Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΕκτός σχεδίου δόμηση: «Έμφραγμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Εκτός σχεδίου δόμηση: «Έμφραγμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων

“Έχουμε μια σωρεία δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην δόμηση τα εκτός σχεδίου ακίνητα, δηλαδή τα αγροτεμάχια. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το Σύνταγμα μας ξεχωρίζει την δόμηση στην εντός σχεδίου και στην εκτός σχεδίου.

Οι εντός σχεδίου είναι οι οικιστικοί ιστοί, οι πόλεις, οι συνοικισμοί. Τα εκτός σχεδίου είναι η ύπαιθρος, η εξοχή μας .Εκεί υπάρχουν αυστηροί κανόνες  που εμποδίζουν την δόμηση  τόσο κοντά, τόσο πυκνά  με άλλους κανόνες .Υπάρχει μια αυστηρότητα  στην αντιμετώπιση και σωστά κατά την γνώμη μου» είπε ο συμβολαιογράφος, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο MEGA.

Παράλληλα μίλησε για την εκτός σχεδίου δόμηση ακινήτων. «Μιλάμε στην εκτός σχεδίου για το ελάχιστο όριο που πρέπει να έχει ένα αγροτεμάχιο προκειμένου να δομήσουμε. Για παράδειγμα έχουμε 4 στρέμματα .Υπήρχε ένας κανόνας πολύ σημαντικός που έλεγε ότι πρέπει να έχουμε “πρόσωπο” σε κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή σε δρόμο, σε αγροτικό δρόμο, σε μονοπάτι κλπ. Για έναν λόγο ανεξήγητο οι πολεοδομίες για πάρα πολύ καιρό το είχαν αφήσει αυτό εκτός. Χορηγούσαν τις άδειες με την επιφάνεια μόνο. Ήρθαν τα δικαστήρια, το ΣτΕ, οι 176 του ’23 που έλεγε:  δεν μπορεί να γίνει δόμηση μόνο με την επιφάνεια και πως πρέπει να υπάρχει τρόπος για να μπει κανείς  σε αυτό  το ακίνητο. Σωστά κατά την γνώμη μου γίνεται αυτό. Οι πολεοδομίες λοιπόν πάγωσαν την έκδοση των αδειών » σημείωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό αφορά πολύ κόσμο. «Πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο για να ξέρει ο άλλος τι κάνει και πώς το κάνει …είτε πολεοδομικό είτε φορολογικό είτε οποιουδήποτε τύπου. Το αρμόδιο υπουργείο προσπαθεί να το λύσει » επεσήμανε.

Επίσης ρωτήθηκε ποια ακίνητα αφορά αυτό . «Αυτά που έχουν το όριο της γης. Δηλαδή που έχουν την ελάχιστη έκταση » απάντησε και πρόσθεσε πως « δεν είναι τόσο εύκολη η δόμηση στα αγροτεμάχια. Δεν μπορώ να κόψω ένα αγροτεμάχιο όπως θέλω εγώ ή να βάλω μια μπουλντόζα και να ανοίξω έναν δρόμο. Υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες. Θα πρέπει να γίνει μια γενναία νομοθετική ρύθμιση που θα ορίσει το πλαίσιο που θα κινούμαστε όλοι για να μπορούν και οι επενδυτές αλλά και ο απλός ο άνθρωπος  που θα κάνει μια γονική παροχή δωρεάν στα εγγόνια του να ξέρει τι θα κάνει».

 

enikonomia.gr

RELATED ARTICLES