Παρά το γεγονός ότι το συνολικό κόστος έχει υποχωρήσει από τα «υψηλά» της ενεργειακής κρίσης, ως απόρροια της υποχώρησης στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, τα «business plan» μικρών επενδυτών παραμένουν σε αδιέξοδο, καθώς επιβαρύνονται με τα σημαντικά αυξημένα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού, καθιστώντας τα μη βιώσιμα, δεδομένου ότι και τα περιθώρια ενός μικρού επενδυτή είναι περιορισμένα στο να απορροφήσει τυχόν «ανωμαλίες» της αγοράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη από τον Φεβρουάριο καταγράφεται μια «στασιμότητα» του κλάδου, η οποία επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα, με πλέον ελάχιστα έργα να προχωρούν προς υλοποίηση.
Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ορισμένα «ναι» δίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ στο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας κάτω την Φθιώτιδα, ενώ στην περιοχή της Μακεδονίας που καταγράφεται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, απορρίπτεται σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων για ΟΠΣ (Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης) από τον ΔΕΔΔΗΕ, ελέω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Η αγορά βρίσκεται, όπως σημειώνουν, εν αναμονή του ανοίγματος των έργων σε Πελοπόννησο και Κρήτη καθώς και των ομαδοποιημένων αιτημάτων που δύναται να πάρουν όρους σύνδεσης για το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.
Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το τρέχον έτος συνιστά μια μεταβατική χρονιά για τον κλάδο με τα μικρά έργα και τις ενεργειακές κοινότητες να υποχωρούν και την θέση τους να παίρνουν με ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στον κύκλο εργασιών τα πολύ μεγάλα έργα, τα λεγόμενα «utility scale pv».
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς με πολυετή εμπειρία στο «χώρο», η εν λόγω «μετατόπιση» του κλάδου θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές συνολικά, συμπιέζοντας ένα σημαντικό κομμάτι επαγγελματιών και επενδυτών που δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή, εάν δεν καταφέρουν να “ανέβουν στο τρένο” των οικιακών φωτοβολταϊκών και εν γένει των φωτοβολταϊκών στέγης, για τα οποία αυτή την περίοδο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον.