Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔιορθώσεις στο Κτηματολόγιο - Tι προβλέπεται για αλλαγές των λανθασμένων εγγραφών- Πώς...

Διορθώσεις στο Κτηματολόγιο – Tι προβλέπεται για αλλαγές των λανθασμένων εγγραφών- Πώς θα δηλωθούν τα ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη»

Παράταση ενός έτους της προθεσμίας για διόρθωση αρχικών εγγραφών σε περιοχές όπου λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία, λύση για όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί «άγνωστου ιδιοκτήτη» σε 35 περιοχές της χώρας, απλοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων και κατάργηση της υποχρέωσης να εκδοθεί βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 η προθεσμία για διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών. Αφορά περιοχές οι οποίες κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006, η κτηματογράφηση ολοκληρώθηκε και λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία. Η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος του 2023, κρίθηκε όμως σκόπιμο να δοθεί περισσότερους χρόνος στους πολίτες προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για τις περιοχές στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρίστηκαν από 1/1/2013 έως και 31/12/2015.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης για ακίνητα που έχουν καταχωριστεί ως «άγνωστου ιδιοκτήτη» κι έχουν περάσει στα χέρια του Δημοσίου, κάτι που με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να γίνει. Πρόκειται για περίπου 15.000 ακίνητα που «περιήλθαν» στο Δημόσιο σε 35 περιοχές, στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018, με περίπου 8 στα 10, πάντως, να ανήκουν ήδη στο Δημόσιο. Για τις περιοχές στις οποίες η αποκλειστική προθεσμία της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 περί διόρθωσης πρώτων εγγραφών είχε λήξει έως τις 30.11.2018 η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη» είναι δυνατή έως τις 30/11/2024, μόνο αν, κατόπιν της λήξης της αποκλειστικής προθεσμίας για κάθε περιοχή, δεν έχουν εγγραφεί μεταγενέστερες πράξεις επί του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Με τίτλο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Ελληνικό Κτηματολόγιο” – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων – Ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», το σχέδιο νόμου καταργεί επίσης το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ στην αγοραπωλησία ακινήτου, κάτι που θα επιταχύνει τις διαδικασίες, καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η καθυστέρηση στην έκδοση του πιστοποιητικού από τους δήμους σήμαινε λήξη ισχύος για άλλα πιστοποιητικά, όπως η φορολογική ενημερότητα, οδηγώντας τις μεταβιβάσεις σε αδιέξοδο. Πλέον, αντί της προσάρτησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει να ειδοποιεί κάθε δήμο για το εμβαδόν του ακινήτου σε κάθε μεταβολή κυριότητας εντός των ορίων του. Στη συνέχεια οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν το τέλος και αυτό να εισπράττεται μέσω ΑΑΔΕ. Επίσης, καταργείται η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος για το ίδιο ακίνητο, ενώ εξορθολογίζεται η διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, με έμφαση στην αποφόρτιση των πολιτών και της Δικαιοσύνης, καθώς η μετάθεση των διορθώσεων σε επίπεδο Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των αγωγών σε κτηματολογικές υποθέσεις.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

[email protected]

newsbreak.gr

 

RELATED ARTICLES