Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΣτο Διαδίκτυο Όλες οι Μελέτες Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης - Ξεκινά το 2015 η...

Στο Διαδίκτυο Όλες οι Μελέτες Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Ξεκινά το 2015 η Λειτουργία της Διαύγειας για το Περιβάλλον

YPEKAΣτις αρχές του 2015 τίθεται σε εφαρμογή η λειτουργία του διαδικτυακού συστήματος, όπου θα υποβάλλονται και θα αναρτώνται όλες οι Μελέτες Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, ενώ εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η υπογραφή των διατάξεων για τη δημιουργία του μητρώου αξιολογητών και ελεγκτών περιβάλλοντος, προκειμένου να καταπολεμηθούν οριστικά τα φαινόμενα διαφθοράς.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, σε ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, μέσω της απλούστευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων η χώρα εξοικονομεί 85 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων 50 εκατομμύρια αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και 35 εκατομμύρια τον δημόσιο.

Διαφάνεια 

«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα αποτελούσε βασικό εμπόδιο για οποιαδήποτε αναπτυξιακή δραστηριότητα», τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφερόμενη στη σπουδαιότητα του έργου, τονίζοντας ιδιαίτερα τη διάσταση της διαφάνειας και διαβεβαίωσε για την αρωγή του υπουργείου Περιβάλλοντος στα ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Ενώ, από πλευράς της, η Μαρίνα Σπυριδάκη, εμπειρογνώμονας τομέα υποδομών και επιχειρηματικού περιβάλλοντος του ΣΕΒ, παρουσιάζοντας την έκθεση, επισήμανε ότι ο χρόνος παραμένει αυξημένος σε σχέση με το προβλεπόμενο πλαίσιο, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και καθυστερήσεων, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειακών διοικήσεων.

«Πράσινο» μπόνους για εξοικονόμηση

Ενεργειακούς υπευθύνους από το υπάρχον προσωπικό αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος από κάθε υπηρεσία του Δημοσίου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με επιστολή που υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και απεστάλη χθες προς όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου, προβλέπεται η δυνατότητα επιβράβευσης των οργανισμών του Δημοσίου που θα επιτύχουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων που θα οριστούν ως ενεργειακά υπεύθυνοι των κτιρίων. Τα κίνητρα για τους ενεργειακούς υπευθύνους μπορεί να περιλαμβάνουν την οικονομική ανταμοιβή ως ποσοστό επί των ποσών εξοικονόμησης («πράσινο μπόνους»), τη χορήγηση τιμητικής άδειας, τη δωρεάν εκπαίδευση, βράβευση κ.ο.κ. Τα κίνητρα θα εξειδικευθούν μετά από ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ όλων των συντελεστών της πρωτοβουλίας.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

RELATED ARTICLES