Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΈγιναν οι ημερίδες για τους «Μορφολογικούς Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής» σε Πάτρα...

Έγιναν οι ημερίδες για τους «Μορφολογικούς Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής» σε Πάτρα και Λευκάδα

 

oikismor

 

Ημερίδα – Διαβούλευση για τους «Μορφολογικούς Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας-ΠΔΕ», πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην Πάτρα. Παρόντες από τον δήμο Αιγιαλείας ήταν ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πολεοδομίας Βασίλης Χριστόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Λεωνίδας Καράμπελας.

Το υπουργείο έχει προκηρύξει μελέτες για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, προκειμένου να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά αυτών ώστε να είναι αναγνωρίσιμοι και να μπορούν να επιβιώσουν. Οι μελέτες που έχουν προκηρυχθεί είναι 28, μία ανά κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Η χθεσινή ημερίδα αποσκοπούσε στην ενημέρωση από τους μελετητές των εκπροσώπων των δήμων και άλλων εμπλεκομένων φορέων, σχετικά με τις προτάσεις τους για το νομό Αχαΐας. Καλούνται, έτσι να εκφράσουν τις απόψεις τους πριν την προώθηση της θεσμοθέτησης των σχεδίων Π.Δ. Ξεκαθαρίστηκε δε πως, οι αναρτημένες μελέτες, όσον αφορά τις προτάσεις και ιδιαίτερα τα σχετικά προτεινόμενα σχέδια ΠΔ, απηχούν τις απόψεις των μελετητών στο πλαίσιο των συμβατικών τους υποχρεώσεων και δεν υιοθετούνται ως θέσεις του ΥΠΕΝ.

Σκοπός είναι να ισχύσουν πλαίσια δόμησης, που θα καθορίζουν έναν τρόπο όπου αυτό που θα παράγεται πια σαν μελέτη, σε οποιοδήποτε κτίριο, θα έχει συγκεκριμένους κανόνες και αρχές. Ειδικότερα, αντικείμενο της μελέτης που παρουσιάστηκε, είναι η συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης, κυρίως για την κατοικία, με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες, οι οποίοι να ενσωματώνουν τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αλλά και να συμβάλλουν στην προώθηση μορφών εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβατών προς την τοπική παράδοση.

Προτείνει τον χαρακτηρισμό οικισμών του δήμου, ως παραδοσιακών

Στόχος είναι το έργο να λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υπόλοιπο χωρικό σχεδιασμό και να συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωσή του, μέσω της μορφολογίας της δόμησης, που θα εντάσσεται στο τοπίο και στην παράδοση, χωρίς να παρεμποδίζει την αρχιτεκτονική δημιουργικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις εξέλιξης των οικισμών και των πέριξ αυτών υπαίθριων χώρων. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο η κ. Χριστόπουλος, ΄΄η μελέτη, εκτός των μορφολογικών κανόνων, προτείνει τον χαρακτηρισμό οικισμών του δήμου, ως παραδοσιακών΄΄.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες ο δήμος Αιγιαλείας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με την Μόνιμη Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος στην Αιγιάλεια, για να υποβάλλει τις παρατηρήσεις του επί της μελέτης.

 

Πηγή: protionline.gr

Την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Λευκάδας Ημερίδα-Διαβούλευσης από την Π.Ι.Ν. και την Π.Ε. Λευκάδας με θέμα:

«Μορφολογικοί Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας».

Την ημερίδα συντόνισαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λευκάδας κος Χαλικιάς Θεόδωρος και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων Ενέργειας και Βιοτεχνίας κος Τσούκας Διονύσιος Φώτιος ενώ εισηγητής ήταν ο κος Ψυχογιός Θεοδόσης εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ, προϊστάμενος της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από εκπρόσωπους του αναδόχου.

Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης αναπτύχθηκε προβληματισμός και κατατέθηκαν πολλές απόψεις για την μελέτη που παρουσιάσθηκε, για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, για την κατάσταση που επικρατεί στους οικισμούς κ.λ.π.

Την ημερίδα παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, πολλοί ιδιώτες Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και προϊστάμενοι και υπάλληλοι Υπηρεσιών του Δήμου και της Π. Ε. Λευκάδας. Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους, ο Αντιδήμαρχος κος Φίλιππας Γεώργιος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Γληγόρης Κώστας, ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Λευκάδας κος Γράψας Κωνσταντίνος, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κος Σκιαδαρέσης Σωτήρης.

Πηγή: acheloostv.gr

RELATED ARTICLES