Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔιαπιστευμένοι Μηχανικοί Κτηματολογίου: Στη Βουλή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής

Διαπιστευμένοι Μηχανικοί Κτηματολογίου: Στη Βουλή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής

Την Τετάρτη 06/12/2023 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων – Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου πραγματεύεται το ρόλο και την υπόσταση του Διαπιστευμένου Μηχανικού για το Κτηματολόγιο. Ένας ρόλος επιτυχημένος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που αναμένεται και εδώ μόλις ενεργοποιηθεί να συμβάλλει στις αστοχίες και τη διόρθωση των λαθών της Κτηματογράφησης.

Το άρθρο 13 του νομοσχεδίου τροποποιεί το άρθρο 24 του Ν. 4821/2021 και προσθέτει στις ειδικότητες Μηχανικών που θα μπορούν να διαπιστευθούν τους Μηχανικούς Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – Τοπογράφους Μηχανικούς ΤΕ. Η διεύρυνση της βάσης των Διαπιστευμένων Μηχανικών έρχεται ως αναγνώριση της προσφοράς του έργου των Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – Τοπογράφων Μηχανικών ΤΕ, αλλά αναμένεται επιπρόσθετα να δώσει και ώθηση επιτάχυνσης στο έργο του Φορέα.

Από την πλευρά του Συλλόγου συμμετείχαν ο Πρόεδρος Τζιουμακλής Δημήτριος και ο Αντιπρόεδρος Δήμου Αθανάσιος, ενώ ταυτόχρονα ομάδα εργασίας του Συλλόγου, υπό το συντονισμό του Γραμματέα Δημητρίου Βασίλειου, παρακολουθούσε την εξέλιξη της συζήτησης με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά της συζήτησης του προγενέστερου νομοσχεδίου το 2021, όταν ο Σύλλογος εσκεμμένα είχε αποκλειστεί από τη συζήτηση.

Κατά την τοποθέτηση του ΠΣΠΜΓΤ, αφού αρχικά χαιρετήθηκε η στάση του Υπουργείου να συμπεριλάβει τους Μηχανικούς Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – Τοπογράφους Μηχανικούς ΤΕ στους Διαπιστευμένους Μηχανικούς, επισημάνθηκε ότι θα ήταν δόκιμο η απόφαση εντολής ανάθεσης εργασιών του Φορέα στους Διαπιστευμένους Μηχανικούς να προασπίζεται από ένα πλαίσιο διαφάνειας (άρθρο 14). Επιπρόσθετα, θίχτηκε το ζήτημα των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, που με το παρόν νομοσχέδιο έρχεται μια πρώτη ουσιαστική αντιμετώπιση, αλλά και των εσφαλμένων υποβάθρων της Κτηματογράφησης και κατ’ επέκταση των χωρικών μεταβολών, που θα οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας σε αυξημένα οικονομικά βάρη.

Επίσης, δεν έμεινε αναπάντητη η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), που ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να μην τροποποιηθεί η παρ. (α) του άρθρου 24 του Ν.4821/2021 και να προστεθεί η κατοχή μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 16 στα προσόντα. Αυτό θα σήμαινε να μην συμμετέχουν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – Τοπογράφοι Μηχανικοί ΤΕ στους Διαπιστευμένους Μηχανικούς για το Κτηματολόγιο, γεγονός που στην αίθουσα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και ξύπνησε μνήμες από την αντίστοιχη συζήτηση του 2021, όπου διακυβεύθηκε η πορεία του θεσμού του Διαπιστευμένου Μηχανικού.

Τέλος, στη δευτερολογία ο Πρόεδρος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς, εις το διηνεκές, με σκοπό μέσα από παραγωγικό διάλογο να συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ:

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#3c8aeddd-da6e-445a-964e-b0d000b1935c

Πηγή: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

RELATED ARTICLES