Πυρετός επαφών έχει ξεκινήσει ήδη για το νέο υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος επί του παρόντος περιορίζεται σε συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, με τις διοικήσεις των εποπτευομένων ΔΕΚΟ. Η αρχή έγινε με τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και του ΑΔΜΗΕ, καθώς το θέμα της θυγατρικής των δικτύων μεταφοράς είναι ένα από τα “καυτά” της ενεργειακής ατζέντας της συμφωνίας με τους δανειστές. Μάλιστα όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, ο κ. Σκουρλέτης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συζητήσει και να συμφωνήσει ισοδύναμα για την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση.
Ταυτόχρονα φλέγον είναι για τη ΔΕΗ το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών που έχει άμεσο αντίκτυπο στη ρευστότητα της εταιρείας και κατ’ επέκταση στη ρευστότητα όλης της αλυσίδας της ενεργειακής αγοράς που επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τη ΔΕΚΟ με μερίδιο 98% στη λιανική.
Τώρα εκτός του ΑΔΜΗΕ, ο νέος υπουργός ενημερώνεται και για άλλα θέματα που αφορούν όχι μόνο στα της τρόικας και της συμφωνίας αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών της ενέργειας. Για σήμερα λοιπόν ο κ. Σκουρλέτης έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τις διοικήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του ΛΑΓΗΕ.
Από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν και τα ραντεβού με φορείς και συνδέσμους της αγοράς ενέργειας, αφότου ολοκληρωθεί ο ενημερωτικός κύκλος των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, τα ραντεβού με φορείς όπως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), που σημειωτέον ουδέποτε κατάφερε να συναντηθεί με τον προκάτοχο του κ. Σκουρλέτη, Π. Λαφαζάνη, ίσως να πάνε λίγο πιο πίσω.
Και αυτό γιατί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα αφιχθεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επί των ενεργειακών. Το οποίο κλιμάκιο επίσης είχε αποτύχει να συναντηθεί με τον κ. Λαφαζάνη, γεγονός που μάλλον επιδείνωσε δραματικά τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως είναι εκτεθειμένη στον ενεργειακό τομέα απέναντι στην ΕΕ για τη μη εκπλήρωση βασικών κοινοτικών υποχρεώσεων όπως το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη ή η απελευθέρωση της λιανικής στο φυσικό αέριο. Επ’ αυτών των ζητημάτων η συνέχεια επί της οθόνης, με τους εταίρους να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για… καθυστερήσεις.
Πηγή: capital.gr/
Του Χάρη Φλουδόπουλου