Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔίμηνη παράταση της διαβουλεύσης στο σ/ν για την ανακύκλωση ζητά η ΠΕΔΑ...

Δίμηνη παράταση της διαβουλεύσης στο σ/ν για την ανακύκλωση ζητά η ΠΕΔΑ από το ΥΠΕΚΑ

recycleΔίμηνη παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου που αφορά την «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων», ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ στη συνεδρίαση της Δευτέρας αποφάσισε εκτός του αιτήματος προς το υπουργό ΠΕΚΑ για δίμηνη παράταση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου,  να συγκροτήσει επιτροπή που θα συντάξει εισήγηση στην οποία θα αποκρυσταλλωθούν όλες οι απόψεις των πολιτικών παρατάξεων της ΠΕΔΑ.

Να σημειωθεί ότι όλες οι παρατάξεις -παρά τις διαφοροποιήσεις τους- συγκλίνουν στην άποψη ότι η διαχείριση απορριμμάτων συνιστά παραδοσιακή ευθύνη των δήμων, «την οποία επιχειρεί να αποστερήσει με το νομοσχέδιο το ΥΠΕΚΑ», προκειμένου, όπως αναφέρουν, να την εκχωρήσει στους ιδιώτες, «κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν οι αιρετοί».

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι  η ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αποβλήτων, όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο, πρώτον, θα στερήσει τους δήμους από σημαντικότατους πόρους και δεύτερον, θα επιβαρύνει με δυσβάστακτα τέλη τους δημότες.

Συγχρόνως, όπως επανειλημμένως τόνισε ο επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης στο Δ.Σ., δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, με το νομοσχέδιο τίθεται σοβαρότατο θεσμικό ζήτημα. Όπως τόνισε, θα πρέπει επισήμως να επισημανθεί από την ΠΕΔΑ στον υπουργό ΠΕΚΑ ότι το νομοσχέδιο πάσχει θεσμικά, διότι αφαιρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά της ανακύκλωσης από τον κατεξοχήν αρμόδιο θεσμό που είναι ο δήμος.

Επίσης η παράταξη, με επικεφαλής τον κ. Στεργίου, επέκρινε το προεδρείο της ΠΕΔΑ (στο οποίο εκπροσωπούνται οι συνεργαζόμενες δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ότι οι θέσεις που υπέβαλε για το θέμα κατά τη συνεδρίαση, απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.

Οι παρατάξεις ζήτησαν να υπάρξει επιστημονικά τεκμηριωμένη τοποθέτηση της ΠΕΔΑ, στην οποία θα αποτυπώνεται καθαρά μόνο η θέση των δήμων. Το αίτημα για τεκμηριωμένη εισήγηση-πρόταση, στην οποία θα διατυπώνονται οι κοινές αλλά και οι διαφοροποιημένες απόψεις της ΠΕΔΑ, υπήρξε εντέλει κοινό αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου προς το προεδρείο της ΠΕΔΑ.

Στο κείμενο που κατατέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης από το προεδρείο της ΠΕΔΑ, προτεινόταν να ζητηθεί απόσυρση του σχεδίου νόμου, το οποίο χαρακτηριζόταν «ψευδεπίγραφο» και ο διάλογος γι” αυτό «προσχηματικός». Τελικά αποφασίσθηκε η ΠΕΔΑ να συμμετάσχει στη διαβούλευση και μάλιστα δυναμικά. Κατά τα άλλα, στις θέσεις του προεδρείου σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο είναι «επικίνδυνο για την ομαλή και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Τα θύματα είναι το Δημόσιο και η τσέπη των πολιτών. Αποκλείοντας τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ, ΦΟΣΔΑ, Περιφέρειες) να προχωρήσει στην αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ (Περιφεριακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Αποβλήτων) δίχως εντολές άνωθεν και δεσμευτικούς όρους, την υποβιβάζει σε εκτελεστικό βραχιόνα της κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη, παίρνοντας το όποιο κερδοφόρο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, και χαρίζοντας το κυρίως στο μεγάλο κεφάλαιο, στερεί πολύτιμους πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δημότες». Σήμερα το μεσημέρι την ΠΕΔΑ αναμένεται να την  επισκεφθεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία θα συνομιλήσει με τα μέλη του Δ.Σ. για τα φλέγοντα θέματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Πηγή: localit.gr

RELATED ARTICLES