Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔιατηρείται και το 2015 ο ΕΝΦΙΑ

Διατηρείται και το 2015 ο ΕΝΦΙΑ

AKINHTA

Εξετάζεται κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές. «Πακέτο» μέτρων αξίας 5 έως 5,5 δισ. ευρώ θα αποστείλει προς έγκριση η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων.

Η διατήρηση του «χαρατσιού» του ΕΝΦΙΑ και για το 2015, η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει προς έγκριση η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα «πακέτο» μέτρων αξίας 5-5,5 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι νέες περικοπές ύψους 800-850 εκατ. ευρώ που προωθούνται στις κρατικές δαπάνες προκειμένου να μειωθούν στα 55,25 δισ. ευρώ για το 2015 από 56,1 δισ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ελληνικό σχέδιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τα επόμενα 24ωρα, κάνει λόγο για μεγάλες ανατροπές στην άμεση και την έμμεση φορολογία σε μια νέα προσπάθεια αναδιανομής των φορολογικών βαρών.

Οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεγάλες περιουσίες και τα υψηλά εισοδήματα και λιγότερες στα μεσαία. Για τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια προβλέπεται να υπάρξει σημαντική μείωση των φόρων.

Σε αυτή τη βάση ετοιμάζεται νέα φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια και μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα… κάτω πατώματα. Αντίθετα, όσοι κατοικούν στα «ρετιρέ», δηλαδή τα ετήσια εισοδήματά τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή που θα φτάνει στο 45%. Με την ισχύουσα κλίμακα ο καταληκτικός συντελεστής 42% ενεργοποιείται πάνω από τα 42.000 ευρώ εισόδημα.

 

Πηγή: efsyn.gr

RELATED ARTICLES