργώντας το Δενδρολόγιο, δηλαδή μια βάση δεδομένων και παρακολούθησης των δένδρων στον αστικό ιστό ώστε να καταρτιστούν μητρώα δένδρων για την καλύτερη διαχείρισή τους.  Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του έργου URBAN.

Οι λόγοι για τη δημιουργία του Δενδρολογίου ή μητρώων καταγραφής, όπως σημειώνεται  είναι η ακριβής απογραφή των στοιχείων των δένδρων και η παρακολούθηση της εξέλιξής τους σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό τη λήψη των σωστών μέτρων περιποίησης και την εκτίμηση των ωφελειών που προκύπτουν από αυτά.

Το υλικό περιλαμβάνει με ακρίβεια τα δέντρα στον αστικό ιστό των τεσσάρων πόλεων, την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αλλά και πληροφορίες για το είδος του δέντρου, το ύψος, τη ζωτικότητά του,  την υγεία του, τη σταθερότητά του, τις ασθένειες που προκύπτουν από μύκητες ή έντομα  και το σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Σύμφωνα με την καταγραφή, στο Δήμο Ιωαννιτών, υπάρχουν 4.999 δέντρα, στο Δήμο Αρταίων 1427, στο Δήμο Ηγουμενίτσας 651 και στο Δήμο Πρέβεζας 1115.

 

Πηγή: localit.gr

RELATED ARTICLES