Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕΕ: Η υποκρισία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΕΕ: Η υποκρισία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

aiolikaΚράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προωθούν με ζήλο τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, ωστόσο την ίδια ώρα βοηθούν εταιρείες να εξάγουν τεχνολογία για σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, το ορυκτό καύσιμο που προκαλεί την περισσότερη ρύπανση.

Συγκεκριμένα από το 2003, κρατικά κονδύλια ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ως εγγύηση για την κατασκευή τέτοιων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα , σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).

Εντός της Ε.Ε. υπάρχουν αρκετοί κανονισμοί για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο όσον αφορά τα έργα εξωτερικού που χρηματοδοτούνται από κυβερνητικούς πιστωτικούς οργανισμούς υφίσταται ένα νομικό κενό.

Αυτοί οι πιστωτικοί οργανισμοί παρέχουν εγγυήσεις ή ευνοϊκά δάνεια σε εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε μία τρίτη χώρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επίτευξης μίας συμφωνίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, το 2012 η Γαλλία και οι ΗΠΑ παρείχαν εγγύηση 1,1 δισ. δολαρίων για το «σχεδιασμό, κατασκευή, παράδοση και συναρμολόγηση έξι υπομονάδων τουρμπινών» για ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Κουσίλε της Νοτίου Αφρικής. Ο συγκεκριμένος σταθμός θα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο, με προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας τα εξήντα έτη.

Μεταξύ 2003 και 2013, οι 34 χώρες του Ο.Ο.Σ.Α., εκ των οποίων οι 21 είναι μέλη και της Ε.Ε., παρείχαν πίστωση 12,8 δισ. δολαρίων για έργα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών προήλθε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ηγούνται με 1,8 και 1,1 δισ. αντίστοιχα. Παγκοσμίως, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες τέτοιων έργων ήταν η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία με 4,1 και 3.3 δισ.

Ο Ο.Ο.Σ.Α. και η Ε.Ε. έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να περιορίσουν τη χρηματοδότηση έργων άνθρακα ενόψει της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Γκοντινό, οικονομολόγο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

«Οι πλούσιες χώρες ζητούν από τις φτωχές να κάνουν κάποιες προσπάθειες. Όταν όμως εξακολουθούν να επιδοτούν τις μικρότερες βιομηχανίες άνθρακα για τα ιδία εθνικά τους οφέλη, είναι κάτι πραγματικά εγωιστικό, έως και γελοίο», δήλωσε ο Γκοντινό.

 

Πηγή: dealnews.gr

RELATED ARTICLES