Η ΔΕΠΑ, πέρα από το σχεδιασμό της για διασύνδεση πόλεων (όπως η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Δράμα, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Λαμία, η Χαλκίδα και η Θήβα) με τους κεντρικούς αγωγούς φυσικού αερίου, προγραμματίζει μέσα στην επόμενη δεκαετία να δημιουργήσει τοπικά μικροδίκτυα σε περίπου 16 αστικά κέντρα της περιφέρειας, τα οποία θα τροφοδοτούνται είτε με συμπιεσμένο (CNG), είτε με υγροποιημένο (LNG) φυσικό αέριο.
Η μέθοδος αυτή είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς η τεχνολογία επιτρέπει την οδική μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή, με σχετικά χαμηλό κόστος και μεγάλη ευελιξία. Επίσης επιτρέπει τη δημιουργία μικρών τοπικών δικτύων τα οποία τροφοδοτούνται οδικώς, χωρίς να είναι απαραίτητη η διασύνδεσή τους με τους κεντρικούς αγωγούς.
Ορισμένες από τις υποψήφιες πόλεις για ένταξη στο πρόγραμμα είναι η Πάτρα (δείτε περισσότερα στη σελίδα 4), η Λειβαδιά, η Άμφισσα, το Καρπενήσι, η Βέροια, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Ορεστιάδα. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει η ΔΕΠΑ, στις πόλεις που θα γίνουν τα νέα δίκτυα μπορούν να τροφοδοτηθούν σε βάθος δεκαετίας 140.000 οικιακοί καταναλωτές, 19.000 επαγγελματικοί και 350 βιομηχανικοί.
Η ετήσια κατανάλωση των καταναλωτών αυτών εκτιμάται σε περίπου 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, ενώ η δραστηριότητα αυτή θα δημιουργήσει 700 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.
Η τροφοδοσία των τοπικών δικτύων με φυσικό αέριο θα γίνεται με ειδικά οχήματα ή μικρά πλοία, τα οποία θα μεταφέρουν το υγροποιημένο ή το συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται με επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού και εκεί όπου το κόστος διασύνδεσης των αστικών δικτύων με τους κεντρικούς αγωγούς είναι ασύμφορο. Έτσι δημιουργούνται τοπικές μονάδες αποθήκευσης του φυσικού αερίου, οι οποίες και τροφοδοτούν τα τοπικά δίκτυα.
Πηγή:tee.gr