Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕίδος προς εξαφάνιση ο «μηχανικός» έως το 2022

Είδος προς εξαφάνιση ο «μηχανικός» έως το 2022

engineering1

Το 2015 περίπου 4.000 μηχανικοί διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και στη συνέχεια από το ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο. Αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος εάν η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν την κίνηση να βγάλει ακόμη περισσότερους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος. Αν δεν είναι αυτός ο στόχος της, τότε σίγουρα κάποιο λάθος διαπράττει.

Το φαινόμενο brain drain λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού θα είναι τον επόμενο χρόνο να διαγράφονται 5.000 μηχανικοί, τον μεθεπόμενο 6.000 και τελικά μετά από λίγα χρόνια να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Αυτούς που σπούδασαν «δωρεάν» στην Ελλάδα, έγιναν επιστήμονες υψηλού επιπέδου και προφανώς τους αναζητούν άλλες χώρες που χρειάζονται έμπειρο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό. Και τι θα συμβεί ταυτόχρονα; Θα καταρρεύσει το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των μηχανικών, αφού δεν θα έχει ασφαλισμένους αλλά μόνο συνταξιούχους.

Το ΤΣΜΕΔΕ που σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα βιώσιμα Ταμεία στη χώρα και που οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα 45 χρόνια χωρίς την ειδική προσαύξηση που καταργείται με τον νέο νόμο, όπως έχει παρουσιαστεί. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι με μία κίνηση η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει τουλάχιστον τρία πράγματα:

1. Να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς.

2. Να κλείσει ένα υγιές Ταμείο όπως είναι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ και

3. Να κλείσει όλες τις τεχνικές εταιρείες που βασίζονται στην εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ.

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι όσα θα επακολουθήσουν αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου που έχει δημοσιευτεί, μου είναι αδιανόητο να μην αντιληφθεί κάποιος στην κυβέρνηση το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.

 

Πηγή: imerisia.gr

RELATED ARTICLES