Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαDrones στη μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνει το Πολυτεχνείο Θεσσαλίας

Drones στη μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνει το Πολυτεχνείο Θεσσαλίας

Στη μάχη κατά του κορονοϊού ρίχνει… τα drones το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κάποιες από τις ειδικές εφαρμογές των drones στη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, την οποία διέρχεται η χώρα, είναι εξαιρετικά επίκαιρες τόσο σε επίπεδο παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ για τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του νέου ιού, όσο και σε αντίστοιχο παροχής βοήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκηρύσσει τον δεύτερο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος DroneProπου διοργανώνεται από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμογών της Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που λειτουργεί σαν μία σύγχρονη… σχολή οδηγών, όχι όμως για αυτοκίνητα, αλλά για drones. Δεδομένων των ειδικών εφαρμογών των drones στη μάχη κατά του κορονοϊού, κρίνεται ως εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Χωροταξίας και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος Κωνσταντίνο Περάκη στις συγκυρίες που χρονικά διέρχεται η χώρα τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εφαρμογών. Μέσω drones για παράδειγμα μπορεί να γίνεται η παρακολούθηση των περιορισμών κυκλοφορίας σε τμήματα του αστικού ιστού που βρίσκονται υπό περιορισμό ή καραντίνα μέσα σε πόλεις. Χρήση ανάλογων μέσων έχει προβληθεί να γίνεται σε πρωτεύουσες με υψηλή συχνότητα προσβολών από τον κορονοϊό (Βερολίνο, Μιλάνο, Κωνσταντινούπολη κ.ά.). Τα ίδια μέσα χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα.

Μέσω drones μπορεί επίσης να γίνει επείγουσα μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές καραντίνας. Τα ίδια μέσα χρησιμοποιήθηκαν και σε περιπτώσεις εντός αστικών ζωνών. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με drones, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας, έλεγξε την δυνατότητα υποβοήθησης πολιτών που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν ή και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Drones, κατόπιν παραγγελίας, μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα ή άλλα εφόδια βάρους μέχρι 2,5 κιλών», σημειώνει ο κ. Περάκης.

Μπορούν επίσης να συμβάλλουν καθοριστικά στον αποτελεσματικό έλεγχο εκτεταμένων περιοχών συνόρων για την αποφυγή μαζικών προσπαθειών λαθρομετανάστευσης. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική εφαρμογή για την έγκαιρη, ακριβή, ακίνδυνη και οργανωμένη εποπτεία των ανατολικών χερσαίων συνόρων κάτω από την πίεση των ροών παράνομων μεταναστών», τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.

«Ο κατάλογος των εφαρμογών των drones είναι αρκετά εκτεταμένος και μεγάλη είναι και η κλίμακα παρείσδυσης της τεχνολογίας των drones σε πολλούς χώρους εφαρμογών. Αυτό οφείλεται στον βαθμό αποτελεσματικότητας και ακρίβειας των αποτελεσμάτων σε σχέση με το κατά πολύ μειωμένο κόστος παραγωγής των αποτελεσμάτων αυτών» υπογραμμίζει ο κ. Περάκης.

Ευκαιρία η… καραντίνα

Για τον κ. Περάκη «κάθε κρίση, μετά από καινοτόμο σχεδιασμό, μπορεί να γεννήσει πληθώραευκαιριών». Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα του προγράμματος για την εκπαίδευση στην επαγγελματική χρήση των drones που μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.

«Εν μέσω καραντίνας πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες διέκοψαν τις εργασίες τους. Το χρονικό διάστημα που ισχύει η απαγόρευση αυτή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος επαγγελματίας να αποκτήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ασφάλεια, δεξιότητες που θα αναβαθμίζουν το επαγγελματικό του προφίλ, αλλά και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του, μειώνοντας παράλληλα το κόστος» υποστηρίζει ο καθηγητής.

Με τηλεδιάσκεψη το Drone Pro λόγω κορονοϊού

Το Drone Pro είναι το πρώτο μέχρι στιγμής, μοναδικό ακαδημαϊκού επιπέδου ταχύρρυθμο πρόγραμμα με αντικείμενο την επαγγελματική χρήση των drones. Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος Drone Pro, οι αιτήσεις συμμετοχής στο οποίο ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως 10 Μαΐου, είναι η εκμάθηση χειρισμού, η πρακτική χρήση των drones και η ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από τις αποστολές.

Το θεωρητικό τμήμα περιλαμβάνει το σύνολο των ωρών που απαιτούνται από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) ως προαπαιτούμενες, για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας χειριστή drone. Στο θεωρητικό τμήμα, εμπεριέχονται και οι ακαδημαϊκές διαλέξεις που αφορούν την επεξεργασία των δεδομένων με χρήση λογισμικών φωτογραμμετρίας και την ανάλυση εικόνων drones με εξειδικευμένα λογισμικά τηλεπισκόπησης και φωτοερμηνείας. Το περιεχόμενο των διαλέξεων αφορά σε εφαρμογές των drones στην τοπογραφία, την επίβλεψη τεχνικών έργων, την αρχαιολογία, την εναέρια φωτογράφηση, τη γεωργία ακριβείας, την καταγραφή των ατμοσφαιρικών ρύπων σε διάφορα υψόμετρα, τη παρακολούθηση και ανάλυση της κυκλοφορίας, αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, 3D απεικόνιση…

Δεδομένης της απειλής του κορονοϊού και της αναστολής της λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων για τη μείωση της πιθανότητας διασποράς, οι διαλέξεις του προγράμματος προσαρμόστηκαν για να γίνουν αποκλειστικά μέσω τηλεδιασκέψεων με ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας που επιτρέπει την σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών. «Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις επιταγές του Yπουργείου και των πρυτανικών αρχών για εφαρμογή μεθόδων απομακρυσμένης διδασκαλίας μηδενίζοντας την πιθανότητα μετάδοσης της πανδημίας λόγω του προγράμματος», αναφέρει ο κ. Περάκης.

Πιλότοι σε… αναγκαστική προσγείωση

Η μέθοδος των τηλεδιασκέψεων χρησιμοποιήθηκε και στην πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου με τη συμμετοχή περισσότερων των 30 ενδιαφερόμενων.

Οι υποψήφιοι όμως πιλότοι drones βρίσκονται σε … αναγκαστική προσγείωση εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί πριν όμως προλάβουν να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας πτήσης drone. Οι εξετάσεις θα γίνονταν στον Βόλο όπου θα μετέβαινε κλιμάκιο της ΥΠΑ, ωστόσο οι νέοι πιλότοι θα πρέπει να περιμένουν τη λήξη της καραντίνας πριν εξεταστούν για την απόκτηση άδειας χειριστή drone.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του προγράμματος στους συμμετέχοντες βεβαιώνεται ότι έχουν συμπληρώσει το σύνολο των ωρών που απαιτούνται για τη συμμετοχή στις εξετάσεις της ΥΠΑ, δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος από το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους βεβαιώνονται 12 Ευρωπαϊκές ΕCTS μονάδες που αντιστοιχούν στον φόρτο εργασίας του προγράμματος, για κάθε μελλοντική χρήση.

taxydromos.gr

 

RELATED ARTICLES