Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΧιλιάδες λουκέτα βάζουν βόμβα στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Χιλιάδες λουκέτα βάζουν βόμβα στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

louketo

Τις δραματικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτυπώνει έρευνα που διενήργησε η Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

Η έρευνα αναφέρεται σε χιλιάδες λουκέτα που ασφαλώς αναμένεται να επηρεάσουν και την αγορά real estate. Κυρίως την επαγγελματική στέγη όπου αναμένεται νέο τσουνάμι άδειων ακινήτων εξαιτίας της κατάρρευσης της μικροεπιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα σε κίνδυνο βρίσκονται 21.000 νέα λουκέτα και 55.000 θέσεις εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015, 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους, με τις 2 στις 3 επιχειρήσεις να καταγράφουν ζημιές τις 6 στις 10 να αντιμετωπίζουν μείωση της ζήτησης και τις 7 στις 10 μείωση των παραγγελιών τους.

Για ακόμη μια χρονιά τα οικονομικά αποτελέσματα από τις χειμερινές εκπτώσεις ήταν απογοητευτικά, καθώς μόνο το 5% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση της κίνησης (61,3% δήλωσε μείωση). Σε αυτή τη συνθήκη συνετέλεσε και η περιορισμένη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε ψηφιακές- ηλεκτρονικές συναλλαγές, που δημιούργησε όρους συγκέντρωσης σε ορισμένους κλάδους και μεγέθη επιχειρήσεων.

3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας Ως εκ τούτου από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να φτάσει τις 21.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα ο κίνδυνος απώλειας 40.000 έως 5.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη. Μάλιστα, το 40% των επιχειρήσεων αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το 2016.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 14,5% των μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 110 δις, εκ των οποίων οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ανοίγματα 20 δις. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ρύθμισης των δανείων αυτών με ένα συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς σημαντικές απώλειες και χωρίς αναγκαιότητα εγγραφών νέων προβλέψεων για το τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα και με δεδομένα τα capital controls ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στις αρχές του 2016, το 61,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει e-banking, ενώ τερματικό POS διαθέτει το 39,9% των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά αν και αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (48,5% και 28,1% αντίστοιχα), υποδηλώνουν τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, την έλλειψη πλαισίου κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας/ φορολογικών αρχών και τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, που εκτείνονται από την αγορά, τη συντήρηση και τη χρησιμοποίηση των τερματικών συσκευών. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 37% των επιχειρήσεων επιβαρύνονται με προμήθεια 1,5% και άνω επί του τζίρου, αυξάνει το κόστος ανά επιχείρηση.

 

Πηγή: ered.gr

RELATED ARTICLES