Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΔωρεάν ρεύμα για τους κατοίκους των δήμων με ΑΠΕ

Δωρεάν ρεύμα για τους κατοίκους των δήμων με ΑΠΕ

ilektriki-energeia-ape-103128Μηδενικούς λογαριασμούς ή σημαντικές εκπτώσεις στο κόστος του ρεύματος θα δουν και φέτος χιλιάδες κάτοικοι δήμων, στα όρια των οποίων βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ. Αυτό προβλέπει η απόφαση για τον επιμερισμό του ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές των δήμων με μονάδες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι για τετραμηνιαίες καταναλώσεις από 0 έως 2000 κιλοβατώρες ο συντελεστής της επιδότησης είναι 100%, ενώ καταναλώσεις από 2001 έως 3000 κιλοβατώρες ο συντελεστής πέφτει στο 50%. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις άνω των 3000 κιλοβατωρών δεν υπάρχει καθόλου επιδότηση (συντελεστής 0%).

Οι συντελεστές αυτοί αφορούν το κομμάτι της έμμεσης επιδότησης, δηλαδή για το 70% του ποσού που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες όπου είναι εγκατεστημένοι. Το υπόλοιπο 30% δίνεται ως άμεση πίστωση και είναι ισόποσο για όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως κατανάλωσης ρεύματος. Σημειώνεται ότι για να υπολογιστεί η ετήσια επιδοτούμενη κατανάλωση ενέργειας (έμμεση επιδότηση), αθροίζονται οι τρεις τελευταίοι τετραμηνιαίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.

Στη συνέχεια σε κάθε δήμο ή κοινότητα, αθροίζονται όλες οι καταναλώσεις των δημοτών και αποδίδεται σε κάθε δικαιούχο το ποσό της πίστωσης που του αναλογεί.

Βεβαίως ο λογαριασμός ρεύματος «μηδενίζεται» σε κάποιους μικρότερους δήμους ή κοινότητες, όπου υπάρχουν λίγοι κάτοικοι και πολλές μονάδες ΑΠΕ, ώστε να φτάσει το ποσό να καλύψει όλες τις καταναλώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τα τέλος που πληρώνεται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας κατανέμεται στους δικαιούχους και φέρνει γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών.

Θυμίζουμε ότι βάσει νόμου οι παραγωγοί ΑΠΕ  είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ποσό που αποδίδεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των δήμων, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Εφόσον προκύψουν αναδρομικές πιστώσεις τότε αυτές υπολογίζονται κατά το έτος της τιμολόγησης.

Σημειώνεται τέλος ότι δικαιούχοι της πίστωσης είναι όσοι καταναλωτές έχουν ενεργή ηλεκτρική σύνδεση κατά την ημερομηνία που αποδίδεται το ποσό.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:capital.gr

RELATED ARTICLES