Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΔιευκρινίσεις για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ

Διευκρινίσεις για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ

εξοικονομώ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και την ενεργοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ ΙΙ», το οποίο αναμένεται να αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Τροχοπέδη για την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ ΙΙ» αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (K.Eν.A.K.). Με τον κανονισμό αυτό θεσμοθετείται ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός των κτιρίων, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Προαπαιτούμενο, λοιπόν, για την ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εξοικονομώ ΙΙ» και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι η αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού. Παρά τις εξαγγελίες ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε μετά το Πάσχα, δεν έχει δρομολογηθεί η προαπαιτούμενη αναθεώρηση του ισχύοντος (Κ.Εν.Α.Κ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Εξοικονομώ ΙΙ» αφορά και δημόσια κτίρια, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Επιπλέον, αποτελεί ευκαιρία, ώστε να υλοποιηθούν πολλές επισκευές σε δημόσια κτίρια, οι οποίες είναι «παγωμένες» λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Με την ενεργοποίηση του προγράμματος αναμένεται να δοθεί η απαραίτητη ώθηση τόσο στον οικοδομικό όσο και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Για ποιο λόγο καθυστερεί η αναθεώρηση του Κ.Εν.Α.Κ. με συνέπεια να αδυνατεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα « Εξοικονομώ ΙΙ»;
2)Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», το οποίο αναμένεται να φέρει ρευστότητα στην αγορά και να ενισχύσει την οικοδομική δραστηριότητα;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή.

 

magnesianews.gr

RELATED ARTICLES