Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔήμος Ιωαννιτών: Ξεκινά την εφαρμογή του σχεδίου μείωσης των αποβλήτων προς ταφή

Δήμος Ιωαννιτών: Ξεκινά την εφαρμογή του σχεδίου μείωσης των αποβλήτων προς ταφή

skoupidia

Ο Δήμος Ιωαννιτών με πληθυσμό 112.500 περίπου μόνιμους κατοίκους (2011), είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου και η σημασία του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) αποκτά ειδικό βάρος για όλη την Ήπειρο.

Αντικείμενο του ΤΣΔΑ που εκπόνησε η ΕΠΤΑ Σύμβουλοι – Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων, είναι η ανάπτυξη δράσεων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.

Πλέον, ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα σχέδιο δράσης με ορίζοντα το 2020 με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών για να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση.

Οι πέντε (5) βασικοί άξονες που αναλύονται σε επιμέρους δράσεις/ υποδομές που προτείνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου είναι:

· Η δημιουργία ενός (1) βασικού Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου καθώς και η δημιουργία οκτώ (8) μικρών Πράσινων Σημείων Συλλογής στην πόλη των Ιωαννίνων και στις πρώην έδρες των Καποδιστριακών δήμων και ενός (1) Κινητού Εκπαιδευτικού Πράσινου Σημείου.

· Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων / πράσινων αποβλήτων), η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, καθώς και η χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων.

· Η ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης υλικών.

· Η οργάνωση/ ενίσχυση της της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες, ΑΗΗΕ, Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών) καθώς και της χωριστής συλλογής χαρτιού και γυάλινων συσκευασιών.

· Η λειτουργία της ανταποδοτικής κάρτας δημότη και η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας και κατάλληλου μηχανισμού για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Τέλος, στο Τοπικό Σχέδιο ενσωματώνονται το σύνολο των δράσεων που προβλέπονται σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως η Μονάδα Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου και η Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (εντός της ΜΕΑ) καθώς και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Ιωαννιτών.

 

Πηγή:energia.gr

RELATED ARTICLES