Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΧρηματοδότηση μελετών για τον αγωγό αερίου East Med

Χρηματοδότηση μελετών για τον αγωγό αερίου East Med

agwgosΤη χρηματοδότηση των μελετών για τον αγωγό East Med με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αγωγός EASTMED PIPELINE αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και στοχεύει στην απ’ ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της Ελλάδας.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει μέχρι και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην περιοχή της Λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ) καθώς και τα εν δυνάμει κοιτάσματα στην Ελλάδα τόσο προς το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου όσο και προς το αντίστοιχο Ιταλικό μέσω του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Ο EASTMED θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 1700 χιλιομέτρων, από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το έργο αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα:

-150χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την  Κύπρο
-650χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη;
-400χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο;
-500χλμ περίπου χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΟΝ στην Θεσπρωτία

Ο αγωγός EASTMED έχει συμπεριληφθεί στην πρώτη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ / Projects of Common Interest–PCI) και είναι υποψήφιο έργο για να συμπεριληφθεί και στην επόμενη λίστα έργων ΕΚΕ (ΡCΙ) με δεδομένο ότι:

-Αυξάνει την ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς και τον ανταγωνισμό σύμφωνα με τους στόχους που η Ε.Ε. έχει θέσει για την εσωτερική ενεργειακή αγορά.
-Αξιοποιεί την εγγύτητα των κοιτασμάτων της Λεκάνης της Λεβαντίνης με την Ηπειρωτική Ευρώπη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την διαφοροποίηση πηγών τροφοδοσίας, οδεύσεων και εταίρων, αφού δύναται να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή αγορά αερίου με 8-15 δις. Κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από νέες πηγές, το οποίο είναι συνολικά ή μερικώς παραγόμενο εντός της Ε.Ε.
-Ενδυναμώνει την ασφάλεια προμήθειας με μία νέα διασύνδεση απευθείας με τα κοιτάσματα παραγωγής.
-Συνδέει τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης με τις Ευρωπαϊκές αγορές
-Διασυνδέει την Κύπρο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου
-Υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, με τις δύο χώρες να επωφελούνται από τα έσοδα των δραστηριοτήτων παραγωγής

Σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, προωθεί την δημιουργία εικονικών κόμβων συναλλαγών αερίου  στην Ελλάδα και την Ιταλία, υποστηρίζοντας τις συναλλαγές αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μπορεί τέλος να παρέχει φυσικό αέριο στις περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

 

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES